Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobanda de politica monetara in sedinta de marti, 5 noiembrie, a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, potrivit analistilor financiar-bancari.
Banca Nationala a Romaniei a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).
"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 5 noiembrie 2013", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.
Un numar restrans de participanti la sondaj vad posibila mentinerea dobanzii la 4,25%, in timp ce alti analisti iau in calcul o diminuare a dobanzii la 3,75% pe an.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare in anul 2014 pana la 3,75% conform opiniei majoritatii analistilor care au raspuns la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 3% si 4%", potrivit analistilor.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% in luna... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 15:08
O politica monetara mai relaxata ar avea un rol important in stimularea consumului intern si a investitiilor prin relansarea imprumuturilor, sunt de parere oficialii Garanti Bank. Ei prognozeaza astfel o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara, de 0,75% in acest an, pana la 4,5%, si de 0,5% la inceputul lui 2014, pana la 4%.
Revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, asa cum s-a intamplat la inceputul lunii iunie, ar putea determina insa BNR sa amane temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda nationala.
Cresterea consumului intern este determinata de mai multi factori, precum relaxarea politicii monetare si inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola care ar contribui pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.
Privatizarea companiilor de stat, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene si relansarea proiectelor de infrastructura sunt alti factori care ar putea stimula economia nationala.
Mai mult, banca anticipeaza ca, pana la finalul acestui an, cursul de schimb euro/leu se va stabiliza la aproximativ 4,35 si va ajunge la 4,25 in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil.
In primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste asteptari, cu o rata de crestere trimestriala de 0,7%, respectiv de 2,2% fata de primul trimestru din 2012.
In plus, cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:04
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.
"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicatul de presa transmis de banca centrala.
Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
Dobanda de politica monetara va scadea doar cand inflatia va reveni in intervalul dorit BNR
BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:18
Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 2 noiembrie 2012, arata un sondaj al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna noiembrie, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta.
Anul 2013 ar putea aduce o mentinere a dobanzii de politica monetara la 5,25%, a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15% si a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 20%.
Spre deosebire de sondajul anterior, desfasurat in luna septembrie, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea analistilor considera in prezent ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:53
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an la sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Potrivit sondajului, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.
"Anul 2013 ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", mai arata Asociatia.
Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul anului 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:43
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, incepand cu data de 3 martie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara, potrivit BNR.
Consiliul de administratie al Bancii Centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%.
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2012, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Totodata, banca centrala a mentinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 12:15
BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.
Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.
"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.
Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.
In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03
La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca chiar si spre 5 lei/euro.
Dochia, analist financiar
- Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa. Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital.
- Evolutia cursului in sensul intaririi pare sa confirme aceasta perspectiva. In ceea ce priveste euro, situatia este foarte confuza, dolarul s-a intarit deja fiindca a fost vazut ca o moneda de salvare, francul elvetian la fel, iar yenul este de asemenea foarte intarit. Daca incerci sa cauti o moneda cu potential, al unei tari care nu este antrenata in ochiul furtunii europene, Romania poate sa devina o solutie interesanta.
- Cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro in 2012 sunt cele externe. In urmatoarele saptamani sau luni, Europa o va lua intr-o directie: fie va merge catre salvarea sistemului financiar, a zonei euro si catre stabilizare, fie catre disolutie. In cazul in... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:08
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine in sedinta de joi, 31 martie, dobanda de politica monetara la 6,25%, potrivit membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care estimeaza ca rata va ramane nemodificata pana la finele acestui an, precizeaza Mediafax.Estimarea privind mentinerea dobanzii de politica monetara in sedinta de joi apartine tuturor participantilor la sondajul intern AAFBR.
"In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa ramana nemodificata la 6,25%.
In sondajele anterioare era anticipata o scadere a acesteia la 5,75%. Estimarile variaza intre 5,50% si 6,25%", potrivit unui comunicat al Asociatiei.
Totodata, respondentii se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012, dar estimarile variaza semnificativ, fiind situate intre 4% si 7%.
Analistii considera in continuare ca BNR va mentine, joi, si nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 25% pentru cele in valuta.
"Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea la 20% la finele acestui an si va ramane acolo si la sfarsitul lui 2012.
In cazul pasivelor in lei nu se asteapta scaderea ratei rezervelor minime obligatorii la sfarsitul lui 2011, insa este previzionata scaderea acesteia la 12% la finalul anului viitor", potrivit... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 16:40