Conectarea unei cladiri la Internet pentru a gestiona de la sistemul de securitate la parcare, de la ventilatie, la incalzire, a devenit o realitate bazata pe tehnologiile digitale.
Cei mai multi proprietari de cladiri inteleg ca o infrastructura robusta sustinuta de conectivitate digitala are impact asupra satisfactiei chiriasilor. Cu toatea acestea, urmatoarea generatie de cladiri inteligente va necesita o infrastructura de tip IoT (Internetul Lucrurilor) bine proiectata.
Tehnologia digitala face cladirile inteligente
Proprietarii de cladiri au intelescat de mult are impact asupra retentiei chiriasilor si a satisfactiei ocupantilor oferirea de facilitati digitale de calitate, cum ar fi signalistica digitala, serviciile de hosting, sali de conferinte digitale, servicii de conferinta video de ultima generatie, iar cererea pentru astfel de cladiri este in crestere.
Potrivit majoritatii expertilor, urmatoarea generatie de cladiri va folosi tehnologii care se vor baza pe computere puternice, Internet in banda larga, comunicatii fara fir si sisteme informatice integrate.
Pentru a implementa in mod eficient aceste facilitati tehnologice, este necesara conectarea dispozitivelor si senzorilor IoT, iar cloud-ul devine esential. Astfel, prin adoptarea unei retele IoT, proprietarii de cladiri pot imbunatati eficienta in procesul de exploatare si respectiv creste valoarea cladirii.
Echipamentele de generatie noua, care permit managementul wireless si sunt conectate... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:06
Romania se afla pe locul 50 in topul celor mai conectate 78 de tari la mediul online, in ciuda vitezei mari de Internet.
Studiul GfK Connected Consumer Index, remis miercuri Ziare.com, arata ca ne aflam in spatele multor tari din regiune, inclusiv Cehia, Slovenia si Polonia.
In fruntea listei sunt Hong Kong si America de Nord (Statele Unite ale Americii, Canada si Mexic), care se afla de cativa ani pe primele doua pozitii.
In plus, consumatorii din Emiratele Arabe Unite se apropie rapid de plutonul fruntas, sarind de pe locul 8, pe care se aflau in 2015, pe al treilea. Pe pozitia a patra se afla Norvegia, iar pe 5 e Germania.
"Observam unele macro-tendinte in ceea ce priveste gradul de conectivitate in toate tarile. Pentru pietele in plina dezvoltare, in special din Orientul Mijlociu, Africa si Asia-Pacific, tendinta dominanta ramane adoptarea smartphone-urilor. Acesta este principalul dispozitiv - si de multe ori primul - pentru conectarea consumatorilor la servicii de ...citeste mai departe despre "Loc rusinos ocupat de Romania in topul conectivitatii la Internet (Grafice)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 12:14
Noul sistem de operare al celor de la Microsoft, Windows 10, va functiona pe computer, tableta sau telefon, insa compania americana vrea sa faca un pas mai departe si sa il instaleze pe absolut orice aparat pe care ai vrea sa-l conectezi la Internet, cum ar fi roboti de bucatarie, ATM-uri si toastere.
Microsoft a dezvaluit luni noul proiect la care lucreaza inginerii companiei, Windows 10 Internet of Things. Acestia vor sa dezvolte o platforma care sa le permita utilizatorilor sa se conecteze prin Internet la aproape orice aparat foloseau inainte, relateaza CNN Money.
Astfel, utilizatorii ar putea controla diverse dispozitive direct de pe telefon sau laptop. De exemplu, Windows 10 ar trebui sa iti permita sa aprinzi si sa stingi luminile din sufragerie de pe smartphone, iar daca detii o companie IT ai avea posibilitatea sa controleze un lot intreg de nanoroboti.
Surpriza de la ...citeste mai departe despre "Revolutia Windows 10: Vom putea controla lustra si toasterul cu telefonul mobil" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 09:38
Cele aproximativ 14 miliarde dispozitive electronice conectate la Internet, existente in prezent la nivel mondial, risipesc anual energie electrica in valoare de circa 80 de miliarde de dolari din cauza unor tehnologii ineficiente, iar problema se va agrava pana in 2020, cand electricitatea risipita de aceste dispozitive se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an, se arata intr-un studiu publicat miercuri de Agentia Internationala a Energiei, transmite AFP.
Potrivit acestui raport, in 2013, dispozitive electronice conectate la Internet, de genul modemuri, imprimante si console de jocuri video, au consumat o cantitate de energie de aproximativ 616 terawati ora, cea mai mare parte in timp ce dispozitivele erau in modul standby. In plus, din cantitatea totala aproximativ 400 de terawati ora a fost risipita din cauza unor tehnologii ineficiente.
"Problema nu este ca aceste dispozitive sunt deseori in modul standby, ci mai degraba ca utilizeaza mai multe electricitate decat ar trebui pentru a mentine conexiunea si a comunica cu reteaua", a declarat directorul IEA, Maria Van der Hoeven.
"Numai prin utilizarea celor mai bune tehnologii existente in prezent, astfel de dispozitive ar putea efectua aceleasi sarcini in standby, dar ar consuma o cantitate de energie cu 65% mai mica", a adaugat Maria Van der Hoeven.
IEA avertizeaza ca cererea de energie este in crestere pe masura ce conectivitatea la retea se extinde la dispozitive precum frigidere sau masini de... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:20
Numai 32% dintre romani folosesc internetul aproape in fiecare zi (in medie) iar dintre acestia 75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica online prin mesaje text, potrivit rezultatelor studiului 'Internetul in viata de zi cu zi', comandat de Google si realizat in cinci tari: Romania, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia.
Numarul romanilor care folosesc aproape zilnic internetul este cel mai redus dintre toate cele cinci tari.
Potrivit studiului citat, dintre romanii conectati la internet 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari.
De asemenea, 60% dintre respondenti sunt deschisi la noutati tehnologice precum cautarea vocala, cel mai mare procent dintre toate cele cinci tari.
Pe de alta parte, potrivit studiului, femeile socializeaza mai mult pe internet decat barbatii iar daca ar ajunge pe o insula pustie, jumatate dintre femei ar alege sa ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. In cazul barbatilor, prima optiune este un cutit (36%), insa la o distanta foarte mica de dispozitivul conectat on-line (34%).
Laptop-urile, cel mai des folosite pentru cautari on-line
Laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari on-line, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare. Potrivit studiului, o treime dintre romanii aflati in mediul... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 13:44
Aproape 40% dintre studentii si elevii romani detin un smartphone, acestia fiind in top si la capitolul conectarii la internet, releva studiul res!com, realizat de Mercury Research.
La nivel general, 12% dintre romanii cu varsta peste 14 ani detin un smartphone, iar 5% o tableta. Potrivit cercetarii, daca in randul angajatilor, doar aproximativ unul din sase detine un smartphone, procentajul elevilor si studentilor este mult mai mare, ajungand la 38%.
In privinta tabletelor, elevii si studentii detin suprematia, 14% dintre acestia avand un astfel de dispozitiv, comparativ cu 9% dintre antreprenori sau 6% dintre angajati.
Tot liceenii si studentii se afla inaintea altor segmente in ceea ce priveste posesia ambelor gadgeturi. Astfel, 8% dintre acestia detin atat un smartphone, cat si o tableta, aproape de trei ori mai mult decat media nationala (3%).
Studiul res!com arata ca 20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodata la Internet de pe mobil, la fel si 43% dintre posesorii de tablete.
Pe de alta parte, liceenii si studentii sunt intr-o masura mai mare online pe mobil, intrucat majoritatea celor care detin un astfel de aparat il folosesc in acest sens. Doar 12% dintre acestia care detin un smartphone si 18% dintre posesorii de tableta nu intra pe Internet de pe aceste gadgeturi.
Studiul este reprezentativ la nivel national si a fost realizat in luna septembrie 2013 prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 1.200 de repondenti cu... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:33
"Internetul lucrurilor" este un concept de care am tot auzit in 2013, desi el pare unul abstract pentru multa lume. Ideea este una destul de simpla, desi complexa din punct de vedere logistic: companiile pot pune cipuri in obiecte - masini, termometre, frigidere, becuri -, iar ele pot fi astfel controlate de la distanta.
Publicatia Quartz aloca un spatiu editorial important acestui subiect, pe care il numeste chiar o"obsesie".
"In 1984, erau 1000 de dispozitive conectate", spunea Padmasree Warrior, ofiterul sef pe tehnologie si strategie al Cisco. "Acest numar a crescut la un milion de dispozitive in 1992 si a atins un miliard in 2008. Estimarile noastre spun ca vom avea aproximativ 50 de miliarde de dispozitive contectate pana in 2020. [...]
Mai mult decat atat, estimam ca doar un procent din lucrurile care ar putea avea o adresa IP o au in prezent, deci ne place sa credem ca 99% din lume este inca adormita [...] Tine de imaginatia noastra sa ne dam seama ce se va intampla ...citeste mai departe despre "Viitorul e acum: Internetul lucrurilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 17:44
O aplicatie lansata recent si diponibila in prezent doar pe dispozitivele care ruleaza Android permite accesarea unor servicii online chiar daca utilizatorul nu este conectat la internet.
Astfel, fara a fi conectati, utilizatorii pot utiliza o serie de servicii precum cautari, e-mail, starea vremii, bursa, harti online si Twitter, scrie Quartz.
Aplicatia functioneaza prin intermediul unui mesaj de tip text, care, la fel ca o conexiune de internet, permite transmiterea informatiei.
Citeste mai multe despre Aplicatia care te ajuta sa ai internet fara conexiune pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 12:05
Numarul de dispozitive conectate la internet va fi de patru ori mai mare pana in 2020, potrivit unei analize realizate de Cisco.
Cisco a adaugat ca pana in 2015, vor exista peste sapte miliarde de dispozitive mobile conectate la internet si ca traficul de internet va creste de peste patru ori datorita unor accesari mai frecvente a clipurilor video, scrie The Telegraph.
Estimarile sugereaza ca in prezent exista circa 14 miliarde de dispozitive conectate la internet, iar numarul acestora continua sa creasca.
Padmasree Warrior, director executiv al departamentului de tehnologie al Cisco a declarat ca se asteapta ca retelele de internet la domiciliu sa creasca de peste 20 de ori in urmatoarea decada si ca angajatii isi vor aduce propriile dispozitive la birou, precum telefoane sau laptopuri, pentru a lucra.
Companiile de IT au inceput deja sa ofere angajatilor un buget special pentru a cumpara laptopuri si alte dispozitive IT, mai degraba decat masini de serviciu. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 20:27