Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Cursa electorala de anul viitor reprezinta un nor negru pentru prognoza de dezvoltare economica a Romaniei pe termen scurt, arata analistii ING Bank.
Specialistii bancii olandeze au avertizat asupra consecintelor pe care le vor avea in 2016 cresterile salariale acordate in ultima vreme de Guvern, potrivit unei note remise Ziare.com.
"Lefurile marite din domeniul public reprezinta principalul risc asupra balantei fiscale, inaintea alegerilor (cele locale vor fi in iunie 2016, iar cele generale la finalul lunii noiembrie) ", se arata in documentul citat.
Inca o pacaleala pentru pacient. Cum vom plati majorarea salariilor medicilor
E oficial: Profesorii primesc salarii marite cu 15%
Guvernul a adoptat o crestere salariala de 25% pentru medici, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2015, dar si una de 15% pentru profesori. Mai mult, toti bugetarii vor primi mai multi bani dupa adoptarea Legii salarizarii, care ar trebui sa fie gata in maximum doua saptamani.
Cand va fi... citeste mai departe despre "Ponta se face ca nu vede riscurile care planeaza deasupra economiei Romaniei in 2016?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 08:57
Romania figureaza in anuarul statistic pe 2015 al Uniunii Europene ca fiind tara cu cele mai mari contributii relative la formarea valorii adaugate brute (VAB) in economie din partea industriei, agriculturii si constructiilor, simultan cu cea mai redusa contributie din partea sectorului public (administratie, aparare, invatamant, sanatate si asistenta sociala etc.).
Chiar si dupa recalcularea de catre Institutul National de Statistica a datelor provizorii utilizate de Eurostat la intocmirea tabelelor din anuar, contrastul se pastreaza, desi trecem pe locul doi la industrie, dupa Cehia iar partea care revine sectorului constructiilor se diminueaza semnificativ.
Cert este ca, din 2003 incoace, ne-am confruntat cu o restructurare de proportii a modului de constituire a PIB.
Ponderea agriculturii in formarea VAB s-a redus la jumatate pe parcursul perioadei de zece ani luata ca baza de raportare de catre Eurostat. In pofida modificarii semnificative a ramurilor industriale care ...citeste mai departe despre "Schimbari de proportii in ultimii 12 ani in ceea ce priveste PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 10:02
Institutul National de Statistica (INS) a mentinut estimarile privind cresterea economica din trimestrul al doilea si primul semestru, la 0,5% fata de ianuarie-martie, respectiv 1,8% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, PIB urcand astfel la jumatatea anului, ca serie bruta, la 267,811 miliarde lei.
Cresterea PIB de 1,8%, la semestru, este valabila atat pentru seria bruta cat si pe cea ajustata sezonier (in functie de care PIB a ajuns dupa sase luni la 308,834 miliarde lei).
Pentru trimestrul al doilea, PIB - date ajustate sezonier - este estimat la 155,585 miliarde lei, mai mare, in termeni reali, cu 0,5% fata de primele trei luni ale anului si cu 1,4% comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2012. Ca serie bruta PIB a fost in trimestrul al doilea de 146,915 miliarde lei, in crestere, in termeni reali, cu 1,5% fata de trimestrul II 2012.
La inceputul lunii septembrie INS a anuntat ca PIB a urcat cu 0,5% in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, si cu 1,8% la semestru, cresteri mai mari fata de primele estimari, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, dupa cresteri in industrie, imobiliare, agricultura si activitati profesionale si scadere in constructii.
Domeniile care au "suferit" modificari ale estimarilor INS
Statistica noteaza luni ca din punctul de vedere al formarii PIB in trimestrul II 2013 modificari ale contributiei la cresterea economica, intre cele doua estimari, au inregistrat constructiile, de la -0,5% la -0,4%, ca urmare... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 10:33
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) reprezinta sectorul care da de munca, la aproape trei milioane de angajati. Si mai inseamna contrabalansul marilor intreprinderi, mamutii pierduti ai post-comunismului.
Acesta este totusi un sector fragil si supus tuturor intemperiilor economice si sufera de subfinantare cronica si stress economic maxim. Dar, cu toate acestea, IMM sunt cele care breveteaza si etaloneaza mica initiativa si (re)dimensioneaza antreprenorul roman.
"SOS IMM - Ce reprezinta IMM pentru economia Romaniei?" este conferinta care va aduce in prim plan problemele majore ale acestui sector. Evenimentul, organizat de Oxygen Events impreuna Risco.ro si Expense Reduction Analysts, va avea loc marti, 14 mai 2013, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, intrarea din str Doamnei, nr 5.
La eveniment va participa ministrul delegat pentru IMM Maria Grapini, iar dezbaterile celor 3 paneluri, vor fi moderate de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts si Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Gea Strategy&Consulting va face o analiza care va scoate in evidenta 4 probleme majore ale sectorului IMM: rezilienta, masa critica, structura si marimea si va prezenta solutii pentru remedierea diverselor probleme. Scopul final este atingerea potentialul IMM - urilor, care contribuie la cresterea economica si, de asemenea, cresterea absorbtiei fondurilor UE 2014-2020 de catre... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 09:36
Indicatorul de incredere macroeconomica calculat de CFA Romania pe baza unui sondaj realizat in randul membrilor sai a urcat in luna august, dupa ce in luna iulie a atins un nou minim istoric, ca urmare a imbunatatirii anticipatiilor analistilor financiari.
Economia Romaniei in urmatoarele 12 luni: Analistii se asteapta la ce e mai rau
"Pentru exercitiul din luna august 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 24,8, valoare in crestere fata de luna anterioara, datorata in special imbunatatirii indicatorului de anticipatii. Indicatorul conditiilor curente a fost de 17,3, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 28,6", se arata intr-un comunicat CFA Romania.
Indicatorul de incredere macroeconomica are valori cuprinse intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza raspunsurilor la sase intrebari cu privire la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si a averii personale.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un an, privind rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu,... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 18:09
Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,2 procente in 2012, iar pe termen mediu avansul economic va creste la 3,5%, datorita revenirii investitiilor straine si a imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene, sustin oficialii agentiei de rating Standard&Poor's.
Agentia de rating recomanda Romaniei sa continue reformele structurale, deoarece acestea au un potential ridicat de crestere pentru tara, arata un raport al S&P transmis la solicitarea The Money Channel.
Economia Romaniei are perspective bune de crestere, iar deficitul bugetar in scadere, nivelul scazut al datoriei publice si progresul in domeniul reformelor structurale sunt doar cateva dintre atuurile pe care Romania le are. In acelasi timp, cei de la S&P evidentiaza si minusurile Romaniei. Pe aceasta lista se gaseste colectarea slaba de taxe, arieratele statului si nivelul mare al datoriei externe, alaturi de o capacitate administrativa limitata, evidentiata de absorbtia scazuta de fonduri europene si nivelul ridicat al coruptiei.
Conform analistilor S&P, produsul intern brut al Romaniei urmeaza sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si, pe termen mediu, avansul va urca la 3,5% pe an. In acest scenariu, investitiile si fondurile europene vor deveni motoare ale economiei, acestea stimuland consumul si exporturile. De altfel, Romania se va indeparta de modelul de crestere economica pe credit, spun expertii agentiei de rating.
Cu toate acestea, Standard & Poors continua sa pastreze... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:23
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
Relansarea PIB va avea loc in semestrul al doilea, cand cresterea va fi de 1%, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, care compara economia Romaniei cu un pacient care a venit la spital cu febra mare, si intre timp aceasta a disparut dar pacientul este inca slabit, relateaza Mediafax."Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (...)
Economia romaneasca este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare.
Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit", a declarat Franks la emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica de un post de televiziune.
El a aratat ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-o prima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.
Seful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by incheiat cu autoritatile romane a apreciat masurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizand totodata ca, daca acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10% din PIB.
Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la 6%, iar pana in 2012 sa scada sub 3%, solutiile pentru a atinge aceasta tinta fiind variate, considera Franks, mentionand o combinare a masurilor de reducere a cheltuielilor si una de crestere a taxelor.
El a precizat, insa, ca decizia de a creste taxele ramane la latitudinea Guvernului.
Referitor la aprecierea leului din... mai mult
Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 15:18