Compania Nationala a Uraniului (CNU) se afla in plin proces de curatare interna, facandu-se disponibilizari la sediul central, si va fi restructurata pana la sfarsitul anului, a anuntat, marti, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, fara a preciza numarul de angajati care urmeaza sa fie dati afara.
CNU, singurul producator de uraniu din Romania, functioneaza in prezent la cote de avarie.
"Compania Nationala a Uraniului extrage astazi in jur de 10% din necesarul, din consumul nostru national, ceea ce inseamna ca restul de livrari il face din rezerve. De ce am ajuns aici? Pentru ca nu am facut la momentul potrivit ceea ce trebuia sa facem", a sustinut Grigorescu, intr-o conferinta de presa.
In 5 aprilie, surse din domeniul energiei au declarat, pentru News.ro, ca aproximativ 700 din cei 1.200 de angajati ai Companiei Nationale a Uraniului vor fi disponibilizati in acest an, iar mina de uraniu Crucea-Botusana din judetul Suceava va fi inchisa temporar si partial timp de noua ...citeste mai departe despre "Concedieri in bloc la o companie de stat - Unul dintre cele mai rasunatoare esecuri din sistemul energetic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 17:16
Disponibilizatii din companiile care concediaza mai putin de 1.000 de oameni nu vor mai primi salarii compensatorii.
Aceasta este cea de a treia modificare pe care Guvernul vrea sa o aduca ordonantei care, in mod paradoxal, ar trebui sa-i protejeze pe angajatii ramasi fara un loc de munca.
La sfarsitul anului lunii aprilie, proiectul a fost aprobat de guvern, iar acum este la cea de-a treia modificare. De aceasta data, Ministerul Finantelor a propus ca salariile compensatorii sa fie acordate doar in companiile in care restructurarea vizeaza mai mult de 1.000 de persoane, arata Digi24.
Decizia finala privind salariile compensatorii urmeaza sa fie luata in sedinta de guvern de miercuri.
"Pana miercuri le dau un raspuns sigur, sper ca raspunsul sa fie cel bun, nu cel rau. Nu avem, in acest moment resursele in buget, nu au fost prevazute", a declarat, vineri, la Suceava, premierul Victor Ponta. mai mult
Sambata, 17 August 2013, ora 10:05
In Romania vor fi disponibilizati circa 10.000 de angajati ai companiilor de stat cu probleme si care urmeaza a fi privatizate, anul acesta. Cifra a fost avansata de presedintele Blocului National Sindical (BNL), Dumitru Costin, si este sustinuta unii analisti economici, printre care Mircea Cosea.
Declaratia sindicalistului Dumitru Costin vine in contextul in care, joi, ministerul Economiei a facut public un program de concediere a angajatilor din cadrul a 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018.
Dumitru Costin
Ulterior, proiectul respectiv a fost retras de pe site-ul ministerului Economiei, al cererea expresa a lui Victor Ponta, care a declarat ca documentul nu a fost discutat in sedinta de Guvern si nu este de acord cu el.
Vosganian a retras ordonanta privind disponibilizarile: Guvernul Ponta nu e fabrica de someri
Analistul economic Mircea Cosea crede ca cifra avansata de Dumitru Costin este reala si ca anul acesta vor fi disponibilizati intre 8.000 si 10.000 de oameni din cadrul marilor companii de stat, care urmeaza a fi privatizate.
Mircea Cosea
Potrivit analistului, compania CFR Marfa va fi sursa cea mai mare de disponibizari, unde pana la 5.000 de oameni vor putea ramane fara slujba.
"Documentul care s-a elaborat la Ministerul Economiei arata ca exista aceasta preocupare (n.r. a disponibilizarilor), dar deocamdata in actualele conditii... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:01
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dezminte informatia potrivit careia Guvernul ar pregati disponibilizari masive. Zvonurile au aparut dupa ce agentia Mediafax a intrat in posesia unui document care prelungeste in caz de restructurare beneficiile salariatilor din 16 companii de stat.
"Orice resructurare nu se va face decat prin hotarare de guvern. Aceasta ordonanta de urgenta (OUG nr. 85 din 2009 care prevede scheme de ajutor social in caz de disponibilizare n.r.) nu face decat sa prelungeasca un cadru de protectie. (...) Avea termen pana la 31 decembrie 2012 si la solicitarea partenerilor sociali urma ca acest termen sa fie prelungit pana in 2018. E o formula de protectie si nu de amenintare", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a mai precizat ca reprezentantii Guvernului au obtinut acordul sindicatelor in privinta textului de lege. Pe de alta parte, Vosganian nu a dezmintit posibilitatea ca Guvernul sa decida disponibilizari in viitor.
"Nici nu includ, nici nu exclud. Daca as fi atat de bun in ceea ce priveste premonitiile, as juca la loto. Depinde de planurile de restructurare, de evolutiile economice etc", a precizat ministrul, in acelasi ton cu dezmintirea oferita de premierul Victor Ponta, in aceasta dimineata:
"Nu a fost prezentata in Guvern o asemenea strategie", a spus Ponta.
Ponta dezminte strategia de disponibilizari in companiile de stat mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:23
Companiile de stat vor fi reformate si restructurate, proces in urma caruia pot exista reduceri de personal, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care sustine insa ca autoritatile si-au propus in primul rand eficientizarea societatilor, nu disponibilizarea angajatilor, potrivit Mediafax."Nu ne-am propus sa facem reduceri in companiile de stat, ne-am propus ca aceste companii sa lucreze pe profit, sa fie rentabile. (...) Daca in urma implementarii programelor de restructurare rezulta si reduceri de personal aceasta va fi decizia, dar nu ne-am propus sa dam oamenii afara.
Deci e vorba de implementarea programelor de reforma", a declarat Ialomitianu, intrebat daca in paralel cu reforma din companiile de stat exista si un plan de disponibilizari.Pe de alta parte, el a anuntat ca Ministerul Finantelor a semnat, luni, un acord de finantare pe baza ajutorului de stat pentru companii din Romania si strainatate, prin 14 scheme de ajutor de stat."Sunt companii de nivel mijlociu, dar care conteaza foarte mult in crearea de locuri de munca si a plati impozite la buget", a spus Ialomitianu. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:22
Prim-ministrul Emil Boc a spus ca in cadrul sistemului public se mentine principiul potrivit caruia va fi angajata o persoana pentru fiecare sapte care parasesc sistemul, insa disponibilizari ar putea avea loc in cadrul companiilor de stat cu pierderi. Premierul a aratat ca in textul acordului cu Fondul Monetar International nu este prevazut un numar de bugetari care trebuie sa paraseasca sistemul, ci doar mentinerea principiului conform caruia se face o angajare la sapte plecari din sistem, fie prin pensioanre, fie prin demisie, informeaza NewsIn.
"Asta nu inseamna ca la companii de stat, regii autonome, pentru a putea eficientiza activitatea ca sa nu mai produca pierderi, nu vor fi avute in vedere procese de analiza si restructurare la nivelul personalului", a declarat, vineri, Emil Boc.
Eventualele disponibilizari din sectorul economic de stat vor trebui propuse de catre ministerele care au in subordine companiile cu pierderi.
"Trebuie facute analize pe fiecare companie in parte pentru ca obiectivul nostru este ca aceste companii sa nu mai produca pierderi, deoarece aceste pierderi se deconteaza din buzunarul dumneavoastra si al fiecarui cetatean roman", a afirmat primul-ministru. mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 18:16
Disponibilizarile de personal din companiile de stat sunt din ce in ce mai des intalnite, iar numarul oamenilor afectati, din ce in ce mai mare. Situatia devine si mai dramatica atunci cand esti chiar tu unul dintre angajatii care ramane fara job si trebuie sa gasesti o cale de a "supravietui", pe timp de criza. Iata cateva sfaturi si “avertismente” pe care poti sa le iei in considerare, daca te numeri printre cei dati afara de la o companie de stat din Romania.
Sistemul privat, o optiune si pentru candidatii trecuti de 40 de ani
Sistemul privat are nevoie, ca orice alt sistem, de oameni competenti, buni profesionisti, cu initiativa, dedicati, cu putere de munca si flexibili este de parere Sorina Bradea, Senior Consultant RoMarketing.
Firmele mai mici sunt chiar interesate sa angajeze persoane peste 40 de ani pentru ca sunt considerate mai stabile, avand anumite responsabilitati fata de familie, adauga consultantul.
Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa fie constienti insa ca pozitiile de entry-level se adreseaza exclusiv tinerilor pentru a fi formati intr-o anumita cultura, de aceea nu este recomandata o astfel de incercare, pentru a evita esecul si demoralizarea.
Mihai Stanescu, Executive Coach RoCoach admite ca exista o problema in Romania, anume cea ca sistemul privat este mai putin receptiv la oamenii in varsta decat la oamenii tineri.
Cu toate acestea, un om trecut de 40 de ani care a iesit din sistemul de stat si are niste competente... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 16:54
"Stiu din surse sigure ca s-a facut un plan de privatizare al companiilor care se afla in portofoliul OPSPI( Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) insa nu s-a dat publicitatii. La acest plan s-a opus Ministerul Justitiei care a spus ca nu e nevoie de asa ceva. Atunci a ramas doar un plan de privatizare la Ministerul Economiei. Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul. In mod evident, Guvernul nu vrea anul asta vreo privatizare. E un an ratat, dar poate cu acest management putem face un pas in fata", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii in guvernarea CDR.Guvernul a anuntat ca 25% din companiile de stat vor avea management privat. Care sunt argumentele unui astfel de model de conducere in cele 150 de companii de la nivel central?Modul de administrare al societatilor administrate de stat a fost neperformant si a generat un sistem de colectare a rentelor pentru oameni protejati politic sau chiar pentru politicieni.Se poate apela la mai multe variante.Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul.Privatizarea tine de oportunitate economica.Eu am mai avut in 1997 o idee de a privatiza procesul de privatizare, mai exact, Oficiul Participatiei Statului si AVAS-ul.Ar fi fost exact ca la Fondul Proprietatea, unde o companie de "asset management" stabileste ce directori sunt numiti la fiecare intreprindere.Din cele 150 de companii la nivel central, la care... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:53
Guvernul va aviza in perioada imediata noi concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati, ajutor financiar care va fi sistat daca beneficiarul refuza alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic, potrivit Mediafax. Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.
Pentru acest an insa, Guvernul a decis sa reintroduca, prin ordonanta de urgenta, venitul lunar de completare pentru angajatii concediati, in incercarea de a evita "convulsii sociale" de durata urmare a disponibilizarilor, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Actul normativ justifica reintroducerea venitului lunar de completare prin incercarea de a atenua impactul concedierilor si a evita riscul "escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata", pe fondul situatiei precare economico-sociale a comunitatilor locale.
Prin aceasta ordonanta de urgenta se va reveni la sistemul anterior, conform caruia venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 23:39