Lira turceasca a coborat joi la un minim istoric, dolarul fiind cumparat la Istanbul la 7,942 lire pe unitate, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite legate de achizitia de sisteme de aparare antiaeriana din Rusia, transmite CNBC.
Moneda turceasca s-a depreciat semnificativ in ultimii doi ani, evolutia negativa fiind amplificata recent de implicarea Ankarei intr-o serie de conflicte geopolitice care le includ pe cele din Libia, Nagorno-Karabah, disputa privind resursele naturale din estul Mediteranei si achizitia de sisteme de aparare rusesti S-400.
Miercuri, Washingtonul a criticat dur informatiile ca Turcia se pregateste sa testeze sistemul de aparare S-400 cumparat din Rusia, in pofida opozitiei americane si a celorlalte tari aliate din cadrul NATO.
Ministerul turc al Apararii nu a comentat informatiile, dar reactia SUA a fost prompta.
"Suntem profund ingrijorati de informatiile ca Turcia isi continua eforturile de a pune in functiune S-400. Continuam sa subliniem la cel mai inalt nivel ca tranzactia referitoare la S-400 ramane un obstacol major in relatia bilaterala si cea din cadrul NATO, precum si un risc pentru posibile sanctiuni", a aratat Departamentul de Stat.
Geopolitica este doar o parte din poveste, a spus Erik Meyersson, economist senior la Handelsbanken Macro Research in Stockholm.
"Problemele financiare ale Turciei sunt mai profunde si au legatura cu schimbarile din institutiile politice, cu alte cuvinte cu masura in care Turcia devine o... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 07:17
Rezerva Federala a SUA (Fed) a redus duminica dobanda de referinta cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementarile pentru banci si a lansat un program masiv de relaxare cantitativa, in incercarea de a proteja cea mai mare economie mondiala de efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmit AP, Reuters si DPA.
"Efectele coronavirusului vor prejudicia activitatea economica pe termen lung si vor afecta perspectivele economice. Pe fondul acestor evolutii, Comitetul a decis sa reduca dobanda de politica monetara pana la un interval cuprins intre 0% si 0,25%", se arata in comunicatul Fed.
Institutia a dat asigurari ca va mentine dobanda scazuta pana cand "va fi increzatoare ca economia a trecut cu bine de recentele evenimente".
De asemenea, banca centrala a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativa, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichiditatile sa ajunga pe piete si sa sprijine economia. In urmatoarele luni, Fed va achizitiona titluri de trezorerie in valoare de cel putin 500 de miliarde de dolari si obligatiuni ipotecare (mortgage-backed securities) in valoare de cel putin 200 de miliarde de dolari.
Fed s-a alaturat altor banci centrale, asigurand lichiditate in dolari institutiilor financiare afectate de turbulentele de pe piete, in contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.
Rezerva Federala a SUA a incurajat bancile sa utilizeze miliardele dolari in actiuni si active lichide... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 12:07
Economia americana ar inregistra un ritm de crestere de aproape 4% daca nu ar fi fost efectul persistent al majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala a SUA (Fed) in 2018, a afirmat miercuri pentru CNBC presedintele Donald Trump, in marja Forumului Economic de la Davos, transmite Reuters.
"Acum, cu toate acestea, daca nu ar fi existat o majorare semnificativa a dobanzii, cred ca am fi fost aproape de 4%. Si as putea vedea inca 5.000 - 10.000 de puncte in plus in indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York. Dar efectul a fost ucigator cand ei au majorat ratele dobanzilor. A fost chiar o mare greseala", a declarat seful statului american.
In trimestrul trei din 2019, economia SUA a inregistrat in ritm anual o crestere de 2,1%.
De asemenea, Trump a declarat pentru CNBC ca problemele cu care se confrunta Boeing si greva de la General Motors au afectat economia.
In octombrie, Rezerva Federala a SUA a redus dobanda de politica monetara pana la un interval cuprins intre 1,50% si 1,75%, dupa ce cresterea economiei americane a incetinit. Presedintele Fed, Jerome Powell, a sugerat ca nu se asteapta la o noua reducere a dobanzii in cazul in care conditiile economice nu se vor inrautati neasteptat.
In 2019, Fed a redus de trei ori costurile de imprumut, pentru a preveni riscurile de incetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA si China, dar si a scaderii activitatii economiei mondiale. mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 16:31
Economia americana a creat un numar semnificativ de noi locuri de munca in noiembrie 2019, iar rata somajului a coborat la cel mai redus nivel inregistrat in ultimii 50 de ani, transmit AP si Reuters.
Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecuta 266.000 de noi locuri de munca, cel mai ridicat nivel din ianuarie si peste estimarile analistilor, care mizau pe 180.000 de noi locuri de munca.
Datele pentru octombrie au fost revizuite in sus, pana la 156.000 de noi locuri de munca fata de 128.000 cat s-a anuntat initial.
De asemenea, Departamentul american al Muncii a informat ca rata somajului a coborat la 3,5% in noiembrie, de la 3,6% luna precedenta, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani.
Salariul mediu orar a crescut cu doar 3,1% in noiembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, dupa un avans anual de 3,2% luna precedenta.
Raportul Departamentului american al Muncii valideaza decizia Rezervei Federale (Fed) de luna trecuta, de a reduce pentru a treia oara in acest an rata dobanzii, pentru a preveni riscurile de incetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA si China, dar si a scaderii activitatii economiei mondiale. Presedintele Fed, Jerome Powell, a sugerat ca nu se asteapta la o noua reducere a dobanzii in cazul in care conditiile economice nu se vor inrautati neasteptat.
In industrie si in sistemul de sanatate au fost create 54.000 si,... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 16:57
Majoritatea economistilor se asteapta ca economia americana sa intre in recesiune in urmatorii doi ani, chiar daca sunt de parere ca data la care acest lucru se va intampla va fi amanata de actiunile adoptate de Rezerva Federala (Fed), arata rezultatele unui sondaj de opinie publicat luni, transmite AFP.
Din cei 226 de economisti intervievati de National Association for Business Economics (NABE), o asociatie americana specializata in economie, 38% prognozeaza o intrare in recesiune a primei economii mondiale in 2020, 34% in anul 2021 si 14% mai tarziu. In schimb, doar 2% dintre economisti prognozeaza o recesiune in acest an, fata de 10% la precedentul sondaj realizat in luna februarie.
"Participantii la sondaj se asteapta ca expansiunea economiei sa fie prelungita de o modificare a politicii monetare a Fed", care la finele lunii iunie a redus dobanda de referinta pentru prima data in ultimii 11 ani, a apreciat presedintele NABE, Constance Hunter, care in paralel este si economist sef la firma de consultanta KPMG.
Potrivit sondajului, 46% dintre economistii intervievati se asteapta la cel putin o noua reducere a dobanzii de politica monetara din partea Fed pana la finalul anului, in timp ce 32% cred ca dobanda de baza a Fed va incheia anul 2019 la nivelul actual.
De asemenea, economistii sunt sceptici cu privire la modul in care se va termina razboiul comercial dintre SUA si China, doar 5% dintre cei intervievati apreciind ca rezultatul va fi un acord comercial... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:22
Analistii se asteapta ca la reuniunea de politica monetara de miercuri Rezerva Federala a SUA (Fed) sa reduca rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de incertitudinile provocate de conflictele comerciale declansate de presedintele Donald Trump, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.
Va fi prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.
Incertitudinile legate de comertul international si incetinirea economiei mondiale continua sa afecteze perspectivele economice in SUA, iar Rezerva Federala este pregatita "sa actioneze in mod adecvat" pentru a sustine cresterea economica, a dat asigurari luna aceasta Jerome Powell, deschizand astfel calea pentru o posibila reducere a dobanzii de referinta.
Declaratia sa a dus la cresteri semnificative pe Bursa de pe Wall Street, in timp ce Donald Trump a continuat sa sustina ca Powell a gestionat gresit situatia economica.
Marti, seful statului a declarat ca indicele bursier Dow Jones Industrial Average ar fi cu 10.000 mai ridicat si ritmul de... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 17:10
Disputele comerciale si tarifele vamale incep sa afecteze perspectiva de crestere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, cerand tarilor sa-si rezolve diferendele si sa reformeze reglementarile comerciale globale.
Ritmul de crestere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai putine tari participand la expansiune, a afirmat Lagarde, intr-un discurs inaintea adunarilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc in Indonezia in perioada 8-14 octombrie, transmite Reuters.
"In iulie, estimam o crestere economica de 3,9% pentru 2018 si 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbra, asa cum veti vedea in prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate saptamana viitoare", a spus oficialul FMI fara a furniza cifre.
"O problema cheie o reprezinta actualele bariere comerciale, care afecteaza nu doar comertul ci si investitiile si productia industriala, deoarece incertitudinile continua sa creasca", a adaugat Christine Lagarde.
In timp ce economia SUA creste solid datorita reducerilor de taxe si a conditiilor financiare lejere, exista semne de incetinire in zona euro si in Japonia. "Si China arata semne de moderare a cresterii, o tendinta care va fi exacerbata de disputa sa comerciala cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 20:10
Economia americana a incetinit in primele trei luni din acest an mai mult decat s-a previzionat initial, deoarece cheltuielile de consum au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii aproape cinci ani, arata cea de-a treia estimare publicata joi de Departamentul american al Comertului.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 2% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior si o expansiune de 2,9% in perioada octombrie - decembrie 2017, transmit DPA si Reuters.
In primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 0,9%, fata de un avans de 1% previzionat anterior. Este mai lent ritm de crestere din trimestrul doi din 2013. In ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%.
In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 5,8% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 5,5% previzionat anterior.
Luna aceasta, Rezerva Federala a SUA (Fed) a facut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 1,75% si 2,00% dobanda de politica monetara, cel mai ridicat nivel din 2008.
Presedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat ca majorarea numarului de locuri de munca sprijina cresterea veniturilor si increderea in economie, in timp ce expansiunea externa si reducerile de taxe vor stimula suplimentar... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:54
Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri decizia istorica de a stabili o tinta de inflatie, de 2%, o victorie a presedintelui Ben Bernanke care aduce politica bancii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari institutii de profil din lume.
Banca centrala americana a aratat, in prima sa declaratie privind obiectivele si strategia sa pe termen lung, ca nu este indicat sa stabileasca o tinta fixa pentru rata somajului, intrucat piata muncii nu este influentata in mare masura de factori monetari, relateaza Reuters.
Tinta de inflatie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul bancii centrale, se arata intr-un comunicat al Fed, care adauga ca obiectivul va contribui la mentinerea "ferm ancorate" a asteptarilor legate de inflatie.
"Comunicarea publica clara a acestui obiectiv referitor la inflatie ajuta la mentinerea ferm ancorate a asteptarilor privind in flatia, contribuind astfel la stabilitatea preturilor si la dobanzi moderate pe termen lung, imbunatatind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pietei muncii in fata unor probleme economice majore", explica Fed.
Rezerva Federala a anuntat totodata ca obiectivele pe termen lung ale institutiei vor fi reafirmate sau modificate anual in ianuarie.
Fed a anuntat tot miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014, in conditiile unei redresari fragile a economiei americane. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 08:16