Creditele si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%, in 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decat creditele datorita unui comportament prudent al populatiei, a declarat Eugen Sinca, analist sef BCR.
'Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 - 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013', a mai spus Sinca pentru Agerpres.
Valoarea creditelor acordate sectorului privat (populatie si firme) si guvernamental depasea, la finalul lunii octombrie 2012, 307,85 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,95%, fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie si cu 8,27% fata de volumul inregistrat in luna octombrie a anului precedent, potrivit datelor BNR.
Din aceasta suma, creditele acordate sectorului privat se cifrau la 230,1 miliarde lei in octombrie, volumul fiind cu 3,36% mai mare decat in luna ianuarie 2012 si cu 4,1% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.
Creditele in lei insumau la finele lunii octombrie 85,510 miliarde lei, cu 4,717% mai mare decat volumul din luna ianuarie si cu 4,713% fata de cel inregistrat in octombrie 2011.
In ceea ce priveste creditarea in... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 13:40
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
BCR Banca pentru Locuinte si-a triplat profitul in primul semestru, la 10,8 milioane lei, pe fondul cresterii cu 87% a depozitelor atrase de la clienti, la 986 milioane lei, si se asteapta pentru finalul anului la un rezultat de 24-25 milioane lei, potrivit presedintelui bancii, Alexandru Ciobanu.
In primul semestru al anului trecut banca a avut un profit de 3,3 milioane lei, la depozite atrase de 526 milioane lei.
In primele sase luni ale acestui an, institutia de economisire-creditare si-a acoperit toate pierderile inregistrate de la inceputul activitatii, asteptandu-se la o crestere a profitabilitatii in a doua parte a anului.
"Ultimul trimestru este caracterizat de depozite foarte mari de la clienti. Multi vin in ultimele doua luni ale anului si depun bani", a afirmat presedintele bancii.
Banca a ajuns la sfarsitul primului semestru la peste 273.000 de contracte active, fata de 220.000 in intervalul similar al anului trecut, urmand sa creasca la peste 300.000 de clienti pana la sfarsitul anului.
Totodata, activele bancii de economisire-creditare au crescut cu 80% in primul semestru, la 1,087 miliarde lei, de la 610 milioane lei in prima jumatate a anului trecut.
Ciobanu a estimat, intr-o conferinta de presa, ca activele vor ajunge, la sfarsitul acestui an, la peste 1,25 miliarde lei.
Volumul creditelor acordate in primele sase luni a fost de 13,2 milioane lei, fata de 5,2 milioane lei in decembrie 2011, iar in luna iulie a ajuns la 16,8 milioane... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 13:12
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a redus comisionul de administrare pentru creditele nou acordate de la 0,15% la 0,05%.
Comisionul fix de administrare se reflecta intr-o reducere substantiala a DAE (dobanda anuala efectiva) pentru tipurile de contracte Locuinta Plus si Economii Plus, spun reprezentantii BCR BpL.
In plus, toate produsele de creditare locativa oferite de BCR Banca pentru Locuinte beneficiaza de dobanda fixa de 5% sau 6% pe an pe toata perioada creditului, zero comisioane de analiza dosar si rambursare anticipata, zero costuri pentru evaluarea garantiilor, fiind acordate doar in lei, adauga Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Persoanele care doresc sa contracteze credite locative in lei cu dobanzi fixe, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de 7% pe an.
Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma in credit locativ.
Creditele acordate de BCR Banca pentru Locuinte pentru domeniul locativ au ca destinatii posibile modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
Clientii BCR BpL au primit 20,1 mil lei din prima de stat
Profitul BCR BPL a... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:15
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ anunta reducerea, din 1 martie, a dobanzii la creditele anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, la 8% pe an.
"Produsele BCR Banca pentru Locuinte au marele avantaj ca nu sunt afectate de riscurile valutare si riscurile de crestere a dobanzii, fiind doar in lei si cu dobanda fixa.
In conditiile de piata actuale, venim in intampinarea nevoilor locative ale clientilor care doresc sa investeasca intr-un timp mai scurt in domeniul locativ cu o reducere de dobanda importanta - la creditele anticipate garantate cu ipoteca imobiliara de la 8,7% pe an (pentru pachetele Locuinta Plus, Economii Plus) si respectiv 9% pe an (pentru pachetul Locuinta Avantaj) la 8% pe an, indiferent de tipul de contract", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Potrivit bancii, clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pentru a putea beneficia de dobanzile fixe avantajoase ale creditelor locative acordate numai in lei (5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales), pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 11:45
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
Banca Comerciala Romana (BCR) lanseaza creditul ipotecar in euro, Casa Mea BCR, cu o marja de dobanda de 4 puncte procentuale si fara comision de analiza a documentatiei de credit, in cadrul unei campanii promotionale de promovare a creditelor destinate achizitiei sau constructiei de noi locuinte ce se va desfasura pana pe data de 15 iulie 2011.BCR ofera asigurarea gratuita pe intreaga perioada de finantare pentru casa achizitionata, lucru care reprezinta un avantaj important intrucat reduce cheltuielile totale ale clientului", a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate, BCR.
Astfel, pentru un imprumut in valoare de 45.000 EUR, acordat unui client care vireaza salariul la BCR rata lunara de plata este de 278 EUR pe o perioada de 30 ani, DAE 6.50%, valoare totala de rambursat – 100.340,90 EUR.De asemenea, clientii care aleg sa vireze salariul intr-un cont BCR, vor beneficia de costurile aplicabile clientilor care deja incaseaza veniturile intr-un cont BCR.Totodata, clientii care nu si-au gasit inca locuinta pe care doresc sa o cumpere pot beneficia de oferta promotionala avand la dispozitie 90 de zile in care sa aduca la banca documentele de proprietate ale locuintei.
mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:09
BCR Banca pentru Locuinte va incepe sa dea credite de anul viitor, dupa ce in 2009 a incheiat 80.000 de noi contracte de economisire-creditare, si estimeaza ca va trece pe profit cu circa 6 luni mai devreme decat planuia, la jumatatea lui 2011, potrivit presedintelui bancii, Alexandru Ciobanu, informeaza NewsIn.BCR BpL va incheia la finalul lui 2009 primul an intreg operational, in conditiile in care banca si-a inceput activitatea la jumatatea lui 2008. Dupa 18 luni de activitate, BCR BpL va incepe astfel sa acorde si credite, estimand pentru primul an un volum al imprumuturilor acordate de circa 100 milioane lei.
"In aceasta valoare, avem in vedere toate cele 3 produse de creditare pe care le vom lansa: bauspar, creditul anticipat si cel intermediar. Creditul bauspar va avea probabil cea mai mica valoare, pentru ca e nevoie de 18 luni de economisire", a spus Ciobanu.
El a adaugat ca dobanzile la credite se vor incadra intre 5-6% pe an si vor fi fixe pe toata perioada creditarii.Economii atrase de 160 milioane lei in 2009, primele de la stat vor fi de 40 milioane lei
BCR BpL estimeaza ca va incheia anul 2009 cu aproximativ 80.000 de noi contracte, suma contractata ridicandu-se astfel la 2,3 miliarde lei."Daca ne uitam la totalul contractelor de cand ne-am inceput activitatea, ajungem la 130.000 de contracte, in suma totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa jumatate din piata. Valoarea medie a contractului a crescut, de asemenea, de la 10-15.000 lei anul trecut... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 14:12
Scaderea dobanzilor practicate de banci pe segmentul creditelor ipotecare ar convinge oamenii sa cumpere locuinte, in conditiile in care este nevoie de restabilirea increderii in piata, a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
"Nu cred ca este nevoie de masuri suplimentare din partea Guvernului. Esentiala este restabilirea increderii, iar scaderea dobanzilor ar convinge oamenii sa cumpere locuinte", a spus Bruynseels, intrebat daca ar considera necesare noi stimulente din partea mediului politic pentru relansarea creditului ipotecar.
Principalele noua grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania au semnat, saptamana trecuta, la Viena, un angajament pentru mentinerea finantarilor pe piata locala.
In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala va reduce gradual rezervele minime constituite de banci, dar ar putea incepe cu modificarea bazei de calcul a acestora, prin excluderea finantarilor pe termen lung.
mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 09:12