Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 2,15% pe an, de la 2,17% pe an cat a fost vineri, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul acestui an se situa la 3,19%. Pe data de 14 iunie a anului trecut, indicele ROBOR era de 3,24% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 2,26%, de la 2,28%, cat era vineri, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,35% pe an, fata de 2,37% pe an, in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. ...citeste mai departe despre "BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a scazut luni la 2,15% pe an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 11:39
Decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara este corecta, ar fi trebuit luata demult si cresterea ar trebui sa continue, afirma prof. univ. dr. in economie Bogdan Glavan.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Bogdan Glavan a explicat ce efect va avea cresterea dobanzii de referinta asupra ROBOR, asupra cursului de schimb, dar si de ce este o masura antiinflationista: "daca dobanzile din piata vor creste, populatia va fi descurajata sa ia credite si sa cheltuiasca si va fi mai incurajata sa economiseasca, astfel ca dinamica preturilor se va potoli".
Bogdan Glavan a desfiintat teoria potrivit careia inflatia are cauze externe: "Statul a aruncat cu bani in piata si acum se mira de inflatie. Acest argument e posibil intr-o societate care nu are notiuni elementare de economie. (...) Numai o natiune educata care intelege ca valoarea banilor depinde de productie, nu de intentiile si discursurile politicienilor, se poate opune populismului".
Decizia BNR de a majora la 2,5% dobanda de politica monetara era una previzibila si corecta?
In opinia mea, da. Chiar si acest nivel al dobanzii nu imprima in sistemul bancar un nivel de piata al dobanzii care sa fie acoperitor pentru rata inflatiei. Romania a traversat in ultimii doi ani o perioada cu dobanzi real negative. Aceasta crestere a dobanzilor era previzibila, inevitabila si ar face bine sa continue.
Ce inseamna, de fapt, dobanda de politica monetara?
Sistemul bancar nu opereaza ca alte sectoare economice, ca... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 07:00
Dincolo de ampla dezbatere privind avansul dobanzii cu care se imprumuta bancile intre ele pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate (deja celebrul ROBOR) de la nivelul relativ scazut din urma cu o luna pana in apropierea dobanzii de politica monetara (DPM - pastrata la 1,75% pe an), BNR a transmis cateva mesaje cel putin la fel de importante ca interventia prin care a imprumutat ceva mai mult de 9 miliarde de lei bancilor.
In treacat fie spus, creditele bancare a caror dobanda (implicit rata lunara) depinde de indicatorul ROBOR au fost luate (pe perioade de 20 - 30 de ani) tocmai pentru a accesa mai usor banii si a beneficia de perioadele cu dobanda mai scazuta in raport cu DPM. Daca ar fi fost luate cu dobanda fixa, rata ar fi fost constanta dar semnificativ mai mare, riscul de variatie (cu rele, dar si cu bune!) fiind preluat de banca.
Dincolo de emotia de moment si indiferent cine se va ocupa de politica monetara pe parcursul zecilor de ani de plata (sa vedem cine va mai fi de vina cand vom trece la euro), e de presupus ca situatiile ce pot apare in viitor vor putea fi mai complicate, mai ales daca estimarile de crestere a inflatiei, inclusiv pe canalul legaturilor cu partenerii europeni, se vor materializa.
Cum obisnuia sa spuna regretatul bancher Bogdan Baltazar - care a ramas in conducerea BRD si dupa privatizare dar a fost si purtator de cuvant al Guvernului pe la inceputul anilor '90 - situatia actuala aduce, din perspectiva celor care au apucat sa-si... mai mult
Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 21:53
Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la 4,5% pe an a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie din ultima luna, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank.
"Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie de la sedinta din luna iulie pana in prezent. Balanta contului curent a consemnat un surplus de 314 milioane euro, in timp ce apetitul pentru risc in pietele internationale a crescut. De asemenea, perspectivele inflatiei sunt ajutate de anul agricol bun precum si de introducerea legislatiei pentru reducerea TVA la produsele de panificatie. Consideram ca impactul direct al deciziei BNR va fi insa limitat", a spus Mihai Patrulescu pentru Agerpres.
Senior economistul UniCredit Tiriac Bank sustine ca, pana in prezent, observam un ecart intre ratele de dobanda din piata interbancara (ROBOR) si rata de politica monetara, iar cel mai probabil decizia de astazi va ajuta realinierea acestor rate si va imbunatati transmisia politicii monetare.
"Pe termen scurt, este posibil sa observam o usoara volatilitate a cursului de schimb avand in vedere faptul ca decizia a fost neasteptata (piata anticipa o scadere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de referinta)", a mai spus Mihai Patrulescu.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.
De asemenea, CA a mai decis... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:42
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut joi fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,67% pe an, fata de 1,70% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,18% pe an, de la 2,20% in sedinta anterioara.
Miercuri, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,70% pe an, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,20% pe an, de la 2,38% in sedinta anterioara. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 11:59
Pentru a intelege de ce are de platit rata la o anumita dobanda si a fi sigur ca banca nu a strecurat vreo greseala in calcul, clientul poate efectua trei pasi simpli. Astfel, in functie de tipul de credit, in lei sau in valuta, formula de calcul are, de cele mai multe ori, doua componente: o dobanda de referinta (Robor - lei, Euribor - euro si Libor - dolari si franci elevetieni) la care se adauga marja de profit, sau de risc, cum mai este numita, a bancii.
Pentru un credit de consum in lei formula ar putea arata in felul urmator: "ROBOR 6M + 3%, marja bancii".
Indicativul 6M se refera la dobanda interbancara la creditele in lei (Robor) pe un termen de sase luni.
Unele dobanzi sunt calculate dupa Robor 3M (la trei luni) sau 12M (pe an).
Cum marja de profit este fixa si contractul precizeaza cum se coreleaza dobanda finala la Robor (lunar, trimestrial sau semestrial), clientul poate verifica singur daca dobanda este corecta sau nu.
Pasul doi este gasirea cotatiei. Cotatia Robor poate fi gasita pe noua sau pe fosta pagina de internet a BNR, dupa cautarea pe internet a sintagmei "istoric Robor".
Pasul trei este calcularea si verificarea dobanzii. Conform cotatiei Robor 6M de luni, dobanda finala este de 14,94%, din care 3% este marja bancii si 11,94% este cotatia Robor la sase luni de la inceputul saptamanii.
mai mult
Marti, 12 Mai 2009, ora 16:08