Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.
Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
In Romania nu s-a incetatenit inca obiceiul de a lua credite pentru studii de la banca, desi in alte parti al Europei este tot mai folosit, iar in Statele Unite este chiar incurajat sistemul, pentru ca nimeni sa nu se poata plange ca nu invata din lipsa de bani.
Americanii invata de cateva decenii folosind bani imprumutati, pe care-i restituie din salariu in rate, dupa angajare. Daca nu-i pot restitui pentru ca si-au intemeiat familii, si-au procurat locuinte, si-au procurat masini, ei prezinta justificari, iar banca le poate reesalona datoria.
Interminabilele rate pentru studii
Reesalonarea insa inseamna noi dobanzi si deci noi datorii, care pot duce usor la noi reesalonari. Pana cand? Nu exista o limita, dar s-a ajuns la o situatie cand destui pensionari inca mai au de platit rate la creditele din tinerete. Fireste, nu din salariu. Din pensie.
Iar numarul acestora este intr-o crestere ingrijoratoare. Dupa cum relateaza La Tribune, obligatiile persoanelor trecute de 65 de ani care mai figureaza cu rate pentru creditul de studii primit in trecut au crescut in ultimii ani de cateva ori. Mai concret, in 2005 acestea datorau bancilor, per total, 2,8 miliarde de dolari, iar in 2013 datoria lor a ajuns sa se cifreze la 18,2 miliarde de dolari.
Sunt mai multe feluri de obligatii de acest fel. Unii platesc creditele angajate pentru copiii sau nepotii lor, dar marea majoritate se lupta cu propriile credite, obtinute cu decenii in urma pentru ei insisi.
Ele... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:25
Masura Guvernului privind acordarea de facilitati romanilor prin injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani este catalogata de analistii economici ca fiind un cadou electoral. Ei sustin ca dincolo de avantajul diminuarii ratelor pe o perioada de timp, trebuie analizat impactul asupra economiei pe care il poate avea aceasta decizie a Executivului.
"Sunt multe lucruri neclare si este o politica total aberanta. In ce masura mai putem avea incredere in profesionalismul delegatiei FMI care la conferinta de dimineata a laudat o astfel de masura?", se intreaba analistul economic Mircea Cosea.
Potrivit Guvernului, va fi adoptata o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit net de maximum 1.610 lei/luna pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Facilitatea ataca principiile de drept
In opinia analistului, aceasta masura nu ar trebui introdusa, din cauza impactului negativ pe care il va avea ca urmare a "incapacitatii Guvernului de a utiliza masurile clasice, cum ar fi crearea de locuri de munca si posibilitatea de a oferi acestor oameni sansa de a castiga si de a rambursa, nu de a primi un cadou din partea statului".
In primul rand, este o masura care ataca principiile de drept. "Contractul dintre o banca si un particular este un contract de vanzare - cumparare, de utilizare a unor servicii in care nu poate interveni institutia guvernamentala prin masuri care ataca principiile de acordare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:35
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58