Interventia autoritatilor publice pentru reglementarea sectorului financiar s-a aflat in centrul discutiilor de la Davos, iar reprezentantii din domeniu incearca sa anticipeze ce consecinte ar putea avea aceasta pe termen lung.
Jamie Dimon, directorul JPMorgan Chase, a afirmat ca masurile luate de bancile centrale au reusit sa impiedice inrautatirea crizei, dar considera ca a venit momentul ca acestea sa vina si cu politici pentru reluarea cresterii, scrie Bloomberg.
"Cel mai important lucru din acest moment este (n.r. sa avem) o crestere sustenabila solida pentru a usura munca bancilor centrale. Realizarea unei bune politici fiscale este obligatorie pentru guverne", a declarat Dimon in cadrul unui panel de la Davos.
Paul Singer, fondatorul unui fond speculativ, a atras atentia, cu aceasta ocazie, ca politicienii au ajuns sa considere ca relaxarea cantitativa nu implica nici un cost, in timp ce industria bancara este, in continuare, "prea indatorata si insuficient de transparenta".
Federal Reserve a SUA a anuntat in septembrie ca isi va extinde programul de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri, pentru a stimula economia tarii. De asemenea, presedintele BCE, Mario Draghi a promis ca va cumpara nelimitat obligatiuni pentru a sprijini statele cu probleme si a acordat bancilor, pana acum, peste un trilion de euro in credite.
Astfel, sectorul bancar a fost salvat de "garantia explicita si implicita acordata de guverne", dar astazi exista inca... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:45
Disputele juridice recente ale Argentinei cu privire la intrarea acestei tari in incapacitate de plata in 2001 au readus in prim plan nevoia de a reglementa modul in care tarile pot recurge la faliment.
FMI propusese in acest sens un "mecanism de restructurare a datoriilor suverane" (MRDS) in 2002, dar initiativa nu s-a concretizat din cauza opozitiei Statelor Unite, scrie Financial Times.
Totusi, tot mai multi specialisti, atat din mediul de afaceri, cat si din cel al politicilor publice, doresc reinceperea discutiile oficiale pe aceasta tema, dupa ce o Curte Federala din New York a hotarat in noiembrie 2012 ca Argentina trebuie sa plateasca fara nici o alta intarziere datoria catre fondurile speculative, a carei valoare totala se ridica la 1,3 miliarde de dolari, potrivit The New York Times.
Mai mult, Curtea Federala a hotarat ca tara nu poate sa faca plati catre orice alt creditor pana cand aceasta datorie nu va fi platita, ceea ce a pus Argentina in pericolul de a intra din nou in incapacitate de plata.
Criza datoriilor suverane din zona euro creste temerile la nivel international
Criza datoriilor suverane din zona euro a aratat de asemenea ca mecanismele in vigoare nu functioneaza eficient.
"O serie de probleme din zona euro ar putea fi prevenite daca am avea un mecanism bine pus la punct", a declarat Anne Krueger, fost economist-sef al Bancii Mondiale, prim director-adjunct in cadrul FMI si initiatoarea MRDS.
In cazul Argentinei a fost... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 17:15
Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.
Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.
Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.
Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.
BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.
Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.
Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv
La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Europa poate rezolva fara ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care a lovit puternic mai multe economii din zona euro, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
"Exista un grad ridicat de incertitudini, care afecteaza si China, dar opinia mea este ca Europa este si trebuie sa fie capabila sa-si rezolve problemele singura. Daca exista investitii din China, sunt binevenite, dar acesta este un trend pe termen lung. Pe perioada scurta si medie, Europa este si trebuie sa fie complet capabila sa rezolve aceasta situatie", a spus Nowotny, care face parte din conducerea BCE din postura de guvernator al bancii centrale a Austriei, citat de Bloomberg.
Liderii europeni incearca sa controleze o criza a datoriilor suverane care a fortat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor extern si ameninta acum cu extinderea catre Italia si Spania.
Dupa ce liderii europeni au convenit in octombrie suplimentarea resurselor fondului de urgenta al zonei euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca intentioneaza sa discute cu omologul sau chinez, Hu Jintao, o implicare financiara a Chinei. Potrivit informatiilor aparute in presa, China ar conditiona ajutorul financiar de unele concesii din partea Europei, precum acordarea statului de economie de piata. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:21
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-au intalnit, alaturi de mai multi lideri europeni, miercuri seara, la Frankfurt. Cei doi sefi de stat nu au ajuns la nicio intelegere privind planul de salvare al Europei.
Miercuri seara, Nicolas Sarkozy zbura de urgenta la Frankfurt pentru o intalnire informala care ar fi trebuit sa transeze neintelegerile privind rolul Bancii Centrale Europene in rezolvarea crizei. Presedintele a plecat spre avion direct de la spital, unde sotia sa, Carla Bruni, ii aducea pe lume o fetita, informeaza Bloomberg.
Reuniunea a avut loc la initiativa lui Jean-Claude Junker, presedintele grupului de ministri de finante din zona euro si nu a avut niciun rezultat. "Vom mai avea alte intalniri", a spus Juncker la plecare.
La intalnirea de la Alte Oper, Frankfurt, au mai participat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, succesorul sau, Mario Draghi, directoarea FMI, Christine Lagarde, presedintele Cosiliului Europei, Herman van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso si Wolfgang Schaueble, ministru de finante al Germaniei. Niciunul dintre ei nu a dat detalii despre ce s-a discutat.
Reuniunea de doua ore urma sa stabileasca daca Banca Centrala Europeana(BCE) ar trebui sa sustina Fondul European de Stabilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro, creat de tarile din zona euro pentru a preveni criza datoriilor suverane.
Neintelegerile dintre Frata si Germania
Franta... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:32
Pe masura ce criza datoriilor suverane din Europa continua sa se intensifice, scenariul adoptarii euro obligatiunilor devine din ce in ce mai plauzibil.Expertii avertizeaza ca euro obligatiunile nu vor rezolva toate problemele financiare din Europa, mai ales ca acestea au nevoie de sprijinului liderilor cheie din zona euro, potrivit CNN Money.
De fapt, rezistenta cea mai acerba vine chiar de la cea mai puternica economie din UE, Germania, care priveste cu suspiciune ideea infiintarii euro obligatiunilor.
“Euro obligatiunile sunt, din punct de vedere politic, impracticabile. Acestea trebuie ratificate in toate cele 17 state membre ale zonei euro, iar fara sprijinului lui Merkel, este literalmente imposibil”, a precizat Michael Hewson, analist CMC Markerts din Londra.
Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat saptamana trecuta ca adoptarea euro obligatiunilor reprezinta o modalitate "absolut gresita" de a dezamorsa criza datoriilor europene.
De asemenea, alte economii din Europa care folosesc moneda euro- Austria, Franta, Finlanda- Luxemburg, Olanda si Finlanda- au respins ideea.
De ce exista o opozitie atat de puternica?
Obligatiunile euro ar combina toate datoriile celor 17 natiuni care folosesc moneda euro si care ar fi responsabile in mod colectiv de plata aceste datorii.
Acest lucru ar insemna ca Germania, care are un nivel scazut al datoriei, de doar 50% din economie, va fi incarcata de datoria Greciei, care insumeaza mai mult de 150% din economie.
In... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 13:43
BCE ar putea cumpara obligatiuni de stat italiene si spaniole in valoare de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane, anunta Mediafax.
Masura reprezinta un pas catre o uniune fiscala, transformare careia Germania i s-a opus de la infiintarea monedei unice.
In timp ce investitorii si economistii afirma ca vor fi necesare legaturi fiscale mai stranse si transferuri financiare catre tarile mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achizitiile BCE de obligatiuni ale Italiei si Spaniei genereaza noi riscuri politice.
"Acest exercitiu major de concentrare a riscului nu se va derula usor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat imprumuturilor, insa pretul ar putea fi pierderea suveranitatii", a scris, intr-o nota de cercetare, economistul sef al RBS, Jacques Cailloux.
Reticentele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscala federala dupa modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice in zona euro, au afirmat analisti si investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp indelungat unui astfel de pas, argumentand ca ar descuraja statele membre sa implementeze un model bugetar riguros.
"Nu avem nevoie de o uniune fiscala si trebuie sa ne opunem, deoarece ar marca o disolutie a responsabilitatilor", a afirmat, intr-un interviu,... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 17:59
Investitorii sunt sceptici cu privire la capacitatea zonei euro de a depasi criza datoriilor suverane cu toate ca CE si-a exprimat sustinerea pentru Italia si Spania, aflate sub presiune pe pietele financiare, informeaza Mediafax.Cresterea randamentelor obligatiunilor Italiei si Spaniei la maximul ultimilor 14 ani reprezinta un motiv de ingrijorare, dar nu reflecta situatia reala a acestora, pe locurile trei si patru in randul celor mai mari economii din zona euro, a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"De fapt, tensiunea de pe pietele obligatiunilor reflecta o ingrijorare tot mai mare a investitorilor privind capacitatea sistemica a zonei euro de a raspunde crizei", afirma Barroso intr-un comunicat al Comisiei.
Seful executivului UE a cerut statelor membre sa accelereze aprobarea masurilor anticriza, convenite la o reuniune din iulie, pentru a stopa contagiunea din Grecia, Irlanda si Portugalia.
Nici Barroso si nici comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, nu au oferit masuri imediate pentru a stopa criza, care a izbucnit din nou, la mai putin de doua saptamani de la intalnirea de urgenta.
Italia a fost cel mai puternic afectata de vanzarea de active cauzata de criza si temerile privind o incetinire a economiei mondiale. Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, s-a intalnit cu Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, organizatia ministrilor de Finante din zona euro, insa niciunul din cei doi nu a dezvaluit nimic... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 18:05