Preturile alimentelor din Romania sunt corelate cu cele din zona euro, iar aceasta corelare a fost favorizata in acest an de excesul de cerere interna, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de lansare a raportului "Evolutia Concurentei in sectoare cheie - 2017".
"In economiile emergente, precum Romania, unde stim ca procesul de convergenta este inflationist prin natura sa, a putut fi observata o decuplare partiala intre cresterea economica si cresterea inflatiei, pe de o parte, si intre preturile de productie si preturile de consum, pe de alta parte.
In aceste conditii, poate fi avansata si pentru aceasta economie importanta factorilor structurali, precum inflatia globala, favorizata de deschiderea economica si de integrarea in lanturile globale de valoare", a aratat oficialul BNR, intr-o prezentare intitulata "Factori structurali in evolutia preturilor bunurilor de consum".
El a explicat ca, in Romania, gradul de deschidere a economiei a crescut foarte mult in ultimele decenii, ajungand la peste 65% din Produsul Intern Brut actual.
De asemenea, dupa 2007, ponderea UE in comertul nostru exterior a depasit 70%. Comertul cu bunuri intermediare a ajuns sa reprezinte 60% din comertul extern, un creditor puternic al rolului inflatiei globale in determinarea inflatiei interne, in stransa legatura cu cresterea rolului marilor retaileri si cu cresterea ponderii comertului intern prin intermediul acestora. Scaderea constanta a ratei inflatiei... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:34
1Eforturile Greciei de a-si multumi creditorii externi par sa nu fi fost indeajuns de mari pentru a satisfice pretentiile tarilor din nucleul dur existent in zona euro, drept pentru care varianta iesirii tarii din uniunea monetara revine in actualitate.
De aceasta data insa, punctele de vedere asupra variantei Grexit sunt mult mai diverse decat in trecut, unii lideri europeni tinand cont si de socul transmis recent de Marea Britanie prin decizia de a iesi din Uniune, remarca The Guardian.
Pozitii divergente
Angela Merkel continua sa isi sustina punctul de vedere, conform caruia nu va pica la o intelegere cu Atena, indiferent de costul presupus de un asemenea acord.
De cealalta parte, Franta si Italia riposteaza sustinand ca fortarea unei iesiri a Greciei din zona euro ar decredibiliza in mod iremediabil Uniunea Euiropeana.
Linia de mijloc este asigurata de tari precum Irlanda si Portugalia, care au trecut prin aceleasi dureroase reforme care le-au permis sa duca la bun sfarsit programele bailout demarate in urma crizei datoriilor care a zdruncinat uniunea monetara europeana.
O situatie tensionata
Situatia este cu atat mai tensionata cu cat, chiar daca liderii prezenti la discutiile privind continuarea programului de asistenta financiara de 86 miliarde euro destinat Greciei vor cadea de acord asupra acestuia, parlamentele tarilor membre ar putea respinge aceasta propunere.
Finlanda, Lituania sau Slovacia ar putea bloca continuarea procesului de... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:48
Majoritatea statelor din zona euro vor traversa in urmatoarele 12 luni proba de foc a alegerilor interne, care se arata amenintatoare pentru stabilitatea economica si politica din regiune, populistii si extremistii fiind din nou pe cai mari in Europa.
Perspectiva de crestere economica din zona euro este periclitata de priza la public a miscarilor politice eurosceptice, remarca Bloomberg, care atrage atentia si asupra sentimentului de nelinistite transmis in randul investitorilor.
Moda Brexit
Ascensiunea partidelor antisistem pe scena politica din Europa este in masura sa subrezeasca fundamental unele institutii care asigura stabilitatea blocului comunitar.
Daca in Spania sau Italia miscarile populiste se revolta impotriva austeritatii prelungite impusa de guverne, in Franta si Germania mesajul acestora este unul directionat impotriva uniunii monetare in sine.
Pentru economisti, investitori si directori de companii anul ce urmeaza se anunta unul crucial, cu rol hotarator nu doar asupra performantelor economice ale regiunii, ci si pentru intreaga constructie politica a UE, mai ales prin prisma recentului soc inregistrat in Marea Britanie.
Riscuri majore
"La periferia zonei euro, partidele populiste au un mesaj anti-austeritate, dar sunt dispuse sa negocieze mentinerea tarilor in UE si in cadrul uniunii monetare.
Nucleul central este cel in care euroscepticismul este adanc inradacinat si nu ar trebui sa subestimam acest risc", considera Aline... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 14:10
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2Criza prelungita din zona euro are in spate doi factori care pot explica evolutia tumultoasa a inclestarii dintre creditorii europeni si oficialitatile elene.
In primul rand, slabiciunea euro, moneda unica europeana dovedindu-se greu sustenabila pentru economiile mici din zona euro, in lipsa unei politici fiscale comune.
In al doilea rand, moneda europeana a fost, inca de la inceput, mai mult un proiect politic decat unul economic, viziunea aceasta fiind impartasita si de fostii lideri Francois Mitterand si Helmuth Kohl, reflecta o analiza Market Watch.
Rivalitate veche
In ciuda viziunii unioniste impartasite de liderii politicii de acum un sfert de veac, vechile rivalitati de pe continentul european sunt departe de a se fi stins.
Simplificand, Franta si Germania raman doua vechi rivale politice si economice, a caror redresare rapida dupa Al Doilea Razboi Mondial a accentuat si mai mult disputa dintre ele.
In mod particular, oficialii francezi au contestat intotdeauna ambitiile bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, de a da tonul in Europa de vest.
In acelasi timp, politicienii nemti au detestat mereu rolul de vioara principala detinut de Paris in relatiile diplomatice si politice din Europa si din lume.
Pentru o clipa, proiectul zonei euro a parut sa impace ambitiile politico-economice ale celor doua natiuni, Germania parand sa castige un avantaj in fata Frantei si viceversa.
A fost un scenariu tulburator, dupa cum remarca economistul Martin... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 13:15
Premierul britanic, David Cameron, cel care a refuzat ani la randul ideea ca Marea Britanie sa se alature zonei euro, a enuntat de curand ideea necesitatii unui guvern pentru intreaga zona euro, care sa administreze toate statele care folosesc moneda unica.
Declaratia este surprinzatoare, tinand cont de sursa, dar propunerea este valabila. Zona euro are nevoie de un guvern, o institutie care sa conduca si care sa puna in aplicare o serie de masuri care urmaresc o politica economica comuna si stabila. Momentul aparitiei nu este insa cel mai oportun, criza economica si mai ales masurile de austeritate solicitate de UE impingand opinia publica spre o atitudine anti-europeana, a declarat intr-un interviu pentru Business24 analistul politic Cristian Pirvulescu.
Business24: David Cameron, premierul Marii Britanii, care e refuzat in nenumarate randuri sa se alature statelor din zona euro, a declarat ca zona euro ar trebui sa fie condusa de un guvern comun. Ce parere aveti despre acest lucru?
Cristian Pirvulescu: Declaratia este surprizatoare pentru ca vine din partea lui David Cameron, altfel este cat se poate de normala. Faptul ca nu avem o guvernanta clara la nivel european este o problema, dar si mai grav e ca nu avem la nivel mondial.
Nimeni nu il impiedica (n.r. pe David Cameron) sa faca aceasta declaratie.
Pe de alta parte, programul de guvernare prezentat miercuri de Regina Elisabeta, este de fapt programul guvernului Cameron. Este destul de clar ca... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 18:10
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit luni asupra principalelor optiuni prin care ar putea consolida resursele financiare ale fondului de stabilitate destinat sprijinirii tarilor cu probleme, la 1.000 miliarde euro, si doresc implementarea masurii in decembrie, transmite Reuters.
Oficialii reuniti luni in sedinta Eurogroup au convenit si au prezentat cele doua directii principale pe care se va incerca extinderea si consolidarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cunoscuta ca FESF, si urmeaza sa consulte pietele financiare si agentiile de rating privind detaliile planului.
"Intentionam sa finalizam lucrarile privind detaliile operationale ale celor doua optiuni pana la sfarsitul lunii noiembrie, sub forma unor indrumari care vor fi aprobate de Eurogroup astfel incat implementarea sa aiba loc in decembrie", a declarat intr-o conferinta de presa presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Presiunile de pe pietele europene s-au intensificat luni odata cu cresterea costurilor de imprumut ale Italiei la maxime ale ultimilor 14 ani, aproape de niveluri considerate nesustenabile, din cauza temerilor ca guvernul de la Roma nu este suficient de stabil pentru a face ordine in finantele publice. Randamentul obligatiunilor de stat italiene de referinta, cu maturitatea la 10 ani, a crescut luni cu 0,3 puncte procentuale, la 6,68%, aproape de pragul de 7% la care multi economisti considera ca datoria ar deveni nesustenabila si tara ar trebui sa ceara... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 11:41
Disputele politice din SUA legate de cresterea plafonului de indatorare au impiedicat declansarea unei crize monetare in zona euro, conform HSBC, relateaza Mediafax."Europenii ar trebui sa fie recunoscatori ca exista in Statele Unite disputa privind cresterea limitei de indatorare, care a oprit o criza montara reala in Europa.
Este o criza a indatorarii si nu o criza monetara, iar pentru acest lucru trebuie sa multumim datoriilor SUA", a spus seful diviziei de strategie pentru curs monetar a grupului britanic HSBC, David Bloom.
Discutiile dintre politicienii democrati si republicani din SUA referitoare la cresterea plafonului de indatorare nu au ajuns inca la un rezultat, iar termenul de 2 august pentru gasirea unei solutii se apropie.
In Europa, temerile ca problemele din Grecia si alte state mai mici de la periferia zonei euro ar putea afecta Italia, a treia mare economie a uniunii monetare, au generat consternare pe pietele financiare saptamana trecuta.
"Vindem bucurosi euro, dolari si lire sterline, dar nu stim ce sa cumparam in loc. Cand vinzi o moneda trebuie sa cumperi alta, dar daca nici pe aceasta nu o vrei?", a intrebat Bloom.
Dezbaterile sunt atat in Europa, cat si in SUA sunt in acest moment mai mult politice decat economice, a spus el.
Statele Unite se afla in impas politic dupa ce partidele politice nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare.
SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 09:53
Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro si prin care sa fie evitat default-ul unuia dintre cele 16 state, potrivit WSJ citat de Mediafax."Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita «grupul care nu exista»", scrie Wall Street Journal, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.
"Conclava", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro.
In martie 2009, Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Frantei, se pregatea sa se retraga din functia de presedinte al Comitetului Economic si Financiar, for influent de tehnocrati care administreaza politica economica a UE. Intr-o intalnire cu succesorul sau, austriacul Thomas Wieser, Musca ii preda acestuia portofoliul, explicand detaliile "job-ului".
La sfarsitul unei lungi liste de raspunderi si indatoriri, Musca a adaugat ca, "din intamplare, exista un grup care nu exista". Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro.
Printre membrii grupului... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 23:29