Desi sunt considerate cea mai sigura investitie pe care o poate face o persoana, titlurile de stat, in Romania, nu mai reprezinta cea mai profitabila optiune pe care un cetatean o are. In momentul de fata, bancile au venit cu oferte mult mai bune la dobanzi decat cele pe care le are statul la titlurile de stat Tezaur.
In principiu, de-a lungul ultimei jumatati de an, statul a aratat ca vrea sa atraga banii populatiei, dar nu mai este atat de dispus sa plateasca pentru acest lucru.
Astfel ca, in august 2020, dobanzile la titlurile de stat Tezaur erau de 3,5% - 1 an, 4% - 2 ani, 4,25% - 3 ani, 4,75% - 5 ani, fara plafon individual de subscriere.
De la 1 martie dobanzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadenta de 1 an, 3,10% pentru scadenta de 3 ani si 3,25% pentru scadenta de 5 ani.
Titlurile de stat sunt emise in forma dematerializata, au valoare nominala de 1 leu, iar dobanda anuala este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
Avantaje si dezavantaje
Titlurile de stat emise in cadrul programului sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
La banci, cele mai bune bonificatii de depozite sunt de la 3% si se intind pana la 3.80%.
Pe de alta, profitul scos din titlurile de stat este neimpozabil, acesta fiind unul dintre putinele avantaje cu care vine investitia in fata bancilor.
Exemplu de calcul:
Daca luam sa comparam cele doua tipuri de investitii de-a lungul timpului, vom vedea cum s-a schimbat inclinarea balantei.... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 00:10
Cum spuneam intr-un material anterior, bancile nu mai au acum nevoie de lichiditate, si, din acest motiv, si dobanzile la depozite sunt destul de mici. Cu toate acestea, in luna februarie inca mai poti gasi bonificatii de peste 3% la economiile pe care le depui la banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, unde mai gasesti dobanzi bune la depozite.
In Romania, cea mai mare dobanda la un depozit de 1.000 de lei cu plata dobanzii la scadenta, pe o perioada de 12 luni, este de 3,80%. Asta inseamna ca, dupa un an, vei avea un profit brut de 38 de lei. Din acestia ti se scade impozitul pe profit de 10% si vei ramane cu o suma de 34,2 lei.
Doar 4 banci au depozite peste 3%, adica minimum cat sa-ti acopere o inflatie de 2,5%.
Asa ca, daca alegi sa economisesti acum, pana nu scad dobanzile, mergi la aceste banci si fa o comparatie pe costuri, comisioane si dobanzi pentru a alege cea mai buna optiune pentru tine.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
Citeste si:
Ce economii trebuie sa faci ca sa nu ti se devalorizeze banii in 2021
Cum sa nu iti umfli singur facturile la utilitati
Riscurile pensionarii si cum le previi: Traiesti mai mult decat pensia privata
Riscuri la pensionare (II): inflatia iti mananca economiile de-o viata ...citeste mai departe despre "Cele mai bune dobanzi la depozite in februarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 08:30
Daca erai pe picior de economisire si ai vazut ca dobanzile la depozite au scazut, ei bine, exista o explicatie pentru acest lucru.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce dobanzile se micsoreaza de la o luna la alta.
In momentul de fata, bancile nu mai au nevoie de lichiditate si din acest motiv dobanzile la economii sunt ceva mai mici. Potrivit bancherilor chestionati de Ziare.com, acum, pentru fiecare 1 leu creditat exista 1,3 sau 1,4 lei depozitati.
Mai mult, in cea mai recenta sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, s-a decis scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, astfel dand semnal in piata ca bancile ar trebui sa scada si dobanzile la credite. Deci, in curand, acestea se vor ieftini, dupa cum scriam chiar ieri in materialul "De ce sa nu te grabesti acum sa iei un credit".
Faptul ca nici statul nu prea mai are nevoie de bani de la populatie este reprezentat si de recentele dobanzi pe care le ofera prin programele de finantare cu titluri de stat. Si la acestea, dobanzile au scazut de la 5% pe cinci ani, la 3,5 - 3,75% pe cinci ani.
Asa ca, sfatul nostru, daca vrei neaparat sa inmultesti banii, este sa accesezi alte produse bancare care ofera un profit mai maricel.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
Citeste si:
Ce economii trebuie sa faci ca sa nu ti se devalorizeze banii in 2021
Cum sa nu iti umfli singur facturile la utilitati
Riscurile pensionarii si cum le previi: Traiesti mai... mai mult
Marti, 16 Februarie 2021, ora 08:30
Economisirea banilor este o decizie importanta, mai ales cand vine vorba despre agoniseala de-o viata. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand cauti cel mai bun depozit bancar in care sa-ti tii banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cateva lucruri importante de care sa tii seama atunci cand cauti un mod de economisire eficient al banilor pe care-i detii.
Ai fi tentat sa spui ca bonificatia pe care ti-o ofera banca este cel mai important aspect de care sa tii cont. Si, partial, ai dreptate. Dar degeaba dobanda depozitului este mare, daca acesta vine si cu comisioane care-ti anuleaza o parte din acea dobanda generoasa.
Astfel ca, daca te-ai interesat de dobanda oferita si aceasta ti-a captat atentia, atunci ar trebui sa te interesezi si de comisioanele percepute de banca pentru serviciile aferente acestui produs. Pentru inceput, intereseaza-te daca exista comisioane pentru deschiderea sau inchiderea contului.
Exemplu: daca ai depus 1.000 de lei, la o dobanda de 3%, iar pentru deschiderea si inchiderea contului banca iti percepe cate 5 lei, si poate (desi este putin probabil) mai are si un comision de retragere.
Sa facem calculul! La 1.000 de lei depusi, la scadenta ar trebui sa ridici 1.030 de lei, avand in vedere dobanda de 3%. Adica, ai un profit brut de 30 de lei, dupa un an. Dintre acestia, 3 lei sunt retinuti pentru impozitul pe profit de 10%. Apoi, mai scazi si cei 10 lei pentru deschiderea si inchiderea contului si ramai cu 17... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 10:00
Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele in lei au scazut in martie 2014 fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,16 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,27% pe an in martie 2014 fata de 3,43% pe an in februarie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 3,02% pe an in februarie, la 2,65% pe an in martie.
La euro, bancile au redus dobanzile in martie fata de februarie atat la depozitele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an in cazul depozitelor din sold, si de la 1,98% pe an la 1,94% pe an la depozitele noi. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la o medie de 2,46% pe an in martie de la 2,37% pe an luna anterioara.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an in februarie, si raman cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 8,79% pe an in martie, fata de 8,86% pe an in februarie 2014.
Pentru... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 16:34
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.
El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.
"Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.
Isarescu a mai aratat ca bancile fac "categoric" eforturi si spera ca iesirile sale publice nu sunt interpretate drept nemultumire.
"Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (...) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:00
Trendul de scadere a dobanzilor pentru depozitele la termen, cresterea ratei de inflatie, dar si costurile pe care le percep bancile sunt factorii care vor aduce mai degraba pierderi persoanelor care isi pastreaza economiile la banca in 2013.
Banca Nationala prognozeaza ca rata inflatiei ar putea atinge plafonul de 6% in aceasta vara, urmand sa coboare in cea de-a doua parte a anului catre tinta de 3,5% stabilita pentru sfarsitul anului 2013.
Sursa: BNR
"Dinamica anuala a preturilor bunurilor de consum este prevazuta a accelera temporar pe pracursul trimestrului II al anului curent. Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal in 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei IPC sa inregistreze o decelerare mai ampla in a doua jumatate a anului curent", se arata in Raportul BNR asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie. Ar fi si cel mai fericit scenariu.
Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata
Dobanzile medii la depozite sunt in scadere
Pe de alta parte, dobanzile medii practicate de banci anul trecut au urmat un trend descendent, de la o medie de 6,78% pe an in ianuarie 2012 (pentru depozitele noi la termen, in lei, ale persoanelor fizice), la 5,64% pe an, in decembrie 2012. In cazul depozitelor la termen in euro, media dobanzilor a scazut de la 3,51% in ianuarie 2012, la 3,39% in decembrie 2012.
"In acest moment,... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:35
Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.
Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.
"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).
Risc pentru dobanzi reale negative in 2013
In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.
In... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43