Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat "multumita" in legatura cu discutiile din cadrul summitului UE, justificand suspendarea lucrarilor prin necesitatea de a exista mai mult timp pentru ajungerea la un acord la inceputul anului, informneaza AFP.
"Sunt multumita de modul in care s-au derulat discutiile", a spus Merkel, apreciind ca "este posibil sa se ajunga la un acord la inceputul anului viitor".
"Atmosfera a fost foarte amicala si constructiva", in pofida divergentelor de opinie, a subliniat ea.
"Era dificil sa ne dam seama de cat timp aveam nevoie pentru un acord. Nu exista niciun motiv sa scoatem acordul cu forcepsul", a argumentat Merkel.
Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara a se ajunge la un acord, anunta surse din cadrul Presedintiei semestriale a Consiliului UE.
Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de state membre UE incepuse joi seara, la Bruxelles, fiind dedicata in principal bugetului multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020. "Sefii de stat si de guvern s-au despartit fara a ajunge la un acord", afirma o sursa oficiala.
Liderii europeni reluasera vineri dimineata lucrarile, dupa o serie de intrevederi bilaterale care au avut loc joi si au fost urmate de summit. Dar nu au reusit sa depaseasca divergentele privind bugetul plurianual si distribuirea fondurilor. Premierul Marii Britanii, David Cameron, declara vineri dimineata ca nu... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 15:34
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Liderii statelor din zona euro au ajuns, vineri la primele ore, la un acord cu privire masurile de urgenta destinate tarilor aflate in dificultate, precum Spania si Italia.
De asemenea, liderii din zona euro au convenit punerea in practica, pana la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF, operational pana la 30 iunie 2013, data pana la care functioneaza in paralel cu MES) si a Mecanismului European de Stabilizare (MES).
Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in conferinta de presa de la finalul primei zile a Summitului UE. "Cand va fi gata, MES va avea posibilitatea de recapitalizare directa a bancilor", a spus Van Rompuy.
"Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiara, in care Banca Centrala Europeana isi va juca rolul deplin", a explicat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Liderii europeni au decis si alocarea a 120 de miliarde de euro pentru masuri imediate de crestere economica, acordul fiind posibil dupa ce Spania si Italia au primit garantiile necesare privind masurile de ajutor pe termen scurt.
Dintre cele 120 de miliarde de euro din cadrul "pactului pentru crestere economica si locuri de munca", jumatate reprezinta capacitatea de imprumut, sporita, a Bancii Europene de Investitii (BEI), 55 de miliarde de euro provin din realocarea... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 11:59
Liderii UE au ajuns la un consens in privinta regulilor privind recapitalizarea bancilor spaniole si o relaxare a conditiilor privind un eventual ajutor pentru Italia, dupa ce Angela Merkel a cedat in lupta pentru austeritate ca masura de solutionare a crizei financiare.
Dupa 13 ore si jumatate de discutii, finalizate la ora 5.30 ora Romaniei, liderii celor 17 tari europene au ajuns la un acord privind redeschiderea optiunii de recapitalizare a bancilor, scrie Bloomberg.
Discutiile au fost prelungite si de opozitia Italiei si Spaniei. Tarile si-au conditionat joi seara acordul lor fata de adoptarea masurilor de crestere economica in Europa de punerea in aplicare a unor solutii de urgenta pentru tarile care se afla in impas financiar, potrivit delegatiilor celor doua tari, aflate la Bruxelles. mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 10:15
Summitul UE de la Bruxelles se anunta un camp de lupta pentru marile forte europene. Daca marile puteri, ca Germania isi ascut armele "lansand" declaratii in presa care le anunta pozitia la intalnire, Romania se consuma pe "razboaie" interne. Care sunt mizele intalnirii?
Summitul de vara al UE se va desfasura joi si vineri la Bruxelles. Potrivit scrisorii de invitatie trimise de presedintele Herman Van Rompuy, printre temele de discutie se va numara bugetul pentru perioada 2014-2020 sau un nou cadru pentru Uniunea Economica si Monetara.
"Provocarea acestui Consiliul European este, mai mult decat oricand inainte, aceea de a da semnalul ca, intr-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca raspuns la criza.
Acest lucru inseamna aprobarea recomandarilor specifice de tara pentru a ghida politicile si bugetele nationale, adoptarea cadrului pentru crestere economica si locuri de munca, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) - bugetul UE 2014-2020 si stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice si Monetare (UEM)", se arata in scrisoarea de invitatie transmisa astazi de presedintele Van Rompuy.
Consiliul va incepe cu o discutie legata de cadrul financiar multianual, discutie la care va participa si Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. El va explica pozitia institutei pe care o reprezinta. Intalnirea este programata sa dureze o ora, intre 15-16 ora Romaniei.
Dupa fotografia de grup, reprezentantii tarilor europene... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 18:01
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Liderii Uniunii Europene se intalnesc, duminica, pentru a realiza un plan sustenabil de controlare a crizei datoriilor din zona euro. Solutia, insa, nu va fi comunicata mai devreme de urmatorul summit, care va avea loc miercuri.
"Avem de luat niste decizii foarte importante, care trebuie pregatite ca atare. Cred ca ministrii de finante au progresat, iar noi ne vom putea indeplini ambitioasele obiective pana miercuri", a declarat Angela Merkel, potrivit Reuters.
"Solutia va veni miercuri", sustinea Merkel inaintea intalnirii cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si alti lideri, la Bruxelles.
Presedintele francez Sarkozy, de asemenea, a declarat ca spera sa gaseasca o rezolvare la mijlocul saptamanii viitoare, chiar daca in urma cu doar cateva zile s-a contrazis vehement cu oficialul german in privinta strategiei.
"Trebuie sa gasim o solutie pana miercuri, o solutie structurala, ambitioasa, definitiva. Nu exista alta optiune", a spus Sarkozy.
Pentru a pune capat crizei datoriilor care a lovit intai Grecia, tarile din zona euro spera sa rezolve mai multe probleme "dintr-un foc".
Mai exact, ele vor sa previna raspandirea datoriilor catre Spania si Italia, ale caror finante publice se afla sub supravegherea atenta a pietelor, si ale caror costuri de creditare au crescut considerabil.
Cel de-al doilea punct cheie de pe agenda discutiilor de duminica este gasirea unei modalitati pentru a spori potentialul Fondului European de Stabilitate Financiara, fara sa fie nevoie... mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 10:43