"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.
Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.
"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.
Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.
Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014
BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.
Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa,... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va opri procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel incat marti, Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 3,75%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, sunt de parere analistii financiar-bancari.
"Nu va fi o reducere maine. Va exista o pauza in ciclul de relaxare pe care l-a inceput Banca Nationala a Romaniei (BNR) acum ceva vreme si mai mult, cred ca o decizie va fi amanata pentru urmatoarea sedinta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit acestuia, BNR va lua aceasta decizie pentru a vedea in primul rand ce se intampla pe pietele intrenationale care au fost destul de nelinistite in ultima vreme. "Pietele emergente au fost sub presiune si cred ca BNR va lua o pauza de data aceasta si nu va fi nici o schimbare", sustine analistul.
De asemenea, potrivit estimarilor analistilor, vor ramane la acelasi nivel si rezervele minime obligatorii.
"In primul rand, BNR nu va continua ciclul de relaxare pentru ca o reducere a avut loc destul de recent si trebuie sa treaca o perioada ca sa urmareasca si sa inteleaga mai bine care este evolutia. In al doilea rand, este primavara si este o perioada in care va exista volatilitate" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu, consultant finaciar.
In opinia lui Lascu, acestea sunt motivele pentru care BNR nu va continua sa relaxeze politica monetara. Recent banca centrala a redus dobanda de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:31
Dobanzile creditelor in lei au coborat aproape de nivelul celor in euro, iar introducerea posibilitatii de conversie a monedei unui imprumut creeaza premisele unei cresteri pronuntate a cererii de credite in lei in acest an. Business24 a discutat cu analistii financiari, pentru a afla care ramane cea mai avantajoasa moneda pentru contractarea unui credit in 2014.
"Exista o reticenta din partea oamenilor in a se imprumuta pentru ca exista o incertitudine cu privire la evolutiile viitoare, daca piata isi revine si daca incepem sa avem un consum mai bun" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Inca de anul trecut, analistii estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.
Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinta folosit la imprumuturi) a scazut la 2%. Daca se adauga marja bancii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezulta un cost al creditului ipotecar in lei de 5,7%. La varianta in euro, EURIBOR la trei luni plus o marja de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezulta un cost de 5,9%.
Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 13:38
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor de iarna, iar sacul Mosului nu poate ramane gol, institutiile de credit au ales sa se foloseasca de aceasta ultima luna din an, "aruncand" pe piata o serie de produse pentru atragerea clientilor.
Astfel, fie ca este vorba de dobanda la credite sau oferta la cardurile de credit, intentia bancilor in perioda sarbatorilor de iarna este sa-i determine pe romani sa cheltuiasca mai mult si sa apeleze la sursele de finantare pe care le ofera.
"Este o politica conjuncturala care tine de promovarea consumului intr-o perioada in care acesta oricum creste foarte mult si depaseste aproape primele patru luni ale anului viitor. Bancile profita de o perioada mai favorabila atragerii de clienti. Este o politica conjunctutrala de obtinere a unor beneficii in aceasta periada" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Peste 60% dintre romani considera perioada sarbatorilor de iarna optima pentru achizitionarea unui produs bancar, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare eFin.ro
"In perioada sarbatorilor sunt foarte multi oameni care isi doresc sa aibe un consum mai bun. Dar cum nu reusesc sa il acopere cu surse proprii, atunci recurg la credite" sustine Cosea.
Si pentru ca este o perioada dedicata cumparaturilor, o parte din institutiile de credit au si lansat credite de nevoi personale mai ieftine in luna decembrie.
Promotii speciale si costuri reduse
Aflandu-se pe ultima suta de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:00
Comisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.
Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate in zona dobanzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.
Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.
Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.
"Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:12
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care au determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an, de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013. Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari invoca mai multe argumente care sa le sustina pesimismul.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:55
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care creeaza pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) o baza a unei decizii de continuare a relaxarii politicii monetare, sustin analistii contactati de Business24. Odata scapata de aceste "griji", Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit analistilor.
"Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:32
Marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci, iar modificarile aduse prin Ordonanta 50/2010 vor face preturile creditelor mult mai transparente, au anuntat miercuri reprezentantii ING Bank, relateaza NewsIn.ING Bank anunta ca a finalizat informarea clientilor cu privire la modificarea contractelor de credit potrivit Ordonantei 50/2010.
Banca a mentinut nivelul dobanzii contractuale, care se formeaza din EURIBOR/ROBOR plus un element fix (prezentat ca suma dintre marja veche plus 2,25/1,25 la euro si respectiv lei, reprezentand costul de finantare).
"Incepand cu 6 septembrie, actul aditional este disponibil pentru fiecare client (...)
ING Bank sta la dispozitia tuturor clientilor sai pentru discutii individuale, dar nu incurajeaza negocieri "colective", atita timp cat contractele de credit sunt individuale.
Eventualele obiectiuni sau refuz al clientului de a semna actul aditional sau de a accepta aceste modificari, nu il exonereaza de plata ratelor scadente", se arata in comunicat.
Banca precizeaza ca, daca un client ar avea posibilitatea sa nu fie de acord cu modificarile aduse contractului prin actul aditional, acest fapt ar conduce, in cazul modificarilor privind dobanda, spre exemplu, la mentinerea formulei de calcul prevazuta in contractul de credit initial si, in consecinta, la raportarea variatiei acesteia in continuare la fluctuatiile altor indici decat cei impusi de OUG nr. 50/2010.
"Simpla notificare a neacceptarii modificarilor actului... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:44