Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele in lei au scazut in martie 2014 fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,16 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,27% pe an in martie 2014 fata de 3,43% pe an in februarie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 3,02% pe an in februarie, la 2,65% pe an in martie.
La euro, bancile au redus dobanzile in martie fata de februarie atat la depozitele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an in cazul depozitelor din sold, si de la 1,98% pe an la 1,94% pe an la depozitele noi. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la o medie de 2,46% pe an in martie de la 2,37% pe an luna anterioara.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an in februarie, si raman cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 8,79% pe an in martie, fata de 8,86% pe an in februarie 2014.
Pentru... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 16:34
Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele noi, in lei, au crescut in februarie 2014 fata de luna anterioara, dar sunt in scadere cu aproximativ doua puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,43% pe an in februarie 2014 fata de 3,53% pe an in ianuarie. La depozitele noi, dobanzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an in ianuarie, la 3,02% pe an in februarie.
De remarcat este faptul ca dobanzile la depozitele in lei au crescut pentru scadentele de peste doi ani, atat la depozitele noi, de la 2,77% pe an in ianuarie la 3,17% pe an in februarie, cat si la cele din sold, de la 3,33% in ianuarie la 3,5% in februarie. Pe ultimele 12 luni, insa, dobanzile raman mai mici cu aproximativ doua puncte procentuale, in cazul depozitelor noi, si cu 1,5 puncte la depozitele din sold.
La euro, bancile au redus dobanzile in februarie fata de ianuarie atat la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cat si la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, la o medie de 1,93% pe an in februarie de la 1,88% pe an luna anterioara.
In ultimul an, insa, dobanzile la depozitele in euro au scazut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 16:15
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
In vremuri in care dobanzile nu stimuleaza foarte mult economisirea, moneda poate juca un rol important in castigul pe care clientii il obtin din depozitele bancare.
Romanii si-au invatat lectia crizei economice, in contextul in care soldul economiilor populatiei creste constant, in ciuda unei oferte slabe din partea bancilor. Astfel, analistii financiari recomanda pentru 2014 economiile in moneda nationala, in lipsa unor indicii foarte clare in legatura cu evolutia raportului leu/valuta.
"In mod normal, ar trebui sa nu fi existat o foarte mare atractie pentru economii deoarece veniturile scad in permanenta si atunci lumea cheltuieste pentru consumul zilnic. Insa se remarca o crestere in randul economisirii... Deocamdata nu exista o previziune foarte clara in legatura cu evolutia raportului leu/valuta straina, fie ea euro, franc elvetian sau altceva. Eu sunt de parere ca economisirea si creditarea trebuie facute in moneda in care se castiga venitul zilnic. Sunt partizanul economisirii si creditarii in lei", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2011-decembrie 2013 cu 16,98 miliarde lei, atingand nivelul de 129,73 miliarde lei.
Dintre acesti bani, 80,07 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 49,66 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cresterea valorii depozitelor la termen in lei in 2013 a... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 09:00
Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?
Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.
In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.
Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.
Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.
Citeste mai multe despre Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 14:05
Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.
Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.
Propunerea, care ar putea intra in vigoare in 2014, vizeaza o "modalitate simpla si rapida, care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE", se arata intr-un comunicat de presa al Comsiei.
Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci. Cele mai restrictive sunt tarile dezvoltate. In Suedia, spre exemplu, persoanele care doresc sa deschida cont trebuie sa obtina mai intai echivalentul codului numeric personal, proces care dureaza pana la un an si implica resedinta permanenta.
In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.
In schimb,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:09