Daca Uniunea Europeana (UE) va lasa Italia sa se prabuseasca, Europa nu-si va mai reveni, a atentionat vineri ministrul francez de Finante Bruno Le Maire, indemnand statele membre sa se uneasca pentru a face fata crizei coronavirusului.
"Daca fiecare va fi doar pentru sine, daca vom lasa alte state sa se prabuseasca, daca ii vom spune Italiei, de exemplu, 'descurcati-va singuri', Europa nu-si va mai reveni", a afirmat ministrul francez, informeaza AFP.
"Daca nu suntem capabili sa ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborat de aceasta criza", a adaugat el, indemnand UE sa ia exemplul Bancii Centrale Europene (BCE), care a anuntat miercuri un plan de urgenta de 750 de miliarde de euro.
"Vedem ca solidaritatea zonei euro se reconstituie, ca diferentele dintre ratele dobanzilor se reduc", a subliniat Le Maire. "Suntem pe calea cea buna si trebuie sa continuam pe timp indelungat sa manifestam aceasta solidaritate europeana, pentru ca Europa sa poata iesi mai puternica din aceasta criza", a insistat el, fara a detalia cu toate acestea asupra masurilor pe care ar trebui sa le ia statele membre.
Intr-un interviu acordat vineri pentru Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a fost mai explicit, noteaza AFP. El a cerut UE sa foloseasca "toata puterea" Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face fata crizei "fara precedent" a coronavirusului.
Potrivit lui Conte, calea de urmat este de... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:33
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat vineri, la o intalnire cu romani plecati la munca in strainatate, ca la CEC se lucreaza la un produs, ce va fi lansat probabil in luna septembrie, prin care se vor putea trimite bani acasa fara niciun fel de comision.
"Romanii trimit bani acasa, foarte bine. Platesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul si noi de la stat, fiind patronul acestei banci, va deschide cateva sucursale in tarile unde exista mari comunitati de romani, se vor incheia conventii cu bancile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri catre Romania sa se faca fara niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision si oamenii pot sa trimita acasa familiilor ce suma doresc, fara niciun cost", a declarat Teodorovici.
El a adaugat ca se intentioneaza totodata ca CEC-ul sa acorde garantii pentru creditele contractate de romanii de peste hotare, dar si sustinerea diferentei de cost a imprumuturilor pentru firme.
"Un roman vrea sa isi faca firma sa faca pahare, merge la banca, are un cost de imprumut. Spaniolul daca face acelasi lucru se duce la banca la el si are costul de finantare foarte scazut. Atunci, hai sa facem ceva daca nu vrem sa uniformizam acest cost al finantarii. Vor spune unii ca e riscul de tara, dar asta e poveste, e poveste pentru cei care cred acest lucru.
Concurenta nu mai e corecta intre dumneavoastra care faceti paharul in Romania si ala din Spania care face paharul in Spania. Pana fac eu... mai mult
Sambata, 17 August 2019, ora 07:04
Romania risca sa intre intr-o criza foarte mare, daca dobanzile la care se imprumuta vor creste cu 2 sau 3 puncte procentuale din cauza ca pietele percep deficitul bugetar ca fiind mare, a afirmat, sambata, la Sinaia, seful Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu, mentionand ca vorbeste in nume personal.
"La noi lucrurile se pun si asa si asa, ca sa zic asa. Pe de o parte, avem o pondere in PIB a datoriei mult mai mica decat Italia - si asta e de bine, dar in acelasi timp nu avem nici istoria creditarii, nici economia din spatele datoriei foarte puternice, asa incat noi platim mult mai mult decat platesc italienii pentru aceeasi datorie.
Si daca dobanzile vor urca inca cu doua, trei puncte procentuale, pentru ca deficitul nostru este perceput de piete ca mare, s-a terminat! Deci, aceasta este problema! Problema este ca economia noastra este mica, chiar daca a crescut destul de rapid in ultimii ani. Riscam sa intram intr-o criza foarte mare, daca ajungem la un deficit bugetar mare - mare inseamna 4%, inseamna 5%, inseamna 3,5%. Deocamdata nu am ajuns acolo. Deocamdata stam bine, dar in orice caz suntem departe de MTO. MTO este 1%", a spus Eugen Radulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.
Acesta a mentionat ca Romania nu va intra in criza a doua sau a treia zi, ci acest lucru se poate intampla si dupa un an sau doi.
"Recesiunea vine de obicei... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 15:38
BNR nu sustine proiectul privind plafonarea dobanzilor, se arata intr-o scrisoare trimisa de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, sefului Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, Gheorghe Simon (PSD).
"Stabilirea unui regim de limitare a dobanzii anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracteristicilor produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si a afecta stabilitatea financiara", se arata in scrisoarea obtinuta de Ziare.com de la surse din Comisie.
BNR precizeaza ca isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare pentru reglementarea acestei situatii, prin introducerea unor praguri de dobanda care sa nu perturbe piata financiara.
"Considerand faptul ca in anumite situatii bine definite pot aparea distorsiuni ale functionarii mecanismelor de piata, fiind necesara instituirea unor masuri exceptionale, BNR isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare si cu autoritatile relevante pentru reglementarea judicioasa a problematicii in discutie, prin introducerea unor praguri de dobanda stabilite pe baza unor criterii functionale, care sa nu creeze efecte disruptive asupra pietei financiare", subliniaza Banca Nationala a Romaniei.
Ce solutii are BNR
Astfel, specialistii BNR propun o metodologie ce porneste de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:28
Romania si Italia au semnat, sambata, la Riga, o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pentru prevenirea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Conventia dintre Romania si Italia a fost semnata, sambata, in marja reuniunii ECOFIN de la Riga (Letonia), de ministrul roman al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si de ministrul italian al Economiei si Finantelor, Pier Carlo Padoan.
"Prin conventie sunt stabilite cote de impozit si un tratament fiscal in avantajul contribuabililor din ambele state cu privire la impunerea, printre altele, a veniturilor din dobanzi, redevente, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obtinute de studenti, stagiari, profesori, cercetatori, artisti ...citeste mai departe despre "Romania a semnat o conventie fiscala cu Italia - Iata ce prevede" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 21:13
Recesiunea din Italia se adanceste, iar costurile de finantare sunt in continuare ridicate. Statul plateste dobanzi ridicate pentru a se imprumuta.
Premierul italian Mario Monti incearca sa evite semnarea unui acord de finantare externa cu UE si FMI, intrand astfel intr-o alianta de facto cu Spania, care are aceeasi raportare la imprumuturile externe.
Mentinerea acestei pozitii, al carei scop este acela de a nu ceda suveranitatea fiscala, devine insa din ce in ce mai dificila, pe masura ce esecul austeritatii se contureaza tot mai clar in Italia.
Liderii Spaniei si Italiei se concentreaza pe relaxarea conditiilor in care cele doua state ar putea obtine ajutor extern. Un imprumut extern fara conditii de austeritate care sa echivaleze cu cedarea suveranitatii fiscale devine un imprumut la dobanzi mici, o garantie pentru piete ca statul va ramane solvabil in viitorul previzibil.
In Italia, randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani, indicatorul de referinta al costurilor de finantare, este apropiat de 6% si depaseste cu mai mult de 4,4 puncte procentuale dobanda platita de Germania.
Produsul Intern Brut al Italiei a scazut cu 2,5% in trimestrul al doilea raportat la aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului. Mario Monti a incercat sa multumeasca pietele de obligatiuni prin scaderea cheltuielilor statului si cresterea taxelor, potrivit unei analize Bloomberg.
Desi premierul tehnocrat instalat anul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 14:59
Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru bancile spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, guvernul condus de Mario Monti avand misiunea grea de a evita "sucombarea" in fata unui eventual asalt venit din piete, potrivit unei analize Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management, din Londra.
Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia. Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anuntat sambata ca va solicita un ajutor de 100 miliarde euro de la zona euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.
Temerile privind bancile si finantele publice din Spania au impins in luna mai costurile de finantare ale statului la noi recorduri. Neincrederea din piete a provocat si cresterea dobanzilor Italiei.
"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 14:09
Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni pe termen lung, reusind sa atinga pragul de sus al sumelor vizate pentru finantare, la dobanzi in scadere puternica, transmite Reuters.
Guvernul de la Roma a vandut obligatiuni cu maturitatea la trei ani in valoare de 3 miliarde euro la un randament mediu de 4,83%, in scadere de la 5,62% la ultima operatiune similara, efectuata cu doua saptamani in urma.
Statul italian a reusit astfel sa readuca dobanzile pe trei ani la nivelul din septembrie 2011. Oferta a fost suprasubscrisa de 1,22 ori.
Totodata, Italia a imprumutat 779 milioane euro cu scadenta in iulie 2014 la o dobanda de 4,29%, respectiv 971 milioane euro cu maturitatea in august 2018 la 5,75%.
Spania a reusit joi sa atraga 10 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni, dublu fata de tinta de finantare prevazuta, la dobanzi in scadere puternica.
Succesul primelor operatiuni de finantare semnificative efectuate in acest an de statele de la "periferia" zonei euro se datoreaza in principal lichiditatii foarte bune din piete, dupa schema de finantare pe trei ani derulata in premiera de Banca Centrala Europeana in decembrie, in cadrul careia bancile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.
Investitorii raman insa ingrijorati de criza datoriilor de stat, fapt subliniat de depozitele overnight efectuate de banci la BCE, care au urcat la un nou record potrivit datelor prezentate vineri, depasind pentru prima data lichiditatea... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 14:09
Romania ar putea fi afectata de intrarea "in vrie" a Italiei si a Spaniei, de aceea autoritatile vor fi nevoite sa ia masuri pentru ca efectele sa fie mai mici, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.In cazul in care cele doua tari "ar cadea", Europa s-ar cutremura din cauza faptului ca datoria Italiei este foarte mare.'Italia si Spania sunt doua tari foarte mari, iar daca ar intra in vrie nu ne-ar fi bine nici noua. Sper sa nu intre. Daca intra ar trebui sa luam masuri sa ne afecteze cat mai putin.
Sa nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere', a explicat Vasilescu, potrivit Cotidianul.Ratele dobanzilor din Spania si Italia au atins recorduri istorice, ceea ce a determinat investitorii sa se indrepte spre active mai sigure. mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:12