Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat vineri, la o intalnire cu romani plecati la munca in strainatate, ca la CEC se lucreaza la un produs, ce va fi lansat probabil in luna septembrie, prin care se vor putea trimite bani acasa fara niciun fel de comision.
"Romanii trimit bani acasa, foarte bine. Platesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul si noi de la stat, fiind patronul acestei banci, va deschide cateva sucursale in tarile unde exista mari comunitati de romani, se vor incheia conventii cu bancile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri catre Romania sa se faca fara niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision si oamenii pot sa trimita acasa familiilor ce suma doresc, fara niciun cost", a declarat Teodorovici.
El a adaugat ca se intentioneaza totodata ca CEC-ul sa acorde garantii pentru creditele contractate de romanii de peste hotare, dar si sustinerea diferentei de cost a imprumuturilor pentru firme.
"Un roman vrea sa isi faca firma sa faca pahare, merge la banca, are un cost de imprumut. Spaniolul daca face acelasi lucru se duce la banca la el si are costul de finantare foarte scazut. Atunci, hai sa facem ceva daca nu vrem sa uniformizam acest cost al finantarii. Vor spune unii ca e riscul de tara, dar asta e poveste, e poveste pentru cei care cred acest lucru.
Concurenta nu mai e corecta intre dumneavoastra care faceti paharul in Romania si ala din Spania care face paharul in Spania. Pana fac eu... mai mult
Sambata, 17 August 2019, ora 07:04
Dobanzile la lei vor avea o volatilitate mai mare in perioada urmatoare, iar in privinta cursului valutar, care a fost intotdeauna o ancora in asteptarile inflationiste, nu ne asteptam la modificari semnificative daca va fi temperata cresterea inflatiei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si CEO Alpha Bank.
"Trebuie sa ne uitam la istoric, la cat de mult a variat aceasta dobanda de baza. Sa nu uitam ca acum cativa ani de zile era 4 - 4% si ceva. In 2012 aceasta era 6% si ceva, aproape 7%. Atunci aveam in sistem 49 de miliarde de euro de credit neguvernamental.
Erau 55% credite indexate la euro, iar astazi avem vreo 63 - 64% credite indexate in lei.
Exista credite originate in 2016 cand dobanda de baza a fost in jurul unui 1%, dar aduceti-va la fel de bine aminte ca noi, la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor, am venit chiar la sfarsitul acelui an, si am spus ca trebuie sa fim foarte atenti cum construim portofolii de credite la dobanzi de minim istoric.
Cand vorbesti de un minim istoric inseamna ca maine s-ar putea sa te desprinzi de acel minim si nu te poti duce catre un nou minim, ci catre o evolutie de crestere. Era un mesaj pe care noi il dadeam cu responsabilitate si pentru clienti, si pentru sistemul bancar (...)
Dobanzile la lei vor ajunge undeva, dar raspunsul corect este de volatilitate, si vorbesc despre variatie.
Ma astept ca volatilitatea sa fie mai mare si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:51
Plafonarea dobanzilor la credite va duce la compromiterea creditarii in Romania, a afirmat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta de specialitate, precizand ca ar putea fi afectati atat potentialii clienti cu venituri mici, cat si cei cu venituri mari.
"Fara a fi plastic deloc, am putea spune ca si o concluzie ca in Romania creditarea este compromisa", a spus Florin Danescu.
Acesta a precizat ca in industria bancara costul creditului este format din mai multe elemente si ca o eventuala plafonare a dobanzilor nu ar mai permite reducerea acestora decat prin diminuarea creditarii.
Astfel, cheltuielile operationale nu mai pot fi reduse dupa o perioada de peste 10 ani in care bancile s-au tot optimizat din perspectiva costurilor. Bancile au redus personalul cu peste 25%, reteaua bancara cu peste 25%, iar in concluzie nu mai exista interval de reducere a acestui element de cost.
Un alt element de cost il reprezinta depozitele atrase de la clienti si capitalul, dar nici aici nu exista multe posibilitati. In plus, o eventuala asteptare de a vedea dobanzi real - pozitive la depozite de acum incolo nu este una realista.
Exista un element care ar putea fi redus, iar acesta este cel al riscului.
"Al treilea element de cost si cel mai important din perspectiva acestei initiative legislative este nivelul de neperformanta sau riscurile pe care si le asuma bancile. Cu cat pretul va fi fixat si va fi mai jos acest... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 13:22
Felul in care se dialogheaza pe tema plafonarii dobanzilor nu este unul bun, iar bancherii se asteapta sa fie ascultati pentru a putea explica impactul masurii, mai ales efectul de runda a doua in care creditul nu va mai fi tot atat de accesibil, a afirmat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta de specialitate.
"Din pacate, felul in care dialogam este foarte important si felul in care dialogam inca nu este unul bun.
Ne asteptam la unul mai bun. In sensul ca sa fim ascultati si sa putem explica ce impact poate sa aiba o astfel de masura. Se vorbeste prea mult de impactul de runda intai. Adica impactul asteptat imediat, cel pe care il percepe populatia. Am avea credite mai ieftine. Acesta este perceptia.
Iar impactul de runda a doua, cel care de obicei nu se transmite, este datoria noastra sa il transmitem, este cel care ar fi sintetizat astfel: poti sa te bucuri ca ti se promite un credit mai ieftin, in runda a doua trebuie sa te gandesti daca poti sa mai iei un credit", a spus Florin Danescu.
Prin limitarea dobanzilor, bancile ar putea lua decizia de a limita riscurile la care se expun si in acest fel ar putea deveni mai exigente in privinta clientelei.
De asemenea, acesta a declarat ca Romania are cel mai mic grad de intermediere financiara din Europa, respectiv nivelul creditului neguvernamental raportat la produsul intern brut, anul trecut fiind de 29%, iar anul acesta vorbim de 27%. La nivel european... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 16:48
Dobanzile medii pentru credite au scazut in luna aprilie, cu exceptia celor la imprumuturile pentru consum in euro. In ce priveste creditele imobiliare, ne putem lauda ca ne imprumutam mai ieftin ca ungurii, insa cehii ne dau clasa: platesc o dobanda de doua ori mai mica.
Dobanda medie pentru un creditele imobiliare noi in moneda nationala era in aprilie de 7,58% (DAE 8,05%), iar in cazul creditelor pentru consum, de 12,63% (DAE 15,57%), in scadere fata de luna precedenta. Trendul va persista, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor:
"Dobanzi de doua cifre la creditele in lei sunt doar pe carduri, overdraft - unde banca nu are niciun control la fluxurile de numerar si trebuie sa aiba o dobanda mai buna. La imobiliare sunt la o cifra, iar creditele de consum sunt aproape sa ajunga la o singura cifra. Au scazut dobanzile la depozite si astfel creste presiunea pe reducerea dobanzilor la credite".
Chiar si in aceste conditii, romanii suporta cu greu povara ratelor, avand in vedere ca inregistreaza cele mai mici venituri (357 euro/luna) din Uniunea Europeana, dupa bulgari (312 euro/luna). Un indicator al dificultatilor de plata este chiar rata de neperformanta, care a ajuns in martie la 19,08%, la nivel de sistem.
Banii bancilor sunt mai scumpi in Ungaria
Dificil de platit sau nu, cert este ca dobanzile practicate pe piata bancara locala sunt mai scazute decat in Ungaria. Si vecinii nostri inregistreaza un trend de scadere a... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:44
Banca olandeza Credit Europe Bank N.V a pierdut primul proces intentat de un client pentru clauzele abuzive din contractele de credit. Credit Europe se alatura astfel "listei negre" a bancilor cu procese din cauza clauzelor abuzive cum ar fi BCR, Piraeus sau Volksbank.
Magistratii de la Judecatoria Sector 6 au dat castig de cauza clientilor bancii in dosarul nr. 22437/303/2012 si au obligat Credit Europe Bank sa returneze comisioanele percepute in mod abuziv.
"Clauzele abusive care au facut obiectul acestui dosar se refereau la revizuirea nivelului dobanzii creditului si a comisioanelor care erau la latitudinea bancii, declararea scadentei anticipate a creditului fara a se specifica motivul si fara ca acesta sa fie mentionat in contract.
Au fost declarate abuzive comisionului de acordare si comisionul de administrare lunar, banca fiind obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala", a declarat pentru Business24 Codrut Avram, avocatul care a reprezentat clientii bancii.
Decizia favorabile creeaza un precedent
Desi nu este o decizie irevocabila, procesul poate crea un precedent si poate incuraja clientii nemultumiti sa actioneze banca in instanta, a adaugat Avram. Potrivit avocatului, la nivelul pana in prezent exista foarte putine dosare deschise impotriva Credit Europe Bank. In Bucuresti, sunt pe rolul instantelor aproximativ cinci procese... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 00:03
Credit Europe Bank a extins functiile aplicatiei Internet Banking Credit Europe Net prin introducerea unui modul destinat vizualizarii informatiilor despre cardurile de debit si de credit.
"Suntem consecventi strategiei noastre de a dezvolta canalele de distributie alternative si oferim de acum clientilor nostri posesori de carduri un modul dedicat, complet nou, pentru serviciul de Internet Banking. Acesta ofera in premiera utilizatorilor atat informatii detaliate cat si posibilitatea de a efectua noi operatiuni, pentru un grad ridicat de usurinta in utilizare si un control sporit asupra resurselor financiare", a declarat Engin Alaybayoglu, Chief Retail Banking Officer la Credit Europe Bank.
Noul modul permite efectuarea de operatiuni precum vizualizarea si rambursarea sumelor datorate pentru cardul de credit - cu optiuni presetate pentru plata sumei minime obligatorii sau a sumei totale pentru luna in curs (fara rate viitoare), vizualizarea dar si modificarea de catre utilizator, in aplicatie, a permisiunii de utilizare a CardAvantaj pentru tranzactii electronice de tip e-commerce, vizualizarea numarului si valorii ratelor aferente cumparaturilor efectuate cu CardAvantaj, pana la rambursarea totala a acestora, vizualizarea tranzactiilor in curs de decontare, afisarea canalelor prin care au fost efectuate platile CardAvantaj (POS, e-commerce, cont card), interogarea soldului dar si a bonusului acumulat aferent CardAvantaj si interogarea tranzactiilor efectuate dupa... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:16
Credit Europe Bank ofera dobanzi preferentiale la depozite clientilor care au profesii liberale. Depozitele constituite pana la 29 februarie 2012 vor aduce titularilor dobanzi cu 1% mai mari pentru lei si 0,5% pentru valuta.
Credit Europe Bank a lansat o oferta speciala destinata persoanelor care practica profesii liberale prin intermediul careia acestea vor beneficia de dobanzi mai avantajoase, se arata intr-un comunicat remis Business 24.
Depozitele constituite pana la 29 februarie 2012 vor aduce titularilor dobanzi cu 1% mai mari pentru lei si 0,5% pentru valuta. Spre exemplu, daca se constituie un depozit la termen in lei pe 3 luni, rata dobanzii va fi de 7,75% iar pentru un depozit echivalent in euro rata dobanzii va fi de 3,75%.
Oferta se adreseaza tuturor clientilor care desfasoara activitati profesionale liberale cum sunt: persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, medicii, cabinetele si asociatiile de avocatura, notarii, executorii judecatoresti, evaluatorii independenti, administratorii judiciari si altele.
De asemenea, datorita interesului ridicat aratat de clienti, Credit Europe Bank a decis prelungirea pe parcursul intregului an 2012 a ofertei lansate in 2011 pentru persoanele fizice, prin intermediul careia depozitele constituite prin serviciul de Internet Banking al bancii, Credit Europe Net, beneficiaza de dobanzi preferentiale. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 14:51
Credit Europe Bank a redus, incepand cu data de 15 aprilie, dobanzile la creditele imobiliare si la cele de nevoi personale, arata un comunicat al bancii.Rata dobanzii la creditele imobiliare CreditAvantaj Imobiliar in euro s-a redus la 7,5% pe an, fiind fixa in primul an si apoi variabila, egala cu indicele Euribor la 6 luni plus o marja de 6,5%.
In cazul creditelor de nevoi personale cu asigurare de risc financiar CreditAvantaj Instant si CreditAvantaj Instant Auto, rata dobanzii a scazut la 8,9% pe an, dobanza fixa in primul an, apoi variabila, calculata in functie de indicele Euribor la 6 luni plus 10,9% pentru creditele in euro, respectiv la 15% in primul an, apoi variabila, egala cu indicele Robor la 6 luni plus 6,5% pentru creditele in lei. mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 13:38