Deficitul bugetar a fost finantat in aprilie la o dobanda medie de 3,5% pe an, fata de 4,5% in aceeasi luna din 2019, banii economisiti fiind alocati catre sanatate, somaj tehnic, investitii, afirma ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Am reusit imposibilul. In aprilie 2020 am finantat deficitul bugetar la o dobanda medie de 3,5% pe an in timp ce guvernul socialist in aprilie 2019 finanta deficitul bugetar la o dobanda medie de 4,5%. O economie de un punct procentual care inseamna economii semnificative la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat catre sanatate, somaj tehnic, investitii", a scris ministrul, duminica, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, performanta este cu atat mai importanta cu cat vine in contextul celei mai mari crize economice si al estimarilor, exagerate din punctul sau de vedere, despre deteriorarea economiei romanesti in perioada urmatoare.
"Va garantez ca gasca socialista a lui Ciolacu ar fi intrat in incapacitate de plata astazi pentru ca nimeni nu-i mai finanta. Nu avea nimeni incredere in ei nici in perioada de crestere economica si erau fortati sa plateasca dobanzi astronomice.
Ciolacu trebuie sa explice de ce a fost de acord sa-i saraceasca pe romani si sa plateasca dobanzi astronomice cand economia nu era in criza.
Increderea investitorilor in guvernul PNL este indreptatita. Voi continua sa administrez responsabil si precaut banii romanilor.
Nu voi sustine sub nicio forma cheltuieli bugetare care vor destabiliza... mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 20:48
Pana in momentul de fata, "semnalul" dat de banca centrala de a reduce dobanzile la credite pentru a incuraja creditarea si economia a fost remarcat doar de cateva institutii de credit. OTP Bank, Banca Italo Romena si Banca Transilvania sunt institutiile au luat masuri, pana in acest moment.
De aceea, in contextul tendintei de reducere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate persoanelor fizice, OTP Bank a implementat un sistem de dobanzi adaptate profilului fiecarui client.
OTP optimizeaza solutiile de creditare
OTP Bank Romania a anuntat lansarea unui nou sistem de stabilire a dobanzilor la creditele de nevoi personale in lei.
"Astfel, fiecare client al Bancii, in functie de profilul sau, beneficiaza de o oferta personalizata, cu multiple avantaje importante si dobanzi incepand de la numai 10,30%", a declarat Simona Lianu, Director Produse Persoane Fizice si Produse de Investitii, OTP Bank Romania.
Clientii care opteaza pentru un credit de nevoi personale in lei de la OTP Bank Romania, pot beneficia din momentul de fata de solutii multiple de creditare si de dobanzi avantajoase adaptate profilului fiecarui client, incepand de la numai 10.30% (ROBOR 3L + 6.46%) (DAE 10.80%).
Potrivit rezultatelor financiare din primul semestru al acestui an ale OTP Bank, volumul creditelor de consum a crescut cu 20% de la un trimestru la altul si cu 86% fata de anul precedent.
Volumele creditelor ipotecare au continuat sa se erodeze lent. Volumul agregat al... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 05:30
Germania a atras o cerere puternica miercuri la o licitatie de obligatiuni si a imprumutat 4,56 miliarde de euro pe doi ani, chiar daca nu a oferit dobanda investitorilor, ca urmare a temerilor privind o posibila iesire a Greciei din zona euro.
Lipsa unui cupon nu a descurajat investitorii, ingrijorati ca un nou guvern in Grecia ar putea respinge termenii acordului de finantare externa, fortand iesirea tarii din uniunea monetara. Iesirea Greciei din zona euro ar putea creste presiunea si asupra altor state cu dificultati, potrivit CNBC.
Germania a vandut obligatiuni pe doi ani in valoare de 4,56 miliarde de euro, cu cupon zero si un randament de 0,07%.
Potrivit Bloomberg, este pentru prima data cand Germania, singura tara euro cu rating maxim "AAA" si perspectiva stabila, vinde obligatiuni pe doi ani fara cupon.
"A fost o licitatie cu cerere solida, ceea ce arata ca sunt investitori care considera ca exista valoare in obligatiunile germane la randament apropiat de zero", a declarat Peter Chatwell, analist la Credit Agricole.
Costurile extrem de reduse de imprumut ale Germaniei sunt in contrast cu cele ale unor tari europene puternic afectate de criza datoriilor.
De exemplu, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Spaniei si Italiei se situeaza la 4,12%, respectiv 3,58%. Franta a acceptat, saptamana trecuta, sa plateasca un randament de 0,74% investitorilor pentru titluri pe doi ani. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:39
Banca Nationala a Austriei a luat decizia de a limita creditarea in Europa de Est, lucru care a impins subsidiarele din Romania ale unor mari banci austriece sa creasca dobanda la creditele acordate. In aceste conditii, iti mai faci credit? Business24 vrea sa iti afle parerea.
Planul Austriei de reducere a imprumuturilor acordate catre bancile sale comerciale din Europa de Est nu a fost bine primit de statele din zona. Chiar presedintele Basescu a transmis un mesaj pe aceasta tema in luna noiembrie.
Astfel, la cateva luni de la lansarea planului, efectele se simt in Romania, doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile la credite in lei si in euro.
Romanii care vor sa isi ia anul acesta un credit, vor avea de platit mai mult la final, subsidiarele din Romania incercand astfel sa compenseze lipsa de finantare din partea bancilor-mama.
Conform unui raport al BNR din septembrie 2011, aproximativ 450.000 de romani aveau trei credite, in timp ce numarul total de persoane care detineau un credit la banci sau IFN era de circa 4,2 milioane de persoane. Aceasta cifra reprezinta peste 40% din populatia activa a Romaniei.
Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business 24 ca masura luata de austrieci este una care va fi luata de toate marile banci europene, mai ales ca majoritatea au subsidiare la noi in tara.
"Romanii ar fi bine sa-si faca socotelile pe aceste baze realiste. Nu are rost sa ne suparam pe banci", a declarat... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 09:51
Premierul italian Mario Monti a cerut Germaniei sa ajute Italia si alte tari din zona euro care se confrunta cu criza datoriilor suverane sa scada costurile cu care pot contracta imprumuturi.
In schimbul planului de austeritate pe care l-a lansat Italia, "trebuie sa existe o ameliorare vizibila undeva", a declarat Monti intr-un interviu publicat marti de cotidianul Financial Times.
"Intr-o tara precum Italia, in prezent, acest 'undeva' nu poate fi decat rata dobanzii", a spus el, evocand eurobondurile ca o perspectiva de dorit.
Rata dobanzii la care contracteaza Italia credite pe 10 ani ramane crescuta - peste 6,5% - un nivel considerat greu de suportat pe termen lung.
"Daca aceasta miscare ferma catre disciplina si stabilitate nu este luata in calcul (...), vor exista repercusiuni puternice in tarile care depun un efort imens in ceea ce priveste disciplina", a avertizat Monti, cerand Berlinului sa isi dea seama ca este in interesul sau sase implice mai mult pentru a ajuta la scaderea costurilorla care se imprumuta Roma.
Monti s-a intalnit saptamana trecuta, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.Aceasta si-a exprimat atunci "marele respect pentru viteza cu care sunt desfasurate reformele" in Italia. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:48
Italia s-a imprumutat marti cu 7,5 miliarde euro pe trei ani, la o dobanda record de aproape 8%.
Italia a platit o dobanda record de aproape 8% la licitatia de marti de titluri de stat, guvernul atragand de pe piata 7,5 miliarde euro, aproape de marginea superioara a intervalului tintit, transmtie Reuters.
Randamentul obligatiunilor pe trei ani vandute marti de Italia a crescut la 7,89%, de la 4,93% la cea mai recenta licitatie similara, din luna octombrie.
Guvernul de la Roma a reusit astfel sa atraga 7,5 miliarde euro, aproape de plafonul marjei tintite, de 5-8 miliarde euro.
Dobanda obligatiunilor de referinta cu maturitatea la zece ani a crescut la 7,56% pe piata, atingand un nou maxim istoric, fata de 6,06% la finele lunii octombrie si mai putin de 5% la inceputul acestui an. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 13:14
Ministerul Finantelor nu a mai reusit in luna octombrie sa imprumute banii necesari pentru acoperirea datoriilor deoarece nu mai doreste nimeni sa imprumute actualul Guvern, a afirmat presedintele PSD, Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa, la sediul USL.
Liderul PSD a adaugat ca Executivul se imprumuta acum cu un milion de euro pe luna, "cu cea mai mare dobanda - 7,4%".
"Sunt de vina cei care ne conduc. 7,4% e o dobanda uriasa pe plan european. Germania se imprumuta cu 2%, pentru ca nu mai exista niciun fel de incredere si nimeni dispus sa mai dea bani la Guvern, pentru ca nu exista nicio solutie de iesire din criza, ci de accentuare a crizei. (...)
Masurile propuse de Guvernul Boc, de fapt de Traian Basescu - taiem, taiem - s-au dovedit acum ca duc la accentuarea recesiunii economice si la incapacitatea de a ne finanta deficitul", a acuzat Victor Ponta. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:57
In Rusia, compania franceza Direct Group a demarat o campanie de creditare, prin care acorda pensionarilor si salariatilor care nu se pot imprumuta de la banci, credite doar cu buletinul, dar cu 300% dobanda.Compania franceza de investitii Direct Group a inceput activitatea de creditare acum o luna de zile, prin intermediul MigCredit, o institutie financiara nebancara.Francezii de la Direct Group acorda doritorilor doua tipuri de credite: "Rapid" si "Simplu". Prin imprumutul "Rapid", solicitantii pot accesa o suma cuprinsa intre 3 si 12 mii de ruble (35-300 euro), pentru o perioada de 25-35 de zile. In aceste conditii, dobanda ajunge la aproximativ 300% pe an, potrivit publicatiei rusesti Kommersant.In cazul creditului "Simplu", rusii pot imprumuta intre 5.000 si 25.000 de ruble (125-620 euro) pentru o perioada de 12 sau de 24 de saptamani, la o dobanda de circa 80% pe an. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 09:55
Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordos critica noul acord semnat de Romania cu FMI si Banca Mondiala, spunand ca tara noastra va plati o dobanda de 30 de milioane de euro, chiar daca este vorba doar despre un acord preventiv. "Sa nu-mi spuna mie nimeni ca acest acord, chipurile de tip preventiv, gen 'sa avem bani albi pentru zile negre', ne va scuti vreo clipa de dobanzi impovaratoare. Pentru ca domnul presedinte a omis sa ne spuna ca, indiferent daca vom accesa sau nu aceste linii de credit, vom plati o dobanda usturatoare, de circa 30 de milioane de euro, in cei doi ani de gratie", sustine Alexandru Cordos, intr-un articol publicat pe site-ul PSD."De ce are totusi nevoie Romania sa nu compromita relatia cu FMI? Asadar, FMI este un fel de girant, se pare, pentru credibilizarea noastra pe restul pietelor financiare, care ne vor mai acorda inca un balon de oxigen", spune Cordos.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 23:54