OTP Bank Romania, una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni, va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.
Francul s-a apreciat joi masiv fata de euro si astfel si fata de leu, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro, transmite Mediafax.
Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei.
Astfel, romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR
Clientii OTP Bank pot solicita aceasta facilitate pana la data de 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.
Astfel, incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:54
Populatia si companiile din Statele Unite ar putea ajunge in situatia de a plati pentru a-si tine banii la banca, daca Rezerva Federala americana (Fed) reduce dobanda pe care o achita pentru fondurile atrase de la institutiile de credit, au avertizat mai multe mari banci americane.
Deponentii din SUA trebuie sa accepte in prezent dobanzi apropiate de zero, dar situatia in care vor fi nevoiti sa plateasca pentru a-si tine banii la banca ar fi una neobisnuita, scrie Financial Times.
Avertismentul sefilor marilor banci din SUA evidentiaza pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achizitii de obligatiuni, in valoare dee 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichiditati semnificative in sistemul financiar si a sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.
Transcriptul sedintei din octombrie a Fed, publicat saptamana trecuta, arata ca banca centrala se indreapta catre o reducere a achizitiilor de obligatiuni in lunile urmatoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea sa gaseasca o alta modalitate de a sprijini economia. Cei mai multi dintre oficialii prezenti la sedinta au considerat scaderea dobanzilor la dezpozitele constituite de banci la Fed drept o optiune care merita analizata.
Directori de la doua din cele mai mari cinci banci din SUA au afirmat ca o scadere a dobanzii de 0,25% pe care Fed o acorda pentru rezervele bancilor, in prezent de circa 2.400... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 15:53
BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.
Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.
"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.
Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.
In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03
BRD-Groupe Societe Generale a redus cu 0,15 puncte procentuale dobanzile la imprumuturile noi prin "Prima Casa", a anuntat joi banca, care inregistra la sfarsitul anului trecut un volum al creditelor acordate in cadrul acestui program de 320 milioane euro, anunta Mediafax.Astfel, pentru finantarile pe perioade cuprinse intre 10 si 20 de ani, dobanda BRD va fi calculata pe baza indicelui Euribor la 3 luni, la care se adauga o marja fixa de 2,25 %, iar pentru creditele acordate pe o perioada intre 20 si 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,50%, se arata intr-un comunicat al BRD.
Volumul creditelor acordate de BRD in programul Prima Casa se ridica, la sfarsitul anului 2010, la aproximativ 320 milioane euro.
Guvernul a decis, saptamana trecuta, ca programul "Prima Casa" sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca)... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 11:25
Banca Transilvania a anuntat miercuri printr-un comunicat ca impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, dar ca ar fi fost indicat ca aceasta sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare, precizeaza NewsIn."Banca Transilvania impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, insa ar fi fost indicat ca aceasta sa preia strict prevederile Directivei Europene si sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare", au spus reprezentantii bancii, adaugand ca aplicarea Ordonantei nu a avut drept scop diminuarea administrativa a dobanzilor.
"BT, nefiind parte a unui grup bancar international, nu a avut acces la surse externe ieftine exprimate in Euribor, ci a asigurat finantarea prin atragerea de resurse de pe piata interna sau externa. Astfel, costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza riscului de tara, a riscului de emitent, la care se adauga costul rezervei minime obligatorii.
In aceste conditii, marja actuala a bancii nu reprezinta profitul acesteia deoarece, prin folosirea unui alt indicator decat cel initial, din contractele de credit, in marja actuala trebuie incluse toate celelalte costuri pe care le suporta banca, in vederea acordarii unui credit", au explicat reprezentantii bancii.
Acestia au specificat si ca Banca Transilvania a solicitat clarificari de la... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:42
Bancile ar trebui sa stabileasca un indicator independent in functie de care sa fixeze dobanda la credite, iar marja sa o negocieze cu clientii in functie de gradul de risc al acestora, a declarat luni europarlamentarul Theodor Stolojan, potrivit NewsIn."Corect in relatia cu banca este ca aceasta sa nu iti stabileasca un mod de determinare a dobanzii care tine numai de ea. Adica vine si te anunta ca de maine dobanda este atat pentru ca am eu o dobanda interna pe care o calculez intr-un fel sau altul", a spus Stolojan, referitor la modul in care s-a inteles aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
El a declarat ca dobanda ar trebui calculata in functie de un indicator transparent, la care se va aplica o marja negociata.
"Corect este ca atunci cand merg pe o dobanda variabila sa aleg un parametru care nu depinde nici de mine, nici de banca, si apoi negociez cu banca marja. Una, nu doua, nu trei, cum se propune acum. O marja in care banca ia in calcul gradul de risc, iar eu ma uit daca imi convine sau nu ca sa conving banca de faptul ca sunt un risc mai mic decat crede, negociem", a spus Stolojan.
Potrivit acestuia, retroactivitatea ar putea fi o problema pentru banci.
Stoljan a mai spus ca bancile ar trebui sa fi dispuse sa negocieze marjele la credite, chiar daca pana acum clientii nu au avut decat doua variante, sa accepte sau nu oferta bancii. mai mult
Luni, 27 Septembrie 2010, ora 16:53
Marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci, iar modificarile aduse prin Ordonanta 50/2010 vor face preturile creditelor mult mai transparente, au anuntat miercuri reprezentantii ING Bank, relateaza NewsIn.ING Bank anunta ca a finalizat informarea clientilor cu privire la modificarea contractelor de credit potrivit Ordonantei 50/2010.
Banca a mentinut nivelul dobanzii contractuale, care se formeaza din EURIBOR/ROBOR plus un element fix (prezentat ca suma dintre marja veche plus 2,25/1,25 la euro si respectiv lei, reprezentand costul de finantare).
"Incepand cu 6 septembrie, actul aditional este disponibil pentru fiecare client (...)
ING Bank sta la dispozitia tuturor clientilor sai pentru discutii individuale, dar nu incurajeaza negocieri "colective", atita timp cat contractele de credit sunt individuale.
Eventualele obiectiuni sau refuz al clientului de a semna actul aditional sau de a accepta aceste modificari, nu il exonereaza de plata ratelor scadente", se arata in comunicat.
Banca precizeaza ca, daca un client ar avea posibilitatea sa nu fie de acord cu modificarile aduse contractului prin actul aditional, acest fapt ar conduce, in cazul modificarilor privind dobanda, spre exemplu, la mentinerea formulei de calcul prevazuta in contractul de credit initial si, in consecinta, la raportarea variatiei acesteia in continuare la fluctuatiile altor indici decat cei impusi de OUG nr. 50/2010.
"Simpla notificare a neacceptarii modificarilor actului... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:44
CEC Bank acorda de luni credite pentru Prima Casa, la care percepe o dobanda variabila egala cu ROBOR la 3 luni + 1,9 puncte procentuale pentru imprumuturile in lei, respectiv EURIBOR la 3 luni + 4 puncte procentuale pentru cele in euro, a anuntat banca intr-un comunicat, informeaza NewsIn."Rata dobanzii se va modifica trimestrial, pe toata durata contractului, in functie de variatia dobanzii de baza ROBOR 3 luni sau EURIBOR 3 luni, la datele de 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie. Pana la 1 aprilie 2010, dobanda anuala practicata la acest produs este de 8,87% pentru lei, respectiv 4,7% pentru euro", se mai arata in comunicat.
Durata maxima de finantare este de 30 de ani, varsta maxima la data rambursarii integrale a creditului este de 80 de ani, iar perioada maxima de gratie este de 180 de zile.
Clientii pot accesa creditele oferite de CEC Bank in cadrul celei de-a doua etape a programului Prima Casa prin cele 1.320 de unitati teritoriale ale bancii.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat CEC Bank un plafon de 21,5 milioane euro pentru acest an.
Plafonul total alocat in 2010 celor 21 de banci implicate in acest program este de 700 milioane euro. mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 16:48
Banca Romaneasca a redus dobanda variabila perceputa la creditele cu garantii din oferta actuala, cu cel putin 1 punct procentual, prin micsorarea marjelor bancii, dar a marit comisionul de acordare a creditului ipotecar cu 1 punct procentual, a anuntat vineri banca. Astfel, au fost aduse modificari creditului ipotecar "Rezidential", creditului ipotecar si creditului de consum cu garantii imobiliare, noile rate de dobanda fiind valabile pentru cererile de credit primite incepand cu data de 10 decembrie, se arata in comunicat.
Dobanda variabila perceputa pentru Creditul Rezidential ce se acorda in euro a fost ajustata prin scaderea cu un punct procentual a marjei pana la 5,3%, de la 6,3%, care se adauga la indicele Euribor la 3 luni.
Si in cazul creditului ipotecar dobanda variabila a fost ajustata prin diminuarea marjei.
Astfel, peste Robor la 3 luni si Euribor la 3 luni se vor adauga noile marje de 3,2% fata de 4% pentru creditele in lei si, respectiv, 6,2% fata de 8% pentru creditele in euro, se mai arata in comunicat.
In acelasi timp, comisionul de acordare valabil pentru creditul ipotecar a fost majorat cu un punct procentual, ajungand astfel la 2% perceput la valoarea creditului.
Incepand cu data de 10 decembrie, acest tip de credit nu mai este acordat pentru achizitie de terenuri libere de constructii, potrivit bancii.
Noua marja valabila pentru creditele de consum cu garantii imobiliare este de 3% fata de 5%, pentru lei, si respectiv 4,3% fata de 6%, la euro.... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 13:11