Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat vineri, la o intalnire cu romani plecati la munca in strainatate, ca la CEC se lucreaza la un produs, ce va fi lansat probabil in luna septembrie, prin care se vor putea trimite bani acasa fara niciun fel de comision.
"Romanii trimit bani acasa, foarte bine. Platesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul si noi de la stat, fiind patronul acestei banci, va deschide cateva sucursale in tarile unde exista mari comunitati de romani, se vor incheia conventii cu bancile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri catre Romania sa se faca fara niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision si oamenii pot sa trimita acasa familiilor ce suma doresc, fara niciun cost", a declarat Teodorovici.
El a adaugat ca se intentioneaza totodata ca CEC-ul sa acorde garantii pentru creditele contractate de romanii de peste hotare, dar si sustinerea diferentei de cost a imprumuturilor pentru firme.
"Un roman vrea sa isi faca firma sa faca pahare, merge la banca, are un cost de imprumut. Spaniolul daca face acelasi lucru se duce la banca la el si are costul de finantare foarte scazut. Atunci, hai sa facem ceva daca nu vrem sa uniformizam acest cost al finantarii. Vor spune unii ca e riscul de tara, dar asta e poveste, e poveste pentru cei care cred acest lucru.
Concurenta nu mai e corecta intre dumneavoastra care faceti paharul in Romania si ala din Spania care face paharul in Spania. Pana fac eu... mai mult
Sambata, 17 August 2019, ora 07:04
Analistii se asteapta ca la reuniunea de politica monetara de miercuri Rezerva Federala a SUA (Fed) sa reduca rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de incertitudinile provocate de conflictele comerciale declansate de presedintele Donald Trump, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.
Va fi prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.
Incertitudinile legate de comertul international si incetinirea economiei mondiale continua sa afecteze perspectivele economice in SUA, iar Rezerva Federala este pregatita "sa actioneze in mod adecvat" pentru a sustine cresterea economica, a dat asigurari luna aceasta Jerome Powell, deschizand astfel calea pentru o posibila reducere a dobanzii de referinta.
Declaratia sa a dus la cresteri semnificative pe Bursa de pe Wall Street, in timp ce Donald Trump a continuat sa sustina ca Powell a gestionat gresit situatia economica.
Marti, seful statului a declarat ca indicele bursier Dow Jones Industrial Average ar fi cu 10.000 mai ridicat si ritmul de... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 17:10
Principalele valute din Europa Centrala si de Est (CEE) ar urma sa se aprecieze usor fata de euro in urmatorul an, conform unui sondaj realizat de Reuters, deoarece bancile centrale din regiune indica mentinerea unor rate stabile ale dobanzilor, spre deosebire de politicile anuntate de Rezerva Federala a SUA (Fed) si de oficialii Bancii Centrale Europene (BCE).
Anul viitor, leul romanesc ar urma sa se deprecieze usor, la 4,81 pentru un euro, de la 4,725, conform sondajului realizat in perioada 1-3 iulie in randul a 34 de analisti.
Leul romanesc a inregistrat, in acest an, cea mai slaba performanta din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate si a sporirii dezechilibrelor economice, apreciaza analistii intervievati de Reuters.
"Cand te confrunti cu adancirea deficitului public si a celui de cont curent, in pofida imbunatatirii evolutiei activelor riscante pe plan global, inca ne asteptam ca moneda Romaniei sa aiba o evolutie mai putin performanta. In principiu, leul este mai slab decat alte valute din CEE", a apreciat Ciprian Dascalu, economist sef pentru Romania la ING.
Deficitul bugetar consolidat al Romaniei s-a adancit la 1,4% din PIB in primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, in timp ce deficitul de cont curent s-a adancit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, in perioada ianuarie-aprilie 2019.
In Ungaria, analistii se asteapta ca forintul se se aprecieze cu 0,77% fata de euro, la 320 de forinti pentru... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 11:26
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
ArcelorMittal a preluat oficial cea mai mare otelarie din Europa, Ilva (Italia), intarindu-si pozitia pe piata europeana, pe fondul temerilor sindicatelor privind pastrarea locurilor de munca.
Intr-un comunicat al ArcelorMittal se arata ca societatea-vehicul AM Investco a finalizat tranzactia privind achizitionarea Ilva, lansand ArcelorMittal Italia.
"ArcelorMittal este principalul partener in AM Investco, cu o participatie de 94,4%, in timp ce banca italiana Intesa Sanpaolo detine 5,6%", a precizat gigantul mondial al otelului, transmit Xinhua si Reuters.
In mai, Comisia Europeana a aprobat tranzactia, dar a precizat ca aceasta aprobare este conditionata de "vanzarea unui pachet extins de active" pentru a pastra concurenta pe piata otelului din Europa in beneficiul consumatorilor si companiilor. Joi, ArcelorMittal a anuntat ca in trimestrul trei din 2018 a inregistrat pierderi de 500 de milioane de dolari in urma vanzarii activelor.
In octombrie, grupul britanic Liberty, parte a Aliantei mondiale GFG apartinand omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anuntat un acord conditionat pentru cumpararea a patru combinate siderurgice din Europa, respectiv ArcelorMittal de la Galati, Romania, si Ostrava din Republica Ceha, precum si laminoarele de la Skopje din Macedonia si Piombino din Italia.
Ilva, aflata in orasul Taranto din sudul Italiei, producea anual noua milioane tone de otel, aproximativ 40% din productia de otel a Italiei, si il furniza producatorilor auto, de... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 10:57
Urmatoarea criza in Europa ar putea sa isi aiba originea pe piata imobiliara insa bancile sunt mai bine pregatite sa ii faca fata decat erau in urma cu zece ani, a declarat miercuri Daniele Nouy, presedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, infiintat sub tutela Bancii Centrale Europene (BCE).
Nivelul extrem de redus al dobanzilor a dus la cresterea preturilor la imobiliare in mai multe orase si regiuni europene. Unii decidenti au avertizat ca o politica monetara ultra-relaxata risca sa creeze bule speculative, care ar putea declansa noi crize, transmite Reuters.
"Ce ar putea provoca urmatoarea criza? Nu stiu dar banuiesc care ar putea fi piata imobiliara", a declarat Daniele Nouy intr-un interviu acordat agentiei letone de presa LETA.
"Stim cu certitudine ca va fi o noua criza. Dar nu stim cand si de ce va aparea", a mai spus Nouy.
Desi bancile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundenta iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat ca unele banci nu au avut suficient succes in mobilizarea garantiilor si dobandirea de lichiditati suplimentare de pe piata cand au fost supuse la presiuni.
"Ceea ce lipseste inca este un sistem european de garantare a depozitelor. Stiu ca unele state din Nordul si Estul Europei ar dori sa vada o reducere mai importanta a riscurilor in cadrul bancilor din zona euro, inainte sa fie adoptate noi masuri. Personal cred ca riscurile au fost deja reduse in mod semnificativ. In consecinta, acum trebuie sa mergem... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:32
Dobanzile la lei vor avea o volatilitate mai mare in perioada urmatoare, iar in privinta cursului valutar, care a fost intotdeauna o ancora in asteptarile inflationiste, nu ne asteptam la modificari semnificative daca va fi temperata cresterea inflatiei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si CEO Alpha Bank.
"Trebuie sa ne uitam la istoric, la cat de mult a variat aceasta dobanda de baza. Sa nu uitam ca acum cativa ani de zile era 4 - 4% si ceva. In 2012 aceasta era 6% si ceva, aproape 7%. Atunci aveam in sistem 49 de miliarde de euro de credit neguvernamental.
Erau 55% credite indexate la euro, iar astazi avem vreo 63 - 64% credite indexate in lei.
Exista credite originate in 2016 cand dobanda de baza a fost in jurul unui 1%, dar aduceti-va la fel de bine aminte ca noi, la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor, am venit chiar la sfarsitul acelui an, si am spus ca trebuie sa fim foarte atenti cum construim portofolii de credite la dobanzi de minim istoric.
Cand vorbesti de un minim istoric inseamna ca maine s-ar putea sa te desprinzi de acel minim si nu te poti duce catre un nou minim, ci catre o evolutie de crestere. Era un mesaj pe care noi il dadeam cu responsabilitate si pentru clienti, si pentru sistemul bancar (...)
Dobanzile la lei vor ajunge undeva, dar raspunsul corect este de volatilitate, si vorbesc despre variatie.
Ma astept ca volatilitatea sa fie mai mare si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:51
Cei care fac judecati de tipul "vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei" gresesc, intrucat vom pastra un ecart intre dobanzi si rata inflatiei, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta.
"Epoca - ca a fost o epoca, aproape 10 ani - a dobanzilor foarte scazute si real negative a trecut.
Normalizarea, in sensul ca se va ajunge la dobanzi pozitive, este un proces pe care nu-l putem contura in viitor, dar datorita faptului ca in Europa sunt inca dobanzi real negative si la noi rata dobanzii este sub rata inflatiei.
In consecinta, cei care fac judecati de tipul 'vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei' gresesc, intrucat vom pastra si noi un ecart, nu stiu daca va fi ca in Europa, pietele ne vor spune. Acolo e cam de doua procente intre rata inflatiei si dobanzi.
Nu stiu daca in Romania va fi tot de doua procente. Deocamdata, e tot de doua procente daca va uitati la cifre, dar se va pastra acest ecart.
Ce as vrea eu, nu am imputernicirea Consiliului, dar sunt guvernatorul Bancii Nationale, sa se intample nu inseamna ca se va intampla.
As vrea ca aceasta curba a inflatiei, pe care o s-o vedeti miercuri, sa vina in jos, curba dobanzilor sa nu fie foarte ascendenta si candva se vor intalni la un nivel care sa fie foarte apropiat de ce va fi in Europa", a explicat Mugur Isarescu.
Acesta a afirmat ca s-a terminat perioada dobanzilor scazute,... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 11:17
Dobanzile mai mari practicate de bancile din Romania decat cele din statele dezvoltate din Europa au acoperit o inflatie mai mare, de 44% pe 10 ani, fata de 17% in Europa, a declarat, miercuri, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), la conferinta "Romanian Financial Conference", organizata de BusinessMark.
"Cand se vorbeste despre faptul ca in Romania dobanzile sunt mai mari decat in alte tari dezvoltate trebuie luat in considerare si faptul ca dobanda trebuie sa cuprinda inflatia, cred ca sunteti de acord cu mine, ca altfel nu ar fi eficienta economica pentru industrie. In Europa, pe 10 ani, inflatia compusa, cumulata pe 10 ani, este de 17%, iar in Romania de 44%. In concluzie, dobanzile din Romania au trebuit sa acopere inflatia compusa pe 10 ani de 44% si in Europa de 17%", a spus Florin Danescu.
Acesta sustine ca cele trei initiative care sunt in Parlament, respectiv limitarea dobanzilor, pierderea caracterului executoriu al unui contract de credit si plafonarea nivelului de recuperare a creantelor, impacteaza modelul de business al bancilor prin cresterea cheltuielilor, cresterea costurilor si limitarea veniturilor, fiind o "foarfeca" din care nu se poate iesi.
Danescu a afirmat ca initiativa legislativa privind limitarea dobanzilor ar duce Dobanda anuala efectiva (DAE) sub cea practicata de banci in prezent. Astfel, la creditele ipotecare bancile au dobanzi cuprinse intre 4,5% si 6,6%, iar dobanda propusa prin initiativa... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 11:25