Dobanda anuala efectiva (DAE) este metoda prin care stim cat costa un credit exprimat in procente - mai jos va vom explica mai exact cum. Este un mod de calculare impus in Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite, scopul fiind sa le usureze viata consumatorilor. Cu ajutorul DAE, acestia pot sa compare mult mai simplu costul creditelor.
De ce exista DAE
Daca va intrebati de ce a fost nevoie sa apara acest DAE impus de catre autoritati printr-un act normativ la nivel national, raspunsul este destul de simplu. Majoritatea oamenilor alegeau un credit doar pe baza dobanzii pe care bancile o afisau in comunicarea lor. Daca vroiati sa imprumuti 100 de lei si dobanda anuala era 10%, atunci majoritatea persoanelor considerau ca la final vor plati 110 lei.
De fapt, bancile percep si comisioane, ceea ce face dificila compararea creditelor. Ca sa continuam exemplul de mai sus - banca 1 acorda un credit cu o rata a dobanzii de 10% si un comision initial de 3% din valoarea creditului. Banca 2 practica o dobanda de 11%, deci mai mare, dar cu un comision lunar de 0,2%. Deodata, lucrurile se complica si pentru majoritatea oamenilor este greu de spus care este creditul mai avantajos.
Aici intervine usurinta de folosire a dobanzii anuale efective - toate costurile unui credit sunt aduse cu ajutorul DAE la un numitor comun. Practic, DAE transforma si comisioanele care se aplica la un imprumut intr-o cifra care exprima dobanda anuala. Astfel, putem sa comparam doua credite,... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Daca tot esti hotarat sa iei un credit, fie de nevoi personale, fie ipotecar, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le bifezi pentru a obtine o dobanda cat mai buna. Iar banca chiar te poate ajuta in acest sens.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa iti scazi dobanda la credit.
1. Trece-ti salariul la banca respectiva. In felul acesta banca va castiga un plus de siguranta ca iti vei plati ratele.2. Incearca si abordarea online. Acum ca trecem prin pandemie, bancile incurajeaza sa faci cat mai multe operatiuni online. Asa ca, daca ai aplicatia pe telefon sau lucrezi la laptop, iar vei mai castiga putin la dobanda.3. Daca esti deja client al bancii respective, asigura-te ca ai un istoric bun pentru a te bucura de inca o scadere a dobanzii. Bancile isi recompenseaza clientii in care au incredere4. O asigurare de viata sau una de somaj iti poate aduce din nou, o diminuare a dobanzii, dar aici va trebui sa calculezi daca banii pe care-i dai pe asigurare nu sunt cumva mai multi decat cei pe care-i scazi din dobanda.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Vrei un credit? Iata la ce comisioane trebuie sa fii atent!
Amanarea ratelor, salvare sau dulce capcana?
Cum trebuie sa arate un contract de creditare legal ...citeste mai departe despre "4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 10:30
Depozitele cu dobanda progresiva sunt facute pentru a atrage clientii cu ultima dobanda oferita care este, de obicei, peste media pietei. Cu toate acestea, ai si varianta depozitelor cu dobanda la termen.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", care tip de economisire este mai avantajos pentru tine.
Depozitele cu dobanda progresiva, unde dobanda creste de la un trimestru, semestru sau an la altul, sunt in momentul de fata cu randamente chiar mai mici decat media pietei. Si cel mai simplu se poate demonstra prin exemple.
In cazul unui depozit cu dobanda progresiva, sa spunem ca iti creste dobanda anuala de la un semestru la altul cu un punct procentual. Asta inseamna ca, pe o perioada de trei ani, vei avea bonificatie dupa cum urmeaza:
- Semestrul I - 1%- Semestrul II - 2%- Semestrul III - 3%- Semestrul IV - 4%- Semestrul V - 5%- Semestrul VI - 6%
Banca iti calculeaza aceste dobanzi pe an, astfel ca, la 1.000 de lei depusi, daca suma se cumuleaza dupa fiecare semestru, vei ajunge la un castig net de 99 de lei. Adica, la final, vei avea in cont 1.099 de lei, dupa ce se aplica impozitul de 10% pe profit. Trebuie mentionat ca nici una dintre bancile de pe piata din Romania nu este atat de generoasa cu dobanzile la depozite. De obicei, acestea sunt la jumatate sau chiar o treime din valoarea cu care am calculat noi.
In schimb, daca facem comparatia cu un depozit la trei ani si ii punem o dobanda anuala de 4%, cam cat este media pietei in... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:30
Cardurile de credit cu dobanda zero sunt pe cat de prietenoase cu tine, pe atat de periculoase (tot cu tine), daca nu stii sa le folosesti cu cap. Si pentru ca tot vorbim de elefantul din camera, dobanda zero vine cu anumite obligatii stricte pentru tine.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, la ce sa fii atent cand cumperi produse cu dobanda zero.
Ai dobanda zero doar in anumite magazine partenere cu banca si la anumite produse, asa ca nu iti lua avant la shopping daca nu stii in ce te bagi.
Pentru a beneficia de dobanda zero, va trebui sa achiti toata rata la care te-ai obligat in magazin, nu doar acel minimum necesar. Considera ca, la ce iti cere banca minimum necesar de plata lunar, trebuie sa adaugi si ratele cu dobanda zero. Asta ca sa fii sigur!
Cum spuneam si in alte materiale, daca nu iti achiti aceste obligatii financiare, risti sa ai o dobanda penalizatoare usturatoare de-a dreptul. Mai mult, dobanzile cardurilor de credite ajung sa fie si de doua-trei ori mai mari decat cele date la un credit de nevoi personale.
Sa nu crezi ca dobanda zero ti se aplica la retragerile de numerar. Din contra, acolo incepe calculul dobanzii inca de cand ai pus mana pe bani, si ai si comision de retragere mai mare decat la un card de debit.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 08:30
Fiecare card de credit vine cu o dobanda penalizatoare, dar aceasta nu prea te intereseaza pentru ca, in momentul in care mergi la banca, focusul tau este pe dobanda pe care o ai la credit. In cazul acesta, dobanda penalizatoare este mai importanta pentru ca ea intervine atunci cand tu nu reusesti sa returnezi bancii nici macar suma minima obligatorie impusa de creditor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un card de credit.
DAE poate fi si de 10.000%, pentru ca, atat timp cat tu iti platesti toate sumele cheltuite in perioada de gratie pe care ti-o ofera banca, nu vei achita decat ce ai cheltuit. Dupa o luna, va trebui sa platesti macar un minimum impus de banca, iar aceasta suma este constituita din dobanzi si comisioane ale bancii.
Dupa aceasta etapa, apare dobanda penalizatoare. Daca tu nu ai achitat nici macar acea suma minima impusa de banca, intervine dobanda penalizatoare care, de obicei, este mai mare decat dobanzile obisnuite ale bancii. Si atunci nu mai ai unde sa te ascunzi. Vrei, nu vrei, vei plati sau ajungi in Birou de Credite.
De ce spuneam ca aceasta este mai importanta decat dobanda curenta? Pentru ca, de obicei, dobanda penalizatoare, avand cote ridicate, face grea spre imposibila returnarea creditului. Sunt sanse mari ca venitul tau sa nu fie suficient nici macar pentru plata penalizarilor. Astfel, suma datorata va creste accelerat de la o luna la alta, ducand, in cele din urma, la inceperea... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 10:00
Daca esti pentru prima oara in fata acestei decizii, de a alege intre creditul cu dobanda fixa si cel cu dobanda variabila, ideal ar fi sa nu te uiti la valoarea pe care ti-o da DAE (Dobanda Anuala Efectiva), pentru ca poate fi inselatoare, mai ales in cazul unui imprumut pe termen lung si foarte lung.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt principalele diferente dintre cele doua servicii bancare.
In primul rand, dobanda fixa va fi intotdeauna mai mare decat o dobanda variabila. Din acest motiv, odata cu dobanda fixa iti vine si siguranta ca, daca treci prin vremuri economice si financiare instabile, dobanda ta nu va creste, asa cum s-a intamplat in cazul creditelor din anii marcati de criza financiara mondiala.
Astfel ca, oricat ar fluctua IRCC si ROBOR, rata creditului tau nu va fi afectata de acest lucru, pentru ca are valoare fixa. Indiferent de creditul pe care il alegi, fie ca este unul de nevoi personale, fie ca este unul imobiliar (dobanda fixa este doar pe o durata de cinci sau poate 10 ani), pune-te la adapost de orice risc.
In plus, diferenta dintre rate, la un credit cu dobanda variabila si unul cu dobanda fixa, nu este chiar atat de mare.
Sa luam cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, accesat pe o perioada de 60 de luni. In cazul dobanzii fixe, rata este de 420 de lei, in timp ce, in cazul dobanzii variabile, rata este de 405 lei. Cei 15 lei dati in plus pe luna iti vor asigura un somn... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 10:30
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu 6 august, dar si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%.
"In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, dar si in conditiile incertitudinilor extrem de ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 6 august 2020; totodata, a decis reducerea la 1% pe an, de la 1,25% pe an, a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, si la 2% pe an, de la 2,25% pe an, a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata BNR.
In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
"Consiliul de administratie al BNR considera ca, in conditiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scaderilor ratei dobanzii de politica monetara, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natura sa sustina redresarea activitatii economice pe... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 21:08
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei intrunit in sedinta vineri a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta pe an incepand cu data de 2 iunie.
CA a mai decis si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an, de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25 la suta pe an de la 2,50 la suta pe an, pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, precum si continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
Intr-un comunicat, institutia comenteaza ca economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung.
La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:12
Grupul Banca Comerciala Romana, prin BCR, BCR Social Finance si Fundatia Erste, pune la dispozitia sectorului non-profit din Romania finantari in suma totala de 730.000 de euro, cu dobanda zero in 2020, pentru a-l ajuta sa depaseasca actuala situatie de criza generata de pandemia provocata de noul coronavirus.
Dobanda este subventionata 100% de Fundatia Erste pentru utilizarile din credit efectuate pana la 31 decembrie 2020.
Finantarile sunt acordate in lei si pot avea ca destinatie acoperirea capitalului de lucru sau implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile.
Creditele se acorda pe o perioada de 12-18 luni, in cazul capitalului de lucru, sau 3 luni dupa data incasarii grantului sau subventiei, in cazul prefinantarilor europene sau granturilor de diverse tipuri.
"Sectorul non-profit a fost unul dintre cele mai dinamice segmente ale societatii romanesti in toata aceasta perioada marcata de pandemie, din martie pana in prezent.
ONG-urile au strans fonduri, masti, echipamente, alimente pentru oamenii din prima linie.
S-au implicat in educatie, tehnologie, au contribuit la mentinerea Romaniei in stare functionala, in ciuda provocarilor.
Si au facut-o bine, insa, in ciuda campaniilor de strangeri de fonduri, in care cele mai vizibile si notorii asociatii reusesc sa se auto-finanteze, restul de ONG-uri se confrunta in multe cazuri cu un deficit de lichiditate ce le poate afecta functionarea.
De aceea, noi credem ca mobilizarea unor... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 13:39