Varianta alegerii lui Marine Le Pen in cea mai importanta functie de stat din Franta incepe sa le dea frisoane investitorilor, "Madame Frexit", asa cum s-a autointitulat liderul Frontului National Francez, fiind adepta unor politici protectioniste.
Franta ar putea sa-si schimbe radical traseul, daca Marine Le Pen va castiga alegerile prezidentiale din primavara acestui an, accentuand senzatia de instabilitate politica resimtita in intreaga Uniune Europeana, relateaza CNN Money.
Pe piata de capital se face deja simtit un sentiment de neincredere, diferenta inregistrata intre randamentul titlurilor de stat germane si franceze atingand maximul ultimilor 4 ani, ca reactie a investitorilor la schimbarile politice care pot surveni in Hexagon.
Le Pen si-a lansat public candidatura la sfarsitul saptamanii trecute printr-un discurs anti-globalizare, anti-imigratie si anti-NATO, repetand parca scenariul care l-a propulsat pe Donald Trump in fruntea Statelor Unite.
Liderul FNF are in plan si renuntarea la moneda unica, dar si organizarea unui referendum prin care populatia sa decida daca mai vrea sa ramana sau nu in UE, eveniment care ar putea hotari definitiv soarta Uniunii si a euro.
"Frexit" are implicatii mai mari decat Brexit-ul petrecut peste Canalul Manecii, Franta fiind a doua economie din zona euro si unul dintre membri fondatori ai UE.
"Investitorii se simt ceva mai speriati de implicatiile ridicate de datoria statului francez, deoarece exista un risc mic,... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 17:55
1Ted Malloch, omul pe care presedintele american Donald Trump il vrea ambasador al SUA la Bruxelles, da un avertisment sumbru cu privire la soarta monedei unice europene.
Euro ar putea disparea in 18 luni, avertizeaza Mulloch, fost secretar-adjunct al ONU, relateaza BBC.
Pentru Ted Mulloch, profesor de economie la Henley Business School, moneda euro, la fel ca si UE, a servit direct intereselor Germaniei, iar acest lucru s-ar putea intoarce ca un bumerang impotriva constructiei de pe continentul european.
"As reduce expunerea pe piata euro. Valuta aceasta nu e doar pe punctul de a ceda, ci chiar ar putea disparea intr-un an, un an si jumatate. Nu sunt singurul economist care vede lucrurile astfel. Joseph Stiglitz, spre exemplu, a scris o intreaga carte despre acest lucru", sustine Mulloch.
Americanul crede ca acestea sunt realitati politice care justifica anularea oricaror discutii pe tema acordului TTIP dintre UE si SUA, o decizie pe care noul lider de la Washington pare sa o fi luat inca din perioada campaniei electorale de anul trecut.
In acelasi timp, Marea Britanie pare favorizata in a obtine o intelegere bilaterala avantajoasa cu SUA in urmatoarele luni, prin prisma deciziei premierului Theresa May de a continua procesul de separare de UE.
"Cred ca presedintele Trump se opune organizatiilor suprastatale. El crede in natiuni, in relatii bilaterale, iar, din acest punct de vedere, ar putea considera ca UE si-a depasit rolul", afirma omul care ar putea... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 17:46
2Marea Britanie risca sa incaseze inca o lovitura dupa referendumul soldat cu decizia de a parasi Uniunea Europeana. Daca partenerii europeni au tot dreptul sa afiseze o mina dura in negocierile cu britanicii, acum si scotienii ameninta sa se desprinda de regat, in cazul pierderii acesului la piata unica de pe continent.
"Ramane parerea mea, ca si a guvernului pe care il conduc, ca Scotiei ii va fi mai bine ca stat membru si independent cu drepturi depline in UE", a anuntat premierul Nicola Sturgeon, in preambulul unei noi tentative de a declara independenta Scotiei, anunta Bloomberg.
Sturgeon are de gand sa discute cu colegii de la Londra varianta ramanerii tarii sale in interiorul pietei UE, chiar daca guvernul britanic va insista sa retraga Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord din blocul comunitar dupa declansarea procedurii Brexit.
Alegatorii scotieni au optat pentru pastrarea statutului de membru UE al Marii Britanii in cadrul referendumului din iunie, iar acum se trezesc trasi pe tusa contrar vointei lor, a comentat Sturgeon intr-un interviu acordat revistei Financial Times.
"Independenta ramane o optiune prin care ne putem apara statutul de stat membru UE si devine evident ca interesele noastre nu pot fi aparate in alt fel", nu s-a sfiit sa ameninte seful guvernului de la Edinburgh.
Vestea data de scotieni pune si mai multa presiune pe Theresa May, premierul Marii Britanii, care se confrunta deja cu o revolta mocnita in randul colegilor din Partidul... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 19:57
O crestere de peste 5% nu reprezinta un deziderat excentric, ci o necesitate. Incorsetata de tot mai multe miscari conservator-populiste si strabatuta de valuri imigrationiste, Uniunea Europeana pare a traversa o perioada de marasm si disolutie.
Diviziunea si largirea clivajelor translatate prin fortificarea granitelor reprezinta noile dinamici ce slabesc valorile centrale ale Uniunii. Pozitia Romaniei in cadrul acestei "furtuni perfecte" este cu totul nefavorabila. Tara noastra risca sa fie aruncata in "Europa vitezei a doua" odata cu ascensiunea curentelor ce afecteaza coeziunea interna a Uniunii. O astfel de concluzie nu este ineluctabila.
Romania poate traversa aceasta perioada cu masuri economice sustenabile si versatile, generatoare de niveluri de crestere superioare capabile sa diminueze decalajele fata de statele din vestul Europei. Romania va trebui sa isi ajusteze eforturile, astfel incat sa fie capabila sa genereze cresteri de peste 5%.
Prognozele principalelor ...citeste mai departe despre "Sa scoatem capul din cutia lui 5%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:57
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Liderii europeni trebuie sa coopereze pentru rezolvarea crizei din zona euro, intrucat solutiile nationale pot conduce doar la disolutie, considera, intr-o scrisoare deschisa postata pe site-ul Financial Times, miliardarul George Soros si alti 95 de lideri politici, economisti si sefi de companii."Criza din zona euro are nevoie de o solutie acum. Actualele masuri sunt prea putin, prea tarziu si precipita instabilitatea din sectorul financiar global.
Euro este departe de a fi perfect, dupa cum a evidentiat criza. Dar raspunsul este de a-l imbunatati si nu de a-i permite sa submineze, posibil sa distruga, sistemul financiar global", se arata in scrisoare.
Apelul este sustinut si de fostul ministru de Finante Daniel Daianu si presedintele GreenLight Invest, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.
Cei 96 de politicieni, economisti si oameni de afaceri, autointitulati in scrisoare "noi, europenii ingrijorati", cer un acord angajant pentru infiintarea unei Trezorerii comune care sa atraga fonduri pentru intrega zona euro si sa asigure disciplina fiscala in randul statelor membre, imbunatatirea supravegherii, reglementarii si asigurarii depozitelor in uniunea monetara, respectiv dezvoltarea unei strategii care sa genereze convergenta economica si crestere, fara de care nu poate fi rezolvata problema datoriilor.
In timpul discutarii si aprobarii unui acord, guvernele din zona euro trebuie sa ofere Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:18