Cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune.
Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:37
Banca elvetiana UBS vrea sa elimine 3.500 de locuri de munca, ca parte a programului sau de a reduce costurile cu 2 miliarde de franci elvetieni (1,76 miliarde de euro), anuntat la sfarsitul lunii iulie.Principiul de reducere a locurilor de munca a fost deja anuntat in iulie anul trecut, cand banca UBS a publicat rezultatele sale trimestriale.
Nivelul disponibilizarilor nu era insa cunoscut, scrie Le Figaro, care citeaza AFP. La sfarsitul lunii iulie, Credit Suisse, a doua banca elvetiana, a anuntat ca vrea sa reduca 2.000 de locuri de munca in intreaga lume. In al doilea trimestru, UBS a raportat o scadere a incasarilor si si-a redus obiectivele de crestere, fiind astfel nevoita sa renunte la o parte din angajati pentru a face fata conditiilor dificile din sectorul financiar. Profitul bancii a scazut cu 49% pana la un miliard de franci (861,9 milioane de euro). mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:23
Bancherii de pe Wall-Street se asteapta la concedieri, in contextul in care economia Statelor Unite ale Americii se afla la un pas de faliment. SUA este amenintata cu intrarea in insolventa iar rezultatele financiare dezastruoase sunt principalele doua motive care ii fac pe analistii americani sa se astepte la concedieri, in randul bancherilor de pe Wall Street, scrie Cotidianul.Analistii anticipeaza ca profitul Goldman Sachs va scadea considerabil dupa ce actiunile si bondurile au urmat o panta descendenta in ultimele trei luni. Goldman Sachs a anuntat deja ca are in vedere concedierea unui numar de 230 de angajati, pana la sfarsitul acestui an. In ultimele luni, mai multe banci americane au facut deja disponibilizari si putine sunt increzatoare ca economia isi va reveni in urmatoarele sase luni, mai spune publicatia amintita.
Fondul Monetar International a avertizat cu privire la "socul sever" pe care l-ar putea inregistra pietele financiare in situatia in care Statele Unite nu adopta rapid o modificare a limitelor de imprumut, astfel incat sa poata sa acceseze in continuare bani din resursele internationale. In cadrul raportului anual cu privire la politica economica a SUA, FMI-ul a citat "rezultatele fiscale nefavorabile" ca fiind unul dintre principalele pericole la adresa stabilitatii economica a SUA, informeaza Financial Times. mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 13:23
Bancile din Romania si-au restrans anul trecut reteaua teritoriala cu 255 de sucursale si agentii, de la 6.425 la 6.170 unitati, si concomitent au redus numarul de personal cu 1.145 de salariati, informeaza Mediafax.
La finele anului trecut, sistemul bancar a raportat o retea totala de 6.170 de unitati, in timp ce in decembrie 2009 numarul acestora se ridica la 6.425, iar in 2008 existau 6.552 de sucursale si agentii.
Restrangerile de personal, de la 67.898 la 66.753 angajati, au fost operate numai din reteaua din teritoriu, de unde au plecat chiar mai multi salariati, respectiv 1.450, intrucat personalul din sediile centrale a urcat cu 305 persoane, de la 30.294 la 20.701 salariati.
Salariul mediu burt pe banca s-a plasat 5.330 lei/luna, in crestere cu arpoape 100 de lei fata de nivelul de la sfarsitul anului 2009.
Pe de alta parte, salariul mediu net a ramas aproape neschimbat, la 3,758 lei/luna.
mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 23:14
Directorul general al sucursalei din Romania a ING, Misu Negritoiu, a declarat joi ca banca pe care o conduce nu a disponibilizat angajati in 2009 si intentioneaza sa mentina personalul si in 2010, precizeaza NewsIn."N-am dat afara niciun om in 2009 si nici in 2010 nu intentionam", a afirmat Negritoiu.El a explicat ca banca a preferat sa ia alte masuri de reducere a costurilor, amintind de concediul fara plata de 10 zile aplicat anul trecut.In plus, banca si-a sporit usor reteaua anul trecut, cu patru unitati, a explicat seful ING Bank Romania, precizand ca si numarul de clienti a crescut, mai ales pe partea de depozite."Am continuat sa dam credite in 2009", a subliniat Negritoiu, amintind de unele imprumuturi mari acordate Petrom, Hidroelectrica, Transelectrica sau Dedeman, ultimii doi fiind clienti noi. mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 12:33
Brupul bancar britanic Lloyds Banking Group (LBG), rezultat in urma fuziunii dintre HBOS si Lloyds TSB la inceputul anului 2009, a anuntat joi ca va disponibiliza 585 de angajati, dupa alte 15.500 de locuri de munca suprimate anul trecut, relateaza cotidianul belgian L'Echo.
Anuntul a fost facut initial de sindicatul Unite, cel mai mare din tara, ce a indicat suprimarea a 400 de locuri de munca din centrele de creditare Black Horse, si posibila disponibilizare a altor 185 de persoane.
Grupul a anuntat ca este pe cale sa efectueze o serie de modificari in cadrul diviziilor, ce vor afecta 685 de locuri de munca pana in martie 2011 si care vor implica disponibilizarea a 585 de angajati.
Lloyds a confirmat suspendare a 455 de posturi din cadrul Black Horse, decizie ce echivaleaza cu inchiderea tuturor centrelor acestei filiale, dar si suspendarea a 130 de locuri de munca in cadrul diviziei de retail banking.
Banca a anuntat ca politica sa se axeaza pe incurajarea disponibilizarilor voluntare.
"Concedierile vor fi utilizate ca o ultima masura", a asigurat banca.
Rob MacGregor, delegat al sindicatului, a declarat ca Unite "este profund dezamagit de decizia LBG de a inchide toate centrele Black Horse, intr-un moment in care numeroase familii au probleme cu controlarea finantelor".
mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 16:34
Banca britanica HSBC a anuntat, marti, restructurarea unei parti a activitatilor sale de retail bancar din Marea Britanie, care se va concretiza in suprimarea a 1.700 de locuri de munca din 2010, potrivit AFP. informeaza NewsIn. HSBC a indicat, intr-un comunicat, ca gestionarea retelei de sucursale va fi simplificata si ca va duce la consolidarea diferitelor functii de exploatare pentru crearea de centre de excelenta, care sa-i permita obtinerea unor practici mai bune si standardizarea sistemelor.
Banca precizeaza ca, in schimb, operatiunile anuntate vor duce la crearea a mai multor sute de locuri de munca in cursul anilor viitor.
HSBC are 40.000 de angajati in Marea Britanie in sectorul de retail.
Directorul general al bancii pentru Marea Britanie, Paul Thurston, a precizat ca deciziile care afecteaza personalul sunt mereu dificil de luat, dar ca este vorba de o restructurare care reprezinta o parte importanta de simplificare a activitatii si de relocare a unor activitati catre centrele de excelenta din intreaga tara.
mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 09:38
Banca elvetiana UBS va anunta in curand noi disponibilizari, iar angajatii din Elvetia si mai ales din departamentele de marketing vor fi cei mai afectati, conform unor articole aparute duminica in presa locala, citate de Reuters.Citand mai multe surse, publicatia Sonntagszeitung scrie ca managerii UBS au inceput deja sa-si anunte angajatii despre posibila pierdere a locurilor de munca. De asemenea, NZZ am Sonntag scrie ca Elvetia va primi o lovitura dura, de aceasta data, in contextul concedierii a 26.400 de angajati, masura ce ar urma sa fie anuntata in 22 aprilie.Publicatia Sonntag anuntase in martie ca UBS va disponibiliza inca 8.000 de angajati in 2009. Banca, una dintre cele mai grav afectate de criza financiara globala, a anuntat deja ca va disponibiliza mai mult de 10% din totalul angajatilor, pentru a ajunge in 2009 la aproximativ 75.000 de angajati.Oswald Gruebel, directorul executiv al UBS, a spus deja ca o noua serie de disponibilizari va fi inevitabila.UBS AG, cea mai mare banca din Elvetia, a raportat in martie pierderi de 20,9 miliarde franci elvetieni (18 miliarde dolari) pentru 2008, mai mari decat cele indicate initial, ca urmare a costurilor legate de investigatiile autoritatilor din SUA si deprecierilor de valori mobiliare.UBS a acceptat, in 18 februarie, sa plateasca 780 milioane dolari si sa divulge numele a 300 de persoane care detin conturi secrete pentru a evita un proces in SUA, dupa ce banca a fost acuzata ca a ajutat americani bogati sa faca... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:18
Invidiati de multi pentru lefurile grase si pentru facilitatile de creditare de care se bucura, cel putin unii dintre ei, angajatii bancilor se pare ca au acum motive de ingrijorare. Peste 17% dintre angajatii bancilor se tem ca vor ramane fara loc de munca, dupa cum releva un sondaj realizat recent de un portal de informatii bancare. Potrivit acestuia, blocajul cu care se confrunta bancile nu va ramane fara ecou pentru activitatea departamentelor de resurse umane. Astfel, din cei 977 de participanti la studiul realizat de bankingjobs.ro, peste 17% sunt de parere ca bancile vor apela la disponibilizari de personal, ca efect al crizei financiare. In plus, aproape 5% dintre respondenti considera ca procesele de eficientizare a costurilor demarate de institutiile de credit in acest an vor implica si reduceri ale salariilor functionarilor bancari. Cei mai multi angajatii din domeniul bancar, aproximativ 40%, sustin ca efectele crizei financiare asupra fortei de munca vor avea in vedere diminuarea oportunitatilor de angajare (34,60%) si scaderea fluctuatiei angajatilor de la o banca la alta (5,22%). In acelasi timp, aproape 18% dintre functionarii bancari care au optat pentru una dintre variantele de raspuns ale sondajului sunt de parere ca institutiile de credit vor initia realocari si restructurari de personal. Pe de alta parte, peste 15% dintre respondenti sunt de parere ca salariile din domeniul bancar vor fi plafonate. Restul de 4,81% sunt mult mai optimisti, mizand... mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 10:30