Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an si sa pastreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale, in sedinta de joi, CA a mai luat hotararea de a mentine rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an.
BNR semnaleaza ca rata anuala a inflatiei IPC a scazut in luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% in luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variatie al tintei. Evolutia s-a datorat in principal diminuarii accentuate a dinamicii anuale a preturilor alimentare volatile si a celei a pretului combustibililor. Fata de finalul trimestrului anterior, cand s-a situat la 3,8%, rata anuala a inflatiei s-a redus astfel usor peste asteptari. Descresterea ei s-a datorat scaderilor de dinamica consemnate de preturile legumelor, preturile administrate si de pretul combustibililor.
"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca in trimestrul III, desi mai lent decat s-a anticipat, urcand de la 3,3 la suta in iunie, la 3,4 la suta in septembrie. Avansul a reflectat influente opuse venite din majorarea preturilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 17:04
Banca centrala a Poloniei a redus miercuri dobanda de politica monetara pana la un minim record, dupa ce bancile centrale din Cehia, Ungaria si Romania au redus si ele costul creditului la un nivel record pe fondul incetinirii economiei.
Comitetul de politica monetara al Bancii centrale a Poloniei a decis sa reduca dobanda cheie cu un sfert de punct pana la nivelul record de 2,75%. Decizia este in linie cu estimarile analistilor, in conditiile in care 38 dintre cei 39 de analisti intervievati de Bloomberg se asteptau la o asemenea decizie. Guvernatorul Marek Belka va organiza o conferinta de presa la ora 4 p.m. pentru a explica decizia Bancii centrale a Poloniei, transmite Bloomberg.
"Desi o noua reducere nu poate fi complet exclusa, cel mai probabil ne va spune ca ciclul de relaxare s-a incheiat in conditiile in care in acest trimestru vom vedea ca situatia economiei s-a imbunatatit", a declarat economistul sef de la DZ Bank Polska SA, Janusz Dancewicz.
In perioada care a trecut din luna noiembrie 2012 si pana in prezent, Banca centrala a Poloniei a redus costul creditului cu 2,25 puncte procentuale, iar guvernatorul Marek Belka a declarat luna trecuta ca dobanzile sunt aproape de nivelul considerat "adecvat".
In primul trimestru al acestui an, economia poloneza a inregistrat o crestere de 0,5%, cel mai mic avans din ultimul deceniu, insa cele mai recente date statistice arata ca situatia economica s-a imbunatatit. Vanzarile cu amanuntul au inregistrat o... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:31
Rezolvarea crizei economice din Europa este datoria guvernelor din zona euro, transmite Banca Centrala Europeana. Acesta este modul in care liderii Bancii spun ca nu vor interveni, desi moneda euro este in mare pericol, alegand astfel sa mentina dobanda cheie la 1%.
Dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri dobanda cheie la 1%, presedintele institutiei Mario Draghi a spus ca nu doreste organizarea unui al treilea proiect de creditare a bancilor europene pe termen de 3 ani, considerand ca nu e corect ca politicile monetare sa acopere golul creat de altii, scrie Reuters.
Rastimpul castigat de BCE zonei euro la inceputul anului prin injectarea a peste 1.000 miliarde de euro in sistemul bancar prin operatiuni de creditare pe trei ani, aproape s-a terminat, costul de imprumut al tarilor cu probleme, precum Spania, fiind din nou in crestere.
"Problema acum e daca aceste operatiuni de creditare sunt eficiente cu adevarat. Unele probleme din zona euro nu au nicio legatura cu politicile monetare si nu cred ca e corect ca prin astfel de politici sa acoperim lipsa de actiune a altor institutii", a spus seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Draghi a spus ca decizia de a mentine neschimbata dobanda cheie a fost luata printr-un "consens larg", sugerand insa ca nu a fost o unanimitate in consiliul bancii. El a spus ca unii membri, nu foarte multi, au dorit reducerea dobanzii cheie, care se afla deja la 1%.
Desi a subliniat amenintarea crescuta... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:05
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.
Consiliul de Administratie al bancii centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%, iar la sfarsitul lunii martie la 5,25% pe an.
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Totodata, banca centrala a mentinut miercuri ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de miercuri, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:29
BNR va reduce in luna mai pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, insa este putin probabil sa continue relaxarea conditiilor de politica monetara dincolo de acest nivel, potrivit estimarilor analistilor.
"O noua taiere de 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale - n.r.) pare acum probabila (...) Principala tema a comunicatului de presa (in care BNR anunta decizia de joi - n.r.) o reprezinta tensiunile de pe pietele locale ale bancilor mama care opereaza prin subsidiare in Romania, sugerand ca banca centrala ar putea lua masuri pentru stimularea creditarii, compensand pentru mediul extern dificil", se spune intr-o analiza a ING.
ING considera ca efectuarea de noi reduceri ale dobanzii cheie dincolo de 5% par putin probabile, insa nu pot fi excluse.
Expertii bancii britanice Barclays se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca inca odata dobanda de politica monetara, la sedinta de la inceputul lunii mai, pentru ultima data in acest ciclu de ajustare.
Scaderea dobanzii cheie cu inca 0,25 puncte in mai este asteptata si de analistii Raiffeisen intr-o nota recenta, cu conditia ca situatia de pe pietele externe sa nu se deterioreze semnificativ.
De asemenea, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) indica un nivel de 5% al dobanzii pentru finele acestui an.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:44
Banca Natioanala a Romaniei a decis, din nou, reducerea dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 5,25%, un nou nivel minim, prin care Banca Centrala doreste stimularea economiei romanesti.
"Banca Nationala a mai sprijinit o astfel de politica reducand dobanda, dar bancile comerciale nu au raspuns cum trebuiau. Cred ca trebuie sa luam initiativa bancii ca o initiativa de stimulare a creditarii economiei, dar care ramane aleatorie pentru ca bancile comerciale au propria lor politica si pot sa fie foarte putin influentate de ceea ce se intampla la nivelul BNR", a declarat analistul financiar Mircea Cosea pentru Business24.
Este la a treia astfel de reducere a dobanzii cheie de la inceputul anului. In noiembrie 2011, BNR a redus dobanda pana la 6%, iar apoi, in ianuarie, a mai taiat inca 25 puncte de baza, pana la 5,75%. In februarie a urmat o a doua reducere in 2012, pana la 5,50%. Cea de-a treia scadere din 2012, anuntata joi, da peste cap prognozele analistillor.
"Prognoza noastra era ca ca BNR sa se opreasca la 5,5%. Faptul ca au mai redus-o implica faptul ca ne vom modifica prognoza", a declarat Vlad Muscalu, economist ING.
In ceea ce priveste efectele asupra pietei, Muscalu sustine ca este destul de dificil de estimat. "Nu stim exact daca probabilul impact de scadere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate companiilor sau populatiei este rezultatul acestei decizii sau rezultatul intarziat al deciziilor din trecut", sustine economistul, motivand opinia sa... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 14:30
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, incepand cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
Banca centrala modificase dobanda cheie la 6% la inceputul lunii noiembrie 2011, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%, potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Totodata, banca centrala a mentinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2012, in cadrul careia va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al sedintelor dedicate politicii monetare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 13:31
BNR ar putea lua decizia de a reduce cu inca 0,25 puncte procentuale dobanda cheie in prima parte a anului, a declarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
"Ne asteptam la o semenea decizie, nu este nicio suprpriza. Avem un mediu favorabil pentru banca centrala, inflatia este in scadere, este redusa deja si are perspectiva sa scada si in perioada urmatoare. Reducerea este practic justificata. BNR are un spatiu de reducere a dobanzii, dar nu e foarte mare. Noi mai vedem posibila inca o reducere de 0,25 puncte procentuale in prima parte a anului. Aceasta va depinde si de cum evolueaza lucrurile", a declarat Ionut Dumitru.
El sustine ca inflatia in scadere permite reducerea dobanzii, dar exista o constringere care este legata de mediul international, care este destul de ostil.
De asemenea, Ionut Dumitru declara ca daca efectul reducerii dobanzii se va vedea in dobanzile interbancare, atunci acesta se va simti si in cazul dobanzilor la creditele in lei. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 13:25
Ungaria a majorat rata dobanzii de politica monetara, marti, cu 50 de puncte de baza, pana la 7%. Tot luni, Suedia si-a redus dobanda de politica monetara cu 0,25% pana la 1,75 de procente, dupa ce Banca Angliei si India isi anuntau mentinerea dobanzii-cheie in contextul ingrijorator privind criza datoriilor din Europa.
Ungaria a crescut rata dobanzii de politica monetara pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, dupa ce blocul monetar si Fondul Monetar International si-au suspendat discutiile despre un eventual pachet de salvare, amenintand ca va face presiuni asupra activelor locale.
Cu toate acestea, ministrul ungar al economiei a criticat decizia institutiei, spunand ca actiunea afecteaza "sanatatea" economiei Ungariei si vine in contradictie cu mersul lucrurilor in Uniunea Europeana.
Magyar Nemzeti Bank a ridicat dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza, pana la nivelul de 7%, potrivit Bloomberg.
Oficialii au ridicat deja luna trecuta rata dobanzii pentru prima data din luna ianuarie pana atunci si spuneau, inca de pe atunci, ca sunt gata pentru o noua actiune, daca va creste riscul de inflatie.
Forintul s-a depreciat in 16 decembrie, cand UE si FMI si-au intrerupt negocierile cu Ungaria, dupa ce prim ministrul Viktor Orban a accentuat in declaratiile sale nevoia bancii centrale din Ungaria de independenta.
Marti, forintul s-a apreciat cu 0,9 procente pana la 300,54 forinti pentru un euro.
In cea de-a doua jumatate din 2011,... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:21