Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi, 25 august, că o persoană care decide să renunţe la titlul de doctor ar putea fi obligată să returneze toate sumele pe care statul le-a investit pentru realizarea lucrării.
Cîmpeanu a precizat, într-o conferinţă de presă, că există în proiectul Legii Educaţiei o propunere în acest sens. El a menţionat că propunerea va fi analizată, urmând să se decidă dacă va rămâne sau nu în forma finală a legii.
”În cazul în care o persoană decide să solicite renunţarea unilaterală la titlul de doctor, acea persoană va fi obligată prin lege să returneze toate sumele pe care statul român le-a investit pentru ca acea persoană să obţină titlul de doctor. Este, zic eu, o consecinţă firească şi de bun-simţ. Ea sigur că nu rezolvă întreaga problemă, dar responsabilizează. Dacă vrei să faci acest lucru, să ştii că va trebui să întorci universităţii care te-a finanţat de la bugetul de stat tot ceea ce statul român, prin universitate, a investit în pregătirea ta doctorală la care tu vrei să renunţi”, a explicat ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu consideră că universitatea care propune acordarea titlului de doctor trebuie să facă o analiză a lucrării, inclusiv din perspectiva conţinutului ştiinţific.
”Ministerul Educaţiei consideră foarte corect ca, în situaţia în care se înregistrează o cerere de renunţare la titlul de doctor, universitatea care... mai mult
Joi, 25 August 2022, ora 20:45
De curand ales vicepresedinte al CSM, Codrut Olaru si-ar fi plagiat in totalitate teza de doctorat sustinuta in anul 2013.
Potrivit informatiilor obtinute de jurnalistii de la PressOne, nici macar un rand al lucrarii nu i-ar apartine magistratului.
Mai mult, girul tezei plagiate ar fi fost dat de actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.
Codrut Olaru si-a facut doctoratul la Universitatea "Alexadru Ioan Cuza" din Iasi. Sustinerea tezei a avut loc in anul 2013, cand decan al facultatii era Tudorel Toader.
"Niciun rand din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu ii apartine procurorului Olaru: intreg continutul este copiat din diversi autori romani sau din surse online", se arata in investigatia realizata de PressOne.
Printre lucrarile din care autorul tezei sustinute de Codrut Olaru a reprodus texte fara sa citeze sursa se numara: Cunoasterea crimei organizate (scrisa de Damian Miclea si publicata in 2001 la editura Pygmalion), Romania si SUA, de la Razboiul rece la coalitia antiterorista (scrisa de Stefan Ciochinaru si aparuta in anul 2007 la editura Alutus din Slatina) si Traficul de fiinte umane. Infractor, victima, infractiune (scrisa de un colectiv de autori si publicata in 2005 la Editura Asociatiei Alternative Sociale din Iasi).
De asemenea, in lucrarea lui Codrut Olaru sunt reproduse, fara citarea sursei, fragmente din diversele articole de specialitate si chiar dintr-o lucrare care se gaseste pe un site de referate.
Aceeasi sursa sustine... mai mult
Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 11:54
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a plagiat in teza de doctorat dintr-un interviu dat de Mihai Razvan Ungureanu.
Romania Libera scrie ca Iordache a folosit in lucrarea sa din anul 2007, numita "Impactul Corporatiilor transnationale asupra proceselelor de integrare economica a Romaniei in UE", pasaje din raspunsurile unui interviu acordat de MRU cu ocazia aderarii tarii noastre la UE, chiar in ianuarie 2007.
Pe atunci ministru de Externe in Guvernul Tariceanu, Ungureanu a acordat un amplu interviu agentiei Rompers, actuala Agerpres.
Teza de doctorat a lui Iordache are 130 de pagini, iar paginile 126-128 sunt plagiate din interviul lui MRU, fiind vorba despre patru pasaje unde Iordache opereaza doar mici modificari la unele cuvinte.
In paginile repective plagiate, ministrul Justitiei chiar are sase trimiteri in paranteza la bibliografie, unde le corespund insa sase articole care ar fi fost scrise de Iordache, insa care, evident, nu sunt disponibile online.
Iata un ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei a plagiat in teza de doctorat dintr-un interviu dat de Mihai Razvan Ungureanu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 11:34
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, verdictul de neplagiat dat de CNATDCU in cazul tezei de doctorat a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, spunand ca ia de buna decizia data de institutia abilitata sa analizeze acest lucru si nu vrea sa faca alte comentarii.
"Nu mai sunt profesor, ci presedinte. Pentru aceasta chestiune competenti sunt cei din CNATDCU", a declarat Iohannis, intrebat cum interpreteaza verdictul dat de CNATDCU in conditiile in care chiar institutia respectiva a stabilit ca aproximativ 4% din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi constituie plagiat.
"Nu este rolul meu sa interpretez aceste detalii, daca CNATDCU a dat aceasta decizie de neplagiat, atunci iau aceasta decizie de buna", a mai adaugat presedintele.
Citeste si CNATDCU: Lucrarea lui Kovesi este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat
Intrebarea pentru Iohannis a fost formulata in ideea in care in 2014 seful statului spunea ca daca un politician copiaza si doar 3 ...citeste mai departe despre "Iohannis, despre cei 4% de plagiat din doctoratul lui Kovesi: Nu mai sunt profesor, ci presedinte" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 20:54
Gabriel Oprea a reactionat, luni, la decizia Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a anuntat ca teza sa de doctorat este un plagiat in mare masura.
In cadrul unui mesaj transmis pe pagina de Facebook Gabriel Oprea sustine in continuare ca teza sa de doctorat nu este plagiata si ca va apela la toate mijloacele pe care le mai are la dispozitie pentru a dovedi acest lucru.
"In 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectand toate normele academice si legale in vigoare la momentul respectiv. Nici indrumatorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucuresti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectiva. Repet, este vorba de anul 2000, cand nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect si nici nu ma gandeam ca voi urma un astfel de drum", a inceput Gabriel Oprea mesajul.
Fostul ministru a adaugat ca ...citeste mai departe despre "Oprea contesta verdictul de plagiat: Voi cere Justitiei sa faca lumina. Sunt convins ca instanta imi va da dreptate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 14:08
Fiica si ginerele senatorului UNPR Gabriel Oprea sunt acuzati ca au plagiat mai multe articole, integral sau partial, cu ajutorul carora au obtinut, in decembrie anul trecut, titlurile de doctor, atribuite prin ordin semnat de noul ministru al Educatiei, Adrian Curaj.
Cei doi au devenit astfel doctori in Studii de securitate si intelligence la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, unde a fost conducator de doctorat chiar Gabriel Oprea, pana la 1 decembrie 2015, cand a luat amploare scandalul de plagiat care l-a avut ca principal protagonist, scrie pressone.ro.
In varsta de 27 de ani, Ana Maria Tudor si Alexandru Marius Tudor au sustinut public lucrarile de doctorat in aceeasi zi, 27 octombrie 2015, cu o saptamana inainte ca Gabriel Oprea sa isi piarda functia de vicepremier, odata cu caderea guvernului Ponta.
Fiica si ginerele lui Oprea au avut acelasi conducator de doctorat, pe profesorul Gheorghe Toma, se arata intr-un raspuns dat de ANIMV la ...citeste mai departe despre "Fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, acuzati ca au plagiat articole in baza carora au devenit doctori la SRI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 10:27
A curs multa cerneala si s-au revarsat milioane de pixeli pe "tema" plagiatului. Inainte de cazul dlui Ponta - ditamai premierul acuzat de frauda academica - termenul "plagiat" nu era inteles decat de oamenii educati. Acum el a devenit un bun public de larg consum.
Stim ca in Europa occidentala orice demnitar prins cu mata academica in sac demisioneaza. La noi, depistarea unei lucrari universitare furate s-a lasat cu tot soiul de tumbe sofistice. Inclusiv cu apelul la jenantul argument al "normelor academice" diferite, chipurile, de la un deceniu la altul. Bine ca n-au aparut rectori care sa ne spuna ca aceste reguli de intocmire si validare a textelor doctorale difera de la o universitate la alta...
Cazul Ponta a scos treptat la iveala un intreg sistem de fraudare a titlurilor doctorale. Si intreaga poveste s-a oglindit, grotesc, in sportul scurtarii pedepselor prin lucrari pseudo-stiintifice publicate cu girul (rusinos) a tot soiul de profesorasi universitari fara ...citeste mai departe despre "Opriti "doctoratele" la apelul bocancilor! Tara e condusa de impostori si progeniturile lor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 05:12
Titlul de doctor obtinut prin plagiat presupune nu numai furt intelectual, despre care s-a tot vorbit, ci si numeroase avantaje, inclusiv materiale, deloc de neglijat.
In iunie 2012, cand a fost pentru prima oara acuzat de plagiat, Victor Ponta afirma: "Nu tin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu in plus".
Si totusi, in calitate de lector, si ulterior de conferentiar, in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, Victor Ponta castigase diverse sume de bani:
25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.200836.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010
In plus, acesta devenise avocat, in data de 1 februarie 2005, fara examen, doar in baza titlului de doctor obtinut cu mai putin de o luna inainte.
Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza ...citeste mai departe despre "Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 12:16
Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.
Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.
In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Presdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicareasursei, foarte usor de detectat.
In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa.
Pop: Toate deciziile CNATDCU sunt nule, pentru ca nu a fost cvorum
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca toate deciziiile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.
Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 17:35