Marti a avut loc reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria, in cadrul careia s-a discutat despre majorarea salariului minim pe economie.
La intalnire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, seful cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, si lideri de sindicate, printre care presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu, dar si liderul BNS Dumitru Costin.
Dupa intrevedere, seful Blocului National Sindical a dat cateva detalii despre ce a discutat cu membrii Guvernului. El a spus ca i-a prezentat prim-ministrului o "contrapropunere", care este cat de cat apropiata de prima varianta propusa de Guvern.
"In ceea ce priveste reuniunea de astazi, Blocul National Sindical a venit cu o analiza, cu o propunere noua de calcul al salariului minim, care este apropiata oarecum de varianta unu cu care Guvernul a venit saptamana trecuta. In varianta unu a Guvernului se baza pe corectarea actualului salariu minim cu rata inflatiei octombrie 2019, raportat la 2018 si la cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata 2018 raportata la 2017 si ducea la valoarea de 2.230 de lei.
Propunerea noastra presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflatiei medie anuale, nivel estimat pe 2020, cu cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata, nivel estimat 2020 raportat la 2019 si corectat cu jumatate din rata de crestere a salariului real 2020 pe 2019 care duce la o alta valoare, 2.284 de... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 12:33
Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
Guvernul Dancila discuta in sedinta de luni un proiect de hotarare prin care se decide majorarea salariului minim incepand de anul viitor. Asadar, chiar daca este demis de trei saptamani, actualul Executiv ia o masura prin care obliga la plata viitorul Guvern.
"Imbunatatirea vietii romanilor a fost obiectivul central al guvernarii noastre. Am fost preocupati sa majoram salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, astfel incat cetatenii sa fie corect platiti pentru munca lor. (...) In decembrie 2016, salariul minim brut era de 1.250 de lei, la incheierea mandatului este substantial mai mare.
In sedinta de azi, discutam in prima lectura cresterea salariului minim incepand de anul viitor la 2.260 de lei, iar pentru angajatii cu studii superioare si vechime cel putin un an in domeniul studiilor superioare la 2.620 de lei lunar. E o masura cu puternic impact social, in prezent sunt incadrati peste 1,4 milioane de angajati cu salariul minim", a anuntat Dancila, la inceputul sedintei de guvern de luni.
Ea sustine ca s-a consultat si cu patronatele si cu sindicatele si are si avizul Consiliului Economic si Social. Amintim insa ca din partea patronatelor a existat chiar o pozitie publica in care atrageau atentia ca e ingrijoratoare graba cu care Guvernul ia o astfel de masura, mai ales dupa ce anterior anuntase ca abandoneaza ideea.
Dancila a facut acest anunt in ziua in care in Parlament Guvernul Ludovic Orban se prezinta pentru a cere votul de incredere.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:14
Guvernul adopta in sedinta de azi proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Insa dupa ce a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani salariul minim brut va fi de 2.080 lei.
"Discutam azi hotararea prin care majoram salariul minim brut la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru angajatii cu studii superioare cu vechime in munca de cel putin un an. Aceasta decizie va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.
Adoptam acest act avand in vedere adoptarea ordonantei de urgenta care prevede acordarea unui salariu minim diferentiat. Asadar, ne indeplinim angajamentul din programul de guvernare", a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
In proiectul de hotarare se arata ca in cazul bugetarilor care primesc 2.080 de lei cresterea va fi de 9,47% fata de luna decembrie 2018, iar pentru cei care vor fi platiti cu 2.350 lei lunar majorarea este de 23,6%.
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.080 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2019, ceea ce reprezinta o crestere de 9,47% fata de luna decembrie 2018. In anul 2019, tariful orar este de 12,43 lei/ora pentru un program complet de... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:36
Salariul minim nu va mai creste la 2.350 de lei pentru persoanele cu o vechime in munca de cel putin 15 ani, asa cum anuntasera guvernantii initial.
Majorarea se va face doar pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare, cu o bechime de cel putin 1 an, informeaza Profit.ro.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ultarioare, se stabileste in bani, fara a incluide sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora", se arata in documentul obtinut de Profit.ro.
La inceputul lunii noiembrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca de la 1 ianuarie salariul minim pe economie creste la 2.080 lei, iar pentru cei cu studii superioare si pentru cei care au minim 15 ani vechime la 2.350 lei.
"De la 1 ianuarie,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 09:56
Au mai ramas doar trei zile pana la 1 decembrie, iar Guvernul inca nu s-a decis de cand va majora salariul minim brut pe economie.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata in zilele urmatoare.
"Inca nu s-a mutat (de la 1 decembrie la 1 ianuarie, majorarea salariului minim pe economie - n.red.) . Este o decizie in curs. Erau cele doua date 1 decembrie si 1 ianuarie si se va lua o decizie in Guvern, in urmatoarele zile", a afirmat Eugen Teodorovici, marti.
Ministrul Finantelor a dat de inteles vineri, la Guvern, ca salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, majorarea urmand sa se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019.
Mai exact, intrebat vineri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, daca majorarea salariului minim este prinsa in proiectul de buget pe anul viitor, ministrul Finantelor a confirmat acest lucru, dar a precizat ca data de la care va fi majorat trebuie sa fie o decizie a Guvernului, discutia vizand una dintre doua date - 1 decembrie sau 1 ianuarie.
"E o discutie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca si principiu si corect e corect ca in timpul jocului regulile sa fie schimbate cat mai putin si invocand mereu acea predictibilitate pe care trebuie sa o respectam, trebuie sa aratam mediului de afaceri ca suntem un partener serios si care sprijina aceasta zona a economiei, intelegand cu totii, mai ales cei de stanga, ca un... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:38
Cu toate ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim pe economie, ea nu a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi.
Premierul Viorica Dancila s-a laudat in debutul sedintei ca Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, dar nu a spus nimic de ordonanta care prevede cresterea salariului minim.
"Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, in septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro si a ajuns la 4.482 de lei. Cresterea salariului net in septembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost 13,1%.
Puterea de cumparare a romanilor in septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 7,7%. Este important faptul ca se inregistreaza si o crestere de la luna la luna a acestor indicatori. In septembrie 2018, comparativ cu august, castigul salarial mediu brut, cat si castigul mediu net au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumparare a crescut usor, mai precis cu 0,2%", a precizat Viorica Dancila.
Este posibil ca Executivul sa nu fi primit avizul de la Ministerul Justitiei pe aceasta ordonanta. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase joi ca actul normativ va fi pe masa Guvernului azi, daca... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:23
Ministerul Muncii a publicat, vineri, proiectul de hotarare de guvern care prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul minim va fi majorat de la 1.900 de lei la 2.050 de lei lunar.
Actul normativ a intrat in dezbatere publica, iar cei care doresc sa trimita oservatii si propuneri o pot face in urmatoarele 10 zile la adresa dezbateri@mmuncii.gov.ro.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,251 lei/ora", prevede proiectul de hotarare.
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie pe luna in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora.
Potrivit expunerii de motive, se estimeaza ca majorarea salariului minim "va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru", iar "masura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale".
"Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale. Socul pe piata muncii (asupra numarului mediu de salariati) este absorbit in intregime, iar competitivitatea sectorului concurential... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 16:40
Premierul Dacian Ciolos nu exclude majorarea salariului minim de anul viitor, insa este necesara o analiza a Guvernului in acest sens, pentru a se vedea daca masura este sau nu oportuna, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
Acesta a facut declaratia dupa ce oficiali guvernamentali au purtat discutii cu reprezentantii sindicatelor, potrivit Digi 24.
La randul sau, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca in urma intalnirii de la Palatul Victoria "a ramas stabilit ca salariul minim pe economie reprezinta o prioritate si trebuie sa iasa o HG de la 1 ianuarie 2016, pentru finalizarea acestor probleme, pentru ca s-au ridicat cateva aspecte tehnice legat de implicatiile salariului minim".
Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri
In acelasi timp, Dan Suciu a declarat ca posibilitatea ca Guvernul sa majoreze salariul minim nu este exclusa, Executivul trebuie sa fara inainte un ...citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos, discutii cu sindicatele pe majorarea salariului minim: Poate, dar nu pe repede inainte" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 17:02