Piata locala de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro pana la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform celui mai recent studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Volumul pietei locale de IT a crescut in ultimii ani cu o rata relativ constanta, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfarsitul lui 2019, ANIS estimeaza un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezinta segmentul software si servicii, iar 1,1 miliarde alte activitati din piata de IT. In acest context, ANIS estimeaza mentinerea cotei de crestere anuala, atingand un procent de 25% pana in 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro", se arata in studiul citat.
Aproximativ jumatate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajati, urmate de companiile mici (cu pana in 50 de angajati) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro si companii medii (50 - 249 angajati), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital strain, desi reprezinta numai 10% din numarul total de companii din industrie, genereaza 73% din veniturile pietei si au un ritm sustinut de crestere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele romanesti, care genereaza circa 27% din piata, iar in ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucurestiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:22
Angajatii din sectorul IT care lucreaza in Romania au cele mai mici salarii comparativ cu specialistii din acest domeniu care activeaza in celelalte tari din Europa de Est, potrivit rezultatelor unei analize realizate de eJobs.ro si publicate marti.
Astfel, IT-istii care lucreaza in Romania incaseaza un salariu mediu net de 805 euro pe luna, mai putin decat specialistii in domeniu din Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Estonia, Slovenia, Cehia sau Slovacia, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat in Romania de eJobs.ro.
Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucreaza in IT le incaseaza specialistii din Estonia, a caror medie salariala neta este de 1.567 de euro pe luna, potrivit Paylab. Acestia sunt urmati de IT-stii din Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, de cei din Cehia, cu 1.289 de euro, si de cei din Slovacia, care castiga, in medie, 1.159 de euro lunar. Ungaria inchide lista tarilor cu un salariu de peste 1000 de euro, inregistrand o medie neta de 1010 lei/luna.
Mai putin de 1.000 de euro lunar mai castiga doar specialistii IT din Croatia (990 de euro) si cei din Serbia (816 euro), mentioneaza eJobs.
Directorul eJobs Romania, Bogdan Badea, a remarcat faptul ca Bulgaria depaseste Romania la acest capitol.
"Interesant este faptul ca Bulgaria ne depaseste sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, in conditiile in care, in general, aceasta era una dintre putinele tari cu salarii mai mici decat ale noastre", a... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 15:00
Veracomp, unul dintre cei mai importanti distribuitori de solutii IT din Romania, si-a bazat dintotdeauna strategia de business pe vanzarea consultativa si dezvoltarea de competente in cadrul retelei sale de parteneri.
Accentul deosebit pus pe transferul si dezvoltarea de cunostinte este o derivata implicita a unui portofoliu de furnizori constituit in exclusivitate pe solutii, cu diverse grade de dificultate, a caror implementare presupune un nivel crescut de competente tehnice.
In august 2018, Veracomp a facut un pas extrem de important in sensul dezvoltarii de competente in cadrul retelei sale de parteneri si nu numai. Certificarea ca Fortinet ATC (Authorized Training Center) a insemnat un efort consistent pentru companie si echipa sa.
Au fost puse bazele unui pol de expertiza in aria solutiilor de securitate cibernetica Fortinet, iar la nivel logistic aceasta a presupus o serie de certificari interne, dar si dotari speciale suplimentare cu solutii si platforme Fortinet.
Centrul de training este operational pe teritoriul Romaniei, dar si in zona Bulgariei, Vercomp fiind singurul distribuitor Fortinet din Romania care are 2 traineri certificati.
CENTRU DE TRAINING AUTORIZAT
"Tehnologia reprezinta o constanta esentiala in dezvoltarea oricarui business modern. Tocmai de aceea, domeniul IT are nevoie, poate mai mult decat orice alt segment de business, de personal specializat, certificat, instruit. Certificarea noastra ca Fortinet ATC a fost un obiectiv... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 14:10
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Studiile avertizau, la sfarsitul anului trecut, ca industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca "intocmai ca industria metalurgica", daca statul nu ia masuri. Cu toate acestea, nu toti jucatorii din piata sunt de aceeasi parere.
Andu Morie, CEO al Adonis Software, unul dintre jucatorii de top din piata romaneasca a dezvoltatorilor de aplicatii mobile, a vorbit pentru Business24 despre sperantele sale, la inceput de 2018, pentru industria in care activeaza.
Potrivit acestuia, lucrurile nu stau chiar atat de rau. "Da, din ce in ce mai multe multinationale vin si investesc in Romania, acaparand astfel majoritatea pietei. Traim intr-o era a globalizarii si acest lucru este normal, avand in vedere ca Romania este o plaja foarte buna pentru investitorii straini din IT", spune acesta.
Pe de alta parte, nu toata lumea isi doreste sa lucreze intr-o corporatie. Exista destui oameni care prefera companiile mici si mijlocii sau care vor sa isi dezvolte o afacere pe cont propriu, puncteaza antreprenorul.
El aminteste ca sunt din ce in ce mai multe startup-uri romanesti in IT care reusesc: LiveRail, CleverTaxi, SmartBill etc. Inovatia este si ea in crestere, nu doar outsourcing-ul.
"IT-ul romanesc este unul din cele mai bune lucruri care se intampla in tara. Sunt sanse foarte mici ca industria romaneasca de IT sa se prabuseasca. Iar comparand-o cu industria metalurgica e ca si cum am compara mere cu portocale", spune Andu Morie, intr-un interviu acordat Business24.... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:27
1Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) anunta ca s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic in Romania, intre 2011 si 2016. Potrivit celui mai recent studiu al asociatiei, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.
Practic, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000, potrivit ARIES Transilvania, care anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016.
Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani.
Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.
Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:49
Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.
Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.
Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.
'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.
Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri,... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
1Sectorul IT din Romania este unul puternic si iti poate lasa impresia ca ar putea lansa un produs de talia Facebook, insa adevarul este ca are o problema cu inovarea.
Ideea este prezentata intr-un articol amplu realizat de Forbes, care a luat pulsul situatiei companiilor din acest domeniu prezente in tara noastra.
Romania are mai multi ingineri IT pe cap de locuitor decat centre IT globale precum SUA, India, China sau Rusia, iar sectorul a crescut semnificativ in ultimii ani. Datele prezentate pe site-ul guvernamental Invest Romania arata un avans de 9% in 2015 fata de 2014, iar previziunile arata ca acest sector va ajunge sa valoreze 4,5 miliarde de dolari in 2020.
Insa Forbes arata ca in timp ce IT-istii romani sunt multi si industria inregistreaza o crestere puternica, avem si un mare minus: nu exista persoane care sa inoveze si care sa stie sa promoveze un produs la nivel mondial.
Deci avem multi dezvoltatori buni la ceea ce fac, insa cu toate acestea nu am reusit pana ...citeste mai departe despre "Forbes: Romania poate da ceva de talia Facebook, dar are o problema majora" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:24
In ianuarie 2016, salariul mediu nominal brut a fost de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decat in decembrie 2015, iar cei mai multi bani au castigat cei care lucreaza in IT, detronandu-i pe angajatii din industria de petrol si gaze.
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 171 de lei (-8,1%).
Insa statistica mai releva un lucru interesant. Prabusirea pretului petrolului a afectat salariile romanilor care lucreaza in acest domeniu. Dupa o perioada indelungata in care ei au fost cel mai bine platiti romani, acum au fost devansati de IT-isti.
Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.113 de lei), iar cele mai ...citeste mai departe despre "Cel mai bine platiti romani: Petrolistii pierd coroana - In ce domeniu se castiga peste 5.000 de lei pe luna" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:12