Banca National a Romaniei solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.
Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:27
Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce va genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala.
"Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la inceputul anului 2014, iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala", arata analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
Nerezidentii au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara, explica Sinca.
BCR este prima banca din Romania care a luat decizia sa acorde credite preponderent in moneda nationala, incepand din octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri in vederea sustinerii creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inlesneasca optiunea naturala a clientilor pentru contractare a unui... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 14:54
Dobanzile practicate de banci pe piata monetara au urcat pana la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care MFP are programata o emisiune de titluri scadente la patru ani, afirma dealerii.
"De regula, activitatea este mai redusa in ultima zi a perioadei de rezerva, managerii de lichiditate optimizandu-si nivelurile la care se finanteaza. Nu am mai vazut salturi ale ratelor de dobanda ca astazi (nr. joi), iar asta impreuna cu licitatiile foarte scazute la titlurile de stat sugereaza ca cererea ar putea sa vina si din parea Ministerului Finantelor Publice", a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o zi, bancile afisau dobanzi de 9,25% - 9,5%, iar dobanda pentru creditul Lombard, facilitatea de finantare acordata de BNR pe termen foarte scurt bancilor, era de 9,25%.
Prin aceasta operatiune, bancile atrag fonduri de la BNR cu scadenta de o zi, iar aceasta rata de dobanda constituie, in mod normal, un plafon al ratei dobanzii overnight in piata monetara.
Potrivit dealerilor, deficitul de lei este cauzat si de plafonarile recente impuse de BNR la sumele pe care le imprumuta bancilor prin operatiuni repo (unde dobanda este egala cu rata de politica monetara, de 5,25% pe an), precum si de frecventele imprumuturi solicitate de Ministerul Finantelor Publice.
In sedinta de joi, MFP are programata o licitatie de... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 16:55
In ultima perioada s-au declansat numeroase acuzatii la adresa bancilor ca ar fi majorat dobanzile la creditele noi, incercand sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor si amanand restructurarea proprie.
Momentan nu exista data oficiale care sa confirme aceste afirmatii, ultimele dobanzi agregate la nivel de sistem bancar fiind cele din luna octombrie care au ramas aproximativ egale cu cele din lunile anterioare, atat la credite cat si la depozite.
O analiza a datelor existente releva o mentinere a nivelului dobanzilor practicate de banci pentru persoanele fizice, atat la credite cat si la depozite, indiferent de deviza produsului bancar, si chiar se observa o usoara descrestere a dobanzilor la credite per ansamblul sistemului bancar, daca luam in considerare ultimele date publicate de BNR pentru luna octombrie.
Deoarece nu sunt disponibile datele aferente lunii noiembrie si decembrie, daca realizam un studiu simplist al dobanzilor platite de banci pentru atragerea de depozite noi la termen pe site-urile celor mai mari banci din Romania, observam ca nivelul acestora a crescut cam cu 50 puncte de baza atat la lei cat si la euro fata de nivelul mediu pe sistem bancar aferent lunii octombrie.
Astfel, pentru depozitele in lei se platesc dobanzi de minim 7 % p.a. (fata de 6.6 % in octombrie), in timp ce pentru cele in euro dobanzile depasesc si 4 % p.a (fata de 3.3 % in octombrie).
Competitia a majorat dobanzile la credite
Astfel, constatam... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:30
BNR a efectuat 2 licitatii repo miercuri, prin care a injectat in piata 15 miliarde lei, pentru a vedea "daca nu cumva exista impedimente tehnice in asigurarea adecvata a lichiditatii, deoarece dobanzile interbancare se mentin anormal peste dobanda cheie", a spus purtatorul de cuvant Mugur Stet, transmite NewsIn."Banca Nationala a organizat astazi (miercuri, n.r.) doua licitatii repo, tocmai pentru a vedea daca nu cumva exista impedimente din punct de vedere tehnic pentru asigurarea adecvata a lichiditatii, in contextul in care dobanzile interbancare se mentin, as spune anormal, la nivele apropiate de 10% in conditiile in care rata dobanzii de politica monetara este de 8%", precizeaza Stet.BNR a injectat miercuri 15,08 miliarde lei (3,53 miliarde euro) in piata, prin 2 operatiuni repo facute de banca centrala la care au participat 31 banci. Operatiunile s-au realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an si cu aceeasi scadenta, vineri, 9 octombrie.
Tot miercuri a ajuns la scadenta operatiunea realizata pe 5 octombrie, prin care BNR a injectat in piata bancara 11,2 miliarde lei (2,62 miliarde euro) pentru 22 banci, la o dobanda de 8%."Banca Nationala a Romaniei are o politica proactiva in ceea ce priveste asigurarea functionarii in parametri normali a pietei monetare. Aceasta inseamna ca nivelurile de dobanda trebuie sa se situeze in apropierea ratei dobanzii de politica monetara", mai precizeaza reprezentantul BNR.Operatiunile bancii centrale... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 18:46
Bancile continua sa scumpeasca creditele in lei pentru locuinte pentru a-si acoperi costurile de finantare mai mari din trecut, in iulie dobanda medie pentru creditele ipotecare noi in lei urcand cu 0,81% fata de luna anterioara, pana la un varf de 11,82% pe an.
Scumpirea creditelor ii afecteaza inclusiv pe clientii cu imprumuturi in derulare, in iulie acestia fiind nevoiti sa plateasca o dobanda anuala cu un sfert de punct procentual mai mare.
Bancherii spun ca explicatia acestor majorari este relativ simpla si este legata de costurile de finantare de pe piata interbancara.
"Dobanzile la creditele ipotecare in lei sunt legate de indicatorul ROBOR si sunt revizuite semestrial sau trimestrial. mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 17:53
Cursul de referinta anuntat de BNR a coborat usor la 4,2924 lei/euro, dupa o apreciere a leului cu 0,05% fata de ziua precedenta, , in asteptarea finalizarii acordului cu FMI si UE, insa urmand tendinta regionala a altor monede emergente. Ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,2946 lei/euro. "Piata este destul de linistita, iar leul a fluctuat intr-un interval restrans. Moneda nationala s-a apreciat usor in debutul sedintei, urmand tendinta generala a altor monede emergente, pe fondul reducerii aversiunii la risc a investitorilor. Cu toate acestea, in ce priveste leul, piata asteapta inca informatii concrete privind imprumutul extern", a spus un dealer din piata. Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei de marti cu 4,30 lei/euro, insa cursul a coborat apoi la un nivel minim de 4,29 lei/euro, nivel in jurul caruia a fluctuat ulterior pe o usoara tendinta de depreciere. La 13:15, bancile cumparau un euro cu 4,2895 lei si il vindeau cu 4,2985 lei. In regiune, forintul s-a apreciat in prima faza de la 301,80 la 299,20 unitati/euro, pentru ca apoi cursul sa urce la 302,10 unitati/euro, in timp ce zlotul, dupa o intarire de la 4,5420 la 4,4870 unitati/eurp, s-a ieftinit pana la 4,55 uniati/euro, nivel la care s-a mentinut apoi. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat astazi de BNR marcheaza deprecierea monedei nationale cu aproape 3 bani (0,87%) pana la 3,1704 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,1430 lei/dolar. Pe... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 13:43