Dosarul Tel Drum, in care este anchetat de DNA si Liviu Dragnea, vizeaza inclusiv o frauda de 21 de milioane de euro, bani europeni pe care ii va plati statul roman.
In 2016, Comisia Europeana, la sesizarea OLAF (Oficiul European Antifrauda), a cerut Romaniei sa aplice corectii financiare, pe care statul nostru le-a acceptat.
"Comisia a primit recomandarile OLAF cu privire la cazurile pe care le mentionati in 2016. In conformitate cu aceste recomandari, serviciile Comisiei au solicitat Romaniei sa efectueze corectiile necesare pentru ca bugetul UE sa nu fie afectat. Romania a fost de acord sa aplice aceste corectii. Avem un sistem solid de combatere a fraudei, in stransa colaborare cu statele membre. Acest caz arata ca sistemul functioneaza", a declarat un purtator de cuvant al CE la solicitarea HotNews.
Cine plateste?
Am dorit sa aflam ce inseamna practic aceste corectii financiare acceptate de Romania si am stat de vorba cu Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene.
"Corectiile sunt de doua tipuri, fie sunt corectii pe proiect, fie sunt corectii transversale pe un program, adica daca UE descopera ca intr-un anumit program rata de frauda este prea mare, se impune statului membru o corectie, de obicei de 25% (...) Asta inseamna ca, din toata suma programului, statul membru nu poate sa ceara la Bruxelles un anumit procent", a explicat Ghinea pentru Ziare.com.
"Pot sa mai existe corectii pe proiect, cum pare a fi cazul Tel Drum, in care se... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 17:14
Procurorii DNA efectueaza perchezitii, miercuri, la mai multe adrese, inclusiv Ministerul Agriculturii, intr-un caz in care exista suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie comise in legatura cu utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene in perioada 2014-2015.
"In cursul zilei de 25 noiembrie 2015, ca urmare a obtinerii autorizatiilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Suceava si Iasi, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane ...citeste mai departe despre "Perchezitii DNA la Ministerul Agriculturii: Fapte de coruptie legate de utilizarea fondurilor UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 10:50
Procurorii DNA efectueaza, marti dimineata, mai multe perchezitii in doua cauze penale ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2011-2015.
Procurorii au descins la 62 de adrese din Bucuresti si alte 5 judete, dintre care 5 sunt sedii ale unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice, potrivit unui comunicat DNA.
Agerpres, care citeaza surse ...citeste mai departe despre "DNA descinde la CJ Vaslui si mai multe primarii: Frauda cu fonduri UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 09:10
Procurorii DNA efectueaza, luni, 8 perchezitii in Suceava si Botosani, intr-un dosar in care sunt suspectate infractiuni de coruptie comise in legatura cu fondurile UE.
Suspectii sunt acuzati de infractiuni de serviciu si infractiuni de fals privind doua proiecte: "Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Botosani pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice" ...citeste mai departe despre "Perchezitii DNA la Suceava si Botosani: Fraude cu fonduri europene" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 10:51
Vladimir Ciorba, administrator si asociat la trei firme, vizat in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatului lui Victor Ponta, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti.
Ciorba a fost adus, in cursul zilei de marti, la DNA Ploiesti, pentru a fi audiat in dosarul in care mai sunt vizati, printre altii, Iulian Hertanu, Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.
Sebastian Ghita, urmarit penal. Cumnatul lui Ponta, audiat toata ziua la DNA
In acest dosar, a mai fost retinut, marti, fostul consilier judetean Mihai Coman.
Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, vizat in acelasi dosar, se afla si la ora transmiterii acestei stiri in sediul DNA Ploiesti, unde este audiat.
Primarul din Comarnic: Din cauza cumnatului lui Ponta, orasul arata ca dupa bombardament
La sediul DNA Ploiesti au mai fost audiati, in cursul zilei de marti, deputatul Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, ...citeste mai departe despre "Dosarul cumnatului lui Victor Ponta: Administratorul a trei firme, retinut" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 23:53
Procurorii DNA fac marti sapte perchezitii in Bucuresti, Ialomita si Calarasi, la firme si la persoane suspectate ca au falsificat acte pentru a obtine ilegal fonduri europene pentru agricultura, surse judiciare spunand ca printre cei vizati este si Stefan Poienaru, patronul Agrofam Holding.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2007-2013, transmite Mediafax.
In acest dosar, procurorii fac sapte perchezitii in Bucuresti si judetele Ialomita si Calarasi, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca printre persoanele vizate in acest dosar ar fi si Stefan Poienaru, patronul Agrofam Holding Calarasi, pentru un prejudiciu de 155.000 de euro.
Firma lui Stefan Poienaru ar fi solicitat sprijin financiar pentru 5.000 de hectare, depunand in acest sens la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) acte false din care rezulta ca vrea sa modernizeze o exploatatie agricola.
Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata in acest caz de catre APIA, care a constatat nereguli in cererea de finantare.
Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Fetesti, este unul dintre cei mai importanti jucatori agricoli dupa cifra de afaceri si... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 14:38
Incalcarea regulilor de achizitii publice, inselaciunea, falsul si uzul de fals sunt printre cele mai intalnite infractiuni savarsite de beneficiarii de fonduri europene. Cu asa palmares, nu e de mirare ca reprezentantii UE se mai gandesc pana in toamna daca vor debloca banii pentru Competitivitate, dedicati mediului de afaceri.
Reprezentantii Comisiei Europene vor veni in Romania in luna septembrie pentru o misiune de audit care vizeaza Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In urma controlului, se va decide daca programul, presuspendat in toamna anului trecut, va fi suspendat sau deblocat. Practic, de un an, CE nu mai face plati prin program, tara noastra riscand sa piarda 1, 26 de miliarde de euro.
"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluarea selectiei si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a declarat la inceputul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Creativitatea beneficiarilor care au vrut sa insele sistemul este... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:50
Fostul director general al AMPOS Mediu Adrian Mindroiu si administratorii firmelor de consultanta de la care acesta este acuzat ca ar fi primit bani si bunuri au fost arestati preventiv, potrivit deciziei luate vineri de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.
Un judecator de la Tribunalul Bucuresti a emis, vineri seara, mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Mindroiu, precum si pe numele celor doi administratori ai firmelor de consultanta.
Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Fostul director general al Autoritatii de Management pentru POS Mediu Adrian Mindroiu a fost retinut pentru fapte de coruptie, fiind acuzat ca a primit bani si bunuri de la doi administratori ai unor firme de consultanta.
Adrian Mindroiu, fost director general si in prezent director la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AMPOSM), este cercetat pentru patru fapte de trafic de influenta si pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de coruptie, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Alaturi de acesta sunt cercetati Nicolae Frank si Vlad Cristian Goga, administratori ai unor societati de consultanta, acestia fiind acuzati de cumparare de influenta si asociere in vederea savarsirii infractiunii de coruptie.
Procurorii au dispus retinerea celor trei si au cerut vineri Tribunalului Bucuresti... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:16