Daca esti pentru prima oara in fata acestei decizii, de a alege intre creditul cu dobanda fixa si cel cu dobanda variabila, ideal ar fi sa nu te uiti la valoarea pe care ti-o da DAE (Dobanda Anuala Efectiva), pentru ca poate fi inselatoare, mai ales in cazul unui imprumut pe termen lung si foarte lung.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt principalele diferente dintre cele doua servicii bancare.
In primul rand, dobanda fixa va fi intotdeauna mai mare decat o dobanda variabila. Din acest motiv, odata cu dobanda fixa iti vine si siguranta ca, daca treci prin vremuri economice si financiare instabile, dobanda ta nu va creste, asa cum s-a intamplat in cazul creditelor din anii marcati de criza financiara mondiala.
Astfel ca, oricat ar fluctua IRCC si ROBOR, rata creditului tau nu va fi afectata de acest lucru, pentru ca are valoare fixa. Indiferent de creditul pe care il alegi, fie ca este unul de nevoi personale, fie ca este unul imobiliar (dobanda fixa este doar pe o durata de cinci sau poate 10 ani), pune-te la adapost de orice risc.
In plus, diferenta dintre rate, la un credit cu dobanda variabila si unul cu dobanda fixa, nu este chiar atat de mare.
Sa luam cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, accesat pe o perioada de 60 de luni. In cazul dobanzii fixe, rata este de 420 de lei, in timp ce, in cazul dobanzii variabile, rata este de 405 lei. Cei 15 lei dati in plus pe luna iti vor asigura un somn... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 10:30
Piraeus Bank Romania si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au semnat conventia pentru participarea bancii la programul "Prima Casa", iar de la inceputul saptamanii viitoare banca pune la dispozitia clientilor documentele necesare accesarii imprumutului, relateaza NewsIn. Banca a decis sa bonifice depozitul colateral pe care, conform normelor emise de autoritatile initiatoare ale programului "Prima Casa", persoanele care iau un astfel de imprumut trebuie sa-l constituie ca garantie pe intreaga perioada de creditare.
"Constituirea acestui depozit, echivalent cu 3 rate lunare de dobanda, este unul dintre criteriile de eligibilitate stabilite de autoritati, dar decizia de a bonifica sau nu acest depozit apartine exclusiv institutiilor bancare implicate in program", se arata in comunicatul de presa publicat marti de banca.
Dobanzile acordate de banca pentru depozitul constituit de clientii care iau credite prin "Prima Casa" sunt, in prezent, de 10% pe an la lei si de 4% pe an la euro.
Dobanda este fixa pe toata perioada depozitului (12 luni), urmand sa fie actualizata la scadenta. Pe de alta parte, dobanzile practicate de banca pentru credite sunt in limitele stabilite pentru program, respectiv EURIBOR la 3 luni plus 4% pentru euro si ROBOR la 3 luni plus 2,5% pentru imprumuturile in lei.
Perioada maxima de creditare este de 30 de ani, in timp ce suma minima acordata de banca este de 10.000 euro (sau echivalentul in lei), iar plafonul maxim... mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 15:22