Dobanda anuala efectiva (DAE) este metoda prin care stim cat costa un credit exprimat in procente - mai jos va vom explica mai exact cum. Este un mod de calculare impus in Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite, scopul fiind sa le usureze viata consumatorilor. Cu ajutorul DAE, acestia pot sa compare mult mai simplu costul creditelor.
De ce exista DAE
Daca va intrebati de ce a fost nevoie sa apara acest DAE impus de catre autoritati printr-un act normativ la nivel national, raspunsul este destul de simplu. Majoritatea oamenilor alegeau un credit doar pe baza dobanzii pe care bancile o afisau in comunicarea lor. Daca vroiati sa imprumuti 100 de lei si dobanda anuala era 10%, atunci majoritatea persoanelor considerau ca la final vor plati 110 lei.
De fapt, bancile percep si comisioane, ceea ce face dificila compararea creditelor. Ca sa continuam exemplul de mai sus - banca 1 acorda un credit cu o rata a dobanzii de 10% si un comision initial de 3% din valoarea creditului. Banca 2 practica o dobanda de 11%, deci mai mare, dar cu un comision lunar de 0,2%. Deodata, lucrurile se complica si pentru majoritatea oamenilor este greu de spus care este creditul mai avantajos.
Aici intervine usurinta de folosire a dobanzii anuale efective - toate costurile unui credit sunt aduse cu ajutorul DAE la un numitor comun. Practic, DAE transforma si comisioanele care se aplica la un imprumut intr-o cifra care exprima dobanda anuala. Astfel, putem sa comparam doua credite,... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.
Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, un proiect de lege al senatorului Daniel Catalin Zamfir, care prevede limitarea dobanzilor pe care institutiile de credit le pot percepe pentru imprumuturi.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, asa ca legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Daniel Catalin Zamfir sustine ca proiectul sau de lege este unul "impotriva camatariei". Specialisti consultati de Ziare.com arata, insa, ca - daca va fi promulgata in forma curenta - legea ar face mai mult rau decat bine. Motivul: din cauza noilor prevederi, institutiile finaciar-bancare si non-bancare ar limita numarul de credite. Iar asta inseamna, de fapt, ca romanilor le va fi mai greu sa imprumute bani.
Pentru creditele ipotecare - adica cele contractate pe cel putin 10 ani si garantate cu imobilul - dobanda nu va putea depasi cu 3 puncte procentuale rata de dobanda legala (adica dobanda de referinta a BNR, care acum este 2,5%).
In plus, in cazul creditelor de consum cu o valoare mai mica de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 50% dobanda legala. In cazul creditelor cu o valoare mai mare de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 40% valoarea dobanzii legale.
BNR a tras semnalul de alarma inca din primavara: Masurile sunt contraproductive si pot dezechilibra piata
Inca din luna aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trimisese Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor o... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:34
Incepand de luni, 15 octombrie, tinerii intre 16 si 26 de ani pot obtine prin programul "Investeste in tine" credite cu dobanda zero, garantate de stat, de pana la 40.000 de lei, iar persoanele care au varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani pot obtine credite de pana la 35.000 de lei.
Beneficiarii programului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate. Acestia trebuie sa fie persoane fizice cu cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, si trebuie sa fie cuprinse in sistemul de invatamant sau sa urmeze cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
De asemenea, beneficiarul fie trebuie sa aiba el insusi salariu lunar, fie codebitorul pe care il prezinta trebuie sa aiba venit lunar. Daca beneficiarul sau codebitorii sai nu pot face dovada unui venit, creditul nu poate fi obtinut.
Pentru ambele categorii de varsta, valoarea creditului poate fi suplimentata cu pana la 20.000 de lei, daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului. Totusi, pentru a putea solicita acesti bani in plus, este necesara o vechime in munca de cel putin trei luni.
Daca beneficiarul nu este angajat, trebuie sa se prezinte cel putin un codebitor. In cazul minorilor, codebitori trebuie sa fie parintii sau reprezentantul legal, care trebuie oricum sa isi dea acordul pentru ca minorul sa poata aplica pentru credit.
In cazul tinerilor de peste 18 ani neangajati,... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 07:11
Oamenii de afaceri spun ca programul "Investeste in tine" prin care Guvernul le promite romanilor cintre 16 si 55 de ani imprumuturi cu dobanda zero si garantate de stat e populist, subfinantat si, practic, imposibil de implementat.
In loc sa creeze himere de tipul "dam de toate pentru toti", statul ar trebui, in schimb, sa isi foloseasca banii pentru a investi in educatia tinerilor, asa cum reusesc sa faca atatea alte state europene, sustin aceiasi intreprinzatori.
In urma cu o saptamana, pe 29 mai, vicepremierul Viorel Stefan anunta ca Guvernul pregateste un program cu un buget de 1 miliard de lei intitulat "Investeste in tine". Prin intermediul acestuia, mai spunea vicepremierul, Cabinetul Dancila si-a propus sa imprumute pana la 8 milioane de romani, fara dobanda, cu bani pe care acestia sa ii poata investi, apoi, in dezvoltare personala.
Cu alte cuvinte, in functie de varsta, nevoi si aspiratii, cei 8 milioane de romani ar putea imprumuta de la stat pana la 60.000 lei (daca au intre 16 si 26 de ani) sau pana la 55.000 lei (daca au intre 26 si 55 de ani), pe care sa-i poate, apoi, cheltui intr-o multime de feluri.
Mai exact - potrivit proiectului gandit de Cabinetul Dancila - banii s-ar putea duce, intr-o singura transa sau in rate, printre altele, pe plata studiilor sau pe publicarea unor carti, pe achitarea de abonamente la teatru sau la sali de sport.
In plus, banii imprumutati cu dobanda zero de la stat ar mai putea fi folositi pentru cumpararea de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 13:43
Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobanda cheie a BNR, in prezent de 1,75%, prin modificarea ordonantei privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, a anuntat, joi, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir.
Astfel, la dobanda-cheie actuala, dobanda ce ar putea fi perceputa la credite nu ar putea sa depaseasca 2,62%, pe formula dobanda de politica monetara (1,75% in prezent) plus maximum 50% din aceasta.
"Este un proiect de lege care prevede urmatorul lucru simplu: intervenim pe ordonanta 13/2011, care ea insasi este o ordonanta ce plafoneaza atat dobanda remuneratorie, cat si pe cea penalizatoare. O plafoneaza. Stabileste niste plafoane pentru imprumuturile intre persoane juridice, stabileste, de asemenea si plafoneaza, imprumuturile intre persoane fizice si nu stabileste si nu plafoneaza dobanda remuneratorie si pe cea penalizatoare intre persoana juridica si persoana fizica. Aceasta ramane neplafonata.
Acest lucru a dus la nebunia dobanzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns si la dobanzi de 20.000%. Faptul ca nu a fost reglementata dobanda penalizatoare. Si, atunci, IFN-urile au pus dobanzi cat au dorit", a spus Daniel Zamfir, la o conferinta organizata de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).
Potrivit acestuia, dupa aprobarea modificarii, bancile nu... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 21:48
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dobanda unui client BCR sa scada la 1,25% de la 10%.
Instanta a luat aceasta decizie dupa ce constatat ca dobanda interna a bancii este abuziva si trebuie inlocuita cu Euribor, arata Profit.ro
Pe de alta parte, in cazul unui proces colectiv, ICCJ a decis ca nu poate stabili ce dobanda sa se foloseasca, desi a descoperit clauze abuzive in contractele aceleiasi banci.
Clientii respectivi, care au luat credite ipotecare inainte de criza financiara, au platit timp de un an de zile dobanda fixa, iar apoi aceasta aproape ca s-a dublat. Banca s-a folosit de prevederile unei clauze din contract care prevedea ca dobanda creditelor sa nu fluctueze dupa cea din piata, ci dupa o formula interna pe care clientii nu o cunosteau.
Din 2010, multi dintre clienti ...citeste mai departe despre "Premiera in justitie: Dobanda unui client BCR a scazut la 1,25% de la 10%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 11:52
Guvernul va aloca 103 milioane lei, pana in 2012, unei scheme de ajutor de stat temporar care va subventiona diferenta dintre dobanda creditelor luate de fermieri pentru productie, in 2010, si dobanda de referinta anuntata lunar de CE, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, potrivit Mediafax. Decizia, luata miercuri de Executiv prin ordonanta simpla, vizeaza contractele de credit care vor fi incheiate in perioada cuprinsa intre data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial si 31 decembrie 2010, pentru imprumuturile incheiate pe orice perioada, iar subventia se va acorda pentru dobanzile platite institutiilor finantatoare pana la data de 31 decembrie 2012, inclusiv.
"Este vorba de un ajutor de stat temporar pentru asigurarea acesului la finantare in agricultura. Schema consta in subventionarea ratei dobanzii pentru creditele luate de fermieri pentru productie, pana la sfarsitul anului 2010.
Practic, se subventioneaza o parte din dobanda la creditele contractate care reprezinta diferenta intre dobanda pietei, mentionata in contractul de creditare, si o dobanda de referinta comunicata lunar de CE", a declarat ministrul Agriculturii la finalul sedintei de Guvern.
Mihail Dumitru a dat un exemplu despre modul in care se va calcula aceasta subventie.
"In prezent, rata medie practicata pe piata romaneasca este de 18% la creditele contractate in lei, iar in aceasta luna dobanda de referinta a CE este de 8%, practic acoperim zece puncte... mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 00:30