Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.
El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.
"Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.
Isarescu a mai aratat ca bancile fac "categoric" eforturi si spera ca iesirile sale publice nu sunt interpretate drept nemultumire.
"Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (...) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:00
Depozitele bancare, considerate cea mai sigura si accesibila forma de plasament, au pierdut masiv din credibilitate, in urma masurilor adoptate de Cipru. Business24 iti prezinta cateva sfaturi utile pentru constituirea unui depozit bancar fara "surprize cipriote".
Depozitele bancare raman cel mai accesibil si sigur instrument de economisire pentru majoritatea romanilor, in ciuda evenimentelor de pe plan extern, deoarece bancile din Romania care se afla sub influenta reglementarilor BNR sunt obligate sa adopte o serie de masuri prudentiale.
"In Romania bancile sunt foarte bine capitalizate, rata de solvabilitate este la 14,6%, fiind printre cele mai ridicate din UE, spre deosebire de Cipru unde era aproape de 8%, minimul impus de UE. Conteaza si cat de bine isi fac treaba reglementatorii, pentru ca in Cipru, au cam inchis ochii. Reglementarile Bancii Nationale a Romaniei sunt foarte stricte. De la inceputul crizei, bancile si-au marit capitalul cu 1,5 miliarde de euro, la solicitarile BNR", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
In Cipru, deponentii bancari cu plasamente care depaseau plafonul de 100.000 de euro, garantat de stat, au fost obligati sa participe la recapitalizarea sectorului bancar, prin taxarea sumelor din conturi cu 60%.
Alegerea fondului de garantare
Toate depozitele bancare ale institutiilor financiare din Uniunea Europeana sunt garantate de statele membre, in limita a 100.000 de euro, ceea ce inseamna ca in... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:45
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut marti fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,54% pe an, fata de 4,85% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 4,04% pe an, de la 5,35% in sedinta anterioara.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat luni pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la patru miliarde de lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce, in ultimele doua saptamani, a introdus praguri de sase si, respectiv, cinci miliarde lei.
BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 12:05
Dobanzile pe termen foarte scurt au crescut vineri fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,12% pe an, fata de 1,82% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,62% pe an, de la 2,32% in sedinta anterioara.
Avantajele depozitului overnight
- bonificatie mai mare decat dobanda la cont curent;
- disponibilitatea banilor pentru a doua zi. O firma care incheie un depozit overnight pe o zi, a doua zi va avea in contul curent dobanda si suma cu care a constituit depozitul;
- nu exista comisioane, de obicei, la constituirea/lichidarea depozitului overnight;
- nu este necesara solicitarea zilnica a clientului pentru constituirea depozitului, acesta fiind constituit in baza contractului, daca in contul curent exista suma minima ceruta de banca;
Dezavantajele depozitului overnight
- dobanda pe termen foarte scurt este mai mica decat cea pe 1 luna, 3 luni sau termene mai mari;
- plafoane minime, de obicei, mari (ex. min 50.000 eur, 100.000 eur sau chiar mai mult). mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 15:21
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut vineri fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,78% pe an, fata de 3,80% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 4,28% pe an, de la 4,30% in sedinta anterioara.
Avantajele depozitului overnight
- bonificatie mai mare decat dobanda la cont curent;
- disponibilitatea banilor pentru a doua zi. O firma care incheie un depozit overnight pe o zi, a doua zi va avea in contul curent dobanda si suma cu care a constituit depozitul;
- nu exista comisioane, de obicei, la constituirea/lichidarea depozitului overnight;
- nu este necesara solicitarea zilnica a clientului pentru constituirea depozitului, acesta fiind constituit in baza contractului, daca in contul curent exista suma minima ceruta de banca;
Dezavantajele depozitului overnight
- dobanda pe termen foarte scurt este mai mica decat cea pe 1 luna, 3 luni sau termene mai mari;
- plafoane minime, de obicei, mari (ex. min 50.000 eur, 100.000 eur sau chiar mai mult). mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 12:16
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut marti fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,71% pe an, fata de 3,74% in sedinta precedenta.
Pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 4,21% pe an, de la 4,24% in sedinta anterioara. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 14:31
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut joi fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,67% pe an, fata de 1,70% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,18% pe an, de la 2,20% in sedinta anterioara.
Miercuri, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,70% pe an, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,20% pe an, de la 2,38% in sedinta anterioara. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 11:59
Dobanzile pe termen foarte scurt au crescut luni fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,69% pe an, fata de 3,60% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 4,19% pe an, de la 4,10% in sedinta anterioara.
Rezultatele vin dupa ce BNR a anuntat luni ca rata creditelor neperformante inregistrate de institutiile de credit din Romania, pe total sistem, ajunsese la 14,18 la suta, la sfarsitul trimestrului trei 2011, fata de 11,67 la suta, la 30 septembrie 2010. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 13:25
Institutiile de credit au constituit la BNR, in luna iulie, depozite pe termen de o zi in valoare totala de 35,3 miliarde de lei, cu 44% mai mari decat in luna precedenta, si nu au apelat la credite pe termen scurt acordate de banca centrala, pentru a doua luna consecutiva, precizeaza Mediafax.In luna iulie, valoarea totala a depozitelor bancilor sugereaza un excedent de lichiditate mediu zilnic de peste 1,6 miliarde de lei.
De la inceputul acestui an bancile au luat numai in luna mai imprumuturi overnight de la BNR, prin facilitatea permanenta de creditare Lombard, in suma de de 1,86 miliarde lei.
Bancile au constituit, in primele sapte luni, depozite in suma de 254,46 miliarde de lei, de 6,5 ori mai mari decat sumele plasate pe o zi in perioada similara din 2009.
Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa institutiilor de credit.
Bancile pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la banca centrala.
Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna iulie o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite. mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 16:51