Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lanseze o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei zonei euro, care inca este afectata de reducerea cheltuielilor, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International dedicat celor 17 state care folosesc euro.
Desi joi compania britanica de analize financiare Markit Economics a publicat rezultatele unui studiu care arata ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in iulie, pentru prima data in ultimele 18 luni, un nou semnal care arata ca economia incepe sa se redreseze dupa recesiune, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014, transmite Reuters.
Eforturile de intarire a finantelor publice ar putea reduce cresterea cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013, avertizeaza FMI, care isi mentine estimarea ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, inregistrand anul acesta un declin de 0,6%, si va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 0,9%.
Din cauza riscului stagnarii zonei euro si a presiunilor inflationiste slabe, BCE ar trebui sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare - o metafora utilizata pentru a atrage atentia ratelor dobanzilor diferite pentru companiile din nordul si din sudul zonei euro.
"Masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:10
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sustine ca face tot posibilul pentru a restarta economia zonei euro. Dobanzile sunt mentinute la niveluri minime inca din luna iulie, iar autoritatea bancara nu intentioneaza sa retraga masurile care sudeaza zona euro.
In timp ce unii analisti considera in acest moment ca BCE va continua sa reduca ratele in cadrul sedintei de joi, altii sustin ca o noua taiere nu ar mai ajuta prea mult.
Totusi, alegerile haotice din Italia si perspectivele economice sumbre ar putea forta autoritatea centrala sa ia in considerare si aceasta masura, comenteaza CNN Money.
"O noua reducere a ratelor devine probabila, iar Draghi va insista asupra programului de achizitii de bonduri", prognozeaza Tristan Cooper, analist pe datorii publice la Fidelity Worldwide Investment.
Perspective economice sumbre in Europa
Luna trecuta, Comisia Europeana estima al doilea an consecutiv de declin pentru economia zonei euro si cresterea ratei somajului, care, de altfel, a atins un nou record in ianuarie, de 11,9%.
Mai mult, analistii cred ca o contractie economica de 0,3% este mult prea optimista. Scepticii au in vedere taierile bugetare, un consum in declin si o moneda unica relativ puternica, deloc avantajoasa pentru exportatorii europeni.
Potrivit prognozelor BCE, rata inflatiei va scadea la 1,8% in februarie, incadrandu-se in tinta de 2%, ceea ce, din nou, ar putea favoriza o decizie de relaxare a politicii monetare, deoarece nu ar... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 12:50
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) i-a cerut, joi, Bancii Centrale Europene sa intervina pe piata pentru a readuce la niveluri justificate ratele dobanzilor in tarile din zona euro aflate in dificultate.
Intr-un raport dat joi publicitatii, OCDE apreciaza ca principalul risc pentru economia mondiala este criza din zona euro, in contextul in care previziunile privind cresterea economica in acest an sunt revizuite in scadere pentru majoritatea tarilor bogate din G7 (SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada), cu exceptia Japoniei, transmite agentia France Presse.
Germania nu ar urma sa inregistreze decat o crestere de numai 0,8% in acest an, fata de 1,2% in previziunile publicate in luna mai.
Economia franceza va inregistra in 2012 o relativa stagnare (crestere de numai 0,1% in acest an, fata de 0,6% prognozata in luna mai), iar Italia va inregistra o recesiune de 2,4%, fata de scaderea de 1,7% estimata in luna mai.
Revizuirea in scadere este in schimb minima in SUA (crestere de 2,3% fata de 2,4% prognozata in urma cu patru luni). Conform noilor estimari OCDE, cresterea economiei canadiene va fi de 1,9%, comparativ cu estimarea din luna mai, de 2,2%.
Cresterea economiei Japoniei ar urma sa fie in acest an de 2,2%, ca urmare a "continuarii reconstructiei in urma dezastrelor din anul 2011", mai mentioneaza AFP. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:27
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a estimat, miercuri, ca ratele dobanzilor impuse in anumite tari pentru a lua cu imprumut bani de pe piata nu sunt intotdeauna justificate de bazele lor economice, relateaza France Presse.
Intr-o interventie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegatiilor UE din intreaga lume, Van Rompuy a apreciat ca "primele de risc in anumite tari nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice", in conditiile in care responsabilii europeni incearca sa gaseasca solutii pentru scaderea ratelor dobanzilor pentru tarile cele mai vulnerabile din Uniunea Europeana, precum Spania si Italia.
Spania nu exclude solicitarea unul plan total de salvare financiara
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
Oficialul european a adaugat ca sustine eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor masuri de contracarare a fragmentarii pietelor financiare. In opinia sa, exista o vointa reala a liderilor din Uniunea Europeana de a raspunde caracterului sistemic al crizei.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
"Am discutat cu numerosi lideri in ultimele zile si saptamani si pot confirma vointa lor politica", a adaugat presedintele Consiliului European.
Comisia Europeana a adoptat, in 25 iulie, o serie de modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei,... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:10
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, informeaza un comunicat al BCE.
De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%.
BCE a redus, la inceputul lui decembrie 2011, dobanda cheie la minimul istoric de 1%, de la 1,25%.
BCE a imprumutat in cursul lunii februarie 530 miliarde euro unui numar 800 de banci din Uniunea Europeana, iar in luna decembrie a acordat 489 miliarde euro pentru 500 de banci. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 16:58
Banca Centrala Europeana a redus neasteptat rata dobanzii, in conditiile in care costurile cu imprumutul au crescut pentru Italia si Spania, dupa ce liderii europeni au prezentat perspectiva iesirii Greciei din uniunea monetara.
"In baza analizei economice si monetare, consiliul a decis sa reduca dobanda-cheie BCE cu 25 de puncte de baza. Intrucat inflatia a ramas ridicata si, cel mai probabil, va ramane peste 2% in urmatoarele luni, ne asteptam ca procentul sa scada sub 2% abia in cursul anului 2012", a declarat MArio Draghi intr-o conferinta de presa, prezentata de Reuters.
Oficialii BCE s-au intalnit, joi, pentru prima data sub conducerea lui Mario Draghi, si au redus rata dobanzii cu 25 de puncte de baza pana la 1,25%, in ciuda estimarilor a 51 de analisti din 55 intervievati de Bloomberg.
"Decizia de reducere a ratei a fost luata in unanimitate", a declarat Mario Draghi, intr-o conferinta care a avut loc la Frankfurt.
Potrivit presedintelui BCE, este impetuos necesar ca autoritatile sa implementeze deciziile luate pe 26 octombrie. "Guvernele din zona euro sa accelereze implementarea reformelor strucurale, a spus acesta.
In cadrul discursului sau, Mario Draghi a tinut sa sublinieze ca situatia actuala va avea efect de amortizare asupra salariilor si costuilor sociale si ca rata a fost redusa tocai din cauza situatiei economice dificile.
Noul sef BCE este increzator ca noul program de achizitii de obligatiuni, daca va fi implementat si daca sistemul... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:19
Banca Centrala Europeana (BCE), Banca Nationala a Elvetiei, Banca Japoniei, Rezerva Federala a SUA (Fed) si Banca Angliei vor colabora pentru a oferi lichiditati suplimentare in dolari, pe langa licitatiile saptamanale anuntate anul trecut, a anuntat joi BCE, potrivit Mediafax.Lichiditatile vor fi puse la dispozitia bancilor prin trei operatiuni cu maturitate de aproximativ trei luni, care acopera perioada de pana la sfarsitul anului, se arata intr-un comunicat al BCE.
Aceste operatiuni vor fi derulate suplimentar fata de cele saptamanale, pe perioada de sapte zile, initiate la 10 mai anul trecut.
Bancile centrale vor pune la dispozitia bancilor lichiditati suplimentare in dolari la 12 octombrie, 9 noiembrie si 7 decembrie.
Acestea se vor derula sub forma unor operatiuni de recumparare in schimbul unor garantii eligibile si vor fi derulate ca proceduri cu dobanzi fixe si cu alocare totala, se arata in comunicat. mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:20
"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive."BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05
Banca Centrala Europeana va creste dobanzile daca rata inflatiei nu incepe sa incetineasca pana la sfarsitul acestui an, a declarat duminica Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in Consiliul BCE, citat de Reuters si preluat de Mediafax. "BCE este sigura ca actuala inflatie ridicata este temporara, legata de pretul unor materii prime. Speram ca va incepe din nou sa scada spre sfarsitul anului.
Dar, daca nu se va intampla asta, vom fi nevoiti sa crestem dobanzile. Nu putem permite ca inflatia sa scape de sub control.
Pierderea credibilitatii in privinta ancorarii inflatiei are consecinte negative foarte serioase", a declarat oficialul.
BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de 1% si a temperat speculatiile din piata privind posibilitatea cresterii dobanzilor in viitoul apropiat.
Institutia considera ca prognoza privind riscurile pe termen mediu ale cresterii preturilor nu este afectata de saltul inflatiei din luna ianuarie.
Potrivit Eurostat, inflatia a urcat in ianuarie in zona euro la 2,4%, peste tinta BCE, de maximum 2%.
Marea majoritate a economistilor si analistilor estimeaza ca BCE nu va creste dobanda de politica monetara in acest an. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:43