Pentru persoanele care sunt obisnuite cu bursa, indiferent ca investesc in actiuni sau obligatiuni, este perioada in care isi primesc remuneratia pentru banii plasati in astfel de titluri de valoare. Fie ca e vorba de dividende - pentru proprietarii de actiuni, fie ca e vorba de dobanzi - pentru cei care detin obligatiuni, aceste forme de castig sunt anuntate de companii prin intermediul Depozitarului Central care face publice toate informatiile necesare pentru ca investitorii sa isi incaseze banii. Astazi avem trei astfel de anunturi.
Actionarii NUCLEAROELECTRICA
Depozitarul Central informeaza investitorii ca, in perioada 25.06.2020 - 25.06.2023, distribuie dividende pentru actionarii SOCIETATEA NATIONALA NUCLEARELECTRICA S.A.(simbol SNN). Emitentul va distribui actionarilor dividendele aferente anului 2019, utilizand serviciul national lansat de catre Depozitarul Central. Valoarea dividendului brut pe actiune este de 1,65306302 lei.
Actionarii care beneficiaza de dividende sunt cei inregistrati in registrul actionarilor emitentului, la data de 16.06.2020.
Plata dividendelor catre actionarii emitentului se efectueaza incepand cu data de 25.06.2020.
Actionarii care sunt clienti ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central isi pot incasa dividendele prin intermediul acestuia.
Pentru actionarii care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se face astfel:
- prin transfer bancar, in baza... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:11
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a anuntat luni ca va urma indicatiile Bancii Centrale Europene si va suspenda plata dividendelor cel putin pana in data de 1 octombrie, in contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Vineri, Banca Centrala Europeana (BCE) le-a spus creditorilor din zona euro sa omita plata dividendelor si rascumpararile de actiuni cel putin pana in octombrie, si sa-si foloseasca profiturile pentru a sprijini economia afectata de pandemie.
"Pentru a spori capacitatea bancilor de a absorbi pierderile si pentru a sprijini creditarea, ele nu ar trebui sa plateasca dividende pentru anii financiari 2019 si 2020, cel putin pana la 1 octombrie. De asemenea, bancile ar trebui sa se abtina de la rascumpararile de actiuni menite sa-i recompenseze pe actionari", se arata in comunicatul BCE.
Propunerea privind dividendele pentru 2019 a fost eliminata de pe agenda viitoarei intalniri a actionarilor, iar banca estimeaza ca nu se vor plati dividende interimare pentru 2020. Orice anunt suplimentar privind platile dividendelor va fi analizat dupa 1 octombrie, a precizat ING.
Decizia ING vine dupa ce grupul olandez Rabobank a anuntat ca va amana cu cel putin sase luni planurile privind plata dividendelor si rascumpararile de actiuni.
"Este o perioada extraordinara pentru noi toti. Desi finantarea si capitalizarea este intr-o situatie buna, credem ca este prudent sa urmam recomandarile BCE, ceea ce ne va... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 10:51
Din cauza ca are nevoie disperata de fonduri cu care sa acopere deficitul bugetar in crestere, statul roman cere din ce in ce mai multi bani de la companiile energetice la care este actionar majoritar.
E o modalitate rapida, dar riscanta de a strange bani, in conditiile in care ar putea dezechilibra din punct de vedere economic societati de care depinde alimentarea cu energie a intregii tari.
Romgaz a fost prima dintre companiile controlate de stat care a anuntat, zilele trecute, ca va plati, la cererea Ministerului Energiei, dividende suplimentare din profit.
Mai exact, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Romgaz informa ca va da la stat - prin decizia Consiliului de Administratie - 1,3 lei in plus pentru fiecare actiune (a carei valoare bruta a fost stabilita, in aprilie la 4,99 lei) . Per total, compania va da, in plus, la stat nu mai putin de 501.049.120 de lei.
N-a trecut mult si Nuclearelectrica SA a anuntat, de asemenea, ca urmeaza sa plateasca dividente din rezervele sale financiare. Mai exact, compania informeaza, prin intermediul unui document postat pe site-ul BVB, ca isi cheama actionarii la sedinta, propunandu-le sa plateasca dividende in valoare de 0,78935014 lei pentru fiecare actiune.
Asta ar insemna ca actionarii (dintre care cei mai importanti sunt Ministerul Energiei cu 82,49% din participatie si Fondul Proprietatea cu 7,47% din actiuni) vor primi suma de 238 de milioane de lei.
Pana la... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 15:46
Este de asteptat ca recenta modificare a Legii societatilor nr. 31/1990 si a Legii contabilitatii nr. 82/1991 sa fie bine primita de mediul de afaceri pentru ca rezolva doua probleme cu care societatile si asociatii (actionarii) lor se confruntau frecvent - (im) posibilitatea de a distribui dividende in timpul anului si aceea de a distribui sumele acumulate in rezerve.
Distribuirea elementelor de capitaluri proprii (capital social, profituri, rezerve, prime etc.) este tratata succint si relativ rudimentar de legislatia noastra, principiul de baza fiind acela ca distribuirile catre asociati nu se pot face decat in conditii stabilite strict de lege. Nerespectarea acestor reguli este considerata infractiune.
Intentia legii - anume impiedicarea extragerii abuzive a fondurilor societatii de catre asociati - este, in esenta, corecta. Pe de alta parte, orice societate exista ca sa produca profit pentru asociati, prin urmare se impunea de ani buni o temperare a acestui principiu, precum si alinierea la reglementarile din alte state, cu care (se presupune ca) Romania concureaza din perspectiva atractivitatii mediului de business.
Astfel, pana acum cateva zile, dividendele nu puteau fi distribuite decat pe baza de situatii financiare anuale (deci dupa incheierea exercitiului financiar) . De asemenea, distribuirea de rezerve nu era posibila - nu numai in situatii firesti, precum cea a imposibilitatii distribuirii rezervei legale -, ci si in situatia distribuirii de rezerve... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:43
Incepand de luni, societatile pot sa distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.
Legea nr. 163/2018 ce modifica procedura de plata a dividendelor a fost publicata in Monitorul Oficial.
Astfel, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop. Din acestea se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
Retinem in acest sens ca suma permisa la distribuire se diminueaza cu eventualele pierderi reportate din anii anteriori si cu rezervele obligatorii si doar profitul ramas se poate distribui. Se recomanda in acest caz sa se acopere mai intai pierderile contabile si apoi sa se efectueze repartizarea de dividende.
Calculul anual al rezultatului exercitiului si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Foarte important: Obligatia de restituire intervine pentru... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 13:24
OUG 79/2017 a generat discutii ample din cauza prevederilor vizand transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, dar aceasta nu este singura prevedere care va afecta direct mediul de afaceri.
Aceeasi ordonanta va mai produce un efect: Incepand cu anul 2018, pe langa cota de impozitare de 5%, se calculeaza si se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate la dividende, in procent de 10%, chiar daca persoana obtine si venituri din salarii, activitati independente sau alte surse.
Ordonanta nu prevede explicit acest lucru, ci este rezultat al faptului ca abroga mai multe articole ale legii 227/2015, printre care si art 176 alin (7), ce prevede scutirea de la calculul si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la dividende (cuprinse in categoria veniturilor din investitii) pentru persoanele care realizeaza si venituri din salarii.
De precizat: in programul de guvernare aprobat de Parlament, PSD a promis ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe dividende va fi eliminat.
Senatul a aprobat pe data de 4 decembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 in forma emisa de guvern, acesta urmand sa fie analizat si in Camera Deputatilor, camera decizionala.
Senatorul PNL Florin Citu a explicat pentru cursdeguvernare.ro ca Opozitia a incercat sa elimine plata contibutiei de asigurari sociale de sanatate la dividende in cadrul Comisiei de Buget a Senatului, dar majoritatea PSD_ALDE a respins amendamentele propuse.
Citeste... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 21:30
O noua zi, o noua "bomba" descoperita in ordonanta de urgenta care modifica Codul Fiscal. Din ce reiese in acest moment din textul actului normativ care va incepe sa-si produca efectele incepand cu 1 ianuarie 2018, se pare ca revine obligativitatea platii contributiei la sanatate pentru dobanzi, dividende sau tranzactii la bursa.
Consultantii fiscali de la Taxhouse au descoperit ca ordonanta prevede ca veniturile din investitii (cum ar fi dobanzi, dividende, tranzactii pe bursa), care depasesc 12 salarii minime brut pe economie pe an (care din 2018 va fi 1.900 de lei, deci suma ar urma sa fie 22.800 de lei), vor plati la sanatate pentru acestea o contributie de 10% calculata la nivelul salariului minim brut, potrivit Profit.ro.
Daca estimeaza ca va obtine in cursul anului 2018 venituri peste acest prag, persoana in cauza depune in ianuarie o declaratie la Fisc si plateste trimestrial.
Mai exact, pana pe data de 31 ianuarie 2018, persoanele fizice care estimeaza ca vor realiza venituri din investitii vor avea obligatia de a depune o declaratie de "autoimpunere" in baza careia autoritatile fiscale vor emite decizia de impunere pentru platile de CASS datorate pentru anul in curs, 2018 (la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara).
Plata contributiei se va face trimestrial, in 4 rate egale, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Jurnalistii de la publicatia citata atrag atentia ca masura e cu atat mai neclara cu cat veniturile din... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 14:56
Coalitia de guvernare pare ca pregateste o noua schimbare a schimbarii. Dupa ce s-a laudat in campanie ca va elimina cu totul impozitul pe dividende, acum seful PSD spune ca se mai gandeste.
Liderii PSD si ALDE s-au intalnit luni pentru a stabili decizii importante pentru buzunarul romanilor, despre care au refuzat insa sa dea detalii foarte clare.
Unul dintre subiectele discutate a fost si impozitul pe dividende. Primul care a iesit la declaratii, Calin Popescu Tariceanu, a evitat cu totul intrebarea jurnalistilor.
In schimb, Liviu Dragnea a venit cu o explicatie ciudata. El sustine ca, intre timp, "multi oameni de afaceri" i-ar fi spus ca masura nu ar avea impactul scontat, ci chiar opusul.
"In mod curios multi oameni de afaceri romani spun ca 'voi spuneti ca se exporta profit pe Romania, dar daca mergeti cu impozit zero atunci o sa se exporte si mai mult", a sustinut Dragnea, precizand ca saptamana viitoare vor fi noi discutii pe aceasta tema.
Amintim ca eliminarea impozitului pe dividende, astfel incat de la 5%, cat e in prezent, sa devina 0, a fost una dintre masurile cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Masura ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare.
Potrivit estimarilor specialistilor, bugetul de stat ar fi pierdut 1,4 miliarde de lei in urma scutirii de impozit a dividendelor.
Iata aici ce a promis PSD in campania pentru parlamentare
Si iata ce au decis azi liderii... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 17:37
Actionarii producatorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au aprobat, intr-o sedinta ce a avut loc miercuri, acordarea unor dividende suplimentare in suma de 655 milioane de lei.
Decizia a fost luata dupa ce Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare.
"Cu unanimitatea voturilor exprimate, aproba distribuirea sumei de 655 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii", arata un raport publicat pe site-ul companiei.
Termenul pentru plata dividendelor cuvenite actionarilor a fost stabilit la cel mult 15 zile lucratoare de la data adoptarii hotararii AGA.
Actionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind detinut de Fondul Proprietatea.
Nou scandal la Hidroelectrica: Fondul Proprietatea acuza Ministerul Energiei de ilegalitati. Iata cum s-a ajuns aici
In plus, in luna iulie, Hidroelectrica a distribuit actionarilor dividende aferente profitului obtinut in anul 2016 in valoare de 1,036 miliarde lei.
Pana acum, producatorul de gaze Romgaz, controlat de Ministerul Energiei, a primit de la stat solicitarea de a distribui actionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende.
In plus, transportatorul de titei Conpet a anuntat luni... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 15:44