Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, unde se afla de la mijlocul anului trecut, decizia fiind anticipata de analisti.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat al BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine incepand cu 15:30 (ora Romaniei), o conferinta de presa, care va fi urmarita cu atentie de investitori si analisti, interesati sa afle pozitia bancii in privinta aprecierii recente a euro, evolutie care ameninta recuperarea economica in Europa.
Comparativ cu inceputul lunii ianuarie, cand Draghi s-a aratat increzator in perspectivele economice si a semnalat ca partea cea mai dificila a crizei s-a incheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni fata de dolar. Bancile comerciale au alimentat aceasta apreciere inapoind BCE o parte mai mare a imprumuturilor primite prin operatiunile de urgenta pentru suplimentarea lichiditatii.
Evolutia euro ameninta sa stopeze recuperarea economica in Europa inainte chiar ca aceasta sa fi inceput. In contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA si Japonia, care depreciaza dolarul si yenul, BCE s-ar putea afla in curand sub presiune pentru a intra in "razboiul valutelor", afirma economistii.... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 16:16
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a anuntat, joi, ca mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric, respectiv de 0,75%.
Prin aceasta decizie se doreste pastrarea increderii investitorilor in zona euro, in conditiile in care rata somajului a atins un nou nivel maxim, in noiembrie, de 11,8%.
BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.
"Economia nu striga acum dupa o reducere a dobanzii. Medicamentul lui Draghi functioneaza, perspectivele economice s-au imbunatatit, minimul a fost atins, asa ca de ce sa reduci dobanda?", a declarat James Nixon, economist la Societe Generale Londra, citat de Mediafax.
Draghi a anuntat in septembrie un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor cu probleme de finantare de pe piata internationala. Niciuna din tarile cu dificultati nu a cerut, inca, sprijinul BCE, dar anuntarea programului a fost suficienta pentru a cobori costurile de imprumut ale unor tari precum Spania si Italia fara ca banca centrala sa intervina efectiv pe piata obligatiunilor.
Banca Angliei a anuntat, de asemenea joi, ca mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, iar plafonul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde de lire sterline. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 16:51
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%, nivel minim record adoptat in luna iulie. De altfel, dobanda la depozite a fost mentinuta la 0%.
Decizia vine in urma sedintei de politica monetara sustinuta joi de Consiliul de Administratie al BCE.
Inainte de anuntarea deciziei, numerosi analisti erau de parere ca politicile monetare vor ramane neschimbate. Din cei 58 de analisti economici intervievati de Bloomberg, 28 au fost de parere ca nu va avea loc vreo schimbare. Restul de 30 de analisti au estimat reduceri intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale.
Odata cu modificarea dobanzii la depozite, Banca Centrala Europeana mentine o diferenta de 0,75% intre cei doi indici monetari. Dobanda pentru depozitele depuse la BCE este de 0%, iar o coborare a acesteia ar insemna ca bancile sa plateasca pentru a-si depunde banii la institutia europeana.
Banca Centrala Europeana a luat decizia de a cobora dobanda pentru depozite la 0% dupa ce, in decembrie si februarie, a imprumutat bancile europene pe trei ani, cu peste 1.000 de miliarde de euro. Aceste sume nu s-au resimtit in economia reala, ei ajungand sa fie investiti in titluri de stat, ori intorsi la Banca Centrala, sub forma de depozite. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:39
Banca Centrala Europeana a mentinut nivelul dobanzii cheie la 0,75%, in timp ce institutia se confrunta cu presiuni din partea pietei.
Investitorii si politicienii asteapta cu nerabdare deciziile BCE de joi, in legatura cu solutiile pentru salvarea zonei euro, in special a economiilor spaniole si italiene, care se afla la rand pe lista tarilor in pericol, scrie Bloomberg. .
Dobanda la depozite a fost mentinuta la zero, pentru a se incuraja bancile sa acorde imprumuturi overnight altor institutii de creditare, unde dobanda poate fi de 0,1%.
Europa asteapta deciziile intrunirii BCE. Va salva Draghi zona euro?
Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat, in cursul saptamanii trecute, ca institutia pe care o conduce este dispusa sa faca tot ce e nevoie pentru a rezolva criza datoriilor.
Draghi isi cauta aliati in lupta cu criza: Sefii Trezoreriei SUA si Bundesbank, pe lista
In cursul zilei de joi, Draghi va sustine o conferinta de presa in care isi va prezenta planul de masuri anti criza. Pe lista subiectelor pe care le-ar putea aborda se afla repornirea programului de achitizie de titluri de stat, acordarea unei licente bancare Mecanismului de stabilitatea si organizarea unei noi operatiuni de creditare a bancilor europene. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:06
Rezolvarea crizei economice din Europa este datoria guvernelor din zona euro, transmite Banca Centrala Europeana. Acesta este modul in care liderii Bancii spun ca nu vor interveni, desi moneda euro este in mare pericol, alegand astfel sa mentina dobanda cheie la 1%.
Dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri dobanda cheie la 1%, presedintele institutiei Mario Draghi a spus ca nu doreste organizarea unui al treilea proiect de creditare a bancilor europene pe termen de 3 ani, considerand ca nu e corect ca politicile monetare sa acopere golul creat de altii, scrie Reuters.
Rastimpul castigat de BCE zonei euro la inceputul anului prin injectarea a peste 1.000 miliarde de euro in sistemul bancar prin operatiuni de creditare pe trei ani, aproape s-a terminat, costul de imprumut al tarilor cu probleme, precum Spania, fiind din nou in crestere.
"Problema acum e daca aceste operatiuni de creditare sunt eficiente cu adevarat. Unele probleme din zona euro nu au nicio legatura cu politicile monetare si nu cred ca e corect ca prin astfel de politici sa acoperim lipsa de actiune a altor institutii", a spus seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Draghi a spus ca decizia de a mentine neschimbata dobanda cheie a fost luata printr-un "consens larg", sugerand insa ca nu a fost o unanimitate in consiliul bancii. El a spus ca unii membri, nu foarte multi, au dorit reducerea dobanzii cheie, care se afla deja la 1%.
Desi a subliniat amenintarea crescuta... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:05
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, informeaza un comunicat al BCE.
De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%.
BCE a redus, la inceputul lui decembrie 2011, dobanda cheie la minimul istoric de 1%, de la 1,25%.
BCE a imprumutat in cursul lunii februarie 530 miliarde euro unui numar 800 de banci din Uniunea Europeana, iar in luna decembrie a acordat 489 miliarde euro pentru 500 de banci. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 16:58
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, au anuntat reprezentantii bancii.
De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%.
BCE redusese, la inceputul lui decembrie 2011, dobanda cheie la minimul istoric de 1%, de la 1,25%. mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 15:45
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, ar putea aproba scaderea dobanzii de politica monetara pana sub 1%, un nou minim istoric. Analistii internationali spun ca seful BCE ar putea actiona asemanator lui Ben Bernake, mai mult decat ca Jean-Claude Trichet.
Zona euro este amenintata cu un nou val de recesiune, iar pentru a preintampina acest lucru, Mario Draghi ar putea reduce dobanda-cheie sub 1%, pentru prima data in istorie, scrie Bloomberg. Daca va lua aceasta decizie, BCE ar putea ajuta bancile sa isi restabileasca bilanturile.
Decizia de reducere a dobanzii cheie ar putea dovedi faptul ca Mario Draghi actioneaza ca Ben Bernake si nu ca predecesorul sau, Jean Claude Trichet. Acesta din urma a ales sa creasca dobanda de politica monetara. In cazul in care incetinirea economica va trage in jos Germania, cea mai mare economie din Europa, statul german ar putea lua in calcul adoptarea stilului Federal Reserve. Institutia americana prefera cumpararea activelor.
Presiunile din zona euro sunt agravate si de incetinirea activitatii economice, masurile de austeritate impingand blocul monetar spre o noua runda de recesiune.
"Solutia la problemele zonei euro este un proces indelungat, care presupune reforme structurale si consolidare fiscala. Liderii vor face eforturi sa intre pe acest drum, insa divergentele de ordin politic si economic presupun un nivel ridicat de incertitudine", a afirmat un analist din cadrul Deutsche Bank Londra. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 09:23
Banca Centrala Europeana a anuntat, joi, in urma sedintei Consiliului Guvernatorilor, ca ar putea mari, din luna aprilie, dobanda cheie de 1%, ca urmare a cresterii presiunii inflationiste, informeaza NewsIn. "O crestere a ratei dobanzii, cu ocazia urmatoarei sedinte dedicate politicii monetare, este posibila", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Frankfurt. Trichet a precizat ca o eventuala crestere nu va reprezenta semnalul pentru o serie de alte "mariri ale ratei dobanzii". "De la ultima noastra sedinta, din 3 februarie 2011, am inregistrat o crestere a inflatiei, reflectata in marirea preturilor la materiile prime", a spus Trichet. "Analiza economica indica faptul ca riscurile la adresa perspectivelor privind evolutia preturilor sunt in crestere", a adaugat el. "Se impune o atitudine vigilenta pentru a asigura stabilitatea preturilor", a mai spus presedintele BCE.In sedinta de joi, Consiliul Guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,00%, 1,75% si, respectiv, 0,25%, se arata intr-un comunicat al institutiei. mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 18:03