Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunta lansarea programului Prima Casa 2020. Institutia precizeaza ca a primit de la Ministerul de Finante acordul de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde de lei, alocat pentru anul 2020.
In ceea ce priveste conditiile de garantare din partea statului, Fondul de Garantare subliniaza ca sunt aceleasi ca pana acum. 14 banci participa in acest an la programul Prima Casa.
"Programul Prima Casa 2020 beneficiaza de aceleasi conditii de garantare din partea statului roman, in favoarea finantarilor acordate de catre cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank", se arata intr-un comunicat al Fondului transmis Ziare.com.
Fondul de Garantare mai anunta ca alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a rezultatelor activitatii de creditare in cadrul programului, desfasurate de finantatori in anul 2019.
"Astfel, ponderea garantiilor acordate in anul precedent in favoarea fiecarei banci in totalul garantiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garantii in cadrul Programului Prima Casa in anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzatoare pentru anul 2020.... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 16:53
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 500 de noi solicitari, se arata intr-un comunicat de presa al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Programul Prima Casa este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM, statisticile si analizele realizate aratand o evolutie ascendenta de la an la an, iar numarul solicitarilor de garantare primite de FNGCIMM in aceasta perioada au atins un maxim istoric.
FNGCIMM implementeaza cu succes Programul Prima Casa din anul 2009, pana in prezent peste 200.000 de romani reusind sa achizitioneze casa mult visata. Ramanem partenerul de incredere atat pentru beneficiari, cat si pentru bancile inscrise in program si reiteram angajamentul de a asigura si imbunatati permanent derularea mecanismului de garantare", se arata in document.
FNGCIMM ii asigura pe potentialii beneficiari ca, in aceasta perioada, exista suficiente fonduri pentru emiterea garantiilor aferente dosarelor aprobate de catre finantatori.
"Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitarilor de garantare pe o perioada mai scurta de timp fata de anii anteriori, ceea ce a influentat fluxul operational zilnic, intr-o masura semnificativa: inregistram un numar de peste 7.000 de dosare aflate in diferite stadii de analiza, iar numarul de noi solicitari pe care le inregistram zilnic, depaseste 500. Acest lucru reprezinta o provocare... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 14:29
Programul Prima Casa ar putea continua cel putin pana in 2021, pentru a stimula constructia de locuinte noi, dar si pentru a creste calitatea locuirii, domeniu in care Romania se afla la coada UE, argumenteaza Ministerul Finantelor.
Institutia condusa de Anca Dragu a propus, intr-un document inaintat Guvernului, modificarea programului Prima Casa, astfel incat, in urmatorii cinci ani, garantia de stat va ramane 50% doar pentru creditele pentru locuinte mai noi de cinci ani sau consolidate in ultimii cinci ani, in timp ce garantia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinte vechi.
"Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca pe termen mediu decalajul dintre 'modificarea anuala a familiilor' si oferta de locuinte noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciaza ca aproximativ 300 de mii de familii isi vor modifica anual structura (casatorii, divort, copii), ceea ce va face ca acestea sa solicite o modificare a spatiului locativ prin achizitionarea de locuinte", se arata in ...citeste mai departe despre "Prima Casa ar putea continua pana in 2021: Cum va stimula constructia de locuinte noi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 12:41
Prima Casa ar putea deveni un program guvernamental destinat in exclusivitate romanilor cu venituri mici. Insa ce efecte ar avea aceasta schimbare? Cum va influenta piata imobiliara? Dar creditarea?
Prevederea apare in proiectul pentru Strategia Nationala a Locuirii realizata de Ministerul Dezvoltarii insa deocamdata nu sunt stabilite toate detaliile.
In document se precizeaza ca venitul ar putea deveni principalul criteriu dupa care se vor acorda creditele prin programul Prima Casa.
"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 de euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea Guvernului.
Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului ar putea sa se bazeze pe criteriul de venit", se arata in anexa proiectului.
Insa nici vorba de cifre concrete. Nu se precizeaza nici macar ...citeste mai departe despre "Schimbarile la Prima Casa ar limita interventia agresiva a statului in piata imobiliara si i-ar ajuta pe cei cu venituri mici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 07:26
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Clientii ale caror dosare au fost suspendate dupa epuizarea vechiului plafon Prima Casa in euro au posibilitatea de a solicita in instanta obligarea bancii la acordarea creditului in moneda europeana asa cum a fost stabilit initial sau plata avansului acordat vanzatorului.
Decizia Guvernului de a acorda garantii prin programul Prima Casa doar in lei a provocat nesiguranta in randul clientilor care au primit aprobare din partea bancilor pentru un imprumut in euro si care au achitat deja un avans proprietarilor, avand in vedere incertitudinea de a mai obtinut finantare prin noul programul Prima Casa in lei.
In cazul in care banca nu vine cu o solutie sau cu o propunere concreta, ori propunerea din partea bancii nu este avantajoasa pentru client si nu se ajunge la niciun acord, "clientul are posibilitatea intre a solicita in instanta, obligarea bancii la returnarea avansului platit vanzatorului imobilului, sau obligarea bancii la acordarea creditului in euro asa cum a fost stabilit in documentele initiale" potrivit declaratiei avocatului Codrut Avram, pentru Business24.
La avansul proprietarilor se adauga dobanda legala
Clientii se pot adreasa instantei de judecata in cazul in care detin documente prin care pot dovedi ca banca s-a angajat sa acorde un credit in euro sau daca exista un angajament scris din partea bancii.
"Instanta poate sa oblige banca sa ii returneze clientului avansul platit si pierdut din cauza banci respective. Mai mult, daca procesul se... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 17:20
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
Persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune conturile curente drept gaj in favoarea bancii, vor avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului, iar conditia privind asocierea a sapte beneficiari pentru constructia de ansambluri va fi eliminata, relateaza Mediafax."Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor", se arata in nota de fundamentare a unei hotarari de Guvern care modifica normele de implementare a programului "Prima Casa".
Garantia are ca scop prevenirea situatiilor in care s-ar pune proprire pe conturi pentru stingerea datoriilor catre alti creditori, ceea ce le-ar pune in situatia sa nu poata plati ratele.
De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, va exista posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.
Proiectul mai prevede ca in situatia in care beneficiarul are in... mai mult
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 17:48