Procurorii DNA cer magistratilor Inaltei Curti redeschiderea unei parti din ancheta Tel Drum, care-l vizeaza pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Este vorba de o parte din ancheta, in cazul careia Tribunalul Teleorman a respins solicitarea.
Liviu Dragnea este inchis in penitenciarul Rahova unde executa o sentinta de 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, primita in dosarul Anagajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.
In procesul de la Inalta Curte, DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei. Procesul care are ca obiect "confimare redeschidere urmarire penala" fost inregistrat la Inalta Curte pe 27 mai, iar primul termen de judecata a fost stabilit pe 6 iunie.
O cerere similara avand aceleasi parti a fost respinsa, la finalul anului trecut, de Tribunalul Teleoman.
Detalii aici - Veste buna pentru Dragnea de la Tribunalul Teleorman: Nu vrea sa redeschida o parte din ancheta in mega-dosarul Tel Drum
In acest caz ar fi vorba de acordarea preferentiala de contracte publice de catre Consiliul Judetean Teleorman, condus atunci de Liviu Dragnea. "Nu au rezultat indicii temeinice care sa confirme savarsirea unei fapte de natura penala", a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.
Totusi, in noiembrie 2017, procurorii DNA care-l investigau pe Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum au descoperit noi indicii si au... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:31
Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.
Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.
"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.
In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.
In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).
Motivarea
Ziare.com a... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08
Expertiza financiar-contabila realizata in cadrul anchetei de la DNA a fost comunicata firmei Tel Drum, arata raportul realizat de administratorul judiciar, publicat pe 4 martie 2019.
Este vorba de dosarul in care este cercetat Liviu Dragnea, alaturi de mai multi directori din firma Tel Drum.
Societatea este acuzata de procurori pentru savarsirea infractiunilor de: constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata, complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.
"S-a comunicat raportul de expertiza contabila-fiscala. S-au formulat obiectiuni la expertiza contabil-fiscala. S-a formulat cerere recuzare expert; Au fost ridicate copii de pe volumele dosarului de urmarire penala", arata administratorul judiciar.
Ancheta e aproape de finalizare
Intr-o emisiune televizata, seful interimar al DNA, Calin Nistor, a declarat in aceasta saptamana ca este vorba de o cauza complexa, care ar putea fi solutionata in 2-3 luni.
"Eu sper sa fie de ordinul a cateva luni, una-doua-trei luni. Nu stiu. Procurorul are planul de ancheta. El isi apreciaza probatoriul. Noi luam masuri care se impun din perspectiva procurorului ierarhic superior", a explicat Calin Nistor.
Seful interimar al DNA a spus si ca aceasta expertiza a fost finalizata.
"Procurorul spune ca e o cauza complexa. A avut o expertiza dispusa, s-a facut si acea expertiza. Speram ca intr-un termen nu foarte... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 17:41
Inalta Curte a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar care il vizeaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, Tribunalul Teleorman urmeaza sa ia in discutie marti o cerere similara care priveste firma Tel Drum.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie si are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335 alin. 4 NCPP) ".
ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei - n.red.), cu privire la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Decizia instantei este definitiva.
Ancheta in acest dosar a fost initial inchisa in 2013, insa procurorii DNA au cerut redeschiderea urmaririi penale, motivand ca, la momentul anchetei, probele nu au fost administrate in mod corespunzator si acum detin probe noi.
Aceasta cauza vizeaza privatizarea Tel Drum, precum si reabilitarea unor drumuri judetene.
Dosarul il vizeaza pe Liviu Dragnea, dar si alte persoane: Mugur Bataus, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victorita Pascutu si Marian Fiscuci.
Iata detalii despre dosar de pe site-ul Inaltei Curti.
O cerere similara urmeaza sa fie luata in discutie maine la Tribunalul Teleorman. DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei.
Citeste mai multe pe site-ul Tribunalului Teleorman.
Anchetele in cazul celor doua dosare au fost inchise de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:33
Bornele kilometrice in cazul DJ 701 din Teleorman ar fi fost micsorate de la 1.000 de metri la 800 de metri, potrivit unei declaratii facute de un fost consilier judetean, sub protectia anonimatului. Drumul ar avea in realitate o lungime totala mai mica cu 6-7 kilometri, arata un fost prefect de Teleorman.
Reabilitarea DJ 701 (limita - Dambovita Gratia - Poeni - Silistea - Scurtu Mare - Slavesti - Ciolanesti - Zabreasca - Dobrotesti) a fost realizata in perioada 2008-2009 si este acum anchetata de DNA in dosarul Tel Drum, in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, fraude europene si abuz in serviciu. Este una dintre lucrarile publice realizate de Tel Drum, care au fost anchetate de OLAF, alaturi de DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita.
Consiliul Judetean Teleorman a fost condus in perioada 2000-2012 de actualul lider PSD, Liviu Dragnea.
Citeste si: EXCLUSIV DNA acuza ca firma Tel Drum si-ar fi regizat insolventaCele doua cuvinte care au abonat firma Tel Drum la contractele publice date de Consiliul Judetean Teleorman
"S-au modificat bornele kilometrice"
Un fost consilier judetean a declarat pentru publicatia locala "Liber in Teleorman", sub protectia anonimatului, de ce ar fi fost micsorate bornele kilometrice.
"Drumurile judetene din judet, investigate de OLAF, constituie un subiect inca plin de povesti nestiute. Stiti ce au facut? Au modificat bornele kilometrice si le-au facut de 800 de metri, nu de un... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 16:37
Jurnalistii de la The Economist scriu despre faptul ca eficienta neasteptata a DNA in lupta impotriva coruptiei din Romania este pusa in pericol de mai multi politicieni cercetati pentru coruptie. Acestia incearca sa schimbe modul in care functioneaza Justitia din Romania doar pentru a scapa de inchisoare.
Liviu Dragnea este cel care conduce din umbra Guvernul, sustin jurnalistii de la publicatia The Economist. Viorica Dancila a ajuns premier doar din cauza ca legea nu-i permite lui Dragnea, condamnat pentru frauda electorala, sa ocupe functia.
Ziaristii mai scriu ca cinci dintre ministrii cabinetului Dancila sunt cercetati pentru fapte de coruptie si ca Dragnea insusi este anchetat de DNA pentru constituire de grup infractional organizat si, in consecinta, risca sa ajunga la inchisoare. Asta, daca Vicorica Dancila nu va reusi sa promoveze modificari ale legii, prin care diverse forme de abuz in serviciu vor fi dezincriminate.
The Economist il citeaza pe liderul USR Dan Barna, care spune ca justitia din Romania este in pericol nu din cauza vreunei schimbari de ideologie, ci din cauza o mana de oameni cu probleme penale vor sa schimbe legea in propriu interes.
Putini au crezut vreodata ca DNA va reusi sa lupte eficient cu coruptia din Romania, comenteaza The Economist. Cu toate astea, institutia a uimit pe toata lumea, trimitand la inchisoare sute de oameni sus-pusi, in ultimii cinci ani, printre care un fost premier, 5 ministri si 25 de parlamentari. In plus,... mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 09:25
Existenta unui utilaj specific, tren reciclator stabilizator la rece "in situ", a fost una din specificatiile tehnice introduse de functionarii Consiliului Judetean Teleorman in caietele de sarcini privind contractele de reabilitare si constructii de drumuri. Tel Drum era singura societate din Teleorman si judetele limitrofe care detinea acest utilaj, iar aceasta conditie a facut ca firma sa castige majoritatea covarsitoare a contractelor date de administratia teleormaneana.
Functionarii stiau despre acest utilaj, deoarece fusese vandut firmei Tel Drum chiar de CJ Teleorman, la un pret sub valoarea de amortizare. Totul se intampla cand judetul era condus de Liviu Dragnea. "Este o restrictie nejustificata", este concluzia procurorilor DNA.
Descoperirea privind procedura viciata de atribuire a contractelor finantate din fonduri publice la nivelul CJ Teleorman a fost facuta de procurorul DNA care a investigat societatea Tel Drum, trimisa in judecata la finalul anului trecut pentru fraude europene.
Firma si doi dintre directorii acesteia - Petre Pitis si Mircea Visan - au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru folosirea de documente false, avand ca rezultat obtinerea ilegala de fonduri europene in cazul achizitionarii unei statii de asfaltare, in 2016.
De asemenea, un alt director al firmei, Florea Neda, precum si societatea WFA Impex SRL si un reprezentant al acestei societati, Ion Florian, au fost trimisi in judecata pentru complicitate.... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 11:10
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins vineri solicitarea avocatilor vicepremierului Liviu Dragnea, de a retrimite la DNA, dosarul "Referendumul", in care este acuzat.
"Instanata a hotarat ca nu. Probabil ca argumentele noastre nu au fost suficient de convingatoare", a confirmat insusi vicepremierul Liviu Dragnea.
In plus, doi dintre inculpatii in dosar, Predut Marian si Predut Cristina, si-au recunoscut vinovatia, pentru a beneficia de pedeapsa redusa. In cazul lor, instanta va emite o sentinta intr-un timp foarte scurt.
O decizie de restituire a dosarului la DNA ar fi reprezentat o gura de oxigen pentru vicepremier, deoarece nu ar mai fi fost probabila o condamnare in acest an.
Avocatul lui Dragnea a invocat ca n-a avut timp sa studieze dosarul
In decembrie 2013, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut instantei restituirea dosarului la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale, pe motiv ca anchetatorii nu i-au permis sa studieze tot materialul de urmarire penala si pentru ca din dosar nu ar rezulta clar faptele pentru care este judecat.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, este judecat, alaturi de alte persoane, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca dosarul sau sa fie restituit la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.
Printre motivele invocate de avocatul sau, Marian Nazat, a fost si acela ca procurorii i-au incalcat lui Liviu Dragnea dreptul la aparare deoarece nu i-au prezentat intreg materialul de urmarire penala.
De asemenea, avocatul s-a plans ca Lucian Papici, procurorul de la DNA care a finalizat dosarul Referendumul, a fost lipsit de impartialitate prin afirmatiile pe care le-a facut in cadrul unui interviu, ceea ce arata ca procurorul a dorit cu orice pret sa-l trimita pe Liviu Dragnea in judecata.
Avocatul Marian Nazat a mai reclamat faptul ca procurorii DNA au refuzat sa-l audieze pe premierul Victor Ponta in acest dosar in calitate de martor. In plus, el a aratat ca in dosar sunt preluate afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, fapt ce atesta din nou lipsa de impartialitate a procurorilor.
Pe de alta parte, avocatii celorlalti 74 de inculpati au cerut ca dosarul lor sa fie disjuns de cel al vicepremierului, deoarece in opinia lor faptele acestor inculpati nu au legatura cu acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea. Astfel ca considera ca ar trebui sa fie judecati separat de Liviu Dragnea.
Completul de trei judecatori, format din Lavinia Lefterache, Corina Jijiie si Lucia Rog, a anuntat ca se va pronunta pe 10 ianuarie 2014, atat pe cererea de disjungere,... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:20