Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut marti cu 0,02 puncte procentuale, pana la 2,92% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform datelor BNR, o valoare similara a fost inregistrata pe data de 18 iunie 2018, de 2,92%. In perioada similara a anului trecut, respectiv 8 ianuarie 2018, indicele era 2% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a coborat usor la 3,27% pe an, de la 3,28% luni.
ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a coborat la nivelul de 3,38% pe an, de la 3,39%, in timp ce indicele ROBOR la 12 luni a urcat usor cu 0,01 puncte procentuale, la 3,47%. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 11:37
Dobanzile la lei vor avea o volatilitate mai mare in perioada urmatoare, iar in privinta cursului valutar, care a fost intotdeauna o ancora in asteptarile inflationiste, nu ne asteptam la modificari semnificative daca va fi temperata cresterea inflatiei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si CEO Alpha Bank.
"Trebuie sa ne uitam la istoric, la cat de mult a variat aceasta dobanda de baza. Sa nu uitam ca acum cativa ani de zile era 4 - 4% si ceva. In 2012 aceasta era 6% si ceva, aproape 7%. Atunci aveam in sistem 49 de miliarde de euro de credit neguvernamental.
Erau 55% credite indexate la euro, iar astazi avem vreo 63 - 64% credite indexate in lei.
Exista credite originate in 2016 cand dobanda de baza a fost in jurul unui 1%, dar aduceti-va la fel de bine aminte ca noi, la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor, am venit chiar la sfarsitul acelui an, si am spus ca trebuie sa fim foarte atenti cum construim portofolii de credite la dobanzi de minim istoric.
Cand vorbesti de un minim istoric inseamna ca maine s-ar putea sa te desprinzi de acel minim si nu te poti duce catre un nou minim, ci catre o evolutie de crestere. Era un mesaj pe care noi il dadeam cu responsabilitate si pentru clienti, si pentru sistemul bancar (...)
Dobanzile la lei vor ajunge undeva, dar raspunsul corect este de volatilitate, si vorbesc despre variatie.
Ma astept ca volatilitatea sa fie mai mare si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:51
Dobanzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflatiei, insa este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditarii in moneda nationala, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind ca este dificil de explicat clientilor volatilitatea Robor.
"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei e foarte important sa asiguram o stabilitate a dobanzilor in lei, pentru ca altfel e foarte greu sa-i explici unui client pe care-l inviti sa ia credite in lei ca in luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel.
El a precizat ca dobanzile sunt determinate, in mare parte, de situatia lichiditatii din sistemul bancar, aspect evidentiat de ecartul intre indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, si dobanda de politica monetara, respectiv intre 2,58% si 3,5% pe an.
"Daca in urma masurilor pe zona de credite neperformante, banca centrala va decide o compensare pentru a sustine creditul, cum ar fi sa reduca rezervele minime obligatorii - daca se va decide reducerea, mai degraba atunci se va face, dupa acest exercitiu - atunci va exista in continuare o presiune de reducere a dobanzilor", a explicat Cercel.
Directorul BRD considera, pe de alta parte, ca dobanzile nu pot fi coborate mult sub rata inflatiei, fara a mai exista "foarte mult spatiu de reducere sub 2,5%" pentru dobanda de referinta.
Dobanzile, influentate de evolutia cursului
Totodata, dobanzile au fost... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:28
Tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei se va mentine daca fundamentele economice actuale nu se schimba, afirma viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"In volumul creditelor nou acordate este remarcabil pentru Romania, ca pentru prima data creditele in lei au dobanzi mai mici decat cele in valuta, in anumite conditii. Este o revolutie. Exista premisele ca aceasta evolutie sa continue, daca fundamentele economice se pastreaza. Viziunea noastra in domeniul politicii monetare este ca mentinandu-se fundamentele economice, premisele reducerii costurilor la creditele in lei sa continue. Stiti bine ca in ceea ce priveste costul creditelor in valuta aceste mecanisme nu tin de BNR", a spus Olteanu, la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor".
El a mai aratat ca si cursul de schimb se va mentine in aceleasi marje, in aceleasi conditii economice.
"Nu poti sa mentii un curs de schimb impotriva evolutiei economiei. Din analizele colegilor mei, cursul de schimb este in marja actuala a economiei reale, dar premisele viitoare tin de activitatea economica si de stabilitatea politicilor publice. Atata timp cat economia reala va sustine acest curs de schimb, el va ramane stabil", a spus Olteanu. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:46
Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce va genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala.
"Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la inceputul anului 2014, iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala", arata analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
Nerezidentii au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara, explica Sinca.
BCR este prima banca din Romania care a luat decizia sa acorde credite preponderent in moneda nationala, incepand din octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri in vederea sustinerii creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inlesneasca optiunea naturala a clientilor pentru contractare a unui... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 14:54
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta. (...) Incercam sa aducem acele costuri, care nu sunt neaparat invizibile, nu sunt percepute de la inceput si nu le stie nimeni.
Credeti ca eu, daca as sti cat ar fi cursul peste o luna sau un an intre leu si euro sau intre dolar si euro as mai sta aici? Ce vrem sa sugeram? Ca ghicim viitorul? Cine poate sa ghiceasca viitorul? Lucram cu riscuri, evaluam probabilitati. Nu avem cum sa stim cat va fi cursul maine", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, creditul in lei este inca relativ scump, dar el se va ieftini.
"Eu cred ca in ceea ce priveste creditul in lei acesta se va ieftini, iar cel in valuta, daca este bine explicat, isi va arata toate costurile. Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar International pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare.
Nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:31
Creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti, iar creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.
"La creditarea in lei nu sunt foarte optimista pentru ca dobanzile la creditele in lei raman ridicate, la fel si perspectivele de evolutie ale acestora, in conditiile in care si asteptarile inflationiste sunt ridicate. Astfel, creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti si creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt", a spus Hancila.
Potrivit acesteia, este foarte important subiectul finantarii cresterii economice pentru ca este nevoie de finantare pentru a relua cresterea economica.
"Aici ar trebui sa aiba un rol mai activ si Guvernul. Trebuie gasite solutii alternative de finantare a economiei. Pentru anul viitor, in ceea ce priveste cresterea economica, ma astept la o usoara contributie pozitiva a constructiilor. Cred ca si consumul cu amanuntul ar putea avea o usoara crestere pozitiva. Totusi, nu trebuie sa ne asteptam la un ritm de crestere sau de scadere ridicat (n.r. a PIB). Cred ca va fi un an al cifrelor mici, cu exceptia agriculturii", a mai afirmat Hancila. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:50
"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive."BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05
Bancile au redus in octombrie dobanzile la creditele nou acordate populatiei in euro cu 0,6 puncte procentuale, la 5,89%, dar si ratele la imprumuturile nou contractate in lei de firme, care au coborat sub 10% pentru prima data de cand sunt disponibile datele, adica din ianuarie 2007, potrivit BNR. Totusi, dobanda medie la creditele in euro nou acordate populatiei se mentine peste nivelul din iunie, in conditiile in care rata a crescut in iulie cu 1,5 puncte, la 7,31%, nivel maxim dupa august 2009.
Dobanda medie la creditele in euro acordate firmelor au urcat usor in octombrie, la 5,53% in cazul imprumuturilor noi si la 5,7% pentru cele aflate in sold.
Per total, bancile au practicat o dobanda medie de 6,37% la creditele aflate in sold si o rata de 5,64% pentru noile imprumuturi.
Pe de alta parte, bancile au redus in octombrie si dobanzile la depozitele in euro ale societatilor nefinanciare, de la 2,51% la 2,39%.
In ceea ce priveste dobanzile la lei, bancile au redus dobanzile atat la depozite, cat si la credite, cel mai mare declin fiind inregistrat in cazul ratei la imprumuturile nou acordate firmelor.
Dobanda medie la imprumuturile nou acordate in lei firmelor a coborat in octombrie cu 0,65 puncte procentuale fata de septembrie, la 9,86%.
Datele BNR sunt disponibile incepand cu ianuarie 2007, iar rata medie la creditele noi ale firmelor nu s-a situat in aceasta perioada sub 10,3%.
Bancile au diminuat si dobanzile la imprumuturile noi ale populatiei in lei, de la... mai mult
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 18:20