Procesul de crestere graduala a dobanzii de referinta pe piata americana, initiat de Rezerva Federala dupa aproape un deceniu de stagnare, nu alunga din economia globala perspectiva banilor facuti usor.
Analistii bancii JP Morgan sunt de parere ca ridicarea plafonului dobanzilor de la 0,25 la 0,5 procente si o eventuala crestere ulterioara la 1,5% spre finalul anului viitor nu reprezinta un indemn pentru celelalte banci centrale din lume sa urmeze exemplul Rezervei Federale, dezvaluie Bloomberg.
Dobanzi mici pe termen lung
Viziunea lor este impartasita si de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, acesta afirmand la inceputul saptamanii ca economia globala impune un mediu dominat de dobanzi mici pe termen lung.
Cauza pare sa fie reprezentata de potenta politicilor monetare, nivelul scazut al inflatiei si cresterea economica anemica.
"Drumul pe care a inaintat Rezerva Americana este unul anevoios si nicio alta banca centrala nu ii va urma exemplul.
Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei cu siguranta nu vor recurge la o crestere a dobanzilor de referinta in viitorul apropiat", sustine David Hensley, director al departamentului de economie mondiala la JP Morgan.
Ba din contra, s-ar putea sa asistam in continuare la o reducere a ratei dobanzii de referinta pe diverse piete in urmatoarele 12 luni, prevad analistii bancii americane.
Din 31 de banci centrale monitorizate de acestia, cele din Suedia, China, Noua Zeelanda si Malaezia ar putea recurge... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 11:49
Comitetul de Politici Monetare din Banca Angliei a decis, joi, 06 august, sa pastreze acelasi nivel scazut, de 0,5%, pentru dobanda de referinta. Este pentru prima data in ultimele luni cand decizia nu a mai fost unanima, unul din cei noua membri votand impotriva.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sustine ca va recurge la o crestere a dobanzii in viitorul apropiat, pentru moment insa, inflatia scazuta, pericolul reprezentat de prabusirea pietei de capital din China si criza datoriilor din Grecia impunand o abordare prudenta, relateaza BBC.
Asteptari inselate
Multi dintre analistii economici care sperau intr-o crestere a dobanzii de referinta pe anul in curs s-au trezit cu asteptarile inselate.
"Cei care au prognozat acest lucru s-ar putea sa fie nevoiti sa isi rupa hartiile cu calcule", a explicat Lucy O'Carroll, economist sef al Aberdeen Asset Management.
Spre deosebire de reprezentantii Rezervei Federale americane care au anuntat o prima crestere a dobanii de referinta in septembrie, Carney a evitat sa dea un termen fix pentru o astfel de decizie. "Nu poate fi prognozata in avans", s-a scuzat guvernatorul.
Carneuy a explicat ca o eventuala crestere a dobanzii va trebui sa aiba la baza fundamente precum cresterea salariilor, productivitate si nivelul importurilor.
Pentru moment, reprezentantii Bancii Angliei se asteapta la o revenire a inflatiei la pragul de 2% abia in urmatorii doi ani.
Caderea survenita in pretul petrolului si a energiei... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 11:12
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.
La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.
Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.
Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.
Liber la credite in lei
Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.
Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.
Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.
Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va scadea, probabil in zilele urmatoare, sub 3%, a afirmat, marti, premierul Victor Ponta.
El a facut acest anunt cu prilejul participarii la cea de-a XXIII-a editie a "Topului National al Firmelor Private din Romania-TOP 2013", transmite Mediafax.
"Dobanda de referinta a Bancii Nationale era in 2009 de 8,5%. Acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%", a afirmat Ponta.
Ponta a apreciat ca aceasta este o veste buna pentru intreprinderi mici si mijlocii, deoarece creditele pe care le contracteaza sunt la costuri mai mici.
Viceguverantorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent ca BNR va analiza marti, 4 noiembrie, eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.
In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.
La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula cresterea economica nationala si pentru a sustine acordarea de credite. Pana in luna septembrie, Romania avea cea mai mare dobanda cheie dintre statele UE din estul Europei.
Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 15:19
BNR ar putea reduce dobanda-cheie in urmatoarele trei luni, de la 3,5% la 3,25%, si la 3% pana la finele anului viitor, considera analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), jumatate dintre ei anticipand o taiere chiar in sedinta CA din 4 august.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, potrivit Mediafax.
Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.
Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an.
Rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 8% in 2015
Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 15:17
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,25%, minimul istoric.
De asemenea, BCE a decis ca dobanzile la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arata intr-un comunicat publicat joi de institutia de la Frankfurt.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va face in scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, intr-o conferinta de presa.
Prin mentinerea dobanzilor, BCE vrea sa castige timp pentru a analiza daca revenirea economica a zonei euro conduce si la cresterea inflatiei, potrivit Bloomberg. Inflatia din zona euro se mentine sub pragul de 1% incepand din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul tintit de BCE, de aproape 2%.
Datele preliminare de la Eurostat arata ca inflatia a crescut in aprilie in zona euro la 0,7%, fata de 0,5% in martie. Indicatorii economici sugereaza ca revenirea accelereaza in zona euro dupa cea mai indelungata recesiune de la introducerea monedei unice, incheiata in al doilea trimestru al anului trecut.
Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara la minimul de 0,5%, si a pastrat totodata nivelul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a mentinut dobanda la 1,5%.
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, ca economia SUA, cea mai mare a lumii, are inca nevoie de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:44
Banca centrala a Ucrainei a crescut rata dobanzii de referinta luni noaptea, pentru prima data in ultimele opt luni, in incercarea de a sustine moneda tarii, grivna, si de a limita inflatia, in contextul agravarii crizei politice.
Rata dobanzii la care institutia imprumuta bancile comerciale a fost majorata de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finantarile overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analisti, scrie cotidianul Financial Times.
Actiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul unor cladiri guvernamentale din mai multe orase, ignorand un termen limita de predare transmis de autoritatile de la Kiev.
"Banca centrala considera necesar sa faca acest pas pentru a creste valoarea monedei nationale, pentru a limita inflatia si pentru a stabiliza situatia de pe piata monetara", a notat banca intr-un comunicat.
Decizia monetara surprinzatoare vine in timp ce guvernele statelor occidentale incearca sa prezinte un front unit in fata actiunilor Moscovei.
Potrivit bancii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la inceputul anului 10% din depozitele in grivne, in timp ce depozitele in valuta au scazut cu 14%.
Banca Ucrainei a inceput sa lucreze pentru tranzitia la un regim de tranzactionare libera a monedei si intentioneaza sa treaca la un regim integral de tintire a inflatiei in 12 luni, a declarat, duminica, presedintele institutiei, Stepan Kubiv, la Washington,... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:00
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la 0,25%, chiar daca in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters.
Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de majoritatea analistilor, in conditiile in care Eurostat a anuntat, luni, ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la 0,5%, de la nivelul de 0,7% inregistrat in februarie, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.
Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum.
Seful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Japoniei (BoJ) sa continue politicile monetare de relaxare in vederea contracararii inflatiei scazute.
"Este nevoie ca BCE sa adopte o relaxare suplimentara a politicilor monetare, prin masuri neconventionale", pentru a lupta impotriva inflatiei scazute, a afirmat Lagarde.
O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:21
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, miercuri, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, informeaza Reuters.
Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza. In schimb, analistii vor urmari cu atentie conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru eventuale semnale cu privire la viitoarele masuri pe care BCE le-ar putea adopta.
"Era de asteptat", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg bank. "Economia isi revine si exista putine presiuni pentru o reducere a costului creditului in acest moment. In acelasi timp inflatia este la un nivel scazut astfel incat nu exista presiuni pentru o inasprire a politicii monetare", a adaugat Christian Schulz.
Majoritatea economistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa mentina dobanda cheie la nivelul de 0,5% cel putin pana in luna aprilie 2015. In schimb, economistii se asteapta ca BCE sa lanseze un nou program de tip LTRO pentru banci, posibil pana la finele acestui an. BCE a mai utilizat acest program la sfarsitul lui 20111 si inceputul lui 2012 pentru a injecta 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar.
Conferinta de presa lunara a BCE va avea loc miercuri la Paris. In mod traditional, de doua ori pe an BCE organizeaza reuniunile de politica monetara in capitala unei tari membre a uniunii monetare si nu la... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:36