Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".
Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.
"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.
"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.
Revendicari teritoriale
Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.
China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.
China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.
Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.
Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.
Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.
Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.
"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.
De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.
Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.
Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.
China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.
Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
1Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.
Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.
Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.
Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.
"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.
"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.
Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.
Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.
Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.
China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.
Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.
Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.
"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
Premierul indian Narendra Modi a semnat un acord de sprijin in domeniul Apararii pentru Vietnam, oferind tarii din sud-estul Asiei o linie de credit de 500 milioane dolari in vederea modernizarii armatei.
Acordul semnat de Modi si omologul sau Nguyen Xuan Phuc, la sfarsitul saptamanii trecute, la Hanoi, ar putea reprezenta o discreta alianta anti-Beijing, in contextual in care Vietnamul si China isi disputa acerb drepturile teritoriale din Marea Chinei de Sud, relateaza IB Times.
In total, India si Vietnam au semnat 12 acorduri de cooperare, cu ocazia vizitei la Hanoi a premierului Modi, dar acordul de cooperare militara se distinge ca fiind cel mai important din acest pachet.
Aceasta si prin prisma cresterii cheltuielilor de inarmare a Vietnamului, in ultimul an, cu aproape 700%, ca urmare a tensiunilor existente in relatia cu China, conform datelor furnizate de Institutul International de Cercetari pentru Pace Stockholm.
Atat India, cat si Vietnamul au granite comune cu China si reclama tensiuni existente pe teritorii precum zona himalayana sau Marea Chinei de Sud.
In trecut, cele doua tari au avut un acord similar, limitat la 100 milioane dolari, semnat la sfarsitul anului 2014, dar, in cursul acestui an, oficialitatile de la New Delhi si-au exprimat intentia de a livra rachete supersonice BrahMos de productie interna in Vietnam si alte 4 state din regiune pentru a bloca tendintele expansioniste ale Chinei.
Conform analistilor militari, Vietnamul isi... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 11:39
Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a dat, marti, o decizie istorica potrivit careia Beijingul nu are nicio baza legala sa revendice cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, asa cum o face din 1947.
Beijingul considera ca are drepturi istorice asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud, pe care a delimitat-o pe o harta publicata in 1947, insa nu si-a formulat niciodata oficial pretentiile. China foloseste o "linie in noua puncte" pentru delimitare, fata de care au protestat celelalte tari cu iesire la aceasta mare: Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei si Indonezia.
Citeste mai multe despre conflictul din Marea Chinei de Sud.
Instanta internationala de la Haga a hotarat marti intr-un litigiu intre China si Filipine, dand ...citeste mai departe despre "Decizie istorica: Filipine castiga la Haga intr-un proces legat de abuzurile Beijingului in Marea Chinei de Sud" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 14:50
Armata Chinei a modificat brusc modul de organizare a exercitiilor de lupta pe mare, pe care le deruleaza zilele acestea in Marea Chinei de Sud, zona in care tensiunile sunt in crestere. Au fost introduse pe neasteptate mai multe elemente care sa simuleze conditiile reale de lupta.
Exercitiile au debutat inca de pe 7 aprilie intr-o zona a Marii Chinei de Sud si includ pana si simularea conditiilor de razboi electronic (bruiaj radar/sonar, bruiaj rachete etc.), informeaza IB Times.
Un articol aparut in revista Armatei din China, PLA Daily, anunta ca navele implicate in exercitiul din marea Chinei de Sud au efectuat antrenamente cu simularea tuturor conditiilor de vreme, trageri la tinta si atacuri aeriene pentru a tine in forma pilotii militari.
"Am gandit situatii cat mai complexe care sa faca si mai periculoasa o confruntare cu inamicii, pentru a da realism mediului de lupta, asigurand o cale importanta de conlucrare intre fortele navale si cele aeriene", a explicat Tian Junqing, comandantul diviziei din Marea Chinei de Sud.
Flota va continua sa se antreneze in conditii de lupta continua, exercitiile incluzand si raiduri aeriene la joasa inaltime si alte tactici militare menite sa asigure coeziunea intre fortele navale, aeriene si alte unitati militare ale armatei chineze.
China reclama aproape 80% din Marea Chinei de Sud, inclusiv teritorii care fac obiectul unor dispute cu alte 5 tari din regiunea Asiei de Sud-Est.
Marea Chinei de Sud este un culoar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:23
Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.
Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.
Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.
Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.
Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.
Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.
In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.
Pana nu... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
Un inalt diplomat chinez a repetat vineri ca tara sa nu va participa si nici nu va accepta un caz la un tribunal de arbitraj in Olanda asupra disputatei Mari a Chinei de Sud.
Viceministrul de Externe Liu Zhenmin a declarat reporterilor ca acest caz nu va afecta pretentiile de suveranitate ale Chinei in aceasta mare, informeaza Reuters.
Instanta de la Haga a decis joi ca are competenta sa asculte unele pretentii teritoriale depuse de Filipine impotriva Chinei asupra zonelor disputate din Marea Chinei de Sud.
China avertizeaza: Toate masurile necesare pentru a evita incursiuni ale navelor militare americane
Seful operatiunilor navale ale SUA, amiralul John Richardson, si omologul sau chinez, amiralul Wu Shengli, au cazut de acord, joi, asupra necesitatii de a respecta protocoalele militare pentru a evita neintelegeri atunci cand nave din cele doua tari opereaza in apropiere, a anuntat un oficial militar american, citat de Reuters.
Amiralii John Richardson si Wu Shengli au ...citeste mai departe despre "China e categorica in lupta pentru teritoriu: Nici nu vrea sa auda de justitie la Haga" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 07:46