Peste 80.000 de domenii de internet alocate unor utilizatori din Regatul Unit au fost suspendate de registrul Uniunii Europene (EURid) dupa incheierea perioadei de tranzitie aferente Brexit-ului, la finalul anului 2020, relateaza miercuri euractiv.com.
EURid a informat ca la cateva minute dupa intrarea in anul 2021 mii de domenii .eu apartinand unor utilizatori din Regatul Unit au fost retrogradate la statutul "suspendat", care va ramane in vigoare pana la 31 martie 2021.
Acest lucru inseamna ca domeniile respective "nu au nicio caracteristica functionala", precum servicii de e-mail sau servicii fundamentale de website. In plus, niciun utilizator inregistrat in Regatul Unit nu mai poate obtine un domeniu .eu.
Inaintea modificarilor implicate de incheierea perioadei de tranzitie, un caz a atras atentia in mod deosebit - cel al site-ului Leave.EU, existand speculatii ca acesta ar putea ramane activ.
Leave.EU este site-ul campaniei pro-Brexit finantat de sponsorul Partidului pentru Independenta Regatului Unit (UKIP), Arron Banks, si sustinut de fostul eurodeputat Nigel Farage.
Potrivit EURid, toti utilizatorii din Regatul Unit cu domenii .eu au fost notificati in legatura cu suspendarea obligatorie a functiilor esentiale ale serviciilor lor online.
Citeste si:
Marea Britanie a iesit oficial din UE la 1 ianuarie 2021. Lista cu regulile noi pentru romani, dupa Brexit ...citeste mai departe despre "Mii de domenii .eu ale unor utilizatori din Regatul Unit au... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 11:10
Peste un sfert de milion de domenii cu extensia ".ro" ar putea fi sterse, in perioada imediat urmatoare, daca proprietarii lor nu isi vor plati de urgenta taxa de mentenanta, potrivit datelor comunicate catre Ziare.com de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Miercuri, MCSI a anuntat ca, incepand din ziua urmatoare, Registrul de Domenii.ro (RoTDL) va incepe sa stearga domeniile pentru care nu s-a platit serviciul de mentenanta anuala, introdus in acest an. In urma stergerii, proprietarul restantier isi pierde drepturile asupra domeniului de Internet, care poate fi, ulterior, inregistrat de oricine altcineva.
Potrivit datelor comunicate de MCSI la solicitarea Ziare.com, azi urmeaza sa fie sterse 8.800 nume de domenii ".ro". In plus, "in data de 31.08.2018 se vor sterge aproximativ 1.600 de domenii. 'Ro'", ne-a mai informat MCSI.
Acelasi minister informeaza ca peste un sfert de milion de domenii cu extensia ".ro" ar putea fi sterse, in perioada urmatoare, in cazul in care propritarii lor nu isi achita taxa de mentenanta.
"Un numar de 252.000 de nume de domenii.ro au statusul PendingDelete, ceea ce reprezinta numarul total de nume de domenii care pot expira daca nu se vor reinnoi. Domeniile pentru care nu a fost achitata mentenanta anuala vor fi sterse incepand cu data de 30 august, in fiecare zi, in functie de data de expirare a fircarui nume de domeniu", a comunicat MSCI intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com.
Data pana la... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 16:52
Domeniile ".ro" pentru care nu s-a platit serviciul de mentenanta anuala vor fi sterse automat incepand de joi, 30 august 2018, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
"Registrul de Domenii.ro va sterge primele domenii pentru care nu s-a platit serviciul de mentenanta anuala inainte de data expirarii, acestea fiind programate la stergere automata. Stergerea se efectueaza dupa 90 de zile de la data expirarii domeniului, daca in acest interval detinatorul nu isi reinnoieste dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanta anuala, conform hotararii Consiliului de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare (ICI) Bucuresti aprobata in data de 14.07.2017. Ulterior stergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru inregistrare conform principiului 'primul venit, primul servit'", precizeaza ministerul.
Potrivit sursei citate, principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de inregistrare si mentenanta anuala sunt, printre altele: alinierea la practica europeana, precum si respectarea bunelor practici si a recomandarilor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), entitatea care coordoneaza procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial si la care ICI Bucuresti este membru si parte interesata (stakeholder) din anul 1993.
MCSI noteaza, totodata, ca, in Europa, in mod treptat, toate... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 09:26
Daca nu platesc la timp o noua taxa, in perioada urmatoare, romanii si-ar putea pierde dreptul de a utiliza domeniile cu extensia ".ro" pe care si le-au inregistrat in ultimii ani.
Inca de acum un an, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) a decis ca posesorii de domenii ".ro" vor fi nevoiti sa plateasca, incepand cu 1 martie 2018, o taxa anuala de mentenanta a spatiilor virtuale pe care le detin.
Impunerea taxei este fireasca, argumenta ICI, in conditiile in care Romania ramasese "singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii". In plus, cum numarul de domenii ".ro" creste, e nevoie de tot mai multi bani pentru a intretine infrastructura IT necesara gazduirii lor. Iar taxa de mentenanta ar fi tocmai modalitarea de a face rost de fondurile necesare.
Cuantumul acestei taxe de mentenata pe care posesorii de domenii ".ro" trebuie sa o plateasca nu e mare. Mai exact, Romanian Top Level Domain (RoTLD) - compania care ofera servicii de inregistrare de domenii cu extensia ".ro" - percepe pentru domeniile administrate prin ICI Registar doar 12 euro/an + TVA per domeniu, pentru mentenanta.
In aceste conditii, cine are unul sau mai multe magazine online va fi nevoit sa plateasca, anual, taxa de mentenanta in valoare de cateva zeci de euro. In schimb, speculantii de domenii ".ro", care si-au cumparat sute de astfel de spatii virtuale doar in speranta ca intr-o buna zi vor reusi sa le vanda in castig, ar... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 08:02
Domeniul schiabil Muntii Fagaras a fost una dintre temele abordate de ministrul Turismului, Bogdan Trif, la intalnirea de la Bucuresti cu comisarul european pentru Industrie, Antreprenoriat si Turism, Elzbieta Bienkowska, potrivit unui comunicat de presa al PSD Sibiu, organizatie al carei presedinte este Trif.
"Am convingerea ca, de acum, perspectiva abordarii strategiei turismului in Romania depaseste granitele tarii noastre, iar dezvoltarea acestui domeniu trebuie sa fie in concordanta cu politicile europene. Colaborarea stransa dintre autoritatile romane si UE devine o necesitate, mai ales ca dinamica societatilor ne obliga sa gandim turismul la o scara mult mai larga. Romania are un potential major, iar acest lucru este apreciat si de Europa, implicit de unul dintre cei mai importanti comisari ai Comisiei Europene. De aceea, pe cat de onoranta, pe atat de oportuna a fost vizita doamnei Elzbieta Bienkowska la Ministerul Turismului, cu care am discutat despre multe dintre proiectele pe care imi doresc sa le lansez cat de curand in calitate de ministru", a afirmat Trif, citat in comunicat.
Potrivit sursei citate, ministrul i-a explicat comisarului european ca domeniul schiabil din Muntii Fagaras este un proiect care va duce la dublarea capacitatii schiabile din Romania si prin intermediul caruia Sibiul se va dezvolta foarte mult.
"Am vorbit si despre domeniul schiabil Muntii Fagaras, implicit despre partia de la Balea, un proiect care va duce la dublarea... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 17:15
La mai bine de doua decenii de la prima investitie majora in zona Domenii - Expozitiei - Casa Presei, dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor SA are o contributie esentiala la relansarea zonei. Astfel, cel mai nou proiect rezidential de lux din zona de Nord a Capitalei, Luxuria Domenii Residence, a demarat lucrarile de constructie.
Noua comunitate va fi dezvoltata pe un teren de 22.500 mp situat intre bulevardele Kiseleff si Ion Mihalache. Beneficiind si de constructia viitorului mall in zona si alaturi de cladirile de birouri deja existente sau aflate in constructie, zona Domenii este noul pol de atractie al Capitalei, atat pentru investitori cat si pentru cei care doresc sa locuiasca intr-o zona de prestigiu.
Luxuria Domenii Residence cuprinde 9 blocuri avand intre 9 si 12 etaje fiecare, oferind in total 630 de apartamente de lux, de la garsoniere la apartamente tip studio, cu doua, trei, patru sau chiar cinci camere in sistem duplex.
Apartamentele situate la ultimele etaje se vor bucura de o priveliste de neegalat catre intreaga zona de Nord a Capitalei, de la zona Domenii, la parcul Herastrau.
Lucrarile pentru prima faza a proiectului, care cuprinde 3 blocuri cu 232 de apartamente, vor fi incheiate la inceputul anului 2020.
Luxuria Domenii Residence este primul ansamblu rezidential din Bucuresti in curs de certificare BREEAM, fiind de la inceput proiectat pentru a se incadra in clasa energetica A si in categoria de "cladiri verzi".... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 09:00
Incepand de azi, detinatorii de domenii ".ro" trebuie sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita, de minim un an si maxim 10 ani, tariful practicat de registrul de domenii ".ro" fiind de 6 euro pe an, fara TVA.
Valoarea a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.
Tariful practicat de catre registrarul ICI Bucuresti va fi de 12 euro pe an, plus TVA, potrivit RoTLD.
Data de expirare a domeniilor ".ro" se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere cel putin 5 ani de mentenanta.
Domeniile ".ro" erau printre putinele care nu aveau taxa anuala de mentenanta, insa incepand de azi, proprietarii domeniilor trebuie sa achite taxa de 6 euro/an.
Bineinteles, opiniile privind aceasta masura s-au impartit in doua: cei care au criticat introducerea taxei anuale, dar si cei care au fost pro.
Cei care s-au opus taxei au invocat exprimarea nefericita folosita in momentul inregistrarii unui domeniu, care te anunta ca il ai "pe viata".
De cealalta parte, au existat si oamenii care s-au bucurat la auzul vestii, pentru ca daca o persoana nu isi achita taxa anuala, domeniul expira si poate fi inregistrat de oricine, daca vechiul proprietar nu vrea sa il reinnoiasca. ...citeste mai departe despre "Incepand de azi, proprietarii domeniilor ".ro" trebuie sa achite taxa anuala de mentenanta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 12:18
Consiliul de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) Bucuresti a aprobat introducerea unei taxe anuale in valoare de 6 euro, fara TVA, pentru serviciul de mentenanta anuala in cazul domeniilor ".ro", incepand cu data de 1 martie 2018.
Intr-un anunt postat pe pagina de Internet a institutiei, ICI Bucuresti precizeaza ca sistemul de domenii ".ro" va fi astfel aliniat la necesitatile serviciului de mentenanta anuala, contravaloarea serviciului urmand sa fie achitata pentru perioada dorita, de minim un an si maximum 10 ani.
"Tariful practicat de registrul de domenii '.ro' va fi de 6 euro/an, fara TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditati ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.
Tariful practicat de catre registrarul ICI Bucuresti (vanzare directa pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an + TVA. Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim cinci ani de mentenanta", se arata in anuntul ICI-Bucuresti.
Pe de alta parte, institutia precizeaza faptul ca aceasta distributie a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioada de 6 luni a avut in vedere oferirea posibilitatii ca fiecare detinator de domenii ".ro" sa poata sa reinnoiasca domeniul in situatia in care doreste acest lucru.
Conform sursei citate, in prezent,... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 17:19
Ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a anuntat miercuri ca Guvernul a adoptat Strategia generala de descentralizare, care vizeaza mai multe domenii.
Potrivit vicepremierului, este vorba astfel despre "descentralizarea competentelor in sapte domenii - agricultura, educatie - activitati extrascolare, sanatate, cultura, mediu, tineret si sport si turism".
"In termen de trei luni de la data adoptarii strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analiza de impact si in maxim sapte luni se vor adopta legile sectoriale pe fiecare domeniu de descentralizare", a mai explicat Sevil Shhaideh.
Guvernul a explicat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca prin strategia de descentralizare se vizeaza "oportunitatea transferarii de noi competente de la nivel central la nivelul autoritatilor locale", in cele sapte domenii.
"Strategia este insotita de un plan de actiuni pentru pregatirea descentralizarii si unul pentru implementarea ei efectiva, cu termenele in care autoritatile administratiei publice responsabile vor pune in aplicare masurile/actiunile corespunzatoare obiectivelor strategice stabilite.
Astfel, ministerele responsabile pentru domeniile mentionate vor elabora si prezenta spre aprobare Guvernului analize de impact, in vederea fundamentarii deciziei cu privire la oportunitatea transferului de competente. Concluziile acestor analize de impact vor fi prezentate spre aprobare Guvernului in termen de 4 luni de la aprobarea strategiei, exceptand domeniul... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 20:11