Ministerul Economiei va accepta "orice metoda prevazuta de lege" pentru atragerea de investitii la producatorul de cupru Cupru Min Abrud si asteapta de la eventualii investitori interesati sa transmita scrisori de interes pana in 10 iunie.
"Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand a fi utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru", potrivit unui anunt al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care este derulat acest proces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea in 9 mai ca institutia a primit sase oferte pentru Cupru Min, din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa si America de Nord.
Vosganian a aratat ca autoritatile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic si tehnic solutia caietului de sarcini, raportul acestuia urmand sa fie realizat in cursul lunii iunie.
In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 14:35
Cupru Min Abrud are nevoie de investitii pe mediu in valoare de 15 milioane de euro, declara ministrul Mediului, Rovana Plumb, potrivit caruia in urmatoarele doua saptamani urmeaza sa fie analizate la Bucuresti solutiile legale de finantare pentru aceste investitii.
Rovana Plumb a declarat, sambara, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca asteapta conducerea Cupru Min la Bucuresti in urmatoarele doua saptamani, impreuna cu directorul APM Alba, Mihaela Mih Dehelan, si deputatul PSD Ioan Darzu, liderul PSD Alba, pentru a gasi solutia legala de finantare pe zona de mediu a companiei Cupru Min.
"Cupru Min are nevoie de investitii pe mediu de 15 milioane de euro, din care cel mai important obiectiv este statia de neutralizare a apelor acide. Efectuarea investitiilor este o conditie ce trebuie respectata, pentru ca exista anumite norme in vigoare si sunt convinsa ca vom gasi sursele de finantare, astfel incat, cu toate ca ele vor trebui cuprinse in autorizatia integrata de mediu, intr-un timp relativ optim sa poata fi realizate", a spus Rovana Plumb.
Potrivit acesteia, Cupru Min a depus la Agentia de Protectia Mediului Alba solicitarea de emitere a autorizatiei integrate de mediu, care presupune si masuri in ceea ce priveste realizarea investitiilor de mediu.
Conform ministrului Mediului, la Guvern s-a discutat despre un plan de privatizare in ceea ce priveste Cupru Min, insa nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre acesta.
"Eu doresc sa vorbesc numai din... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 10:40
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-au intalnit marti cu reprezentantii Roman Copper, la solicitarea acestora,pentru a discuta despre privatizarea Cupru Min.
"Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Autorizatia integrata de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011.
Saptamana trecuta, reprezentantii Roman Copper au emis mai multe comunicate de presa prin care sustineau ca au acceptat conditiile impuse de statul roman, ca declaratiile ministrului Lucian Bode au creat confuzie si ca vor prezenta in perioada urmatoare planurile lor pentru Cupru Min.
In acelasi timp, Ministerul Economiei si Guvernul sustin ca privatizarea Cupru Min va fi reluata, pentru ca investitorii nu au fost de acord cu anumite conditii pana la depasirea termenului-limita pentru semnarea contractului.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 20:09
Esecul privatizarii celei mai mari exploatari de cupru din Romania nu are sanse sa fie "corectat" anul acesta. Ce se va intampla cu societatea Cupru Min?
Privatizarea Cupru Min arunca o pata neagra pe guvernul Ungureanu, laudat pentru progresele pe care le-a realizat in cele doua luni de la infiintare. Executivul a lasat sa fie declarata castigatoare a licitatiei de vanzare a celei mai mari companii de exploatare de cupru o firma necunoscuta, cu proprietari necunoscuti si intentii la fel de necunoscute.
Si acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca mass-media i-au tras de maneca la momentul respectiv pe cei implicati in proces. Acestia pareau prea imbatati de pretul de vanzare obtinut, 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare decat suma de la care a pornit licitatia.
La doua saptamani dupa anuntarea succesului vanzarii Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto, ministerul Economiei a anuntat ca negocierile cu viitorul proprietar au esuat.
Firma nu a vrut sa depuna garantia pentru investitiile de mediu si a contestat cateva aspecte din caietul de sarcini. Ministerul Economiei a iesit la rampa spunand ca procesul de privatizare va fi reluat "dupa o analiza a situatiei", insa analistii sunt convinsi ca lucrul acesta nu se va intampla in 2012.
"Deocamdata aceasta problema este blocata si nu se va relua anul acesta din cauza ca un proces de privatizare dureaza. Suntem in an... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:22
Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.
Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:00
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri ca Guvernul ar fi avut trei modalitati de pastrare a societatii Cupru Min, printre care trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la CJ Alba.
"Guvernul ar fi putut tine Cupru Min in proprietatea Romaniei. in 2004 s-a incheiat un acord de finantare cu Banca Mondiala, BM ar fi dat Romaniei banii neceari. Mai exista o solutie, Guvernul putea sa treaca Cupru Min de la Ministerul Economiei la judetul Alba, o autoritate locala care putea accesa programe europene cu fonduri nerambursabile pentru protectia mediului.
Ce trebuia sa faca Guvernul era sa adopte o hotarare de Guvern prin care sa converteasca datoriile Cupru Min in actiuni, cum a facut la SNCFR si sa transfere actiunile in proprietatea CJ Alba, facandu-l astfel eligibil pentru fondurile europene mentionate. O alta solutie ar fi fost garantarea finantarii necesare Cupru Min prin garantie guvernamentala sau prin garantii comerciale acordate de Exim Bank", a declarat Ponta.
seful PSD a mai spus ca societatea Cupru Min nu este nicidecum o "gaura neagra" a economiei romanesti, asa cum au prezentat guvernantii motivele privatizarii. "Guvernul a prezentat Cupru Min ca fiind o gaura neagra.
Datele oficiale de la Ministerul Finantelor arata ca in ultimii ani compania a avut o rata de profitabilitate de peste 15%. Datoriile de 15 milioane de euro ar putea fi acoperite de Cupru Min in maximum 2 ani, folosind profitul", a declarat Ponta. "La un profit net anual de 7... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:59
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu (PDL), a declarat vineri ca privatizarea Cupru Min era o necesitate "absoluta" si ca in lacul de decantare erau posibile "filmari de ordin SF".
"Un investitor privat la Cupru Min, din punctul meu de vedere, era o necesitate absoluta, care sa puna pe alte principii dezvoltarea Cupru Min-ului. Statul roman nu mai poate sa acorde subventii Cupru Min-ului, nu mai poate da ajutoare de stat unei asemenea societati, are probleme de mediu uriase. Daca ati fost in zona Rosia Poieni se pot face filmari de ordinul SF in lacul de decantare. Era o necesitate absoluta", a precizat Videanu.
Reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si cei ai Roman Copper au negociat joi pana la ora 4 dimineata clauzele contractului de privatizare a Cupru Min, iar discutiile au fost reluate vineri dimineata de la ora 8, au declarat, pentru NewsIn, surse din minister.
Potrivit acestora, nu se stie cat vor mai dura negocierile, termenul pana cand trebuie semnat contractul fiind vineri, la ora 23.55.
"Saptamana viitoare clauzele contractului vor fi facute publice, astfel ca fiecare clauza se negociaza si din acest punct de vedere", au spus sursele.
Roman Copper, detinuta de banca canadiana de investitii BayFront Capital Partners, a castigat licitatia care a avut loc pe 26 martie pentru privatizarea Cupru Min Abrud.
Pretul oferit de Roman Copper este de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decat cel de... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 15:59
Cu toate ca era asteptata de mult timp, vanzarea Cupru Min a starnit controverse legate atat de pretul obtinut, cat si de noul proprietar. Este 200 milioane de euro suma corecta?
Cupru Min Abrud, compania de stat care exploateaza mina de la Rosia Poieni, a fost vanduta, dupa lungi incercari de privatizare, firmei canadiene Roman Cooper Corp. pentru suma de 200 milioane de euro.
Ca si in alte cazuri asemanatoare, tranzactia a starnit controverse legate de valoarea sa si, mai ales, de "vanzarea tarii la straini". Pretul obtinut pentru companie si implicit pentru un milion de tone de cupru, adica 60% din rezervele Romaniei, pare a fi cel corect, acesta fiind rezultatul unei licitatii la care s-au inscris initial 11 companii. Pretul de pornire al licitatiei fusese de 57,3 milioane de euro, suma care a fost depasita in final de 3,5 ori.
Insa suma pare infima daca o comparam cu valoarea cuprului ce va fi scos din zacamant, care ajunge la 6,5 miliarde de euro. In plus fata de pretul de vanzare, statul va obtine redevente anuale de 6% din valoarea materialelor exploatate.
Pretul corect
"Pretul obtinut pentru Cupru Min este mai mult decat bun. Licitatia a pornit de la aproape 60 de milioane de euro si investitorii se asteptau sa obtina maxim 90 de milioane de euro", este de parere analistul economic Ionel Blanculescu.
Legat de comparatia intre valoarea cuprului de la Rosia Poieni si suma de vanzare a Cupru Min, Blanculescu spune ca nu intreaga cantitate de... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 07:59