ROBOR la 3 luni - indicele in functie de care se calculeaza dobanzile celor mai multe credite in lei - a scazut la nivelul de 2,10%, cel mai mic din ultima luna, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Atunci cand indicele creste se majoreaza automat si dobanzile.
La inceputul acestui an, ROBOR avea o valoare de 0,87% la suta, iar in august ajunsese la o valoare de 0,91%. In septembrie valoarea indicelui a depasit 1%, iar pana pe 28 noiembrie ajunsese la 2,2%. Valoarea de luni este cea mai scazuta inregistrata de pe 16 noiembrie.
Totodata, indicele ROBOR la 6 luni a crescut luni la 2,31%, de la 2,30% vineri.
Dobanzile interbancare scazusera puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni inregistra in septembrie si in octombrie 2016 un minim istoric de doar 0,68% pe an. Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta.
Citeste si:
Cresterea ROBOR dubleaza ratele primariilor. La Targu Jiu, datoriile franeaza investitiileROBOR la 3 luni trece de 2,2%. E cel mai mare nivel din octombrie 2014 ...citeste mai departe despre "Rate mai mici pentru romanii cu credite in lei. ROBOR e la cel mai scazut nivel din ultima luna" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:56
Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru credite si depozite au scazut in iunie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,06 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,04% pe an in iunie 2014 fata de 3,1% pe an in mai. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,55% pe an in luna mai, la 2,43% pe an in iunie.
La euro, bancile au redus dobanzile in iunie fata de mai atat la depozitele noi, de la 1,59% pe an la 1,52% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,87% pe an la 1,83% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,95% pe an la 1,92% pe an in cazul depozitelor din sold, dar le-au mentinut pentru depozitele noi la 1,85% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada de peste doi ani, la o medie de 1,75% pe an in iunie de la 1,45% pe an luna anterioara. In acest caz, insa, este de remarcat faptul ca in urma cu un an, respectiv iulie 2013, bancile ofereau, in medie, dobanzi de 5,81% pe an pentru depozitele noi ale populatiei constituite pentru perioade de peste doi ani, cu mai mult de patru puncte procentuale peste media din iunie 2014.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in iunie, la 8,61% pe an, de la 8,86% pe an in mai,... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:45
Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele in lei au scazut in martie 2014 fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,16 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,27% pe an in martie 2014 fata de 3,43% pe an in februarie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 3,02% pe an in februarie, la 2,65% pe an in martie.
La euro, bancile au redus dobanzile in martie fata de februarie atat la depozitele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an in cazul depozitelor din sold, si de la 1,98% pe an la 1,94% pe an la depozitele noi. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la o medie de 2,46% pe an in martie de la 2,37% pe an luna anterioara.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an in februarie, si raman cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 8,79% pe an in martie, fata de 8,86% pe an in februarie 2014.
Pentru... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 16:34
Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele noi, in lei, au crescut in februarie 2014 fata de luna anterioara, dar sunt in scadere cu aproximativ doua puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,43% pe an in februarie 2014 fata de 3,53% pe an in ianuarie. La depozitele noi, dobanzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an in ianuarie, la 3,02% pe an in februarie.
De remarcat este faptul ca dobanzile la depozitele in lei au crescut pentru scadentele de peste doi ani, atat la depozitele noi, de la 2,77% pe an in ianuarie la 3,17% pe an in februarie, cat si la cele din sold, de la 3,33% in ianuarie la 3,5% in februarie. Pe ultimele 12 luni, insa, dobanzile raman mai mici cu aproximativ doua puncte procentuale, in cazul depozitelor noi, si cu 1,5 puncte la depozitele din sold.
La euro, bancile au redus dobanzile in februarie fata de ianuarie atat la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cat si la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, la o medie de 1,93% pe an in februarie de la 1,88% pe an luna anterioara.
In ultimul an, insa, dobanzile la depozitele in euro au scazut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 16:15
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?
Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.
In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.
Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.
Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.
Citeste mai multe despre Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 14:05
Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce va genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala.
"Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la inceputul anului 2014, iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala", arata analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
Nerezidentii au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara, explica Sinca.
BCR este prima banca din Romania care a luat decizia sa acorde credite preponderent in moneda nationala, incepand din octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri in vederea sustinerii creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inlesneasca optiunea naturala a clientilor pentru contractare a unui... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 14:54
Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%. Masura surprinde analistii financiar-bancari, care se asteptau la o reducere abia la finalul anului.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,50% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", apreciau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, la finalul saptamanii trecute.
In urma deciziei de luni, dobanda de politica monetara scade pentru prima oara din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si reducerea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
Mugur Isarescu a sugerat inca din luna mai adoptarea unei politici de relaxare monetara in perioada urmatoare.
"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, sa se gandeasca la reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a spus Mugur Isarescu in mai, cand BNR a decis reducea coridorului simetric, format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:00