Grupul aeronautic european Airbus intentioneaza sa-si restructureze divizia de aparare si spatiala, renuntand la 6,7% din forta de munca, intr-o incercare de a redeveni profitabil, transmit Xinhua si Bloomberg.
Conform planului de restructurare prezentat in decembrie, vor fi concediati 2.362 de angajati pana la finele lui 2021, a anuntat intr-un comunicat Airbus. La sediul din Munchen al diviziei de aparare sunt in total aproximativ 35.000 de angajati.
Seful diviziei, Dirk Hoke, a indicat inca de acum doua luni ca vor avea loc restructurari, declarand ca trebuie imbunatatita competitivitatea.
Cele mai multe concedieri vor avea loc in Germania (829) si Spania (630), dar vor exista si in Marea Britanie (357), Franta (404) si in alte tari (141).
Saptamana trecuta, Airbus a raportat o pierdere neta de 1,36 miliarde de euro pentru anul 2019, afectat in special de amenda de 3,6 miliarde de euro intr-un dosar de coruptie, dar si de costurile suplimentare de 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea avionului de transport militar A400M.
Compania a informat ca vanzarile au crescut cu 11%, pana la 70,48 miliarde de euro.
Airbus este lider in aeronautica, spatiu si servicii conexe. Airbus ofera cea mai cuprinzatoare gama de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european in ceea ce priveste productia avioanelor cisterna, de lupta, de transport si pentru alte misiuni, precum si una dintre cele mai mari companii spatiale din lume. In domeniul... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:36
Futurewei Technologies Inc, divizia de cercetare si dezvoltare a Huawei care activeaza in SUA, s-a separat de compania-mama. Asta dupa ce Administratia Trump a trecut grupul chinez pe lista neagra.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Futurewei si-a mutat angajatii intr-un sediu nou, unde cei care lucreaza la compania-mama nu au voie sa intre.
De asemenea, utilizarea logo-ului Huawei a fost interzisa total.
Oficialii Futurewei au refuzat sa comenteze aceasta separare.
Schimbarile de strategie au loc in contextul in care, de curand, multe universitati din SUA au rupt legatura cu Huawei ca reactie la acuzatiile aduse de guvernul american, potrivit carora grupul chinez ar fi o amenintare la securitatea nationala.
Huawei este cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii si al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. In mai, Statele Unite au inclus Huawei pe o lista neagra de companii care nu pot face afaceri cu firme americane fara acordul guvernului SUA, din motive de securitate nationala. Ulterior, Departamentul de Stat a depus o plangere in instanta, aducand inclusiv acuzatii de furt al unor secrete comerciale.
Huawei respinge suspiciunile ca ar facilita spionajul din partea guvernului chinez.
Huawei, care a obtinut anul trecut venituri de 721,2 miliarde de yuani (104 miliarde dolari), anticipeaza pentru acest an si cel viitor venituri de circa 100 de miliarde de dolari. Obiectivul initial al companiei pentru acest an... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 12:52
Uniunea Salvati Romania acuza ca divizarea Companiei Municipale Energetica s-a facut cu votul unui consilier PSD care si-a pus cu aceasta ocazie si fiica in Consiliul de Administratie al uneia din cele doua companii rezultate, deci votul nu este valid, din cauza conflictului de interese.
Miscarea a avut loc in sedinta de marti a Consiliului General al Capitalei, cu scopul de a transforma compania Energetica, a carei infiintare a fost declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti, in alte doua companii mai mici, dar care sa poata pretinde ca sunt infiintate legal si care sa imparta un buget de 300 de milioane de euro.
Semnalul de alarma a fost tras de Ana Ciceala, Consilier General din partea USR in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
"Hotararea privind legalizarea companiei Energetica, cea declarata ca infiintata ilegal, cu miza de 300 milioane de EUR la sifonat si infiintarea a doua alte companii rezultate din divizarea Energetica a fost luata in sedinta de marti fara votul valid al majoritatii de doua treimi necesare.
Asta deoarece unul dintre consilierii care au votat marti aceasta noua mizerie ilegala, Mircea Ardeleanu, si-a votat si fiica in Consiliul de Administratie al uneia dintre companiile noi, care urmau sa iasa din divizare, Energetica Servicii S.A.
Conflictul acesta de interese este reglementat de lege. Analizez acum impreuna cu echipa juridica a USR Bucuresti actiunea de anulare in instanta a acestei hotarari, cu acest nou argument, pe... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 17:35
Producatorul japonez de componente auto Calsonic Kansei a anuntat luni ca va prelua rivalul Magneti Marelli, divizia de componente auto a grupului Fiat Chrysler Automobile, pentru 6,2 miliarde euro.
La jumatatea lunii iulie, Fiat Chrysler a demarat procedura de separare a diviziei care produce componente auto - Magneti Marelli - de restul companiei, in vederea unei posibile introducere la bursa, fara a exclude alte posibilitati pentru aceasta divizie care produce sisteme de iluminat, sisteme de transmisie si echipamente electronice, transmite Bloomberg.
Odata cu preluarea Magneti Marelli de catre Calsonic Kansei va lua nastere un producator de echipamente cu o anvergura mondiala, cu o cifra de afaceri de aproximativ 15,2 miliarde euro si 65.000 de angajati de la Tokyo si pana la Milano, au precizat cele doua companii intr-un comunicat comun difuzat luni.
Aceasta vanzare este prima tranzactie majora incheiata de noul director general de la Fiat Chrysler Automobiles, Mike Manley, cel care a preluat acest proiect de la predecesorul sau Sergio Marchionne. Pana la urma, FCA a optat pentru vanzarea Magneti Marelli in loc de listarea sa la bursa dupa ce conditiile de pe piata bursiera s-au deteriorat din cauza tensiunilor comerciale si incertitudinilor politice din Italia.
Fondul american KKR a preluat firma Calsonic Kansei de la Nissan Motor Co. si alti actionari in 2016. Intre timp, fondul american s-a angajat sa ajute producatorul japonez, al carui principal client... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 10:42
Grupurile germane Daimler si BMW intentioneaza sa formeze o companie mixta prin fuzionarea diviziilor de car-sharing, pentru a concura mai eficient furnizorii de servicii de transport cum este Uber Technologies.
Cele doua grupuri vor forma o companie mixta cu participatii egale de 50%, care va include diviziile Car2Go a Daimler si DriveNow a BMW si servicii precum aplicatii de smartphone pentru comandarea de taxiuri, localizarea locurilor de parcare si incarcarea vehiculelor electrice, transmite Bloomberg.
Daimler si BMW anticipeaza o crestere usoara a profiturilor daca tranzactia va fi finalizata in 2018, fata de estimarile anterioare de stagnare a castigurilor.
Fuziunea ar permite Daimler si BMW sa imparta riscurile operatiunilor intr-o industrie concentrata pe tehnologie care include un numar tot mai mare de furnizori de servicii de mobilitate.
Sectorul transporturilor trece prin transformari rapide. In ultima saptamana, Uber si rivalul sau Grab de pe piata Asiei de Sud-Est au convenit un schimb de active, in timp ce compania americana are probleme in urma unui accident mortal provocat de un vehicul autonom aflat in testare. Totodata, Waymo, divizia grupului Alphabet, a convenit sa dezvolte vehicule autonome cu compania britanica Jaguar Land Rover.
Daimler si BMW mai colaboreaza la consortiul de harti digitale HERE, din care mai fac parte Audi si Intel, precum si producatorul de componente auto Robert Bosch.
Citeste si:
Serviciile de car sharing ar... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 15:20
Grupul energetic rus Gazprom a anuntat ca isi va reorganiza exporturile si va infiinta in acest sens o divizie integrata de distributie internationala.
Gazprom, companie controlata de statul rus, a precizat ca acest proces de reorganizare se va derula in etape pe parcusul urmatorilor doi ani, informeaza Reuters.
In prima etapa, vor fi fuzionate si eficientizate activele si operatiunile companiei Gazprom Germania, care se ocupa de o mare parte din exporturile grupului. Ulterior, intr-o a doua etapa, Gazprom Germania va fuziona cu Gazprom Export.
Anul trecut, exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cota record de 35% pe piata din Europa.
Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Companiile romanesti nu au contracte de import incheiate direct cu Gazprom, ci cu doua firme intermediare: Imex Oil, o subsidiara a grupului rus Conef, si WIEE, un joint-venture intre Gazprom si nemtii de la Wintershall. mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:37
Volkswagen nu este presat sa-si vanda divizia de camioane pentru a obtine numerar, pe fondul scandalului emisiilor care implica costuri de miliarde de euro pentru grupul german, a sustinut Andreas Renschler, membru al conducerii VW.
Grupul german are diverse afaceri cu camioane, care includ compania germana MAN si cea suedeza Scania, precum si propriul brand de vehicule comerciale usoare. Analistii se asteapta ca unele active ale subsidiarei MAN, in valoare de aproximativ 4-5 miliarde de euro, sa fie vandute.
In pofida tuturor problemelor, rezultatele operationale ale grupului Volkswagen sunt bune. "Nu va exista o vanzare rapida a activelor companiei", a declarat Renschler, care este si seful diviziei de camioane a VW, intr-un interviu acordat duminica publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), transmite Reuters.
Volkswagen opreste productia la doua fabrici din Germania
Anul trecut, grupul VW l-a angajat pe fostul sef al diviziei de camioane a ...citeste mai departe despre "Care e situatia financiara a Volkswagen: Va fi nevoita sa-si vanda divizia de camioane?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 09:25
Brigada Mecanizata a armatei Olandei va fi integrata in Divizia 1 Panzer a Germaniei, au anuntat ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, si omologul sau olandez, Jeanine Hennis-Plasschaert, in parlamentele ambelor tari.
Un acord oficial in acest sens va fi semnat spre finalul acestui an si lucrarile de integrare vor incepe la sfarsitul anului sau inceputul lui 2016. Unitatea va deveni operationala la sfarsitul lui 2019, scrie Jane's.
Inainte de a fi integrata in divizia germana, brigada ...citeste mai departe despre "Germania preia tancurile Olandei si le include in Diviza 1 Panzer" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 22:07
Noul comandant al Diviziei Multinationale de Sud-Est a NATO, generalul de brigada Ovidiu-Liviu Uifaleanu, a declarat luni ca misiunea acestei structuri este de a coordona cele doua unitati de integrare a fortei NATO din Romania si Bulgaria, ulterior accentul urmand sa se puna pe dislocabilitate si pregatirea personalului, astfel incat, in 2018, oriunde in S-E Europei, sa poata fi indeplinite misiunile ce vor fi incredintate.
"Este un inceput foarte optimist de drum, suntem la finalul a cinci luni de masuri preliminare, inclusiv cele legale, privind prezenta partenerilor nostri in comandament. Avem foarte multe linii de efort, primul demers este realizarea capacitatii operationale initiale inainte de Summit-ul de la Varsovia.
Militari de la baza Ramstein din Germania, antrenament in Romania si vizita la Peles (Video)
Pana la acel moment misiunea este coordonarea celor doua unitati de integrare a fortei - este vorba despre Romania si Bulgaria. Dupa aceea, accentul va fi pus pe ...citeste mai departe despre "Comandantul Diviziei NATO din Romania: In 2018, sa fim pregatiti sa ne indeplinim misiunile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 17:50