Desi sunt considerate cea mai sigura investitie pe care o poate face o persoana, titlurile de stat, in Romania, nu mai reprezinta cea mai profitabila optiune pe care un cetatean o are. In momentul de fata, bancile au venit cu oferte mult mai bune la dobanzi decat cele pe care le are statul la titlurile de stat Tezaur.
In principiu, de-a lungul ultimei jumatati de an, statul a aratat ca vrea sa atraga banii populatiei, dar nu mai este atat de dispus sa plateasca pentru acest lucru.
Astfel ca, in august 2020, dobanzile la titlurile de stat Tezaur erau de 3,5% - 1 an, 4% - 2 ani, 4,25% - 3 ani, 4,75% - 5 ani, fara plafon individual de subscriere.
De la 1 martie dobanzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadenta de 1 an, 3,10% pentru scadenta de 3 ani si 3,25% pentru scadenta de 5 ani.
Titlurile de stat sunt emise in forma dematerializata, au valoare nominala de 1 leu, iar dobanda anuala este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
Avantaje si dezavantaje
Titlurile de stat emise in cadrul programului sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
La banci, cele mai bune bonificatii de depozite sunt de la 3% si se intind pana la 3.80%.
Pe de alta, profitul scos din titlurile de stat este neimpozabil, acesta fiind unul dintre putinele avantaje cu care vine investitia in fata bancilor.
Exemplu de calcul:
Daca luam sa comparam cele doua tipuri de investitii de-a lungul timpului, vom vedea cum s-a schimbat inclinarea balantei.... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 00:10
Cum spuneam intr-un material anterior, bancile nu mai au acum nevoie de lichiditate, si, din acest motiv, si dobanzile la depozite sunt destul de mici. Cu toate acestea, in luna februarie inca mai poti gasi bonificatii de peste 3% la economiile pe care le depui la banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, unde mai gasesti dobanzi bune la depozite.
In Romania, cea mai mare dobanda la un depozit de 1.000 de lei cu plata dobanzii la scadenta, pe o perioada de 12 luni, este de 3,80%. Asta inseamna ca, dupa un an, vei avea un profit brut de 38 de lei. Din acestia ti se scade impozitul pe profit de 10% si vei ramane cu o suma de 34,2 lei.
Doar 4 banci au depozite peste 3%, adica minimum cat sa-ti acopere o inflatie de 2,5%.
Asa ca, daca alegi sa economisesti acum, pana nu scad dobanzile, mergi la aceste banci si fa o comparatie pe costuri, comisioane si dobanzi pentru a alege cea mai buna optiune pentru tine.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
Citeste si:
Ce economii trebuie sa faci ca sa nu ti se devalorizeze banii in 2021
Cum sa nu iti umfli singur facturile la utilitati
Riscurile pensionarii si cum le previi: Traiesti mai mult decat pensia privata
Riscuri la pensionare (II): inflatia iti mananca economiile de-o viata ...citeste mai departe despre "Cele mai bune dobanzi la depozite in februarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 08:30
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.
In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.
In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare, potrivit Efin.ro.
Este mai avantajoasa economisirea in lei
In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:45
Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.
Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.
"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).
Risc pentru dobanzi reale negative in 2013
In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.
In... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43
Nevoia de lichiditati a bancilor europene se transpune in dobanzi mai mari la depozite, iar bancile grecesti sunt institutiile financiare cu cea mai mare nevoie de lichiditate, avand in vedere situatia incerta a Greciei si criza de credibilitate pe care o provoaca.
Nivelul record al dobanzilor atrage tot mai multi clienti, dupa cum arata si datele BNR: depozitele in lei pentru persoane fizice au crescut cu 1,1%, pana la aproape 76 miliarde de lei in aprilie, fata de luna precedenta si cu 15,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In cazul bancilor grecesti, dobanzile in lei ajung si la 7,5%, iar plasamentele sunt sigure si in cel mai rau scenariu, atat timp cat nu depasesc 100 mii de euro, plafonul garantat de stat.
Business24 va prezinta cele mai bune oferte la depozite in lei, in cazul bancilor grecesti din Romania:
Depozitul Avans Net de la Banca Romaneasca
Clientii care deschide un depozit Avans Net beneficiaza de dobanda neta, fara impozit, pe care o primesc in avans, chiar la constituirea depozitului.
Banca nu percepe comision la retragerea dobanzii in data constituirii depozitului. De asemenea, nu se aplica comision de retragere numerar nici pentru lichidarea depozitului la scadenta.
In cazul depozitului in lei, suma minima pentru constituire este de 500 lei, iar dobanda anuala pentru depozitele constituite pe 30 de zile este de 5,25%, pentru cele constituite pe o perioada mai mare de 120 de zile inclusiv, dobanda anuala este de 5,54%.... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 08:31
Dobanzile la depozitele in termen, in lei, variaza intre 4% si 7,5% si iti promit un profit ireal, pentru ca, de multe ori, suma retrasa la scadenta este mai mica decat depusa, din cauza comisioanelor si taxelor percepute. Bancile care ofera dobanzi mai mari sau apropiate de valoarea dobanzii de referinta a BNR, care a fost mentinuta de 16 luni la 6,25%, practica, pe langa comisionul de retragere al numerarului, o serie de taxe de administrare ale contului curent aferent depozitului, scrie Gandul.Cu alte cuvinte, valoarea reala a sumei pe care o retragi, la scadenta depozitului este de cel mult 3,25%, chiar si in cazul bancilor care promit dobanzi de 7,5%.Spre exemplu, la depozitul cu dobanda fixa al UniCredit Tiriac Bank, clientul va primi la un an de la depunerea celor 1.000 de lei, cu 50 de lei mai putin, dobanda de 4,85% fiind prea mica pentru a acoperi costurile de administrare ale contului bancar aferent depozitului (7,5 lei pe luna).Pe de alta parte, un depozit la banci precum Banca Carpatica, ATE Bank sau Banca Transilvania prezinta avantajul absentei taxelor de administrare ale contului aferent, precum si dobanzi mai mari decat cea de referinta a bancii centrale. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 09:26
Banca Romaneasca a inceput sa acorde credite ipotecare in cadrul programului "Prima Casa", pe maxim 30 de ani, cu dobanda variabila, compusa din cotatia Robor la trei luni plus o marja de 2% pentru imprumuturile in lei si Euribor la trei luni plus 3,75% pentru cele in euro. Clientii pot obtine cel mult 57.000 de euro de la banca sau echivalentul in lei, fiind necesar un aport propriu de 5% din valoarea apartamentului, daca aceasta este de maxim 60.000 de euro, se arata intr-un comunicat al bancii, informeaza Mediafax.
In acest caz, clientul va avea de achitat o rata lunara de 307 euro, pentru un imprumut pe o perioada de 30 de ani.
Pentru locuintele de peste 60.000 de euro, solicitantul va trebui sa contribuie cu 3.000 de euro, suma la care se adauga diferenta dintre pretul de achizitie al imobilului si limita maxima de 60.000 de euro.
Pentru acest tip de credite, banca nu percepe comision de analiza, de rambursare anticipata, comision lunar de administrare sau de gestiune.
La semnarea contractului, clientul va constitui un depozit echivalent cu rata lunara pe trei luni, bonificat cu o dobanda de 2% la euro si 5% la lei, acesta putand retrage banii la rambursarea integrala a creditului.
Banca Romaneasca dispune de un plafon de 68,45 milioane de euro pentru acordarea de credite prin programul "Prima Casa".
"Tinand cont de interesul manifestat de la anuntarea programului Prima Casa, suntem convinsi ca vom epuiza plafonul agreat", se spune in comunicat.Solicitantii eligibili... mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 12:23
Banca Romaneasca reduce, de marti, dobanzile la depozitele la termen in lei, euro, dolari, lire sterline si franci elvetieni, economiile in lei ajungand la dobanzi anuale de 11,25%, iar cele in euro la dobanzi de 4,75% pe an, in functie de perioada de maturitate, a anuntat luni banca, conform NewsIn. La depozitele constituite in dolari, dobanda variaza intre 2,25% si 3% pe an, in timp ce la economiile in lire sterline, dobanda ajunge la 3%, se arata intr-un comunicat.
Depozitele in franci elvetieni vor fi remunerate cu o dobanda anuala de pana la 1,50%, in functie de scadenta.Au fost ajustate si dobanzile oferite la depozitele la termen in lei si euro, cu plata lunara. In acest caz, cea mai mare dobanda la lei este de 9,75% pe an, respectiv 3,75% pe an, la euro, potrivit bancii.In schimb, dobanzile aferente Contului Flexibil in lei, euro si dolari nu au suferit nicio modificare."In ultima perioada, banca si-a ajustat dobanzile atat la credite, cat si la depozite la noile conditii ale pietei", au declarat reprezentantii Bancii Romanesti.Noile valori aferente depozitului cu plata la scadenta sunt valabile atat pentru populatie, cat si pentru firme, diferenta constand in valoarea sumei minime necesare pentru constituirea depozitului cu plata la scadenta: 500 lei sau 150 euro pentru populatie, respectiv 1.000 lei sau 500 euro pentru firme, se mai arata in comunicat.Depozitul la termen cu plata lunara este destinat populatiei, suma minima necesara pentru constituirea... mai mult
Luni, 03 August 2009, ora 12:27