Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ciprian Teleman, sustine ca, incepand din august, romanii vor avea documente de identitate electronice, ale caror dimensiuni vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.
"Din august vom incepe sa avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va contine, pe langa identitatea digitala, un spatiu digital in care fiecare persoana va putea stoca "semnatura digitala".", a afirmat Ciprian Teleman, luni seara, intr-o postare pe Facebook.
Potrivit ministrului, statul roman trebuie sa asigure fiecarui cetatean dreptul de a semna electronic, asumandu-si costurile acestui instrument. ...citeste mai departe despre "Romanii vor avea documente de identitate electronice din aceasta vara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Aprilie 2021, ora 23:19
De-a lungul anilor, documentele pe suport de hartie reusesc sa depaseasca cu mult orice capacitate de depozitare a biroului. Fie ca folosesti cutii de carton sau rafturi, fie ca ai cateva dulapuri metalice sau din lemn, bibliorafturile cu acte ocupa tot mai mult spatiu. Digitalizarea informatiei se produce lent in tara noastra, iar administratia locala nu pare a avea nicio problema cu cererile, fisele si declaratiile pe suport de hartie care se aduna in stive si gramezi.
Aruncarea la gunoi sau reciclarea in stare intacta a acestor documente poate fi o greseala pentru firmele care vor sa elibereze spatiul de depozitare. Atunci cand au parasit sediul firmei, aceste informatii importante pot ajunge in mana oricui.
Daca pui pret pe securitatea si integritatea afacerii tale, atunci toate documentele, facturile si fisele care contin informatii sensibile nu pot fi duse la reciclat decat dupa ce au trecut printr-un distrugator documente performant.
De ce sa achizitionezi un distrugator documente pentru afacerea ta?
Informatia este foarte pretioasa, iar furtul de identitate poate avea efecte grave atunci cand informatiile sunt folosite fara acordul titularului in mediul online. Astfel, odata ajunse in mainile nepotrivite, documentele cu informatii confidentiale pot fi folosite la decredibilizarea persoanelor sau la producerea daunelor materiale majore.
Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca un distrugator documente va distruge orice informatie pe suport fizic, iar aceasta... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 10:21
Ziare.com va prezinta traseul tuturor deciziilor Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, incepand cu anul 2002 si pana in toamna anului trecut, privind verificarile facute de institutie pe numele lui Mugur Isarescu.
Reamintim ca, luni, Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Cererile de verificare
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:36
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea inregistrarii de la distanta, in Spatiul Privat Virtual (SPV).
SPV este un serviciu destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica.
Acesta permite obtinerea informatiilor privind situatia fiscala, depunerea electronica a declaratiilor fiscale si primirea electronica a documentelor si a actelor administrativ fiscale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com marti.
"Documentele comunicate prin Spatiul Privat Virtual au aceeasi putere juridica, asemenea celor comunicate prin posta sau la ghiseu", puncteaza ANAF.
Astfel, contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care detin certificat digital calificat pot solicita inregistrarea ca utilizator SPV.
Cine nu detine un astfel de certificat poate cere inregistrarea si pe baza de nume de utilizator si parola.
"Acestea, pentru a se inregistra in Spatiul Privat Virtual fara a mai fi necesara deplasarea pentru autentificare la sediile ANAF, au posibilitatea de a opta ca autentificarea sa se realizeze in mediul electronic, in baza unor documente emise de Ministerul Finantelor Publice si/sau ANAF", precizeaza Agentia.
Inregistrarea online in Spatiul Privat Virtual a persoanelor fizice, cu nume utilizator si parola, se face prin identificarea cu numerele atribuite urmatoarelor noi documente:
1. Notificarea privind destinatia sumei de 2% sau... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 15:20
Angajatorii pot depune incepand de vineri, 1 mai, documentele pentru somajul tehnic aferent lunii aprilie pe platforma aici.gov.ro.
Astfel, companiile a caror activitate a fost afectata de masurile luate in contextul pandemiei de COVID-19 vor beneficia de ajutorul de la stat pentru angajatii lor.
Procedura stipuleaza ca "documentele se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara".
Prin urmare, vineri, 1 mai, este prima zi in care angajatorii pot face demersurile necesare pentru a primi banii de la stat pentru somajul tehnic aferent lunii aprilie.
Atentie! Indemnizatiile de somaj tehnic pentru aprilie se solicita doar pe aici.gov.ro, care genereaza documentele necesare, pe care angajatorul le completeaza apoi si le incarca pe platforma.
Prin urmare, NU trebuie folosite documentele din martie, avand in vedere ca se genereaza unele noi, special concepute pentru luna aprilie.
Somaj tehnic: informatii utile
Cine poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic?
Salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate.
Care este cuantumul indemnizatiei care se plateste din bugetul asigurarilor pentru somaj?
Cuantumul indemnizatiei care se plateste din bugetul asigurarilor pentru somaj este egal cu 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 00:00
Expertii in domeniul securitatii cibernetice au descoperit o noua problema de securitate in WhatsApp care lasa utilizatorii vulnerabili.
Descoperita de cercetatorii de la PerimeterX, problema afecteaza utilizatorii care folosesc WhatsApp pe PC, prin intermediul pseudo programului care se conecteaza la serviciu prin aplicatia de smartphone.
In loc sa dezvolte o aplicatie nativa, precum Telegram sau altii, WhatsApp a preferat scurtatura si a facut o aplicatie Web, bazata pe framework-ul Electron. Aceasta platforma faciliteaza dezvoltarea rapida a aplicatiilor pentru mai multe sisteme de operare.
Insa, din neglijenta, motorul de randare, Chromium al celor de la Google, nu a mai fost actualizat de multa vreme si a facut posibila aceasta vulnerabilitate.
Printr-un mesaj in care a strecurat un cod JavaScript, atacatorul poate dobandi acces la documentele stocate pe PC si chiar sa instaleze malware pentru a-si extinde accesul la calculatorul respectiv.
Sunt afectate atat versiunea de Windows, cat si cea de Mac.
Utilizatorilor li se recomanda sa actualizeze aplicatia WhatsApp de PC la cea mai noua versiune. ...citeste mai departe despre "O vulnerabilitate WhatsApp a permis atacatorilor accesul la documentele utilizatorilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 10:10
Liderii democrati care se ocupa de ancheta Congresului american in cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump au transmis un ordin oficial prin care someaza Casa Alba sa le trimita, pana in 18 octombrie, o serie de documente legate de convorbirea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Casa Alba a refuzat sa colaboreze, sau chiar sa raspunda, la multiple solicitari din partea comisiilor noastre de a preda de bunavoie documente. Dupa aproape o luna de obstructionare, pare evident ca presedintele a ales calea sfidarii, a obstructionarii si a disimularii", au scris sefii democrati intr-un comunicat.
Vineri, democratii i-au cerut si vcepresedintelui Mike Pence documente care sa-i ajute sa inteleaga mai bine conditiile in care Trump a incercat sa faca presiuni asupra omologului sau ucrainean pentru a deschide o ancheta impotriva lui Joe Biden si a fiului acestuia.
Democratii americani au lansat in urma cu opt zile o ancheta in vederea destiturii celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite.
Ei il acuza ca i-a cerut omologului sau ucrainean, intr-o convorbire la telefon, la 25 iulie, sa ancheteze cu privire la fostul vicepresedinte democrat Joe Biden, bine plasat sa-l infrunte in alegerile prezidentiale din 2020.
Citeste si:
Scandalul Trump-Ucraina: Procurorii de la Kiev redeschid toate dosarele care-l vizeaza pe fiul lui BidenTrump nu se lasa intimidat de democrati: Recomanda Ucrainei si Chinei sa investigheze familia BidenCe contacte are Trump... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 10:18
Senatorul PNL Florin Citu dezvaluie ca Guvernul Dancila a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare prin care toate documentele de la Ministerul Finantelor Publice sunt secretizate.
Aceasta se numeste "Hotarare pentru aprobarea listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat, pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de Ministerul Finantelor Publice si de institutiile aflate in subordinea acestuia si termenele de clasificare aferente".
Decizia ar fi fost luata dupa ce Citu a cerut mai multe documente de la minister, sustine liberalul, care ataseaza unei postari pe Facebook si documentul in cauza.
"Viorica obstructioneaza pe fata justitia!!! PSD se teme de puscarie!
Orlando a inteles, dupa o saptamana, ca sesizarea procuraturii in ceea ce ma priveste a fost o capcana pentru el.
Dupa ce l-am anuntat ca abia astept ca impreuna cu procurorul de caz sa ne uitam prin secretele MFP, curajosul ministru a inteles ca si-a pus singur latul de gat.
Viorica si animalul ei de casa au intrat in PANICA!
Imediat au hotarat sa faca SECRET de serviciu TOATE documentele de la MFP. Si asta au aprobat ieri in sedinta de guvern.
Asa spera ei ca pot opri documentele pe care le primesc din MFP in legatura cu ilegalitatile comise de ei", a scris Florin Citu pe contul sau de Facebook.
Totodata, Citu prezinta de ce considera el ca a fost aprobata aceasta hotarare de guvern, care apare in lista actelor normative adoptate ieri de Cabinetul Dancila:... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 12:19
Zitec, lider pe piata de IT din Romania, specializat in dezvoltarea de solutii, servicii si produse tehnologice personalizate, anunta ca aplicatia de registratura si managementul documentelor Regista este folosita in prezent de 7000 de utilizatori din peste 300 de institutii publice (in majoritate, primarii) si companii private din tara, un numar dublu fata de 2018. Prin intermediul aplicatiei au fost procesate peste 5,3 milioane de documente.
Dupa acest succes, compania pregateste lansarea modulelor Smart City si e-Guvernare, ca parte a aplicatiei Regista.
Modulele Smart City si e-Guvernare permit extinderea functionalitatilor Regista la solutii IoT pentru nevoi specifice identificate la nivel local si digitalizarea interactiunii dintre cetatean si institutiile publice.
Romania se situeaza si in 2019 pe ultimul loc in ceea ce priveste gradul de digitalizare la nivelul serviciilor publice, in randul statelor din Uniunea Europeana, potrivit clasamentului realizat de DESI (Digital Economy and Society Index), disponibil la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi.
Raportul analizeaza opt indici precum gradul de interactiune online al utilizatorilor cu administratiile publice, masura in care diferite cereri pot fi solutionate online sau accesul rapid la informatie.
Pe fondul nivelului foarte scazut de digitalizare inregistrat la nivel public local, Regista ajuta la eficientizarea si digitalizarea activitatii interne din peste 300 de institutii si... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 12:07