Desi sunt considerate cea mai sigura investitie pe care o poate face o persoana, titlurile de stat, in Romania, nu mai reprezinta cea mai profitabila optiune pe care un cetatean o are. In momentul de fata, bancile au venit cu oferte mult mai bune la dobanzi decat cele pe care le are statul la titlurile de stat Tezaur.
In principiu, de-a lungul ultimei jumatati de an, statul a aratat ca vrea sa atraga banii populatiei, dar nu mai este atat de dispus sa plateasca pentru acest lucru.
Astfel ca, in august 2020, dobanzile la titlurile de stat Tezaur erau de 3,5% - 1 an, 4% - 2 ani, 4,25% - 3 ani, 4,75% - 5 ani, fara plafon individual de subscriere.
De la 1 martie dobanzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadenta de 1 an, 3,10% pentru scadenta de 3 ani si 3,25% pentru scadenta de 5 ani.
Titlurile de stat sunt emise in forma dematerializata, au valoare nominala de 1 leu, iar dobanda anuala este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
Avantaje si dezavantaje
Titlurile de stat emise in cadrul programului sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
La banci, cele mai bune bonificatii de depozite sunt de la 3% si se intind pana la 3.80%.
Pe de alta, profitul scos din titlurile de stat este neimpozabil, acesta fiind unul dintre putinele avantaje cu care vine investitia in fata bancilor.
Exemplu de calcul:
Daca luam sa comparam cele doua tipuri de investitii de-a lungul timpului, vom vedea cum s-a schimbat inclinarea balantei.... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 00:10
Razboiul dus impotriva traditionalelor bancnote si a monedelor prinde avant, iar printre regiunile care exceleaza in eliminarea treptata a acestora se numara si Scandinavia.
Dar, avantajele nu sunt intotdeauna de partea utilizatorilor de mijloace de plata electronice. O dovedeste situatia din Suedia, unde localnicii sunt adevarati cobai ai unui experiment cu dobanzi negative la depozitele bancare, remarca publicatia Business Insider.
Experiment scandinav
Un raport Credit Suisse arata ca, in Suedia, chiar si cele mai mici achizitii: o cana de vin fiert la Targul de Craciun, o bere la terasa sau ziarul livrat de vanzatorii ambulanti, se desfasoara in format electronic.
Vanzatorii stradali ai publicatiilor Faktum sau Situation Stockholm sunt chiar dotati cu cititoare de carduri mobile, iar in vitrinele chioscurilor poti intalni frecvent anuntul "Vi hanterar ej kontanter" (Nu acceptam cash).
In Danemarca, 40% din populatia adulta foloseste aplicatia MobilePay creata de Danske Bank pentru plati prin intermediul smartphone-ului.
Odata ce majoritatea comerciantilor au inceput sa refuze platile in numerar, "societatea cashless nu mai este o iluzie, ci o viziune care poate fi transpusa in realitate intr-un anumit interval de timp", dupa cum admite Michael Busk-Jepsen, directorul Asociatiei Bancherilor din Danemarca.
Iar, daca Suedia si Danemarca se dovedesc doua societati care sunt pe punctul de a scoate banii lichizi in afara circulatiei, un alt experiment de... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 15:49
Banca Centrala Europeana ar putea deveni Mos Craciunul investitorilor anul acesta, presedintele institutiei, Mario Draghi, anuntand ca este in cautarea unor noi cai de a depasi perioada de deflatie si a restarta economia zonei euro.
BCE are la indemana doua instrumente prin care poate regla mersul economiei zonale: scaderea si mai mult a ratei dobanzilor sau injectarea unei mase monetare prin programul de relaxare cantitativa initiat in luna martie, remarca CNN Money.
Bancheri indecisi
Reprezentantii BCE ar putea sa anunte ce solutie vor adopta chiar dupa urmatoarea intalnire a Consiliului Director al institutiei, programata pentru 3 decembrie.
"Scaderea dobanzilor la depozitele bancare a fost discutata. Este unul dintre instrumentele la care m-am referit cand am spus ca toate optiunile au fost discutate.
Nu a existat o preferinta explicita pentru vreuna din aceste solutii, toate au fost luate in calcul", a afirmat joi, 22 octombrie, presedintele BCE, Mario Draghi.
Acesta a iesit cu declaratii publice dupa sedinta in care s-a decis ca banca centrala sa pastreze acelasi nivel al dobanzilor bancare si sa continue pana in septembrie 2016 programul de achizitionare a obligatiunilor de stat, in valoare de 60 de miliarde de euro lunar.
"Astazi nu a fost vorba despre o abordare de genul 'stam si asteptam sa vedem ce va fi', ci o sedinta de lucru si evaluare", a declarat Draghi in conferinta de presa.
Presedintele BCE a recunoscut ca unii colegi din forul... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 13:36
Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele noi, in lei, au crescut in februarie 2014 fata de luna anterioara, dar sunt in scadere cu aproximativ doua puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,43% pe an in februarie 2014 fata de 3,53% pe an in ianuarie. La depozitele noi, dobanzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an in ianuarie, la 3,02% pe an in februarie.
De remarcat este faptul ca dobanzile la depozitele in lei au crescut pentru scadentele de peste doi ani, atat la depozitele noi, de la 2,77% pe an in ianuarie la 3,17% pe an in februarie, cat si la cele din sold, de la 3,33% in ianuarie la 3,5% in februarie. Pe ultimele 12 luni, insa, dobanzile raman mai mici cu aproximativ doua puncte procentuale, in cazul depozitelor noi, si cu 1,5 puncte la depozitele din sold.
La euro, bancile au redus dobanzile in februarie fata de ianuarie atat la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cat si la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, la o medie de 1,93% pe an in februarie de la 1,88% pe an luna anterioara.
In ultimul an, insa, dobanzile la depozitele in euro au scazut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 16:15
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
In vremuri in care dobanzile nu stimuleaza foarte mult economisirea, moneda poate juca un rol important in castigul pe care clientii il obtin din depozitele bancare.
Romanii si-au invatat lectia crizei economice, in contextul in care soldul economiilor populatiei creste constant, in ciuda unei oferte slabe din partea bancilor. Astfel, analistii financiari recomanda pentru 2014 economiile in moneda nationala, in lipsa unor indicii foarte clare in legatura cu evolutia raportului leu/valuta.
"In mod normal, ar trebui sa nu fi existat o foarte mare atractie pentru economii deoarece veniturile scad in permanenta si atunci lumea cheltuieste pentru consumul zilnic. Insa se remarca o crestere in randul economisirii... Deocamdata nu exista o previziune foarte clara in legatura cu evolutia raportului leu/valuta straina, fie ea euro, franc elvetian sau altceva. Eu sunt de parere ca economisirea si creditarea trebuie facute in moneda in care se castiga venitul zilnic. Sunt partizanul economisirii si creditarii in lei", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2011-decembrie 2013 cu 16,98 miliarde lei, atingand nivelul de 129,73 miliarde lei.
Dintre acesti bani, 80,07 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 49,66 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cresterea valorii depozitelor la termen in lei in 2013 a... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 09:00
Nevoia de lichiditati a bancilor europene se transpune in dobanzi mai mari la depozite, iar bancile grecesti sunt institutiile financiare cu cea mai mare nevoie de lichiditate, avand in vedere situatia incerta a Greciei si criza de credibilitate pe care o provoaca.
Nivelul record al dobanzilor atrage tot mai multi clienti, dupa cum arata si datele BNR: depozitele in lei pentru persoane fizice au crescut cu 1,1%, pana la aproape 76 miliarde de lei in aprilie, fata de luna precedenta si cu 15,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In cazul bancilor grecesti, dobanzile in lei ajung si la 7,5%, iar plasamentele sunt sigure si in cel mai rau scenariu, atat timp cat nu depasesc 100 mii de euro, plafonul garantat de stat.
Business24 va prezinta cele mai bune oferte la depozite in lei, in cazul bancilor grecesti din Romania:
Depozitul Avans Net de la Banca Romaneasca
Clientii care deschide un depozit Avans Net beneficiaza de dobanda neta, fara impozit, pe care o primesc in avans, chiar la constituirea depozitului.
Banca nu percepe comision la retragerea dobanzii in data constituirii depozitului. De asemenea, nu se aplica comision de retragere numerar nici pentru lichidarea depozitului la scadenta.
In cazul depozitului in lei, suma minima pentru constituire este de 500 lei, iar dobanda anuala pentru depozitele constituite pe 30 de zile este de 5,25%, pentru cele constituite pe o perioada mai mare de 120 de zile inclusiv, dobanda anuala este de 5,54%.... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 08:31
Depozitele bancilor grecesti din Romania ating niveluri record ale dobanzilor, in timp ce bancile-mama sufera din cauza retragerilor masive. Sustenabilitatea unor dobanzi atat de mari este indoielnica, insa specialistii asigura cu depondentii nu se expun unor riscuri deosebite.
Alpha Bank ofera pentru depozitele cu termen de 1 an, o dobanda anuala impozabila de 8% pentru lei, de 5% pentru euro si de 4% pentru dolari. De asemenea, Piraeus Bank ofera 7,5% dobanda anuala pentru depozitele cu termen de 5 luni, iar in cazul depozitelor in lei cu dobanda progresiva, aceasta ajunge la 14% in cea de-a 12-a luna.
Motivul pentru care bancile fac oferte atat de generoase este lipsa de lichiditate. Ele sunt nevoite sa isi reduca dependenta fata de bancile-mama care le-au finantat pana acum, deoarece aceste institutii se confrunta cu probleme financiare majore si nu mai pot sustine sucursalele din Romania.
Depozitele sectorului privat din bancile elene au scazut cu proape 3% in ianuarie, al doilea mare declin de la inceputul crizei, pana la 174,9 miliarde de euro, cel mai scazut nivel din noiembrie 2006.
Scaderea din ianuarie reflecta temerile legate de ce se va intampla cu banii din banci in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, dar si ingrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la tarile zonei euro si FMI.
Dobanzile sunt cam "maricele"
Chiar si in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 08:20
Romanii care au bani depusi la banca nu trebuie sa se astepte la castiguri prea mari in acest an, deoarece dobanzile nu sunt tocmai in folosul acestora. Bancile au inceput sa taie din dobanzile la depozite odata cu reducerea de catre BNR a dobanzii de politica monetara.In aceste conditii, dobanda cea mai mare este in jur de 11% pentru o scadenta de trei luni.
Cea mai mare dobanda este oferita de Intesa Sanpaolo Bank, respectiv 10,8% pe an pentru un depozit la trei luni, urmata de Marfin cu 10,25%, Milennium 10,25%, RBS 10,25% si ING 10%.In cazul economisirii in euro, ofertele bancilor nu depasesc 4% pentru aceeasi scadenta, dobanda disponibila la ATE Bank si Marfin Bank, la Intesa Sanpaolo Bank 3,96%, Milennium si Carpatica 3,75%.Situatia este cu mult diferita fata de inceputul anului trecut, cand bancile au oferit in medie dobanzi de 14-15% pentru depozitele in lei si 6-7% pentru cele in euro.
Datorita acestor cifre, din noiembrie 2008 pana in noiembrie 2009, populatia a economisit aproape 17 miliarde de lei, suma incluzand si echivalentul in moneda nationala al depozitelor in valuta, potrivit datelor bancii centrale."Pe parcursul lui 2010 vom vedea o scadere semnificativa a dobanzilor in lei, atat la depozite, cat si la credite, respectiv o scadere a dobanzii cu aproximativ 300 de puncte de baza (3% - n.r.)", a declarat pentru Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, pentru Gandul.In prima jumatate a anului sunt posibile scaderi ale dobanzilor de 1,5-2%, in... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 09:39