Este de asteptat ca recenta modificare a Legii societatilor nr. 31/1990 si a Legii contabilitatii nr. 82/1991 sa fie bine primita de mediul de afaceri pentru ca rezolva doua probleme cu care societatile si asociatii (actionarii) lor se confruntau frecvent - (im) posibilitatea de a distribui dividende in timpul anului si aceea de a distribui sumele acumulate in rezerve.
Distribuirea elementelor de capitaluri proprii (capital social, profituri, rezerve, prime etc.) este tratata succint si relativ rudimentar de legislatia noastra, principiul de baza fiind acela ca distribuirile catre asociati nu se pot face decat in conditii stabilite strict de lege. Nerespectarea acestor reguli este considerata infractiune.
Intentia legii - anume impiedicarea extragerii abuzive a fondurilor societatii de catre asociati - este, in esenta, corecta. Pe de alta parte, orice societate exista ca sa produca profit pentru asociati, prin urmare se impunea de ani buni o temperare a acestui principiu, precum si alinierea la reglementarile din alte state, cu care (se presupune ca) Romania concureaza din perspectiva atractivitatii mediului de business.
Astfel, pana acum cateva zile, dividendele nu puteau fi distribuite decat pe baza de situatii financiare anuale (deci dupa incheierea exercitiului financiar) . De asemenea, distribuirea de rezerve nu era posibila - nu numai in situatii firesti, precum cea a imposibilitatii distribuirii rezervei legale -, ci si in situatia distribuirii de rezerve... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:43
Incepand de luni, societatile pot sa distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.
Legea nr. 163/2018 ce modifica procedura de plata a dividendelor a fost publicata in Monitorul Oficial.
Astfel, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop. Din acestea se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
Retinem in acest sens ca suma permisa la distribuire se diminueaza cu eventualele pierderi reportate din anii anteriori si cu rezervele obligatorii si doar profitul ramas se poate distribui. Se recomanda in acest caz sa se acopere mai intai pierderile contabile si apoi sa se efectueze repartizarea de dividende.
Calculul anual al rezultatului exercitiului si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Foarte important: Obligatia de restituire intervine pentru... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 13:24
O noua zi, o noua "bomba" descoperita in ordonanta de urgenta care modifica Codul Fiscal. Din ce reiese in acest moment din textul actului normativ care va incepe sa-si produca efectele incepand cu 1 ianuarie 2018, se pare ca revine obligativitatea platii contributiei la sanatate pentru dobanzi, dividende sau tranzactii la bursa.
Consultantii fiscali de la Taxhouse au descoperit ca ordonanta prevede ca veniturile din investitii (cum ar fi dobanzi, dividende, tranzactii pe bursa), care depasesc 12 salarii minime brut pe economie pe an (care din 2018 va fi 1.900 de lei, deci suma ar urma sa fie 22.800 de lei), vor plati la sanatate pentru acestea o contributie de 10% calculata la nivelul salariului minim brut, potrivit Profit.ro.
Daca estimeaza ca va obtine in cursul anului 2018 venituri peste acest prag, persoana in cauza depune in ianuarie o declaratie la Fisc si plateste trimestrial.
Mai exact, pana pe data de 31 ianuarie 2018, persoanele fizice care estimeaza ca vor realiza venituri din investitii vor avea obligatia de a depune o declaratie de "autoimpunere" in baza careia autoritatile fiscale vor emite decizia de impunere pentru platile de CASS datorate pentru anul in curs, 2018 (la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara).
Plata contributiei se va face trimestrial, in 4 rate egale, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Jurnalistii de la publicatia citata atrag atentia ca masura e cu atat mai neclara cu cat veniturile din... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 14:56
Compania General Motors (GM) va acorda pentru prima oara dividende trimestriale detinatorilor de actiuni comune, pentru prima oara in ultimii sase ani.
Principalul producatorul american de automobile, care a acordat dividende ultima oara in iunie 2008, a anuntat ca va acorda detinatorilor de titluri dividende de 30 de centi/actiune, plata urmand sa fie facuta pe 28 martie actionarilor raportati pe 18 martie, transmite Reuters. In 2008, dividendele trimestriale au fost de 25 de centi/actiune.
"Aceasta masura este in concordanta cu prioritatile noastre de capital si este un important semn de incredere in planurile noastre de viitor", a declarat Dan Ammann, CFO GM.
Ammann va fi numit in functia de presedinte al companiei
Ammann va fi numit, miercuri, in functia de presedinte al companiei. In functia de CFO, producatorul american de automobile va fi Chuck Stevens, care a ocupat o functie similara pentru America de Nord.
Investitorii au cerut companiei sa le returneze banii, fie sub forma de dividende, fie sa rascumpere atiunile, mai ales dupa ce Trezoreria SUA a vandut ultimele titluri detinute luna trecuta. Prin aceste dividende acordate de GM, care si-a expus ultimele modele la targul de utomobile din Detroit, copania incearca sa atraga noi investitori.
Principalul concurent al GM, compania Ford, a acordat dividente in martie 2012, pentru prima oara dupa cinci ani si jumatate. Astfel, Ford a acordat dividende de 12,5 centi per aciune.
GM a incheiat al... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 13:30
Proprietarii de actiuni Apple vor primi, joi, dividende, pentru prima oara din 1995. Pentru fiecare titlu detinut, actionarii vor fi recompensati cu 2,65 de dolari.
Conform anuntului companiei, cei care vor achizitiona titluri Apple pana la finalul sedintei de tranzactionare de luni, 13 august, vor fi rasplatiti de companie pe 16 august, cand vor fi facute primele plati de dividende din ultimii 17 ani.
In primele ore de tranzactionare pe bursa Nasdaq, actiunile Apple se cotau la aproape 627 de dolari, cu 1% mai mult fata de sedinta anterioara.
Compania a anuntat in luna martie ca va imparti dividende fixe trimestriale, dupa ce a inregistrat un profit de 98 miliarde de dolari in 2011. Numai in ultimul trimestru al 2011, compania a avut un profit de 13 miliarde de dolari. Profitul pe actiune s-a cifrat la 14,03 dolari, iar dividendul reprezinta 18% din profit, la momentul anuntului.
"Am folosit o parte din bani pentru investitii importante in afacerea noastra, in cercetare si dezvoltare, achizitii, magazine retail, plati strategice in avans si cheltuieli de capital in lantul de furnizori, consolidarea infrastructurii. Veti mai vedea astfel de investitii in viitor", a declarat directorul general al Apple, Tim Cook. Compania estimeaza ca va folosi 45 miliarde de dolari in primii trei ani de implemnetare a acestor programe.
Decizia de a imparti dividende vine si ca urmare a presiunilor pe care le-au facut actionarii, la reuniunea investitorilor de la sfarsitul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:15
De cand Apple a anuntat ca va oferi dividende actionarilor sai, toata lumea vorbeste despre plata bonusurilor. Dar care dintre actiunile companiilor din tehnologie ofera cel mai bun castig?
Companiile din Silicon Valley ofera castiguri actionarilor sai sub forma de dividende. HP a anuntat de curand cresterea castigului oferit cu 10%, pana la 22 de centi pe actiune, potrivit Venture Beat.
Apple anunta saptamana trecuta ca va oferi dividende trimestriale in valoare de 2,65 dolari pe actiune, pentru prima data dupa multi ani (din 1985).
Compania fondata de Steve Jobs statea pe un munte de bani, de aproape 100 de miliarde de dolari si cu un stoc de actiuni a caror valoare ajungea aproape la 600 de dolari pe actiune. Compania a anuntat, totusi, ca va cheltui o parte din bani pentru a cumpara actiuni de pe piata libera.
Iata care este castigul mediu a unui dividend pentru cele mai tari companii de tehnologie din Statele Unite, pentru o perioada de cinci ani.
mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 10:29
Apple a anuntat ca va imparti un dividend trimestrial fix de 2,65 dolari, incepand din iulie si a autorizat un plan de rascumparare de actiuni in valoare de 10 miliarde dolari, in urmatorii trei ani.
Apple a inregistrat un profit de 98 miliarde de dolari anul trecut, iar in perioada octombrie-decembrie 2011, a avut un profit de 13 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de nivelul din aceeasi perioada a anului precedent. Profitul pe actiune s-a cifrat la 14,03 dolari, astfel ca dividendul de 2,65 dolari pe actiune reprezinta 18% din profit, potrivit BusinessInsider.com.
"Am folosit o parte din bani pentru investitii importante in afacerea noastra, in cercetare si dezvoltare, achizitii, magazine retail, plati strategice in avans si cheltuieli de capital in lantul de furnizori, consolidarea infrastructurii. Veti mai vedea astfel de investitii in viitor", a declarat directorul general al Apple, Tim Cook. Compania estimeaza ca va folosi 45 miliarde dolari in primii trei ani de implemnetare a acestor programe.
Decizia de a imparti dividende pentru prima data din 1995 vine si ca urmare a presiunilor pe care le-au facut actionarii in cadrul reuniunii investitorilor de la sfarsitul lui februarie.
In cadrul aceleiasi intalniri, Apple a adoptat si o masura prin care actionarii obtin un rol mai important in cadrul intalnirilor directorilor companiei de electronice. Aceasta decizie a fost luata in urma insistentelor actionarilor, printre care se numara si Calpers,... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:25
Apple ar putea incepe sa plateasca dividende in cursul acestui an pentru a raspunde grijilor investitorilor care considera ca gigantul IT strange prea multi bani pe care nu ii foloseste in vreun fel.
Compania, care in urma sedintei de tranzactionare de marti din SUA a atins o valoare de piata de 500 miliarde dolari, ar putea plati dividende trimestriale de aproximativ 2$ pentru fiecare actiune pana la finalul anului, conform Bloomberg.
Estimarile au la baza valoarea dividendelor platite de alte companii de tehnologie, printre care Microsoft si IBM.
Plata de dividende ar fi un avantaj pentru investitori si ar aduce beneficii si companiei, care detine 97,6 miliarde in lichiditati si investitii, mai ales in conditiile in care si-ar permite sa plateasca 7,46 miliarde de dolari necesari acoperirii compensarii investitorilor.
Efectele unei astfel de decizii
Pretul actiunilor Apple ar putea creste, daca va plati dividende. Pretul actiunilor a crescut cu 1,8 procente pana la inchiderea sedintei de tranzactionare din New York de marti. In cursul anului trecut, pretul actiunilor companiei a crescut cu 32%.
Plata dividendelor ar putea creste si pretul actiunilor companiei pe termen lung, prin aducerea de noi investitori care cumpara actiuni doar de la companii care fac astfel de plati, estimeaza Toni Sacconaghi, analist al Sandford & Bernstein.
Ce spun analistii
Analisti ai Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Mizuho Securities USA si Sterne Agee & Leach Inc... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:50
Producatorul de software Oracle Corporation a inregistrat in al treilea trimestru fiscal un profit net de 1,3 miliarde dolari, calculat potrivit principiilor generale de contabilitate GAAP, in scadere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat joi grupul. Oracle a inregistrat in aceeasi perioada un profit operational de 1,9 miliarde dolari, in urcare cu 4%, si o marja operationala de 36%, cu 0,54 puncte procentuale peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent.
Castigul pe actiune au crescut cu 3% fata de aceeasi perioada din 2008, la 0,26 dolari/actiune.
Veniturile totale ale grupului au avansat in al treilea trimestru cu 2%, la 5,5 miliarde dolari. Veniturile din vanzarile de software au crescut cu 5%, la 4,4 miliarde dolari, in timp ce veniturile generate de noile licente de software au scazut cu 6%, la 1,5 miliarde dolari.
Veniturile Oracle din servicii au scazut cu 8%, la 1 miliard de dolari. Rezultatele Oracle din al treilea trimestru au fost afectate de deprecierea unor valute fata de dolar, reducand castigurile cu 0,05 dolari/actiune.
Oracle a mai precizat ca intentioneaza sa plateasca un dividend trimestrial de 0,05 dolari/actiune, echivalent cu un dividend anual de 0,2 dolari/actiune. mai mult
Joi, 19 Martie 2009, ora 11:43