Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.
Tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza realizata de KeysFin. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.
Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni, in scadere cu 55,98% comparativ cuaceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primelesaseluni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.
Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.
Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund unfenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.
Potrivit expertilor de la KeysFin, Codul... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:06
OMV Petrom este compania care a inregistrat cel mai mare profit din Romania, anul trecut, insa exista cateva surprize in top 10.
Potrivit Digi 24, compania petroliera a avut in 2014 castiguri in valoare de 2,54 miliarde de lei.
De fapt, clasamentul e dominat de giganti din domeniul energetic.
Cea mai mare companie din Romania si-a consolidat pozitia: Afaceri de miliarde de euro, in crestere
Pe urmatoarele doua locuri in clasament se afla Romgaz, detinuta de stat, care e urmata de Hidroelectrica, companie aflata in insolventa, aflata tot in administratia statului.
Hidroelectrica intra din nou in insolventa - "o lovitura de gratie data societatii"
Interesant este faptul ca profitul Hidroelectrica - de 1,15 miliarde de lei - este un record absolut, fiind de patru ori mai mare decat cel inregistrat in cel mai bun an de pana ...citeste mai departe despre "Top 10 cele mai profitabile companii din Romania - Surprizele din clasament" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:48
Companiile din industria farma si din domeniul transporturilor, dar si cele din constructii si imobiliare sunt cele mai expuse la insolventa in acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind in dificultate sau in stare de insolventa iminenta, potrivit CITR.
CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015.
Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3.158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi.
"Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un comunicat al CITR.
Companiile din imobiliare genereaza pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de constructii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro si farma, de 53,3 milioane de euro.
Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa,... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 14:50
Pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru.
Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014.
Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013.
Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:11
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian crede ca insolventa constituie o procedura normala intr-o economie functionala, "si ca, nu trebuie sa ne ferim de insolventa", desi specialistii arata ca insolventa premeditata, pentru evitarea datoriilor, a devenit un fenomen national.
"Insolventa este, in opinia mea, o procedura normala in orice metabolism economic si economia noastra este cu atat mai functionala cu cat infiintarea unei firme deci intrarea, si iesirea din piata - prin procedura insolventei - sunt imbunatatite. Daca am fi avut curajul sa utilizam procedura insolventei, inca din anii 90, multe industrii ar fi fost salvate. Poate ca astazi am mai fi avut in Romania productie de tractoare, de automobile de teren sau de autocamioane", a spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.
Vosganian a subliniat ca "insolventa este un gest de deontologie profesionala inclusiv in domeniul politic si ca, nu trebuie sa ne ferim de insolventa, uneori cum este cazul Oltchim, aceasta fiind singura sansa de supravietuire".
Ministrul Economiei a aratat ca la nivelul institutiei pe care o conduce se apeleaza foarte des la serviciile practicienilor in insolventa deoarece "se doreste sa fie facuta curatenie in domeniul economic si anume sa fie dezvoltate firmele viabile si sa fie reintrodus in circuitul economic patrimoniul, acolo unde firmele nu mai pot fi finalizate".
Insolventa, sport national in Romania
Peste 15.000 de firme de diverse categorii nu si-au mai putut plati... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:35
Serviciile medicale private, sectorul moraritului si al panificatiei si retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultati financiare in perioada urmatoare si ar putea genera mai multe insolvente in 2013, se arata intr-un studiu publicat de Casa de Insolventa Transilvania.
Au fost luate in calcul aspectele financiare ale fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori precum si tendintele in economie si, pe baza lor, au identificat domeniile ce ar putea fi supuse riscului in 2013.
"In mod evident, nu exista o solutie general valabila pentru reechilibrarea acestor companii", a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner al Casei de Insolventa Transilvania.
Clinicile medicale private
Modul in care s-a finantat investitia precum si motivele ce au dus la imposibilitatea de a respecta business planul initial au dus la un grad de indatorare acum neconfortabil pentru clinicile medicale private.
Acestea s-au bucurat, intr-o perioada in care cele mai multe sectoare nu aveau acces la finantare (2008-2010), de un interes crescut, atat din partea investitorilor cat si din partea finantatorilor. In doi ani s-au dezvoltat peste 100 de clinici private, cu o contributie proprie de 10-15%.
In cele mai multe cazuri bugetele au fost depasite, iar perioada de gratie a fost corelata cu finalizarea investitiei, nu cu atingerea punctului de echilibru.
Capacitatea... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 14:00
Mai mult de 22.600 de companii au intrat in insolventa anul trecut, potrivit Coface Romania. Este un numar record, cu 20% mai mare decat in 2010. Printre aceste companii se regasesc si nume mari din economie, care in perioada de boom erau date ca exemple de succes in antreprenoriat.
Country managerul Coface, Cristian Coman, sustine ca dupa anii de criza companiile din Romania sunt sensibile la socuri si se afla la pragul de sustenabilitate, in pofida indicatorilor pozitivi.
Sursa foto: Coface
De cand a inceput criza, au fost inregistrate mai multe insolvente rasunatoare, in domeniul privat, ale unor branduri care, cel putin aparent, pareau stabile. Printre acestea se numara Pagini Aurii, Minimax Discount, RHS Company, Scoop Computers, Hanil Electronics sau United Euro Distributions.
Pagini Aurii SA realiza ghiduri, carti de telefon in parteneriat cu Romtelecom si detinea motorul de cautare omonim pentru firme, produse si servicii. In ultimii trei ani, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 20,9 milioane de lei in 2009, la 11,9 milioane de lei in 2010 si la 14,28 milioane de lei in 2011.
Minimax Discount, compania de retail detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, cu afaceri de peste 430 de milioane de lei, a intrat in insolventa la cererea proprie. Miliardarul roman nu a avut noroc nici cu Mic.Ro Retail, a doua companie de retail, care a intrat in insolventa la inceputul anului 2012.
RHS Company, specializata in distributia IT, a intrat in... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:08
Numarul insolventelor a scazut la 4.414 de unitati in primul trimestru al anului, cu 34,65% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cea mai semnificativa scadere din ultimii cinci ani.
Cea mai mare scadere a numarului de insolvente s-a inregistrat in industria metalurgica, industria de masini si echipamente sau sanatate si asistenta sociala, se arata intr-un studiu Coface.
"Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate.
Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala", a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface Romania.
Potrivit acestuia, scaderea numarului insolventelor este atribuita unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice.
"Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a adaugat analistul Coface.
Constructiile, al patrulea an consecutiv pe lista "neagra"
Sectoarele care inca sunt afectata de criza financiara, inregistrand cel mai mare numar de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:16