Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
Economia globala nu pare sa evolueze in mod uniform, iar cea mai buna dovada in acest sens o reprezinta politicile monetare diferite pe care Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala le au in program pentru perioada imediat urmatoare.
Cele doua institutii ar putea aplica politici total diferite in vederea sustinerii economiilor din cele doua regiuni.
Prapastia dintre economiile nord-americana si europeana s-ar putea adanci, in urma aplicarii unor politici monetare diferite pe cele doua piete.
Astfel, datele statistice rezultate in SUA in ultimele luni lasa loc speculatiilor privind o eventuala crestere a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, in vreme ce BCE pare sa tina cu dintii de politica actuala a unor dobanzi de referinta in zona negativa cu scopul de a nu lasa loc derapajelor populiste intr-un an electoral crucial pentru Franta, Olanda si Germania.
Astfel, analistii consultati de mai multe agentii de presa occidentale au apreciat ca pragul dobanzii de referinta din zona euro va ramane la -0,4%, in vreme ce in SUA aceasta ar putea creste cu 0,75%.
Chiar daca economia zonei euro pare sa se fi dezmortit anul acesta, iar inflatia tinde sa se situeze in sfarsit la nivelul dorit de oficialii BCE, o crestere a dobanzii de referinta pe piata europeana pare improbabila, atata vreme cat factorii de decizie prefera sa joace cartea prudentei.
Un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiara arata ca majoritatea acestora crede intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:06
Economistul Nouriel Roubini sustine ca nu se intrevede deocamdata nicio bula economica la orizont, in ciuda unei efervescente cauzate de injectiile monetare ale Rezervei Federale americane, insa castigarea alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump reprezinta un risc major pentru stabilitatea economiei globale.
"Nu se zareste nicio bula economica, dar exista o efervescenta nejustificata din cauza ca economia avanseaza cu abia 2%, cresterea veniturilor se reduce, iar rata pret/castig se plaseaza sub media istorica", a explicat Dr.Doom, in cadrul emisiunii Closing Bell a postului americanCNBC.
Active precum actiunile private si publice, imobiliare, credite si titlurile de stat evolueaza la un pret nejustificat de mare a apreciat economistul cunoscut si sub numele de Dr.Doom.
Descriindu-se ca un observator capabil sa identifice riscurile ascunse, Roubini a apreciat ca cel mai mare pericol din acest moment il prezinta candidatura lui Donald Trump la presedintia SUA, prin prisma incertitudinilor economice si geopolitice pe care le prezinta.
In acelasi timp, Roubini nu crede ca Rezerva Federala va interveni pentru a creste dobanda de referinta pe piata americana luna aceasta, dar cel mai probabil o va face pana la urma in luna decembrie.
"Nu au niciun motiv sa faca acest lucru acum. Economia insa furnizeaza date amestecate. In plus, nimeni nu vrea sa tulbure pietele inainte de alegerile prezidentiale", considera Nouriel Roubini. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:50
2Turcia este gata sa le ofere stimulente atractive investitorilor din sectoarele cheie, pentru a-si atinge obiectivele economice strategice, a adeclarat ministrul Economiei de la Ankara, Nihat Zeybekci.
"Vom oferi tot ceea ce e nevoie pentru a crea proprii nostri giganti globali, pentru a ne asigura viitorul energetic si material si a incuraja unele investitii strategice in sectoare cheie ale economiei", a declarat Zeybekci, citat de Hurriyet Daily News.
Vacanta fiscala
Investitorii strategici cautati de oficialii turci ar putea beneficia de scutiri de impozite pe o perioada de pana la 20 de ani, dupa cum a declarat ministrul Economiei intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Industria siderurgica este un sector de interes pentru guvernul de la Ankara, ministrul Zeybekci afirmand ca este gata sa raspunda cererilor venite din partea investitorilor strategici.
"Vom selecta 5-6 companii de interes care pot raspunde cererilor Turciei in acest sector si vom intreba care sunt dorintele lor. Daca au nevoie de teren, le vom da teren. Daca vor porturi, drumuri sau cai ferate, le vom construi. Daca vor energie la preturi subventionate pentru 20 de ani, le vom oferi energie ieftina. Daca vor cere scutiri de impozite pe 10-20 de ani, vom oferi si astfel de stimulente", a precizat oficialul turc.
Sectoarele tinta in planul de dezvoltare a economiei din Turcia sunt industria metalurgica, petrochimia, electronica si cea a bunurilor de larg consum.
Mai mult, problema... mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:46
Revenirea economiei americane si mult asteptata crestere a ratei dobanzii la dolar nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea. Hao Hong, seful analistilor de la Bocom International, vorbeste chiar de o criza, in conditiile in care tot el a pronosticat corect socul de pe piata de capital din China.
Aprecierea dolarului ar putea fi factorul declansator pentru o noua criza financiara, prevede analistul chinez. "Ori de cate ori contul curent al Statelor Unite s-a imbuntatit, concomitent cu dolarul, undeva in lume, o tara a intrat intr-un soi de criza", a explicat Hao Hong pentru Bloomberg.
Criza lichiditatilor
Pentru Hong, o criza a lichiditatilor in dolari este iminenta, cel putin din perspectiva oferita de piata chineza.
Vulnerabilitatile sunt reprezentate de piata imobiliara din Hong Kong, serviciile de creditare online din China si imprumuturile in dolari realizate de coporatiile din aceasta tara.
Evolutia yuanului din acest an, cu un curs depreciat cu 4,2% in fata dolarului american fata de 2014, demonstreaza ca marile companii din China, obisnuite sa se imprumute in valute straine, au inceput sa cumpere masiv dolari pentru a se proteja in fata unor posibile pierderi.
"Vedem companii care au inceput sa plateasca rapid imprumuturile in dolari si care reduc, astfel, o parte din riscuri, dar nu pe toate", constata Hong.
Imprumuturi masive
Riscuri majore se intrevad si in industria financiara online din China, unde nivelul datoriilor contractate a... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:08
1Procesul de crestere graduala a dobanzii de referinta pe piata americana, initiat de Rezerva Federala dupa aproape un deceniu de stagnare, nu alunga din economia globala perspectiva banilor facuti usor.
Analistii bancii JP Morgan sunt de parere ca ridicarea plafonului dobanzilor de la 0,25 la 0,5 procente si o eventuala crestere ulterioara la 1,5% spre finalul anului viitor nu reprezinta un indemn pentru celelalte banci centrale din lume sa urmeze exemplul Rezervei Federale, dezvaluie Bloomberg.
Dobanzi mici pe termen lung
Viziunea lor este impartasita si de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, acesta afirmand la inceputul saptamanii ca economia globala impune un mediu dominat de dobanzi mici pe termen lung.
Cauza pare sa fie reprezentata de potenta politicilor monetare, nivelul scazut al inflatiei si cresterea economica anemica.
"Drumul pe care a inaintat Rezerva Americana este unul anevoios si nicio alta banca centrala nu ii va urma exemplul.
Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei cu siguranta nu vor recurge la o crestere a dobanzilor de referinta in viitorul apropiat", sustine David Hensley, director al departamentului de economie mondiala la JP Morgan.
Ba din contra, s-ar putea sa asistam in continuare la o reducere a ratei dobanzii de referinta pe diverse piete in urmatoarele 12 luni, prevad analistii bancii americane.
Din 31 de banci centrale monitorizate de acestia, cele din Suedia, China, Noua Zeelanda si Malaezia ar putea recurge... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 11:49
China dovedeste chiar si indirect ca este o putere economica prin faptul ca turbulentele de pe piata sa de capital au dus la amanarea cresterii dobanzii de referinta in Statele Unite.
Reprezentantii Rezervei Federale au fost nevoiti sa pastreze aceeasi rata minima a dobanzii pe piata Americana sub scuza ca orice modificare a acesteia ar putea afecta negativ economia americana si nivelul inflatiei, relateaza Bloomberg.
China poarta toata vina
Presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen a fost nevoita sa explice pe larg de ce a fost preferata o noua amanare a cresterii dobanzii, principalul argument fiind ingrijorarea investitorilor referitoare la evolutia pietei de capital din China.
"Daca nu ar fi fost China si toate turbulentele inregistrate pe acea piata, cred ca membrii Rezervei Federale ar fi decis cresterea dobanzii de referinta", sustine Mickey Levy, economist sef pentru pietele din America si Asia la Berenberg - New York.
China a concentrat toata atentia lumii financiare asupra sa dupa ce, din luna iunie, prabusirea constanta a bursei din Shanghai a generat pierderi de 5000 de miliarde de dolari in valoarea actiunilor companiilor listate.
De asemenea, banca centrala a Chinei a starnit valuri de ingrijorare pe piata valutara dupa ce, incepand cu 11 august, a recurs la o devalorizare constanta a monedei proprii, intr-un ritm nemaiintalnit in ultimii 20 de ani.
In acelasi timp, a doua mare economie a lumii inregistreaza un ritm redus de crestere,... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:03
Discutiile privind cresterea dobanzii de referinta in Statele Unite readuc pe tapet varianta paritatii euro-dolar, piata Forex nefiind pregatita sa absoarba acest soc fara urmari, cred unii analisti.
Moneda unica europeana a pierdut in prima jumatate a acestui an 8 procente in fata dolarului, chiar daca declinul parea mult mai accentuat odata cu deprecierea record din ultimii 12 ani suferita in martie. In prezent, euro se tranzactioneaza la un curs de 1,12 dolari, arata reporterii CNBC.
Rezerva Federala, mai de impact decat Grexit
In ultimele saptamani, oscilatiile cursului valutar pe euro au fost generate in mare parte de trendul inregistrat in negocierile dintre Grecia si creditorii internationali ai tarii.
Recentele evenimente, chiar daca au fost pigmentate cu raze de speranta pentru investitori, lasa destul de putine sanse pentru mentinerea Greciei in clubul tarilor care au adoptat moneda euro.
Fara un acord cu creditorii internationali, Grecia risca sa intre in faliment declansand un soc ce va fi resimtit de moneda europeana.
Atentia multor investitori este atintita asupra politicii monetare initiata de Rezerva Federala Americana, institutia anuntand ca intentioneaza sa opereze o crestere etapizata a dobanzii de referinta.
"In cele din urma, noi credem ca impactul politicii monetare din Statele Unite va fi factorul principal care va dicta cursul euro/dolar pe lunile urmatoare.
In acest context, varianta paritatii euro/dolar la un anumit moment... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 12:29
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine probabil dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016, a indicat presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un interviu pentru publicatia olandeza De Telegraaf, preluata de Bloomberg.
"Am prelungit accesul bancilor la lichiditate nelimitata pana la sfarsitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru sustinerea creditarii catre companii va continua patru ani. Asta arata ca dobanzile vor ramane scazute o perioada prelungita. Dar ulterior, vor creste odata cu intarirea recuperarii economice", a raspuns Draghi la intrebarea cat timp vor ramane scazute dobanzile.
La un an dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga recesiune din istoria sa, BCE se lupta in continuare cu inflatia lenta si incearca sa stimuleze consumul.
BCE a instituit rata negativa la depozitele bancare
Draghi a introdus masuri fara precedent in luna iunie, printre care o rata negativa a dobanzii la depozitele constituite la BCE de banci, si a anuntat ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune daca se ajunge la deflatie.
"Recuperarea este inca slaba si distribuita neuniform in zona euro. Ar putea avea loc accidente in economia globala care sa schimbe rapid situatia" , a spus el.
Investitorii cauta in prezent indicii privind momentul in care Rezerva Federala a SUA si Banca Angliei vor creste costurile de finantare, insa in zona euro recuperarea economica este abia in... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:11