Salariile in Marea Britanie au inregistrat, in perioada noiembrie 2017 - ianuarie 2018, cel mai rapid ritm de crestere din 2015, sporind sansele ca Banca Angliei sa majoreze rata dobanzii in sedinta de politica monetara programata in luna mai.
Castigurile totale, incluzand bonusurile, au urcat in ritm anual cu 2,8% in perioada mentionata, in timp ce rata inflatiei a scazut in februarie la 2,7%, astfel incat se asteapta ca salariile reale sa revina pe crestere, transmit BBC, Bloomberg si Reuters.
Datele publicate miercuri arata incheierea perioadei de noua luni in care cresterea salariilor nu a tinut pasul cu inflatia. Excluzand bonusurile, salariile au crescut cu 2,6%, dupa un avans de 2,5% in perioada octombrie - decembrie 2017.
Oficiul National de Statistica (ONS) din Marea Britanie a anuntat ca rata somajului a scazut la 4,3% in perioada noiembrie 2017 - ianuarie 2018, cel mai redus nivel din 1975, iar numarul somerilor a urcat cu 24.000, la 1,45 milioane.
Numarul angajatilor din Regatul Unit a crescut cu 168.000, la 32,2 de milioane, in timp ce rata angajarii a urcat la nivelul record de 75,3%.
De asemenea, numarul persoanelor care au solicitat in februarie indemnizatie de somaj a crescut cu 9.200, la 838.000, iar numarul posturilor de munca vacante in perioada noiembrie 2017 - ianuarie 2018 a scazut la 816.000, primul declin din ultimele sapte luni. mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:25
Economia britanica a inregistrat in trimestrul al treilea din 2017 o crestere peste asteptari, in timp ce Banca Angliei se pregateste sa majoreze rata dobanzii pentru prima data in ultimul deceniu, transmit Bloomberg, BBC si Reuters.
A cincea economie mondiala a urcat in ritm trimestrial cu 0,4% in perioada iulie-septembrie 2017, dupa un avans de 0,3% in trimestrele precedente, a anuntat miercuri Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii estimau o expansiune de 0,3% a PIB-ului Regatului Unit.
Serviciile, care reprezinta aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, au urcat cu 0,4%, productia industriala cu 1%, in timp ce sectorul constructiilor a inregistrat un declin de 0,7%, cel mai semnificativ din ultimii cinci ani.
In ritm anual, economia britanica a inregistrat un avans de 1,5% in trimestrul trei din 2017, peste nivelul previzionat de analisti.
Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei (BoE), a afirmat luna aceasta ca economia britanica este in grafic pentru ca banca centrala sa inceapa intr-o perioada de timp relativ scurta sa majoreze rata dobanzii.
Majoritatea economistilor se asteapta ca la sedinta de politica monetara din 2 noiembrie Banca Angliei sa majoreze costul creditului cu 25 de puncte de baza, de la 0,25% la 0,50%. mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 19:33
A trecut mai bine de un an de la referendumul organizat de David Cameron, prin care
britanicii si-au luat adio de la UE si au votat pentru Brexit. Acum apar primele semne ca
economia Regatului o ia la vale.
Numarul de masini noi vandute intr-o luna a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani,
lira este
intr-o permanenta devalorizare in raport cu euro si dolarul, inflatia a crescut, iar din
toamna e posibil ca rata dobanzilor sa creasca, se arata intr-un raport publicat de
presa britanica.
Negocierile pentru Brexit sunt un mare esec, iar Theresa May, actualul prim-ministru, nu are
resurse pentru a le transforma intr-un succes.
Pare ca toata lumea asteapta o minune care sa opreasca acest proces distructiv pentru Marea
Britanie, dar si pentru Europa.
Intr-un context politic international dominat de starile de furie ale lui Donald Trump si de
frustrarile lui Vladimir Putin, lipsa Marii Britanii se face simtita.
Intotdeauna diplomatia Regatului Unit a fost una care sustinea sistemul democratic si venea
cu solutii la o criza. De exemplu, ar fi fost foarte importanta astazi vocea echilibrata a
unui premier britanic in criza declansata de Coreea de Nord. Dar cine o mai asculta azi pe Theresa
May, un lider care lupta pentru supravietuirea politica si care incearca sa gaseasca o
solutie pentru supravietuirea propriului partid?
Theresa May, o soprana care si-a pierdut vocea
Dupa 1990, Marea Britanie se afla in cel mai jos de punct in ceea ce... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 07:30
Milionarii britanici sunt increzatori in sansele lor de a-si spori averile in urma separarii Marii Britanii de blocul comunitar, arata un sondaj efectuat de managerii bancii UBS.
Din 400 de milionari in dolari din Marea Britanie, care si-au plasat averea in grija bancii UBS, 78% sunt de parere ca Brexit reprezinta un moment in care pot miza pe o crestere a veniturilor, anunta The Guardian.
Daca majoritatea clientilor UBS sunt nelinistiti in privinta perioadei care va urma dupa invocarea Articolului 50 si separarea Regatului Unit de UE, nu acelasi lucru se poate spune despre cei mai bogati dintre ei, recunoaste Nick Tuckerm, seful sucursalei britanice a bancii.
"Noi nu avem un punct de vedere politic asupra Brexitului. Insa, conversatiile cu clientii nostri din toata tara arata un nivel mare de neliniste. Situatia este mai complicata la cei cu averi mari, care pe termen lung dau dovada, totusi, de optimism", spune Tucker.
Milionarii tineri sunt cei mai increzatori in sansele lor de a-si spori averea pe termen lung in urma beneficiilor aduse de divortul de Uniunea Europeana.
83% dintre milionarii cu varste intre 18-34 de ani chestionati de UBS au manifestat o incredere neclinitita in aceasta privinta, in timp ce doza de optimism prezenta la alte categorii de varsta este de 70% in randul boagatilor cu varste intre 35-44 ani si de 74 de procente la cei trecuti de 64 de ani.
In ciuda unei increderi masive in sansele economiei locale de a performa dupa momentul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 17:34
Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa inca din vara acestui an, in eventualitatea in care divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana va deveni realitate, a admis guvernatorul Mark Carney.
Prognozele efectuate de economistii institutiei arata o diminuare semnificativa a cresterii economice din Marea Britanie in eventualitatea pierderii sau limitarii accesului la piata unica de pe continent, informeaza CNN Money.
"Exista cineva care crede ca aceste riscuri nu au inceput deja sa se manifeste? In opinia mea, prognoza economica s-a deteriorat si unele politici monetare vor fi trebui implementate inca din vara acestui an", a explicat Carnery in fata reporterilor.
Lira sterlina a pierdut 1,5% din valoare in fata dolarului, fiind cotata la 1,32 USD, nu departe de minimul ultimilor 31 de ani, atins in ziua ce a urmat votului pro-Brexit dat de britanici.
De pe 23 iunie si pana in prezent, pierderile cumulate ale valutei britanice au atins 12%. Ratingul de tara al Marii Britanii a fost retrogradat, iar unii analisti independenti prevad o incetinire a motoarelor economiei din regat pentru anul in curs si cel viitor.
Voci mai pesimiste fac referire chiar la o perioada de recesiune, in contextul in care incertitudinea planeaza asupra drumului pe care il va urma Regatul Unit odata ce se va desprinde de UE.
Carney a precizat ca o prima evaluare a necesarului de bani care vor trebui injectati in economie va fi facuta pe 14 iulie, urmand ca... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:16
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, intentioneaza sa speculeze momentul dobanzilor scazute pentru a rascumpara obligatiunile perpetue ramase in portofoliul guvernamental. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt obligatiunile din timpul Primului Razboi Mondial.
Lansate in urma cu aproape 100 de ani, o parte din obligatiunile de razboi au fost acoperite la scadenta de o alta serie de obligatiuni emise in 1927 de Winston Churchill, anuntul de rascumparare al acestora, contra sumei de 218 milioane de lire sterline, fiind facut in octombrie.
George Osborne a revenit insa asupra acestei idei anuntand ca statul va rascumpara toate obligatiunile de razboi emise in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza The Telegraph.
Datorii sterse de 1,9 miliarde de lire
"Este un moment de care Marea Britanie poate fi mandra. Putem, in sfarsit, sa platim datoriile cumulate prin emiterea de obligatiuni de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Este un semn de stabilitate fiscala si un avantaj penmtru aceasta generatie de platitori de taxe. De asemenea, reprezinta o ocazie de a ne aminti sacrificiul extraordinar facut de generatiile trecute", a declarat ministrul de finante britanic.
Misiunea lui Osborne nu va fi usoara, in conditiile in care Regatul Unit s-a imprumutat de la cetateni mai mult decat s-a crezut initial. Trezoreria a anuntat ca va fi gata sa achite in martie 2015 suma de 1,9 miliarde de lire sterline pentru o alta serie de obligatiuni... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:30
1Preturile locuintelor din Marea Britanie au atins un nou maxim in luna mai si au depasit nivelul record atins in octombrie 2007, sugerand ca semnele recente de incetinire a pietei ar putea fi de scurta durata, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, citate de Bloomberg.
National Buinding Society este cea mai mare companie mutuala de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193 de miliarde de lire sterline pe o piata de 325 de miliarde de lire.
Compania anuntat marti o crestere de 0,7% a pretului mediului a locuintelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire inregistrat in octombrie 2007, cu o luna inainte de prabusirea bancii Northen Rock. In decurs de 12 luni dupa acea data, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu circa 15%.
Redresarea ulterioara a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietati, creand o problema pentru oficialii Bancii Angliei, ingrijorati ca cresterea preturilor va duce la formarea unei bule speculative.
Bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare, dar, potrivit Nationwide, nivelul scazut al dobanzilor si reducerea somajului vor sustine probabil in continuare cererea.
Constructiile nu fac fata cererii
Comisia Europeana recomanda Marii Britanii sa faca mai mult pentru stimularea constructiilor de locuinte.
"Cu toate ca oferta de noi proprietati a crescut, se afla inca la un nivel scazut, fiind cu mult... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 08:44
Rata somajului din Marea Britanie a inregistrat in perioada septembrie-noiembrie cea mai mare scadere dupa 1997, la 7,1%, de la 7,4% in perioada august-octombrie, plasandu-se foarte aproape de nivelul de 7% de la care Banca Angliei a anuntat ca va lua in considerare majorarea dobanzii cheie de 0,5%.
Declinul ratei somajului a depasit cu mult asteptarile analistilor, care anticipau un nivel de 7,3%, relateaza The Guardian.
In urma informatiei, lira sterlina a urcat la cel mai ridicat nivel atins dupa 10 ianuarie 2013, de 81,81 pence pentru un euro, fiind ulterior tranzactionata la 81,87 pence pentru un euro.
Lira s-a apreciat totodata cu peste 0,5%
Lira s-a apreciat totodata cu peste 0,5%, la 1,6579 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa 2 ianuarie.
Analistii considera ca Banca Angliei nu va majora prea curand dobanda de politica monetara, intrucat va astepta cresterea slariilor si extinderea redresarii economice.
Banca centrala ar putea insa sa modifice in februarie tinta pentru rata somajului la 6,5% si sa introduca si o conditie suplimentara, de crestere a salariilor, pentru ca dobanda cheie sa poata fie majorara, potrivit analistilor. mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 08:07
Economia Marii Brianii a crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea fata de cele trei luni anterioare, cea mai buna evolutie din ultimii 3 ani, si cu 1,5% raportat la perioada corespunzatare a anului trecut, potrivit datelor oficiale anuntate vineri.
In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a urcat cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,3% fata de aprilie-iunie 2012.
Rata de crestere din trimestrul al treilea corespunde cu estimarile economistilor.
Sectorul serviciilor a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, accelerand de la 0,6%.
Productia industriala a avansat cu 0,5%, incetinind fata de o rata de crestere de 0,8% in trimestrul al doilea.
Sectorul constructiilor a crescut cu 2,5%, fata de o evolutie pozitiva de 1,9% in trimestrul anterior.
Cu toate acestea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii este cu 2,5% mai redus fata de nivelul din prima parte a anului 2008, anterior crizei financiare, noteaza The Guardian.
Institutul de statistica de la Londra a precizat insa ca sectorul seviciilor a revenit la nivelul din perioada premergatoare crizei.
Somajul din Marea Britanie este de 7,7%. Banca Angliei a anuntat in luna august ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 0,5% pana cand somajul va cobori la 7%, evolutie preconizata pentru 2016.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Marii Britanii va inregistra in acest an o crestere... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:46